Ασθένειες Άρρωστος ο Σκουφάκιας αλλά από τι;

lunaria

PB New Member
Εγγραφή
31 Μαϊ 2008
Μηνύματα
15
Πόλη
Αθήνα
Το ένα από τα 4 καναρινάκια μου είναι από του Αγ. Πνεύματος άρρωστο! Βάζω το Δελτίο περιγραφής φυσικής - κλινικής κατάστασης και μετά θα σας πω λεπτομέρειες.

Ηλικία Πουλιού: 6,5 χρονών
Φύλο: Αρσενικό
Χώρος Εκτροφής (εσωτερικός ή εξωτερικός): Και τα δύο. Τον χειμώνα μέσα - από τέλος άνοιξης έξω
Θερμοκρασία Χώρου: 25-30 βαθμούς
Ημερομηνία Απόκτησης του Πουλιού: Γέννα στο σπίτι. 21/11/2001 αυγουλάκι και 7/12/2001 γεννήθηκε
Ημερομηνία Εμφάνισης Συμπτωμάτων: 15/6/08
Διατροφή: Σπόροι ανάμικτοι, 2 φορές τη βδομάδα εναλλάξ μαρούλι ή μήλο ή αυγό. Βιταμίνη αυγού
Αξιολόγηση Περιττωμάτων: Κανονικά
Αναπνοή (συριγμοί, δύσπνοια κλπ): Όχι
Κινητικότητα: Μέτρια
Τρέφεται Κανονικά: Προσπαθεί
Συμπτώματα (αναλυτική περιγραφή):** έπεται αναλυτικότατα
Προηγηθείσα Θεραπεία: Όχι
Καραντίνα (έχει τεθεί ή όχι): Ναι
Παρατηρήσεις:

**Στις 15/06 το πρωί τον βρήκα να κάθεται στον πάτο του κλουβιού μισοφουσκωμένος και να τρεκλίζει λίγο. Αμέσως πήρα το κλουβί μέσα και τον παρακολούθησα. Σε δημιουργούμενη κατάσταση άγχους αντιδρούσε κανονικά αλλά έδειχνε ότι δεν μπορούσε να φτάσει το κλαρί. Πηδούσε αλλά με δυσκολία το έφτανε. Κατέβασα τα κλαράκια πιο κάτω και τότε ανέβηκε αλλά παρουσίαζε αστάθεια μεγάλη. Προσπάθησε να φάει σπόρους αλλά έδειχνε σαν να μην μπορούσε να τους σπάσει. Του έβαλα λίγο μήλο και προσπάθησε να φάει αλλά τσιμπόυσε ελάχιστα. Τον έπιασα στο χέρι και έψαξα το ακρονούριο μήπως είχε φλεγμονή και είδα ένα μικρό σπυράκι αλλά δεν μου φάνηκε πολύ σοβαρό. Τον έψαξα για κάποια πληγή ή σπάσιμο αλλά όλα έδειχναν εντάξει. Όταν τον κρατούσα στο χέρι δεν έδειχνε ταραγμένος. Μάλλον για ζαλισμένος. Και αρκετά αδύνατος. Σαν να μην είχε φάει καθόλου την προηγούμενη μέρα. Επειδή φοβήθηκα για κάποιο μικρό εγκεφαλικό εξαιτίας της αστάθειας, έψαξα για βιταμίνες Β και Ε των πουλιών αλλά δυστυχώς είχαν λήξει 😡... και έτσι σκέφτηκα για άμεση βοήθεια (Κυριακή όλα κλειστά 😕) να κάνω μία μίξη δικών μου βιταμινών Ε και Μegavit (ανθρώπινα). Τα ανακάτεψα με νερό έως ότου έλιωσαν και αναμείχθηκαν καλά. Με ένα ειδικό σταγονόμετρο έσταξα 10 σταγόνες σε 50 ml νερό στην ποτίστρα. Τοποθέτησα την ποτίστρα χαμηλά για να την φτάνει και μετά από λίγο πήγε και ήπιες αρκετές γουλιές. Του έβαλα και αρκετούς σπόρους, και βιταμίνη κίτρινη και τον άφησα να ηρεμήσει παρακολουθώντας τον. Την τροφή προσπάθησε να την φάει αλλά... Δεν. Έφαγε όμως αρκετή βιταμίνη. Του έβαλα και λίγο μήλο το οποίο το έφαγε και αυτό. Τανίσματα στην ουρά δεν έκανε, ούτε ακουγόταν κάποιος ρόγχος.
Μετά από 1 ωρίτσα άρχισε να ζωηρεύει! Κατάφερε και ανέβηκε στο κλαράκι και να πάει στην ταίστρα αλλά πάντα με μεγάλη αστάθεια. Κάθισε εκεί και προσπαθούσε να φάει τσιμπολογώντας αρκετή ώρα. Κάπως έτσι πέρασε η μέρα και η επομένη (Αγ, Πνεύματος) όπου έδειξε αρκετά καλύτερα.
Την Τρίτη τον πήγαμε (όχι εγώ λογω δουλειάς ) σε ένα γιατρό εδώ κοντά που λένε ότι ξέρει από πουλιά. Και είπε ότι το πρόβλημα δεν έχει καμία σχέση με εγκεφαλικό γιατί τότε δεν θα συνερχόταν, αλλά ήταν το... σπυράκι στο ακρονούριο!😱. Το καθάρισε και μας έδωσε μια ροζ σκόνη... μίξη αντιβίωσης με βιταμίνη και είπε να βάζουμε λίγο στο νερό κάθε 2 μέρες.
Σήμερα είναι αρκετά καλύτερα, πιο ζωηρός αλλά ακόμα οι κινήσεις του είναι αδέξιες!
Εγώ πάντως από την εμπειρία μου δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά σε καναρίνι μου από σπυρί στο ακρονούριο. Συνήθως κάθονται φουσκωμένα και κοιμούνται και δεν τρώνε... αλλά ποτέ δεν είχαν αστάθεια και όλα τα παραπάνω 😕.
Εσείς από την εμπειρία σας τι λέτε; Μήπως θα πρέπει να τον πάω και αλλού;

Και να συμπληρώσω ότι 1 μήνα πριν... Την ώρα που άλλαζα τροφή στο κλουβί έπαθε, αυτό το περίεργο νευρικό που έχω δεί πολλές φορές εδώ. Δηλαδή σε κατάσταση μεγάλου στρές (φοβάται γενικά πολύ) έπεσε από το κλαράκι του με ανοιχτό το στομα και βγάζοντας ένα συνεχόμενο τσιρτσιρτσιρ, γύρισε το κεφάλι του προς τα πίσω και άνοιξε τις φτερούγες του διάπλατα μπροστά.. Έμεινε έτσι ακίνητος συνεχίζοντας τον συριγμό για 2-3 λεπτά και μετά συνήλθε και ανέβηκε πάλι επάνω, σαν να μη συνέβη τίποτα! (Λιποθυμία να το πω;) Για αυτό.. Και λόγω της σχετικά μεγάλης ηλικίας του θεωρώ ότι μάλλον κάτι νευρολογικό έπαθε και τώρα... ίσως και συνδυασμός νευρολογικού και σπυριού;
Θα ήθελα τη γνώμη σας εάν σας έχει τύχει κάτι τέτοιο πως το αντιμετωπίσατε.
Ευχαριστώ!
 
Και να συμπληρώσω ότι 1 μήνα πριν... Την ώρα που άλλαζα τροφή στο κλουβί έπαθε, αυτό το περίεργο νευρικό που έχω δεί πολλές φορές εδώ. Δηλαδή σε κατάσταση μεγάλου στρές (φοβάται γενικά πολύ) έπεσε από το κλαράκι του με ανοιχτό το στομα και βγάζοντας ένα συνεχόμενο τσιρτσιρτσιρ, γύρισε το κεφάλι του προς τα πίσω και άνοιξε τις φτερούγες του διάπλατα μπροστά.. Έμεινε έτσι ακίνητος συνεχίζοντας τον συριγμό για 2-3 λεπτά και μετά συνήλθε και ανέβηκε πάλι επάνω, σαν να μη συνέβη τίποτα! (Λιποθυμία να το πω;)
Θα ήθελα τη γνώμη σας εάν σας έχει τύχει κάτι τέτοιο πως το αντιμετωπίσατε.
Ευχαριστώ!

ευχομαι περαστικα, αν και απο οτι φαινεται ηδη ολα δειχνουν οτι το πουλακι σου συνερχεται!
για αυτο που παραθετω απο το ποστ σου εχω προηγουμενη παρομοια εμπειρια...
ενας υγιεστατος κατα τα αλλα αρσενικος δικος μου καθε φορα που τον πιανω(πραγμα που πλεον κανω σπανια...)πεφτει κατω για 2 -3 λεπτα και βγαζει κραυγες με συρριγμο... μετα επανερχεται κανονικοτατα, δεν το εχω εξηγησει... Ουτε κ καποιος αλλος στον οποιο να το εχω πει. Γενικα δεν ειναι αγριο πουλι για να πω οτι φοβαται!
 
epo εγώ πιστεύω ότι είναι κάτι σαν.. λιποθυμία. Βέβαια για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει αιτία γιατί δεν συμβαίνει σε όλα τα καναρίνια. Αλλά τι αιτία; Να είναι ελαφρύ εγκεφαλικό από στρές; Νευρολογικό? Καρδιά;
Θα το ψάξω στο ίντερνετ με μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπας και βρω κάποια άκρη!
 
Και να συμπληρώσω ότι 1 μήνα πριν... Την ώρα που άλλαζα τροφή στο κλουβί έπαθε, αυτό το περίεργο νευρικό που έχω δεί πολλές φορές εδώ. Δηλαδή σε κατάσταση μεγάλου στρές (φοβάται γενικά πολύ) έπεσε από το κλαράκι του με ανοιχτό το στομα και βγάζοντας ένα συνεχόμενο τσιρτσιρτσιρ, γύρισε το κεφάλι του προς τα πίσω και άνοιξε τις φτερούγες του διάπλατα μπροστά.. Έμεινε έτσι ακίνητος συνεχίζοντας τον συριγμό για 2-3 λεπτά και μετά συνήλθε και ανέβηκε πάλι επάνω, σαν να μη συνέβη τίποτα!

Φιλε αυτο το παθαινει και το δικο μου καναρινι και παρατηρησα οτι το κανει οταν φοβαται πολυ.
Μετα ομως συνερχεται και γινεται καλα.
Περαστικα στο πουλακι σου.
 
Ντιάνα ελπίζω το καναρινάκι σου να επανέλθει και είναι όπως πριν.
 
Ναντια μακαρι να πανε ολα καλα περαστικα στο καναρινι!
 
Φιλε αυτο το παθαινει και το δικο μου καναρινι και παρατηρησα οτι το κανει οταν φοβαται πολυ.
Μετα ομως συνερχεται και γινεται καλα.
Περαστικα στο πουλακι σου.


Βαλαντη ειναι η lunaria.:DΟχι ο lunaria.
 
Ντιάνα για την ηλικία του πουλιού δεν είπε τίποτα ο γιατρός; Μήπως απλα το πουλι γερναει;
Και κατι ακόμα την κίτρινη αυτη βιταμίνη αν την πήρες απο πετ και είναι σε σακουλάκι χωρίς ετικέτα και λοιπών στοιχείων σε παρακαλώ πέτα την μόνο κακό κανει και όχι καλό. Υπάρχουν πολύ καλύτερες βιταμίνες που θα βοηθήσουν πραγματικά το πουλι.
Αν δεις και το πουλάκι ξανακυλήσει πήγαινε σε άλλο γιατρό. Εάν δεν γνωρίζεις κάποιον τότε κοιτα στο φόρουμ θα βρείς.
 
Ντιάνα για την ηλικία του πουλιού δεν είπε τίποτα ο γιατρός; Μήπως απλα το πουλι γερναει;
Και κατι ακόμα την κίτρινη αυτη βιταμίνη αν την πήρες απο πετ και είναι σε σακουλάκι χωρίς ετικέτα και λοιπών στοιχείων σε παρακαλώ πέτα την μόνο κακό κανει και όχι καλό. Υπάρχουν πολύ καλύτερες βιταμίνες που θα βοηθήσουν πραγματικά το πουλι.
Αν δεις και το πουλάκι ξανακυλήσει πήγαινε σε άλλο γιατρό. Εάν δεν γνωρίζεις κάποιον τότε κοιτα στο φόρουμ θα βρείς.

Γιώργο, όχι δεν είπε τίποτα ο γιατρός για την ηλικία 😕... και μένα μου έκανε εντύπωση.
Και σ΄ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σχετικά με την κίτρινη βιταμίνη. Το ξέρω κι εγώ για τις "χύμα" των πέτ σοπ και δεν παίρνω. Πάντα συσκευασμένη και από εταιρία. Αλλά δεν τις χρησιμοποιώ πια κι εγώ. Παίρνω τις κανονικές πολυβιταμίνες από γνωστή πολύ καλή εταιρία. Αυτή είχε ξεμείνει και επειδή είχαν λήξει οι άλλες, την έβαλα για να έχει κάτι να τρώει αφού με τα σποράκια δυσκολευόταν...

Τα νεότερά μας τώρα! Ο Σκουφάκιας πάει καλύτερα. Δείχνει να έχει δυναμώσει, τρώει αρκετά και συμπεριφέρεται καλύτερα. Βέβαια η αστάθεια του έχει παραμείνει αν και λίγο βελτιωμένη (εγώ επιμένω ότι ήταν κάτι νευρολογικό... αλλά ακολουθώ τις οδηγίες του γιατρού και βλέπουμε...) και είναι ακόμα με λίγο φουσκωμένα τα φτερά του. Την Τρίτη, αν όλα πάνε καλά, θα τον ξαναπάμε για επανέλεγχο και νέες οδηγίες. Θα σας κρατώ ενήμερους..

Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας!
 
Ντιάνα η διαγνωση του γιατρου ποια ηταν;
δεν ειπε τι μπορει να ειναι; 😕
 
Η διάγνωση του γιατρού, όπως έγραψα στο πρώτο μου πόστ, ήταν ότι επρόκειτο για σπυρί στο ουροπήγιο! Η αστάθειά του όμως με είχε ανησυχήσει για ελαφρύ εγκεφαλικό λόγω ηλικίας γιατί είναι 6,5 χρονών... και λόγω του ότι δεν είναι από τα στάνταρ συμπτώματα του σπυριού!

Όμως τελικά ίσως να είχε δίκιο! (Το πόσο χαίρομαι όταν οι φόβοι μου δεν επαληθεύονται δεν λέγεται :D)

Χθες το πρωί που πήγα να τον δώ... ήταν άλλο πουλί! Φαινόταν δυνατός, με τραβηγμένα τα φτεράκια του κανονικά στο κορμί του, ζωηρότατος και με το μάτι που αστράφτει... όπως τον ήξερα! Θέλω να πιστεύω ότι τον ξεπεράσαμε τον κίνδυνο και δεν είναι απλά μια... αναλαμπή (γιατί και τέτοια έχω δεί στο παρελθόν ☹)
Όμως σκέφτομαι θετικά και λέω ότι μπόρα ήταν και ευτυχώς πέρασε!
 
Ευχαριστώ πολύ όλους! Ο Σκουφάκιας (το άλλο του όνομα είναι... Λένον :D αλλά τελικά το Σκουφάκιας του έμεινε) δείχνει να είναι εντελώς καλά! Η θεραπεία του τέλειωσε και από βδομάδα θα τον ξαναπάω στον γιατρό να τον δεί και αυτός και να επιβεβαιώσει ότι έχει συνέλθει! Έβαλα και την φωτό του στο άβαταρ για να τον δείτε! Είναι σημερινή. Δεν είναι πολύ... ροκάς;
 
Ντιάνα χαίρομαι που είναι καλα ο μικρός μας φίλος και τελικά ήταν κατι περαστικό.
Σού έυχομαι να είναι παντα καλά.
 
Back
Top