Γενικά Άλλαξε τη γνώση μας για τον εγκέφαλο των πτηνών

abscanary

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2008
Μηνύματα
263
Πόλη
Αθήνα
Πρόκειται για τον Άλεξ, έναν Αφρικανικό Γκρίζο παπαγάλο, ο οποίος μας απέδειξε οτι τα θαυμάσια αυτά πλάσματα μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να αναπαράγουν ήχους :

"Ο Άλεξ μπορούσε να μετρήσει μέχρι το έξι, αναγνώριζε τα χρώματα, αντιλαμβανόταν έννοιες όπως το μεγαλύτερο και το μικρότερο και διέθετε ένα λεξιλόγιο 150 λέξεων. Σύμφωνα με την εκπαιδεύτριά του, τη δρα Αϊρήν Πέπερμπεργκ από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο Άλεξ είχε την ευφυΐα ενός πεντάχρονου παιδιού και τις επικοινωνιακές ικανότητες ενός δίχρονου. Όταν τον έπιαναν τα διαόλια του, συμπεριφερόταν σαν μικρό παιδί: κτυπούσε με το ράμφος του οτιδήποτε βρισκόταν στο πάτωμα. Κι όταν συμμετείχε σε μια συζήτηση, δεν μιμείτο απλώς αυτά που άκουγε: καταλάβαινε για τι μιλούσε. Όταν έλεγε «θέλω αυτό», εννοούσε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Όταν έλεγε «θέλω να πάω εκεί», αναφερόταν σ΄ έναν συγκεκριμένο τόπο."

πηγή http://diastaseis.blogspot.com/2007/09/blog-post_15.html

"Οι εκπληκτικές ικανότητες του Αλεξ στη γλώσσα και την επικοινωνία έφεραν επανάσταση στη μελέτη του εγκεφάλου των πτηνών. Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος απέδειξε ότι μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να παπαγαλίζει: αναγνώριζε 50 αντικείμενα, επτά χρώματα και πέντε σχήματα, και μετρούσε από το μηδέν έως το έξι. Μπορούσε ακόμα να εκφράζει τις επιθυμίες του, με εκφράσεις όπως «Θέλω το τάδε». Ο Αλεξ «διέθετε το συναισθηματικό ισοδύναμο ενός παιδιού δύο ετών και το νοητικό ισοδύναμο ενός πεντάχρονου», δήλωσε η Δρ Πέπερμπεργκ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων"

πηγή: tech.pathfinder.gr/tech/545114.html

Δυστυχώς ο φίλος μας δεν είναι πια μαζί μας. Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2007 από αδιευκρίνιστα αίτια. Πρόλαβε βέβαια να ανοίξει νέους ορίζοντες στην επιστήμη και να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών μας με τα υπόλοιπα πλάσματα.
 
Να και ο δικτιακος τοπος του "Ιδρυματος Αλεξ", που συσταθηκε για να υποστηριξει τη σχετικη ερευνα για την ευφυια των παπαγαλων:
The Alex Foundation- Home page
Μπορειτε απο κει και να αγορασετε βιβλία, αναμνηστικα, μπορείτε και να κατεβασετε τις διαθέσιμες επιστημονικες δημοσιεύσεις της δ/ρος Pepperberg και να το ριξετε στη μελετη 😎

ΥΓ. Πολύ μούρη ο Αλεξ
 
Back
Top