M

Φράξινος (Fraxinus)

Ο φράξινος είναι ασφαλές δέντρο για τα πτηνά. Άλλες ονομασίες, ψευτοφλαμουριά, μελιά. Αγγλικές ονομασίες: Ash. Χαμηλό δέντρο τα φύλλα του οποίου αποξηραμένα χρησιμοποιούνται ως βότανο με το όνομα "μάννα".
Ο φράξινος είναι ασφαλές δέντρο για τα πτηνά. Άλλες ονομασίες, ψευτοφλαμουριά, μελιά. Αγγλικές ονομασίες: Ash. Χαμηλό δέντρο τα φύλλα του οποίου αποξηραμένα χρησιμοποιούνται ως βότανο με το όνομα "μάννα".

Τα φύλλα και τα κλαδιά της Μελιάς, έχουν απολυμαντικές ιδιότητες γι' αυτό συνιστώνται ως στοιχεία στρωσίματος φωλιάς των πουλιών, με εντομοαπωθητική δράση.

Το είδος
Ο φράξος, μελιά ή μελιάδι είναι ένα δέντρο ή θάμνος πολύ κοινός στην Ελλάδα. Απαντάται σε θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων (αν και το ίδιο είναι φυλλοβόλο), σε μεικτά δάση φυλλοβόλων ενώ είναι και πολύ κοινό είδος μέσα στα δρυοδάση. Ο κοινός στην Ελλάδα φράξος (Fraxinus ornus) μπορεί να θεωρηθεί ως «ζιζάνιο» στα ξυλοπαραγωγικά δάση καθώς το ξύλο του δεν έχει σχεδόν καμιά οικονομική σημασία.

Πως οι κτηνοτρόφοι απολυμαίνουν τη δαγκωματιά των λύκων
Όταν ένα ζώο (πρόβατο ή κατσίκα) δαγκωθεί, αλλά δεν νεκρωθεί, από επίθεση λύκου, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πεθάνει από μόλυνση, καθώς ο λύκος μεταφέρει πολλές ασθένειες (ως σαρκοφάγο). Η λύση που προτείνεται από τους κτηνοτρόφους: ένα τμήμα από κορμό φράξου μπαίνει πάνω από τη φωτιά. Μόλις η υγρασία του ξύλου αρχίσει και βγαίνει από τις άκρες του κορμού, τότε σπάζουν το ξύλο στη μέση και τοποθετούν τις δυο άκρες (που βγάζουν ακόμη περισσότερη υγρασία) στα σημεία που έκαναν πληγή τα δόντια του λύκου… «έτσι μόνο μπορεί να γίνει απολύμανση».

Δεν είναι μόνο αυτό…
Ο χυμός των φύλλων, αλλά και τα ίδια τα φύλλα, όταν πίνονται και γίνονται κατάπλασμα με κρασί, βοηθούν αυτούς που έχουν δαγκωθεί από οχιά. Το ίδιο ισχύει για το φλοιό της, που όταν καεί και επαλειφθεί με νερό, απομακρύνει τη λέπρα. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Μπουτσιάδη (κάτοικο Καστοριάς) στην περιοχή μας Καστοριά οι παλιοί όπου έβρισκαν Φράξο έκοβαν τμήματα κορμού και τα επαιρναν σπίτι, όπου τα ξεφλούδιζαν και έπειτα έριχναν το φλοιό στο νερό που έπιναν οι κότες, πιστεύοντας ότι καταπολεμάει ασθένειες. Το νερό παίρνει μιά μπλε απόχρωση. Γενικά ο φλοιός του φράξου θεωρείται καθαρτικός, αλλά και δηλητηριώδης. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά μερικοί φαρμακοποιοί γνωρίζουν το είδος και αναφέρουν ότι έχει κάποιες ουσίες που μπορεί να είναι και αντικαρκινογόνες, αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα.

Οι φράκτες
Τα κλαδιά όμως του φράξου είναι ευλύγιστα και αρκετά ανθεκτικά. Για αυτό σε αρκετές περιοχές, όπως στη δυτική Μακεδονία αλλά και στην Αλβανία χρησιμοποιούν τα κλαδιά του φράξου για να πλέξουν και να κάνουν τους φράκτες των στεγάστρων των ζώων (των αιγοπροβάτων). Η παραδοσιακή αυτή τεχνική θέλει τέχνη, στο πλέξιμο των κλαδιών του φράξου γύρω από τους πασσάλους, που μπορεί να προέρχονται από άλλα είδη ξύλου.

Πηγή: γφ βοτανική

Σχετικό περιεχόμενο στο PetBirds
Ασφαλή και μη δέντρα
 

Πληροφορίες

Album
Άλμπουμ ασφαλών φυτών και καρπών για πτηνά
Από
maria p
Δημιουργήθηκε
Θεάσεις
5.328
Σχόλια
1
Βαθμολόγηση
0,00 star(s) 0 αξιολογήσεις

Δεδομένα εικόνας

Όνομα αρχείου
ash tree.webp
Μέγεθος αρχείου
14,5 KB
Διαστάσεις
259px x 194px

Share media

Back
Top