Φροντίδα Άσπρο σκουφάτο πολύ βρώμικο

Vasevas

PB New Member
Εγγραφή
12 Μαϊ 2018
Μηνύματα
21
Πόλη
Τρίκαλα
Παιδιά καλησπέρα! Ο τίτλος τα λέει όλα. Έχω ένα κάτασπρο γερμανικό σκουφάτο καναρίνι. Όταν το αγόρασα, ήταν κάτασπρο σαν αρνάκι. Μετά από λίγους μήνες το σκουφάκι του, ιδιαίτερα μπροστά έχει γίνει μαύρο.

Του άλλαξα κλουβί για να μη πατάει τις κουτσουλιές και πάει στις πατήστρες και ξύνει το κεφάλι του μετά και του πλένω τις πατήστρες κάθε μέρα. Στις ταίστρες καθαρίζω και το πλαστικό γύρω γύρω γιατί όπως τρώει το ξεσκονίζει. Από τότε υπάρχει μια σχετική βελτίωση, η βρώμα έφυγε από τις τα πλάγια.

Του βάζω μπανάκι, πάει πλένεται αλλά αυτή μπίχλα μένει εκεί. Δοκίμασα να βάλω λίγο μυλόξυδο μέσα αλλά δε πάει μετά. Για ένα διάστημα το ψέκαζα με νερό και μυλόξυδο όμως στρεσαρίζοταν και καθόταν όλη μέρα κάτω, οπότε το σταμάτησα.

Από το πετ σοπ μου είπαν ότι φαίνεται έτσι επειδή είναι άσπρο. Έχετε κάποια συμβουλή μπας και ασπρίσει; Έτοιμη είμαι να τον τρίψω με οδοντόβουρτσα και σαπούνι για τα πιάτα.
 
Κάθε καναρίνι όπως κάθε πουλί έχει φτέρωμα που το περιποιείται και το κρατά καθαρό και κατά συνέπεια γυαλιστερό και όμορφο.
Το τακτικό μπάνιο ακόμη και τις κρύες μέρες είναι άκρως απαραίτητο.
Χρειάζεται όμως να αναθεωρήσουμε κάτι σχετικά με το μπάνιο.
Μπάνιο κάνουν όταν το χρειάζονται για να καθαρίσουν και να περιποιηθούν το φτέρωμά τους κι όχι για να δροσιστούν όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.
Μπάνιο θα κάνουν και μέσα στο χειμώνα αν χρειαστεί...
Για ένα διάστημα το ψέκαζα με νερό και μυλόξυδο
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από αυτό και ίσως εκεί θα πρέπει να ανατρέξουμε για την κακή εικόνα του καναρινιού. Ψεκάζουμε τα πουλιά χωρίς να το θέλουν.. με αποτέλεσμα να μένουν ακίνητα και να στεγνώνουν κυριολεκτικά χωρίς να κινηθούν. Ασφαλώς η ακινησία αυτή δεν επιτρέπει περιποίηση του φτερώματος, λίπανση με το ειδικό λίπος του ουροπήγιου αδένα που επιπρόσθετα αδιαβροχοποίει τα φτερά και γενικά τίποτε απ' όλα όσα πρέπει να κάνουν.
Επιπρόσθετα των παραπάνω... ακόμη και το τέλειο όπλο που είναι το φτερό των πουλιών.. έχει διάρκεια ζωής.
Η φύση προσδιόρισε χρονικά πως τα φτερά αντέχουν για ένα χρόνο... και συνεπώς θα τα αλλάξουν όλα στην πτερόρροια.
Η διάρκεια ζωής στο φτέρωμα του φίλου σου έχει "λήξει" και σύντομα θα αλλαχτεί εξ ολοκλήρου.
Προτείνω λοιπόν να αφήσεις το καναρίνι ήσυχο.. Να του βάζεις νωρίς το πρωί 8-9 (με τίποτε μετά τις 12) μια μπανιέρα για δέκα λεπτά κι αφού κάνει το μπάνιο του θα δεις πως θα περιποιηθεί όσο πρέπει το φτέρωμά του.
Ταυτόχρονα το μπάνιο θα το βοηθήσει να αλλάξει και το φτέρωμά του όταν μπει στην πτερόρροια.
Αν συνεχίσεις με τα παραπάνω θα δεις πως ποτέ δεν θα ξαναέχει την εικόνα που τόσο σε ενοχλεί.

Δοκίμασα να βάλω λίγο μυλόξυδο μέσα αλλά δε πάει μετά.
ΑΥυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% γιατί το νερό γίνεται πολύ όξινο, αλλάζει το ph του και δεν το θέλουν.
Από το πετ σοπ μου είπαν ότι φαίνεται έτσι επειδή είναι άσπρο.
Τόσο ξέρουν.. Τόσο λένε.
Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό.
Έτοιμη είμαι να τον τρίψω με οδοντόβουρτσα και σαπούνι για τα πιάτα.
Υπάρχει μια διαδικασία που κυριολεκτικά σαπουνίζονται τα καναρίνια, αλλά είναι έξω από τις επιδιώξεις της δικής σου περίπτωσης γιατί αφορά τις εκθέσεις ή όταν υπάρχει ανάγκη σε εξαιρετικά άρρωστο και λερωμένο πτηνό.
Προτείνω να την αποφύγεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το ότι πρέπει να βάζουμε μπανιέρα μόνο τις πρωινές ώρες το διαβάζουμε παντού κι εγώ προσωπικά το ακολουθώ πάντα. Γνωρίζετε όμως για ποιο λόγο; Γιατί μετά τις 12 ποτέ;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Γνωρίζετε όμως για ποιο λόγο;
Το φτέρωμα είναι το καλύτερο μονωτικό υλικό που υπάρχει συγκρινόμενο με όλα τα υπόλοιπα, είτε συνθετικά είτε φυσικά υλικά.
Για να αποδώσει καλά όμως θα πρέπει να είναι καθαρό και αδιάβροχο ώστε να εγκλωβίζει στο εσωτερικό του τον αέρα (μονωτικό υλικό) που θα δημιουργήσει την απαραίτητη ασπίδα μεταξύ του κορμιού του και του περιβάλλοντος.
Δεν είναι τυχαίο που τα πουλιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα όταν κοιμούνται γίνονται μια χνουδωτή μπάλα.
Με δεδομένα τα παραπάνω θα πρέπει το φτέρωμα να είναι έτοιμο στις μεγάλες θερμοκρασιακές εξάρσεις (κρύο ή ζέστη).

Για να είναι έτοιμο στις 12 που κορυφώνεται η θερμοκρασία στην Ελλάδα, θα πρέπει ώρες νωρίτερα, να κάνει το μπάνιο του και να περιποιηθεί το φτέρωμά του.
Η περιποίηση του φτερώματος των πουλιών είναι χρονοβόρα.
Το πουλί θα πάρει από τον ουροπήγιο αδένα "λίπος" και θα περάσει ένα ένα όλα του τα φτερά.
Κι αυτό όπως όλοι καταλαβαίνουμε θέλει ώρα για να μην πω ώρες.
Αν προσδοκούμε να έχουμε ετοιμοπόλεμα πουλιά στον καύσωνα... μπάνιο πολύ νωρίς.. ακόμη και μετά το πρωινό φαγητό τους...

Αν τώρα βάλουμε το μπάνιο στις ζεστές ώρες.. ασφαλώς και τα πουλιά από ένστικτο θα μπουν (υπάρχει και δροσιά από το νερό και την εξάτμισή του) αλλά εξαιρετικά σπάνια θα δούμε να περιποιούνται τα φτερά τους ή αν το κάνουν θα είναι σύντομο χρονικά.
Αιτίες είναι η ταχύτητα εξάτμισης του νερού από το φτέρωμα των πουλιών, αλλά κυρίως η αίσθηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στο κορμί τους.
Θυμίζω πως μέχρι να βραχούν υπάρχει ή άμυνα της μόνωσης του αέρα...
Μόλις όμως βραχούν... ένα κύμα καυτού αέρα τα περιβάλει, χάνουν την άμυνά τους... σοκάρονται κατά τη γνώμη μου και μένουν ακίνητα, γιατί κάθε κίνηση συνοδεύεται με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους όπως συμβαίνει σε κάθε μυική κίνηση, με τη μόνη διαφορά πως αυτά δεν ιδρώνουν (όπως εμείς) για να την απομακρύνουν.
Μένουν ακίνητα δροσιζόμενα προσωρινά από την εξάτμιση του νερού που υπάρχει πάνω τους.
Γιατί μετά τις 12 ποτέ;
Στην πατρίδα μας έχουμε πολύ ζέστη από τις δώδεκα μέχρι τις πέντε... ίσως και λίγο αργότερα.
Μπάνιο μετά τις έξι δε μας δίνει το χρόνο της περιποίησης του φτερώματος γιατί τα πουλιά τρώνε όσο μπορούν. Για να ετοιμαστούν να κουρνιάσουν...
Άρα λοιπόν στις ζέστες το μπάνιο 7:00-9:00.
Για το χειμώνα τα πράγματα αναστρέφονται και θα βάλουμε μπάνιο τις πιο ζεστές ώρα της ημέρας.. Δηλαδή 12:00-15:00
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έτοιμη είμαι να τον τρίψω με οδοντόβουρτσα και σαπούνι για τα πιάτα.
Αυτό σε παρακαλώ ό,τι και να έχει γίνει με το πουλάκι, ακόμα κι αν πέσει μέσα σε λάδι, μην το αποτολμήσεις. Τα σαπούνια για πιάτα είναι εξαιρετικά ισχυρά, ώστε να βγάζουν τους δύσκολους λεκέδες και είναι ό,τι χειρότερο να πέσει πάνω σε ένα πούπουλο. Τα καναρίνια δε είναι πολύ μικροί οργανισμοί με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ανοχής σε τοξικές ουσίες (όπως τα εν λόγω σαπούνια) και επίσης όπως σου είπαν παραπάνω τα ίδια φροντίζουν τα φτερά τους με το ράμφος τους, οπότε καταλαβαίνεις τι θα μπορούσε να συμβεί αν το σαπούνι ή υπολείμματα αυτού μπουν μέσα στο στόμα του πτηνού.
Επίσης ίσως θα σου ήταν ενδιαφέρον να ανοίξεις ένα νέο θέμα γενικό για τη φροντίδα του πουλιού και να συζητήσουμε εκεί σχετικά με τη διαμονή του, το κλουβί, τη θέση και εσωτερική διάταξη αυτού, τις τροφές του ανάλογα με την περίοδο που διανύει. Εμείς από πλευράς μας θα χαρούμε ιδιαίτερα να σου παρέχουμε πληροφορίες.
 
Back
Top