Ασθένειες Έλεγχος κανάρας, πόδια - κουτσουλιές

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης georgels
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

georgels

PB New Member
Εγγραφή
28 Ιουν 2011
Μηνύματα
105
Πόλη
Ηράκλειο
Χαιρετώ όλη την παρεα.. Μπορει αυτη την περιοδο να μην εγραφα συχνά αλλά καθημερινά κανω την στάση μου και διαβαζω οσο μπορώ. Λοιπον Τετάρτη 13-12-2017 πήρα μια κανάρα θηλυκιά του 2015 και αρχικα μου φανηκαν τα ποδια της οτι ειχαν αρκετα λεπια τα οποἰα πηγαιναν προς τα εξω. Ετσι αποφασισα να τους βαζω μια φορα την μερα επιθολ για εξι μέρες. Παράλληλα, εβαζα και πολυβιταμίνες στο νερό της και της εβαλα και μια σταγονα pulmosan στον λαιμο απο μεγάλο φόβο μηπως υπάρχει κατι αλλο και κολλήσει τα αλλα 3 καναρινάκια μου. Σας παραθέτω φωτογραφίες σημερινές - 6 ημέρες μετά την απόκτηση της δηλαδη. Επισης απο την επιθολ εχουν κολλήσει ολα τα φτερα της στην κοιλια και μπανιο ουτε λογος, δεν μπαινει καν. Γενικά φαίνεται λιγο ταλαιπωρημένη δεν πηγαινει νευρικα απο κλαδακι σε κλαδακι εχει λιγο πιο αργες κινήσεις και την βγαζει παιδια ολη μερα μπροστα απο την ταιστρα της και τρωει..ριξτε μια ματια στις παρακατω φωτος και προτεινετε μου καποια δραση για τις επομενες ημερες... Βλεπετε κατι ανησυχητικο;

111.webp 222.webp 333.webp 444.webp 555.webp
 
Γιώργο, το πουλάκι προφανώς έχει ακάρεα στα πόδια και πολύ καλά κάνεις και βάζεις επιθόλ. Όσον αφορά στα πούπουλα, απλά προσπάθησε να μην τα ακουμπάς με την κρέμα. Βασικά αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να παίρνεις με τον αντίχειρα και το δείκτη σου μικρή, πολύ μικρή ποσότητα κρέμας και να αλείφεις με ελαφρύ μασάζ τα πόδια του πουλιού. Αυτό μπορείς να το κάνεις κάθε νύχτα, πριν η κανάρα κοιμηθεί.
Όμως όπου έχεις πατήθρες, ακόμα και στις ταΐστρες, θα πρέπει να τις αντικαθιστάς κάθε ημέρα και να τις πλένεις πολύ καλά. Και ένα πέρασμα με ένα πανί με νερόξυδο στη σχάρα του κλουβιού και στα κάγκελα από την εσωτερική μεριά τους, δεν θα έβλαπτε αν γινόταν καθημερινά.
Αν δεν υπάρχει σχάρα στο κλουβί, βάλε χαρτί και όχι ζεόλιθο και άλλαζέ το κάθε ημέρα οπωσδήποτε. Όλα αυτά για να μην επιμολύνεται με νέα ακάρεα το πουλί, όσο κρατά η θεραπεία. Την επιθόλ θα πρέπει να τη συνεχίσεις και για λίγες ημέρες ακόμα, από την στιγμή που δεν θα βλέπεις λέπια. Βεβαίως το πουλάκι έχει καλυφθεί με πουλμοσαν, αλλά θα έλεγα να μην βάλεις επαναληπτική σταγόνα.
Για να δούμε τις κουτσουλιές σωστά, καλύτερα θα ήταν να υπήρχε λευκό χαρτί στον πάτο του κλουβιού.
Η κανάρα δεν φαίνεται υπέρβαρη, είναι όμως; Κοίταξε για λίπος στην κοιλιά και στο λαιμό της.
Από τι κλουβί προέρχεται; από μικρό; Πόσες γέννες έκανε εφέτος; Πότε η τελευταία της γέννα; Ίσως οι καταφατικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα να δώσουν απάντηση στο ότι δεν είναι ζωηρή. Επίσης έχε υπόψη σου ότι το πουλμοσαν είναι τοξικό και η εφαρμογή του στα καναρίνια δημιουργεί μια ατονία ας πούμε.
Χαιρετώ όλη την παρεα.. Μπορει αυτη την περιοδο να μην εγραφα συχνά αλλά καθημερινά κανω την στάση μου και διαβαζω οσο μπορώ.
Προσωπικά είδα τα θέματα που κατά καιρούς έχεις ανοίξει, και η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι θα ήθελα, στο βαθμό που μπορείς φυσικά, να γράφεις ό,τι θεωρείς ότι θα μπορούσες να γράψεις, διότι φαίνεται ότι τα πουλάκια σου (κι εσύ για λογαριασμό τους) έχουν αντιμετωπίσει κάποια θέματα (προφανώς με επιτυχία) και επομένως έχεις αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία (έμπρακτα μάλιστα) η οποία ενδεχομένως να ήταν πολύτιμη για άλλα μέλη του φόρουμ.
 
Γιώργο την epithol τη χρησιμοποιούμαι σε ελάχιστη ποσότητα και κάνοντας ελαφρύ μασάζ στα πόδια.
Δεν το πασαλείβουμε με μεγάλες ποσότητες που θα λαδώσουν και θα χαλάσουν το φτέρωμα.
Γιατί αν το πουλί ζει σε εξωτερικό χώρο και το φτέρωμά του έχει "λαδώσει" τόσο πολύ πολύ πιθανόν να το χάσεις από το κρύο.
Τα φτερά είναι μεν τέλειοι μονωτήρες από το κρύο αλλά θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση ώστε να το προστατεύουν και να μην επιτρέπουν τη συναλλαγή με το κορμί του.
Πριν απ' όλα λοιπόν καθαρίζεις πολύ καλά με ένα πανάκι τα φτερά της κοιλιάς και του δίνεις να κάνει οπωσδήποτε μπάνιο.
Όταν θα πρέπει να βάλεις κρέμα στα πόδια θα βάζεις πρώτα μια μικροποσότητα στα δάχτυλά σου και θα κάνεις επάλειψη ταυτόχρονα και μασάζ να περάσει και κάτω από τα "λέπια" των ποδιών.
Γιατί τα ακάρεα εκεί κρύβονται, εκεί τρώνε και με τα εκκρίματά τους (μια λευκή σκόνη) ανασηκώνουν το δέρμα δημιουργώντας τα λέπια.
Η κοιλιά και το στήθος στα δικά μου μάτια είναι καλά...
Δε βλέπω δηλαδή κάτι τόσο ανησυχητικό.
Οι κουτσουλιές τώρα είναι περισσότερο από ότι θα ήθελα άσπρες.
Μπορείς να μαζέψεις τη διατροφή της προηγούμενης βδομάδας και να μας τη γράψεις;
 
Η κανάρα δεν φαίνεται υπέρβαρη, είναι όμως; Κοίταξε για λίπος στην κοιλιά και στο λαιμό της.
Για την εποχή που διανύουμε δεν υπάρχει υπέρβαρο πουλί και κυρίως δεν πρέπει να μπει σε δίαιτα ακόμη και αν είναι σκεπασμένο από λίπος (Ας μου επιτρέψετε να υπερβάλω λίγο).
Το λίπος θα είναι εμπόδιο και θα χρειαστεί δίαιτα την άνοιξη στην αναπαραγωγή.
Προς το παρόν είναι το καλύτερο όπλο που έχει ένα πουλί για να βγάλει εύκολα τον χειμώνα.
να παίρνεις με τον αντίχειρα και το δείκτη σου μικρή, πολύ μικρή ποσότητα κρέμας και να αλείφεις με ελαφρύ μασάζ τα πόδια του πουλιού.
Sorry Γιάννη το είδα μετά..
Συμφωνώ απόλυτα...
 
Βρε παιδιά, η φάτσα του πουλιού, εκεί γύρω από το ράμφος γιατί είναι έτσι;
 
Βρε παιδιά, η φάτσα του πουλιού, εκεί γύρω από το ράμφος γιατί είναι έτσι;
Λαδωμένη από την epithol και την προσπάθεια να την απομακρύνει...
 
αρχικα σας ευχαριστω για τις αμεσες απαντησεις! Πρεπει να τονισω ξανα οτι 6 μερες δεν εχει σηκωθει απο την ταιστρα... Ολη μερα τρωει παιδια ειναι απιστευτο και το βραδυ κοιμαται εκει στην ταιστρα της. Δυστυχως οσο εκανα θεραπεια δεν αλλαζα πατηθρες σχαρες κτλ κτλ, απο τωρα ομως θα το κανω.. Επομενως συνεχιζω και αλλο την θεραπεια με επιθολ εως οτου φυγει καθε φολιδα πανω απο τα ποδια της; οσον αφορα την διατροφη της.. Την προηγουμενη πεμπτη εφαγε αυγο, παρασκευη μπροκολο κυριακη μηλο και χθες αυγοτροφη..
 
Για τις κουτσουλιές της... και για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα...
Βάζεις μόνο μείγμα σπόρων για μια βδομάδα... χωρίς τίποτε extra
Για τις φολίδες τώρα...
Μια φορά τη μέρα για μια βδομάδα
Και μετά κάθε δυο τρεις μέρες μια φορά.. Και αργότερα θα αραιώσει κι άλλο.
Θα χρεοαστεί όμως μεγάλο βάθος χρόνου μέχρι να εξαφανιστούν.
 
Πρεπει να τονισω ξανα οτι 6 μερες δεν εχει σηκωθει απο την ταιστρα... Ολη μερα τρωει παιδια ειναι απιστευτο και το βραδυ κοιμαται εκει στην ταιστρα της.
Ελέγχεις τη ταΐστρα αν καταναλώνει τους σπόρους της; Έχει φλούδια μέσα;
Σοβαρότερο απ' όσα έχεις γράψει, αξιολογώ αυτό και όχι τόσο τα πόδια της, σ' αυτή τη φάση.
Έχεις τη δυνατότητα επίσκεψης σε κάποιο γιατρό για εξέταση των κουτσουλιών; Γιατί σίγουρα οι κουτσουλιές υγιείς δεν είναι.
 
Εχω την γνώμη οτι δεν χρειάζεται πλέον Επιθόλ. Απλά παρακολούθηση και επανάληψη σε κανένα μήνα αν δείς λευκή σκόνη σαν αλεύρι στα δάκτυλα (απ' ότι βλέπω τα καλάμια είναι καθαρά.) Μη ξεχνάς οτι πρόκειται για πουλάκι του 2015 και όσο νάναι τα κεράτινα θα δείχνουν κάπως "γερασμένα". Με το χάλι όμως που έχει χρειάζεται να της κάνεις ο ίδιος μπάνιο με χλυαρό νερό και παιδικό σαμπουάν ώστε να καθαρίσει απολύτως το πτέρωμα απο το λάδωμα της κρέμας
Επείσης, ρωτάς τον εκτροφέα ΤΙ ΕΤΡΩΓΕ σαν μείγμα σπόρων μέχρι χτες, διότι η συνεχής παρουσία στην ταΐστρα σημαίνει μεγάλη επιθυμία κατανάλωσης τροφής. Είτε της άρεσε η καινούργια που της προσφέρεις περισσότερο, είτε έχει κάποιο πρόβλημα στο έντερο και δεν χορταίνει.Αρχικά ένα φάρμακο εφ' άπαξ για σκουλίκια και βλέπεις.
 
Χρήσιμη συζήτηση, συνήθως βάζουμε αρκετή επιθολ..
 
Καλησπερα, στη δευτερη φωτογραφια αν δεν με γελουν τα ματια μου βλεπω καπως ερεθισμενο εντερακι και μαζι με την υπερβολικη λαιμαργια ίσως να υπαρχουν κοκκιδια στο πουλακι. Καλο θα ηταν να το πας για ενα ελεγχο κουτσουλιας σε πτηνιατρο να παρεις μια γνωμη.

Δεν εχει αδυνατισει κι αυτο ειναι καλο αλλα η υπερβολικη λαιμαργια δεν ειναι καλο σημαδι.
 
παιδια καλημερα... Δυστυχως σημερα το πουλακι πεθανε και η μανα μου το πεταξε αμεσως... Θα ηθελα να το παω σε καποιον γιατρο για μια νεκροψια να ξερω εστω τον λογο για να με βοηθουσε και εμενα να γινω λιγο καλυτερος σε μελλοντικες αντιμετωπισεις.. Τι να πω.. Και δεν εδειχνε ουτε φουσκωμενο ουτε τιποτα.. Ελπιζω τωρα να μην εχει κολλησει κατι τα αλλα 3 καναρινακια μου που ηταν στον ιδιο χωρο αλλα σε αλλα κλουβια. υπαρχει περιπτωση να κολλησαν κατι; κοκκιδια ή ακαρεα; ηταν στον ιδιο χωρο σε διαφορετικα κλουβια (μια ζευγαρωστρα για το καθε καναρινακι) και δν μοιραζοταν σκευη τροφης η νερου... φυσικα η καθαριοτητα του κλουβιου τωρα θα ειναι πολυεπιπεδη και ὑπερβολικη...
 
Πολλές ασθένειες μεταδίδονται σχετικά εύκολα στα υπόλοιπα πουλιά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ας ελπίσουμε ότι δεν είχε κάποια από αυτές.
 
Κρίμα για την κατάληξη.
Απο που πήρες το πουλάκι;

έδωσα σε ενα παιδί ενα τιμπραντο θηλυκο που ειχα και μου εδωσε αυτο..φυσικα ειχα την επιλογη να μην το παρω ομως πιο πολυ το πηρα γιατι ηθελα να το περιποιηθω βλεποντας το απο την αρχη οτι ηταν ετσι.. Θα μου εδινε χαρα να του χαριζα μια νεα εικονα.. Μακαρι να ειχα τα χρηματα και τον χρονο να εχω εναν χωρο που θα εχω μονο καναρινια ταλαιπωρημενα.. Το να βλεπω ενα πουλι ταλαιπωρημενο να ανακαμπτει μου δινει μια ικανοποιηση πιο πολυ απο το να βλεπω ενα καναρινι υγιες να κελαηδαει...
 
Back
Top