Αναπαραγωγή Άσπορα αυγά έξω από τη φωλιά

Kanarinatos

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιουν 2019
Μηνύματα
65
Καλησπέρα,
Όπως ανέφερα σε προηγούμενο θέμα, έχω ένα ζευγάρι και πρίν προλάβω να το ενώσω (ήταν με χώρισμα) η κανάρα έκανε το 1ο άσπορο αυγό στην πλευρά της (στις 7/4). Αποφάσισα λοιπόν να τα ενώσω μήπως τα τελευταία αυγά της σειράς βγουν ένσπορα. Η κανάρα λοιπόν, ενώ έκοβε εφημερίδες και προσπαθούσε να τις βάλει στην ταίστρα, τώρα δεν κάνει προσπάθεια να φτιάξει φωλιά και για 3η συνεχόμενη μέρα (9/4) βρίσκω σπασμένο αυγό στον πάτο του κλουβιού. Διαβάζοντας προηγούμενα άρθρα και φόρουμ με αντίστοιχα θέματα, έκανα όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Δηλαδή έβαλα και εξωτερική φωλιά, και εσωτερική, όπου την δεύτερη την έβαλα εκεί που βρήκα το τελευταίο αυγό. Σήμερα το αυγό ήταν σε εντελώς άλλη γωνία του κλουβιού. Μήπως σπάει τα αυγά το αρσενικό για να κερδίσει χρόνο να πυρώσει ή η κανάρα λόγω απειρίας δεν ξέρει τι να κάνει; Τι κινήσεις πρέπει να κάνω για να αντιμετωπίσω το θέμα και για να προχωρήσω σε επόμενη επιτυχημένη γέννα;

Υ. Γ.: σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πιέσω την διαδικασία και να ταλαιπωρήσω τα ζωντανά. Αν οι πιο έμπειροι κρίνουν ότι πρέπει να διακόψω την διαδικασία θα το εκτιμούσα αν μου το αναφέρουν!
 
Να ακούσεις και άλλες γνώμες, αν και εγώ θα επέμενα στην χρήση πλαστικού αβγού, ομοιώματος.
Σαν τελευταία κίνηση μπορείς, αργά το σούρουπο, να αφαιρέσεις την σχάρα και να φτιάξεις μια επένδυση στον πάτο από μπόλικο χαρτί κουζίνας με ενδιάμεσα βαμβάκι.Αν σώσεις το αβγό,το βάζεις στην φωλιά που νιώθεις πιο τυχερή και ελπίζεις.

Αν μέσα σε αυτές τις μέρες έχεις δει το ζευγάρι να δένει, να μην τσακώνεται δηλαδή, στην θέση σου δεν θα το χώριζα, θα το άφηνα έτσι μέχρι να έρθει η δεύτερη γέννα.
Καλά ξεμπερδέματα,ήσουν λίγο άτυχος.
 
Η μια σχολή θα χώριζε τον αρσενικό και η άλλη θα τον άφηνε μέσα. Σε λίγες μέρες και οι δύο σχολές θα έδιναν νήμα και μόλις ετοιμαζόταν η φωλιά, ο αρσενικός θα έπρεπε να είναι μέσα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η κανάρα δείχνει δύσκολη, προσωπικά θα προχωρούσα σε 2η γέννα με όσο λιγότερες αλλαγές θα μπορούσα, άρα δεν θα πείραζα τον αρσενικό.
 
Πολύ λογικό μου φαίνεται αυτό. Σκέφτομαι, αν σταματήσει να κάνει αυγά, να αφαιρέσω για λίγες μέρες εσωτερική και εξωτερική φωλιά, και σε περίπου 4 μέρες πάνω κάτω, να προσθέσω νήμα και τις φωλιές σε νέες εντελώς διαφορετικές θέσεις! Σήμερα πάλι προσπάθησε να βάλει νήμα στη μία ταίστρα και απλά της μετακίνησα εκεί την εσωτερική φωλιά.. Μπορεί να μην πηγαίνει καλά η αναπαραγωγή με τέτοια πουλιά, αλλά τουλάχιστον κερδίζουμε εμπειρίες 😅
 
Προσπάθησε να σώσεις ένα αβγό όπως σου είπα.
Το βάζεις σε στρωμένη από εσένα φωλιά και ελπίζεις ότι αυτό θα την επηρεάσει και θα κάτσει εκεί να συνεχίσει.
Το αν θα κάτσει δεν είναι σημαντικό μόνο για το αν τα αβγά θα είναι ένσπορα ή γιατί "επιτέλους έκατσε", αλλά και για τον χρόνο που χρειάζεται να πάρει μέχρι την 2η γέννα. Όχι πως θα έχεις πρόβλημα αν θα προχωρήσει πιο σύντομα, απλά συζήτηση να κάνουμε.
 
Back
Top