Διατροφή Άμμος στην διατροφή των παπαγάλων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Steve 14
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Steve 14

PB New Member
Εγγραφή
1 Απρ 2018
Μηνύματα
39
Πόλη
Νίκαια
Καλησπέρα σε όλους. Θα θελα να μάθω όποιος ξέρει την σημασία της άμμου στην διατροφή των παπαγάλων. Τις ιδιότητες και την συχνότητα που πρέπει να δίνουμε.. Ευχαριστώ.
 
Καλησπέρα και σε σένα! Η χορήγηση άμμου είναι σημαντική για την υγεία και την πλήρη διατροφή των παπαγάλων. Περιέχει τρίμματα από κοχύλια, τα οποία έχουν ασβέστιο. Καλό είναι σε μία ταΐστρα ή δοχείο να υπάρχει άμμος επί μονίμου βάσεως, η οποία να ανανεώνεται μία φορά την εβδομάδα.
 
την σημασία της άμμου στην διατροφή
Βοηθά στην πέψη των τροφών όταν αυτές φτάσουν στον μυώδη στόμαχο όπου με ισχυρές μαλάξεις η τροφή πολτοποιείται για να απορροφηθούν στη συνέχεια τα θρεπτικά συστατικά της από το έντερο. Η άμμος μέσα σε αυτό το "χαρμάνι" έχει ρόλο όμοιο με αυτό των δοντιών στα θηλαστικά, τα οποία βέβαια πολτοποιούν νωρίτερα την τροφή τους, όταν αυτή βρίσκεται στο στόμα.

την συχνότητα που πρέπει να δίνουμε
Ποιο είδος παπαγάλου έχεις;
 
Εχω ενα ζευγάρι κοκατιλ, ενα ζευγάρι κακαρικιακαι ενα μπατζι
 
Δεν είναι απαραίτητη η άμμος.
Μπορώ να έχω και τον λόγο για να ξέρω όχι ότι θέλω να ερθω σε αντιπαράθεση. Γιατί διαβάζω ότι είναι καλος

Μην ξεχνας την επιβραβευση οταν το καταφερει. Και παντα την ιδια εντολη.
Για ποια επιβράβευση λες;
 
Μπορώ να έχω και τον λόγο
Φυσικά. Οι σπόροι που τρώνε τα συγκεκριμένα είδη φτάνουν σχεδόν πολτοποιημένοι στο στομάχι από διαδικασίες του πεπτικού συστήματος που προηγούνται της σύνθλιψης στο στομάχι.

Υπάρχουν είδη που τρώνε τους σπόρους ολόκληρους ή τρώνε διαφορετικά είδη σπόρων όπως δημητριακά, σιτάρι, καλαμπόκι ή άλλες τροφές που δεν λιώνουν μόνο με τα ένζυμα του πεπτικού αλλά χρειάζονται και σύνθλιψη. Σε αυτά, η άμμος είναι απαραίτητη.

Τι θα γίνει εάν τους δώσεις; Το πιθανότερο είναι τίποτα, αλλά κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, όπως π.χ. η απόφραξη του εντέρου εάν γίνει κατάχρηση. Η κατάχρηση είναι πιο πιθανή στα πουλιά που ζουν στα κλουβιά επειδή αυτά πολλές φορές κάνουν πράγματα από ανία η από συνήθεια.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο με την άμμο και κολλήσει εκεί όλη την ημέρα, ακόμη και αν αποφεύγει την απόφραξη, αφήνει λιγότερο χώρο για τροφή στο πεπτικό του σύστημα και έτσι το πουλί παίρνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, ακόμη και αν τους δίνεις τα πάντα.

Πιο απλά, έτυχε ποτέ να δείτε αχώνευτους σπόρους στις κουτσουλιές όσοι δεν δίνεται άμμο; Φαντάζομαι πως όχι αλλά ακόμη κι εάν συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ασθένεια του γαστρεντερικού και όχι για δυσπεψία λόγω έλλειψης άμμου.
 
καλημερα, απλα μια ερωτηση να κανω, οταν λεμε αμμο, εννουμε το γνωστο γκριτ?
 
οταν λεμε αμμο, εννουμε το γνωστο γκριτ?
Προσωπικά εννοώ αυτό με τα πετραδάκια που δεν χωνεύονται αμέσως αλλά φθείρονται σιγά σιγά και υποβάλλονται. Αυτό είναι η λεγόμενη βρώσιμη άμμος.

Υπάρχουν και άλλου είδους οργανικοί κόκκοι που χωνεύονται όπως είναι τα σπασμένα κοχύλια και αλλά τέτοια εμπλουτισμένα σκευάσματα τα οποία χορηγούνται ως συμπληρώματα μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Θεωρώ όμως ότι ούτε και αυτά είναι απαραίτητα μιας και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρεις αυτά τα διατροφικά στοιχεία. Το κόκαλο σουπιάς σε συνδυασμό με τροφές που καταναλώνουν τα σποροφάγα στο φυσικό τους περιβάλλον, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πουλιών.
 
@Καναρίνι4ever σε μια ομαδική στο φμπ που είμαι είπαν ότι δεν πρεπει να δείξουμε άμμο στους παπαγάλους διότι του λροκαλει αναπνευστικά προβλήματα
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
σε μια ομαδική στο φμπ που είμαι είπαν ότι δεν πρεπει να δείξουμε άμμο στους παπαγάλους διότι του λροκαλει αναπνευστικά προβλήματα
Είναι αλήθεια ότι τα λένε κάτι τέτοια.
 
Λογικό όμως δεν είναι ότι αν η ποιότητα της άμμου είναι τέτοια και η άμμος χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα και όχι σαν συμπλήρωμα διατροφής, να υπάρχουν πολλά αιωρούμενα σωματίδια στον χώρο του κλουβιού, που δυνητικά θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα του πουλιού;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο Γιάννη, τότε το πρόβλημα θα αφούσε στην ποιότητα του στρώματος υγιεινής και όχι στη διατροφική άμμο και τη σχέση της με τα πουλιά.
 
μπερδευτηκα καπως-τελικα να εχω grit στο μπατζι μου, η' αρκει το κοκκαλο σουπιας?
 
μπερδευτηκα καπως-τελικα να εχω grit στο μπατζι μου, η' αρκει το κοκκαλο σουπιας?
Δεν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχεις γκριτ. Αν έχεις βάλει ήδη όμως δεν είναι και θέμα.

Αν υποθέσουμε όμως ότι πρέπει να επιλέξεις μόνο ένα, αυτό είναι το σουπιοκόκκαλο.
 
Είναι αλήθεια ότι τα λένε κάτι τέτοια.
αυτό το θέμα είναι αμφιλεγόμενο πολύ λένε βαλε άλλοι λένε όχι, εγώ γιατί είναι κάτι το οποίο δεν θέλω να το κάνω σαν πείραμα περιμένω μια οριστική έρευνα που να λέει αν κάνει ή όχι.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Back
Top