Αναπαραγωγή Έβγαλα τα αυγά. Να βγάλω και τη φωλιά;

Αμαλία Μ

PB New Member
Εγγραφή
5 Μαρ 2018
Μηνύματα
50
Πόλη
Ηράκλειο
Οπως ειχα πει σε προηγουμενο ποστ τα ζεμπρακια μου ειχαν κανει αυγα τα οποια κλωσσουσαν κανονικα αλλα υστερα απο 20περιπου μερεςτα εβγαλα χτες γιατι πουλακια δε βγηκαν... Ειχαν αρχισει την τελευταια εβδομαδα οποτε εβγαιναν εκτος φωλιας να τσακωνονται ενω δεν το εκαναν πιο μπροστα, απο εχτες ομως που εβγαλα τα αυγα ηρεμησαν κ οι τσακωμοι τελος, αυτο που αναρωτιεμαι τωρα ειναι δυο πραγματα... Πρωτον εαν θα πρεπει να τους χαλασω τη φωλια κ δευτερον αν θα πρεπει να τα χωρισω... Τα φωτα σας παρακαλω... Θα ηθελα να τα αφησω να κανουν παρεα μια κ βλεπω οτι τα βρισκουν απο την αλλη δεν ξερω αν τα αφησω μαζι λογο του οτι τα αυγουλακια που εβγαλα ηταν τα δευτερα που εκαναν σε 40 μερες μεσα... Μηπως χρειαζονται διαλλειμμα; Κουρασμενα δεν μου φαινονται να σας πω κ ειναι ζωηρα πολυ ομως δεν ξερω κιολας..
 
Αμαλια μου βγαλε τη φωλια και αγορασε τη ζευγαρωστρα που σου ειπαν τα παιδια στο αλλο θεμα.

Εγω δε θα τα χωριζα, αλλα αν βλεπεις πως τσακωνονται μπορεις να βαλεις το χωρισμα στη μεση και θα ειναι μια χαρα!
 
Θα σου πρότεινα να βγάλεις την φωλιά και να τα αφήσεις στο κλουβί μαζί.
Φρόντισε να έχουν αρκετούς σπόρους στην ταΐστρα τους την οποία πρέπει να ελέγχεις τακτικά γιατί συνήθως όταν τρώνε αφήνουν τα τσόφλια μέσα στην ταΐστρα και φαίνεται πάντα γεμάτη.
Δίνε και αυγό βραστό (12-15 λεπτά βράσιμο) σε μία αυγοθήκη δύο φορές την εβδομάδα (μισό κάθε φορά)το οποίο πρέπει να αφαιρείς μετά από δύό ώρες γιατί χαλάει εύκολα ειδικά όταν κάνει ζέστη.
Δίνε και λαχανικά, εγώ τους δίνω μπρόκολο.
Βάλε και μία εξωτερική μπανιέρα για το καθημερινό τους μπάνιο
Δώσε τους χρόνο να μεγαλώσουν και μετά από ένα-δύο μήνες μπορείς να τους βάλεις πάλι φωλιά για να ζευγαρώσουν.

καλή τύχη! Και να τα χαίρεσαι!
 
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας! Απο τοτε που εβγαλα τα αυγα ηρεμησαν κ δεντσακωνονται πια... Εβγαλα κ τη φωλια κ θα ακολουθησω κ τις υπολοιπες συμβουλες!
 
Παιδια τους εβγαλα τα κλουβια αυγουλακια την προηγουμενη εβδομαδα... Πριν δυο μερες τους εβγαλα κ τη φωλια και τσουπ σημερα βρισκω αυγο στη σχαρα στο πατωμα πανω σε κομμενα χαρτακια ακουμπισμενο και τη θηλυκια να καθεται απο πανω του... Τι να κανω .. Να ξαναβαλω φωλια να μεταφερω το αυγο η να περιμενω μεχρι αυριο να δω αν κανει αλλο; Δεν ξερω καθολου αν εχουν ζευγαρωσει... Ο Θανασης 4.5-5 μηνων κ η Ελβιρα στους 6-6.5 μηνες να θυμησω... Ο Θανασης ααυτη τη στιγμη κοβει χαρτοπετσετα και το βαζει γυρω απο την Ελβιρα!
 
πριν δυο μερες τους εβγαλα κ τη φωλια και τσουπ σημερα βρισκω αυγο στη σχαρα στο πατωμα πανω σε κομμενα χαρτακια ακουμπισμενο και τη θηλυκια να καθεται απο πανω του... Τι να κανω ..
Εκεί έχει φτιάξει φωλιά... εκεί θα κλωσήσει.
Υπάρχει δυνατότητα σταδιακά να κλείσουμε κάπως το χώρο;
Κάτι σαν κλειστή φωλιά δηλαδή..
Μια προστασία από τα μάτια δηλαδή..
 
Εκεί έχει φτιάξει φωλιά... εκεί θα κλωσήσει.
Υπάρχει δυνατότητα σταδιακά να κλείσουμε κάπως το χώρο;
Κάτι σαν κλειστή φωλιά δηλαδή..
Μια προστασία από τα μάτια δηλαδή..
Εφτιαξα μια αυτοσχεδια απο ενα μεγαλουτσικο κουτι χαρτινο που ειχε τσαι... Εβαλα μεσα το υλικο το αυγο κ την εδεσα ψηλα στο κλουβι εκει που ηταν κ πριν... Μπηκαν μεσα τους εδωσα κ σπαγγο και τωρα βαζει ο Θανασης κ τον τακτοποιουν κ τα δυο μεσα στη φωλια... Αντε να δουμε τι θα δουμε...
 
Αμαλία, εφόσον εχεις αποφασίσει να την αφήσεις να κλωσήσει, γιατι δεν βάζεις την κατάλληλη φωλιά για το είδος;
Δεν εχω αποφασισει να μην κλωσσησει... Ουτε το αντιθετο απλα επειδη μου ειπαν οτι θα επρεπε να ξεκουραστει εβγαλα την προηγουμενη φωλια γιατι ετσι μου ειπαν οτι θα ηταν το καλυτερο... φωλια αυτοσχεδια εφτιαξα διοτι απεχω πολλα χιλιομετρα απο το κοντινοτερο pet shop επομενως δεν μπορω ευκολα ναεχω προσβαση σε οτιδηποτε σκεφτω κ τυχον χρειαστω... Ειχα σκοπο αυτη την εβδομαδα να προμηθευτω μολις παω Ηρακλειο ενα μεγαλυτερο κλουβι κ βγαζοντας και τη φωλια προχτες δεν περιμενα δυο μερες μετα το αυγο... Θεωρησα οτι θα περνουσε καιρος κ θα γινοταν μονο εφοσον θα εβαζα ξανα φωλια... Το ζητουμενο για εμενα δεν ειναι αν θα κανουν μικρα η οχι αλλα να περνανε καλα... Προφανως λογαριαζα χωρις τον ξενοδοχο... Με μπερδευει κ το γεγονος οτι εχω διαβασει οτι μετα απο δυο η τρεις γενες πρεπει να ξεκουραζονται κ επειδη ειναι τα τριτα αυγουλακια δεν ξερω αν ειναι καλο... Κουρασμενα δεν δειχνουν... Καλα τα πανε προς το παρον, απ ολα τρωνε... Τωρα απλα θα περιμενω να δω αν θα κανουν αλλα κ αν βγουν πουλακια... Επειτα... Θα πρεπει να τα χωρισω αραγε;(εφοσον μεγαλωσουν τα πουλακια εαν δεν ειναι παλι κλουβια τα αυγα...η εαν τελικα αφαιρεσω εγω τα αυγα γιατι δεν θα βγουν πουλακια...)Με λιγα λογια.. Εφοσον τα βλεπω ζωηρα κ καλα μηπως δεν θα επρεπε να με απασχολει αν κανουν αυγα η οχι τη στιγμη που δειχνουν οτι επιθυμουν να κανουν;
 
εβγαλα την προηγουμενη φωλια
Αυτό ακριβώς εννοούσα Αμαλία. Η προηγούμενη φωλιά ήταν και αυτή αυτοσχέδια; Γιατί νόμιζα ότι επρόκειτο για κανονική φωλιά.
Τέλος πάντων, δεν ξέρω αν θα πρέπει να τα αφήσεις να κλωσήσουν ή όχι, αλλά αυτό που θα έκανα θα ήταν να τα αφήσω για λίγες ημέρες, να κάνω ωοσκόπηση και αν τα αυγά ήταν άσπορα να τα πετάξω, να αποσύρω τη φωλιά και να χωρίσω τα πουλιά και αν η θηλυκιά επιμένει στο να κάνει αυγά, να της τα παίρνω διότι και το κλώσημα είναι όσο και να το κάνεις εξαντλητικό, ειδικά αν πρόκεται για τρίτη συνεχόμενη φορά.
 
Τα προηγουμενα αλλα κ τα πρωτα αυγα τα εκαναν πανω σε μια ξυλινη εξεδρα που τους εβαλα ψηλα... Εκει οταν εκαναν το πρωτο αυγο τους εδωσα σπαγγο και εχτισαν ενα κλειστο κουβουκλειο.. Επομενως υποθετω οτι η φωλεια αυτη θεωρειται κανονικη εφοσων την εχτισαν μονα τους χωρις δικη μου παρεμβαση... Κανω λαθος; Οσο αφορατα τωρινα αυγα και την ωοσκοπηση θα ψαξω να διαβασω τα σχετικα γιατι δεν ξερω πως το κανουν κ αν θα καταφερω να βγαλω τα σωστα συμπερασματα... Τελος παντων θα δω... Ευχαριστώ για την απαντηση!
 
Οσο αφορατα τωρινα αυγα και την ωοσκοπηση θα ψαξω να διαβασω τα σχετικα
Αμαλια δες εδω https://community.petbirds.gr/threads/Μέσα-και-τρόποι-ωοσκόπησης.29732/

Πρεπει να πας να αγορασεις φωλια αν αποφασεις να τα αφησεις ή για μελλοντικη χρηση.
Επισης πρεπει να τους βαλεις ασβεστιο. Εχεις;
 
Κανονική φωλιά θα μπορούσε να θεωρηθεί, ναι, αλλά αυτό εξαρτάται από τα υλικά τα οποία χρησιμοποίησαν για να τη φτιάξουν, και αν αυτά επαρκούν ως προς την ποιότητα. Συνήθως οι εκτροφείς χρησιμοποιούν αγορασμένες φωλιές, φαντάζομαι θα σου πει κάποιος που να έχει.. Π.χ. Vasia24
 
Καλημερα σε ολους! Να σας πω εξελιξεις...η Ελβιρα κ ο Θανασης ζουνε πια σε χωριστα κλουβια... Ο Θανασης μετα το δευτερο αυγο εγινε παλι επιθετικος..στο τεταρτο αυγο τον εβγαλα απο το κλουβι γιατι η κατασταση χειροτερεψε και αφου την κυνηγουσε για ωρες τις εβγαλε αρκετα πουπουλα κ δεν την αφηνε ουτε να πλησιασει φαγητο αλλα ουτε και να κλωσσησει παρα κλωσσουσε ο ιδιος κ εκεινη καθοταν στριμωγμενη στο πατο του κλουβιου χωρις να κουνιεται... Μολις εκανε μια κινηση ο Θανασης αφηνε τη φωλια την κυνηγουσε κ την επιανε ακομα και στον αερα απο τα φτερα... Επεφτε αυτη στο πατωμα και μετα της εκανε επιθεση χτυποντας την με το ραμφοςστο κεφαλι... Πολυ με στεναχωρησε διοτι ηταν αγαπημενα παλθα, δεν ξερω τι φταιει...η ουσια ειναι οτι τον απομακρυνα απο την Ελβιβρα στο τεταρτο αυγο που ηταν πριν δυο μερες... Εκεινη εκανε κ πεμπτο αυγο εχτες, δεν ξερω αν θα κανει κ σημερα... Το θεμα ειναι οτι η Ελβιρα ηρεμησε γιατι ετρεμε η καημενη και κλωσσαει τα αυγουλακια βγαινοντας που κ που για να φαει μονο... Ο Θανασης απο διπλα χοροπηδαει κ βγαζει διαφορες φωνες, αλλα εκεινη ουτε που του δινει σημασια οταν ειναι εκτος φωλιας για να φαει... Δυο βραδια τωρα εκεινη κοιματε στην φωλια οπως κ πριν κ εκεινος στο διπλανο κλουβι πανω σε πατηθηρα με γυρισμενη την πλατη... Εκτη μερα σημερα απο το πρωτο αυγο κ ισως να κανω ωτοσκοπιση, δεν ξερω ακομα... Μηπως απλα να περιμενω ακομα τωρα που ηρεμησε κ η καημενη η Ελβιρα;
 
Όταν βάζετε φωλια και μετά από πρώτα τρία αυγά βγάζετε την φωλια και σταματάτε αναπαραγωγή κάνετε διαταραχή και προκαλείτε άγχος στα πουλια. Εκεί που οργανισμός του πουλιού αρχίζει και προσαρμόζεται για την αναπαραγωγή ξαφνικά εξαφανίζεται η φωλια...

Δώστε στα πουλια να κάνουν το κύκλο τους. Με γόνιμα η αγώνα αυγά... απλά να κάνουν τουλάχιστον 2 γέννες. Αν αυγά είναι αγώνα αλλάξτε κάτι στην διατροφή τους και συνθήκες τους, μην βιαστείτε να πειτε "οχ κουράστηκαν". Κουράζονται μετά από τις 3 γέννες που μεγαλώνουν από 5 μικρά. Αν αυγά είναι αγώνα βάλτε συμπλήρωμα ασβεστίου στα πουλια (θηλυκά) και συνεχίστε. Αν τα πουλια είναι νεαρά τότε έτσι θα αποκτήσουν εμπειρία.

Αν έχουν μεγάλο κλουβί, σωστή διατροφή και καλή φωλια κατά 90% θα πάνε καλά. Αν δεν πάει κάτι καλά αλλάξτε κάτι. Σκεπάστε μισό κλουβί, βάλτε πιο συχνά αυγοτροφη, αλλάξτε φωλια, δώστε περισσότερο υλικό φωλιάς. Θέλουν μεγαλύτερη φωλια η μεγαλύτερο κλουβί. Βάλτε 2-3 ταΐστρες, 2 ποτίστρες. Ψάξτε, δοκιμάστε, αλλα μην διακόπτετε την αναπαραγωγή μετά από τη πρώτη προσπάθεια... Τα πουλια έχουν το κύκλο τους... Και όταν θα θέλετε εσείς σε 3 εβδομάδες να ξαναδοκιμάσετε πάλι και να βάλετε την φωλια, αυτά θα αρχίζουν την προετοιμασία για την πτερορρια. Επειδή στο κεφαλάκι τους έχουν σκέψεις ότι η αναπαραγωγή τελειωσε πια.

Μπείτε στα "παπούτσια" των πουλιών. Ξεχωρίστε την ζωή τους ανά περιόδους. Ας να κάνουν μια φορα το χρόνο 3-4 συνεχόμενες γέννες...η 2 φορες το χρόνο από 2 γλεννες ας πούμε. Τα ζεμπρακια επειδή δεν είναι δύσκολα πουλια φωλιάζουν και στην πτερορρια και χωρίς προετοιμασία και με πλούσια και με φτωχή διατροφή... αυτο όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το εκμεταλλευόμαστε. Δώστε λίγο βάση στο ετήσιο πρόγραμμα των πουλιών σας.

P. Σ. αν τα πουλια τσακώνονται η κυνηγιούνται σημαίνει ότι τους λείπει ο χώρος. Κάποια ζεμπρα βολεύονται στο μικρό κλουβί επειδή έχουν ήρεμο χαρακτήρα, αλλα είναι πιο κινητικά και δεν μπορούν να κάθονται σε μια θέση. Προσφετρε τους ένα μεγάλο κλουβί (μια ζευγαροστρα ανά ζευγάρι είναι υπεραρκετό). Επίσης η φωλια πρέπει να είναι σχετικά μεγάλη. Η φωλια που έδειξε η Βάσια είναι για εστριλδεσ και βάξμπιλλ και δεν κάνει για ζεμπράκια, δεν χωράνε άνετα. Δεν μπορείς να ελεγκεις την φωλια. Προτιμήστε οποια δήποτε σε σχήμα κουτιού (κλειστή η ανοικτή δεν έχει διάφορα (δοκιμάστε διάφορες) απλά να έχει χώρο 12x12 εκατοστά ας πούμε. Προσθέστε υλικό φωλιάς, επειδή μπορεί να τους λείπει και να τσιμπιούνται για να βγάλουν τα πούπουλα και να τα βάλουν στην φωλια. Παρακολουθήστε τα. Και με το καιρό θα καταλάβετε τι τους λείπει.

Ήταν μήνυμα για action 😛
Πάντα φιλικά
 
Ευχαριστω παρα πολυ για τις χρησιμες πληροφοριες σας! Δεν εβγαλα τη φωλια αλλα το αρσενικο ζεμπρακι γιατι φοβηθηκα μη κανει κακο στο θηλυκο...η φωλια που εχει τωρα ειναι μια αυτοσχεδια τετραγωνη χαρτινη 15χ15εκατοστα... Ολα οσα αναφερετε τα ειχαν τα πουλακια εκτος απο τον μεγαλυτερο χωρο... Τους πηρα το μεγαλυτερο κλουβι αλλα δεν τα εχω βαλει ακομα γιατι δεν θελω να αλλαξω θεση στη φωλια... Θα περιμενω να δω τι θα γινει με τα αυγα... Ειδα στοpet shop και τη φωλια την ψαθινη αλλα δεν την πηρα η αληθεια ειναι γιατι μου φανηκε παρα πολυ μικρη επειδη βλεπω οτι στην αυτοσχεδια που τους εχω χωρανε πολυ ανετα κ τα αυγα κ τα πουλια κ τους μενει και χωρος να μπαινουν κ να βγαινουν χωρις να πατανε τα αυγα. Μακαρι το μεγεθος του κλουβιου να ειναι το προβλημα... Θα το δω μολις τα βαλω μαζι... Ελπιζω να ειναι αυτο... Ευχαριστώ κ παλι παρα πολυ να ειστε καλα!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top