M

Στελλάρια - Αλσίνη (Stellaria media)

Η στελλάρια είναι ασφαλές φυτό εξωτερικού χώρου για τα πτηνά. Αγγλικές ονομασίες: Chickweed. Θεωρείται ζιζάνιο των αγρών, είναι όμως ένα θαυματουργό βότανο και βρίσκεται διάσπαρτο σε όλο τον πλανήτη. Τροφή πρώτης κατηγορίας για τα πουλιά μας.
Η στελλάρια είναι ασφαλές φυτό εξωτερικού χώρου για τα πτηνά. Αγγλικές ονομασίες: Chickweed. Θεωρείται ζιζάνιο των αγρών, είναι όμως ένα θαυματουργό βότανο και βρίσκεται διάσπαρτο σε όλο τον πλανήτη. Τροφή πρώτης κατηγορίας για τα πουλιά μας.

Τα οφέλη από την διατροφή των πουλιών μας με στελλάρια είναι πολλά και έχουν αναλυθεί πολλές φορές.

Αναδημοσιεύουμε από το θέμα η ζωή στην μεγάλη κλούβα πολύτιμες πληροφορίες αλλά προτείνουμε να διαβάσετε το πλήρες θέμα, ώστε να δείτε περισσότερες εικόνες και πληροφορίες για την σωστή αναγνώριση του βοτανιού στην φύση:

proxy


Το αγριόχορτο αυτό είναι η καλύτερη πρασινάδα που μπορούμε να δώσουμε στα κανάρια μας. Όση και να φάνε δεν τα πειράζει. Ταΐζοντας τους κάναρους μας αλσίνη, με πολλά μπουμπούκια την άνοιξη, τους δυναμώνουμε και κελαηδάνε καλύτερα.

Ειδικά για την αναπαραγωγή είναι θαυματουργή. Δίνοντας στην κανάρα που κλωσσά κάθε μέρα αλσίνη, εξασφαλίζουμε πως δεν θα διακόψει το κλώσσημα.

Δίνοντάς της από την μέρα που θα βγούνε τα καναράκια της αλσίνη, με όσο μπορούμε περισσότερα μπουμπουκάκια, εξασφαλίζουμε πως δεν θα διακόψει το τάισμά τους.

Το πρώτο πράγμα που τρώνε μόνα τους τα καναράκια μόλις πετάξουνε απ τη φωλιά, είναι τα μπουμπουκάκια και τα φύλλα της αλσίνης (αν βέβαια έχουμε αλσίνη κρεμασμένη μέσα στο κλουβί της αναπαραγωγής).
Αλσίνη μπορούμε να ταΐζουμε άφοβα όλο τον χειμώνα και με τα μεγαλύτερα ακόμα κρύα.

Τέλος η κανάρα αν έχει μισοξεραμένη αλσίνη, την προτιμά για το χτίσημο της φωλιάς της. Για ντύσιμο της φωλιάς της δεύτερης γέννας είναι άφθαστη. Αν ταϊζετε στην πρώτη γέννα αλσίνη, μην πετάτε τα περισσεύματα. Στρώνετε μ αυτά κυκλικά τις φωλιές της δεύτερης γέννας. Ως που να σας χρειαστούνε, η αλσήνη στεγνώνει κι έτσι έχετε φωλιές πολύ κατάλληλες.

Η κανάρα που συνήθως χαλά κάθε άλλη ετοιμασμένη φωλιά, πετόντας ό,τι έχετε βάλει μέσα και ντύνοντάς την από την αρχή, την δέχεται ευχαρίστως. Της δίνετε τότε λίγη τρίχα κα ντύνοντάς την μ αυτή με ελαφρή στρώση την τελειώνει. Έτσι ντυμένη η φωλιά γίνεται δροσερή και δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ψείρας.

Η αλσίνη, που το επιστημονικό της όνομα είναι Stellaria, φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, τον χειμώνα και μέχρι τον Ιούλιο. Παρ' όλο που είναι πολύ κοινό αγριόχορτο, αφού την άνοιξη την βρίσκει κανείς ακόμη και στους κεντρικούς δρόμους τη Αθήνας, στους λάκκους των δένδρων στα πεζοδρόμια, όχι μόνο λίγοι την γνωρίζουν εδώ αλλά και δεν της έχουμε νεοελληνικό όνομα.

Στην αρχαιότητα την λέγανε "αλσίνη" κι επειδή δεν χρησιμεύει σε τίποτε άλλο παρά μόνο σαν τροφή των ωδικών πουλιών οι Νεοέλληνες δεν τις έδωσαν όνομα. Γερμανικά λέγεται Vogelmiereκαι Αγγλικά White pimpernel.

Οι Γάλλοι την λένε Mouron και είναι από τα ελάχιστα πράγματα που πουλάνε ακόμη στους δρόμους του Παρισιού με τα καροτσάκια διαλαλόντας την τραγουδιστά "Du mouron pour les petits oiseaux" (μουρόν για τα μικρά πουλιά) όπως στην Αθήνα διαλαλούνε τραγουδιστά το καστανόχωμα.

Η αλσίνη λοιπόν είναι ένα αγριόχορτο που έχει συνήθως μια κεντρική ρίζα από την οποία ξεκινάνε πολλά μικρά κοτσανάκια, γύρω γύρω, έτσι ώστε όπως την βλέπουμε κάτω μοιάζει συνήθως σαν πιάτο. Τα κοτσανάκια αυτά ακουμπάνε στη γη και μόνο τα παρακλάδια και οι άκρες τους είναι σηκωμένες. Σε όλο τους το μάκρος, τα κοτσανάκια έχουν μικρά και λεπτά φυλλαράκια και οι σηκωμένες προς τα επάνω άκρες τους και τα παρακλάδια τους καταλήγουνε σε μπουμπουκάκια. Τα μπουμπουκάκια αυτά όταν ανθίζουν βγάζουν μικρά άσπρα λουλούδια.

Ανάλογα με το χώμα όπου είναι φυτρωμένη η αλσίνη, είναι ανοικτή πράσινη ή σκουρότερη. Και τα κοτσανάκια της αν είναι φυτρωμένη σε στεγνό χώμα γίνονται καφεδιά. Σε στεγνό χώμα βγαίνει μικρή. Σε κατάλληλο αφράτο χώμα, θεριεύει και τότε χάνει το στρογγυλό της σχήμα και ψηλώνει.

Ελπίζω μ αυτή την περιγραφή θα την γνωρίσετε εύκολα γιατί δεν ξέρω άλλα αγριόχορτα να της μοιάζουν. Όταν την γνωρίσετε βλέποντάς την φυτρωμένη σε ξερό χώμα, δηλαδή με το στρογγυλό της χαρακτηριστικό σχήμα μετά θα την ξεχωρίζετε εύκολα σε ότι σχήμα κι αν τη βρείτε.

Του συγγραφέα Κώστα Παππά!

Σχετικό περιεχόμενο στο PetBirds
Ασφαλή και τοξικά φυτά εξωτερικού χώρου για πτηνά
 

Πληροφορίες

Album
Άλμπουμ ασφαλών φυτών και καρπών για πτηνά
Από
maria p
Δημιουργήθηκε
Θεάσεις
2.981
Σχόλια
1
Βαθμολόγηση
0,00 star(s) 0 αξιολογήσεις

Δεδομένα εικόνας

Όνομα αρχείου
stellaria-media-wild-chickweed-benefits.webp
Μέγεθος αρχείου
71,6 KB
Διαστάσεις
600px x 450px

Share media

Back
Top