Γενικά Ένα ή δύο κλουβιά για το ζευγαράκι

Elie le terrible

PB New Member
Εγγραφή
29 Μαρ 2018
Μηνύματα
98
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα φίλοι μου, πρόκειται να χαρίσω ένα ζευγαράκι καναρίνια από τη φετινή μικροπαραγωγή μου σε μία φίλη. Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα. Είναι πρώτα ξαδέλφια, επιτρέπεται η αναπαραγωγή μεταξύ τους; Και, τη φίλη μου δεν την ενδιαφέρει το κελαήδημα, να τα βάλει σε ένα κλουβί και τα δύο;
 
Η έννοια του επιτρεπτού είναι πολύ σχετική. Κανονικά το κάθε ζευγάρι καναρίνια θα πρέπει να μην έχει καμία συγγένεια μεταξύ τους.
Δύο κλουβιά και όχι ένα, διότι σε ένα και με οπτική επαφή μεταξύ τους πιθανά θα αυξηθεί η πιθανότητα γέννας για το θηλυκό (άσπορης ή μη) εκτός εποχής.
 
Καλό θα είναι να αντιμετωπίζουμε την αιμομιξία στα καναρίνια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σαν να πρόκειται για ανθρώπους. Δηλαδή ναι μεν μπορεί να βλέπουμε δύο υγιεί πουλιά προερχόμενα από ενδογαμία αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τυχόν "κουσούρια" όπως νοητική στέρηση για παράδειγμα, η οποία δεν είναι κάτι εύκολο να διαπιστωθεί σε ένα καναρίνι κατά την άποψή μου. Έτσι λοιπόν εγώ θα έλεγα ότι οποιοδήποτε ζευγάρωμα συγγενικων πουλιών δεν είναι αποδεκτό πέραν από εκθεσιακά πουλιά 93 και 94 βαθμών που εκεί ΙΣΩΣ και το τονίζω ΙΣΩΣ είναι μονόδρομος αλλά έχει μια λογική αυτό το ρίσκο. Άρα για το 95% των περιπτώσεων (και λίγο λέω) θεωρώ μη αποδεκτή και επιζήμια την αναπαραγωγή συγγενικων πτηνών ακόμα και αν έχουμε να κάνουμε με τέταρτα ξαδέρφια πχ.
Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσες να βρεις κάποιον άλλο χομπίστα ο οποίος είναι πρόθυμος να ανταλλάξετε ένα πουλάκι έτσι ώστε να δώσεις ένα από τα δύο ξαδέρφια και να πάρεις ένα πουλάκι από αυτόν έτσι ώστε να δώσεις στη φίλη σου δύο μη συγγενικά πουλιά. Όσον αφορά την στέγαση των πουλιών σε κοινό κλουβί, αυτό είναι λίγο δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες καθ όλη τη διάρκεια του έτους και έτσι θα ήταν προτιμότερο να στεγάζεται το καθένα στο κλουβί του εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου.
 
Back
Top