Αναπαραγωγή Έξι μικρά από το Νοέμβριο, να χωρίσω τον αρσενικό;

Εγγραφή
6 Φεβ 2021
Μηνύματα
7
Πόλη
Μακροχώρι
Γειά σας. Θέλω τα φώτα σας. Είχα ένα θηλυκό καναρίνι την Ζάντενα (τρελή στα ποντιακά 😂😂)1,5 χρονών.Αρχές Νοεμβρίου 2022 την έβλεπα κάπως καταθλιπτική. Καθόταν σε μια γωνία του κλουβιού και σηκωνόταν μόνο να φάει.Ηταν και επιθετική. Έκανε λωρίδες το χαρτί που είχα στρωμένο κάτω καιιιιιι να ένα αυγό. Πήγα και αγόρασα ένα αρσενικό τον Μπάμπη 🥰 Όμορφος πορτοκάλι και από φωνή τι να σας λέω. Αφού τους είχα με το χώρισμα για καμία βδομάδα τους έβαλα μαζί. Μέσα Νοεμβρίου άρχισε να κάνει αυγά. 5 αυγά τρία πουλάκια. 2-3 και 5 Δεκεμβρίου βγήκαν τα γλυκούλια μου.Ολα καλά. Έλα όμως στη διάρκεια αυτή ο Μπάμπης ενώ τάιζε μάνα και μικρά... είχε και ορέξεις. Ξανά μανα που λένε φωλιά από την απέναντι μεριά χτύσιμο και στις 20 Δεκεμβρίου αφού βγήκε το πρώτο πουλί στα κλαδιά,από την άλλη ένα αυγό. Γέννησε πάλι 5 αυγά και πάλι τρία πουλάκια, στις 4-5 και 6 Ιανουαρίου. Στις 22 Ιανουαρίου πέταξε το πρώτο πουλί και πάλι έκοβε χαρτί η μάνα και χθές αφού βγήκαν όλα από τη φωλιά τι είχε μέσα;;;;;ένα αυγό. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να χωρίσω τον αρσενικό;;;;;Από εκεί που είχα Νοέμβριο ένα πουλί τώρα τέλη Ιανουαρίου έχω οκτώ
 
Να σου ζήσουν τα μικρά σου αλλά και οι γονείς τους!
Ναι. Πρέπει να χωρίσει ο κύριος Μπάμπης από την κυρία Ζάντενα γιατί την ...τρελαίνει με τα καμώματα του!

Εχει καταπονηθεί ήδη αρκετά η θηλυκιά.
Αποσυντονίζονται οι ορμόνες της και δεν είναι καλό για την υγεία της να κάνει συνεχώς αυγά. Χρειάζεται ηρεμία και ίσως ειδική διατροφή αν έχει καταπονηθεί πολύ ο οργανισμός της.
Τα έχεις σε εσωτερικό χώρο; Εκτίθενται πολλές ώρες σε τεχνητό φως;
Ταΐζει ο πατέρας τα μικρά που είναι ακόμα στη φωλιά;
Αν ναι, στη θέση σου θα έβαζα κιόλας τη θηλυκιά μόνη της.


Θα σου δώσουν επιπλέον συμβουλές και πιο έμπειροι.
 
Αν και η εποχή δεν είναι πλήρως κατάλληλη για αναπαραγωγή, παρότι για εσωτερική εκτροφή είναι, και με δεδομένο ότι δεν θα επιθυμούσες άλλους απογόνους επί του παρόντος, θα έλεγα ναι, να χωρίσεις το ζευγάρι, αλλά.....
αν ο αρσενικός εξακολουθεί και ταΐζει τα μικρά να τον αφήσεις μαζί του, αν όχι και ταΐζονται από το θηλυκό, τότε μοιραία τα μικρά θα πρέπει να παραμείνουν με εκείνη. Καλό θα ήταν το ζευγάρι να μην έχει οπτική επαφή μεταξύ τους, αφού χωριστούν δλδ, και να αφήσεις το θηλυκό πουλί να ολοκληρώσει τη σειρά των αυγών που είναι να γεννήσει και να τα κλωσήσει επίσης. Το πολύ - πολύ να έχεις ένα δύο ακόμα μικρά πουλάκια.
Αν αφήσεις τα μικρά με τη μητέρα τους, τότε μοιραία θα πρέπει οι τροφή που τους δίνεις να είναι όσο το δυνατό πιο πλούσια, αν όχι, και για όσο κλωσά το θηλυκό, δίνε της μόνο το βασικό μείγμα σπόρων που την ταΐζεις. Ομοίως με τον πατέρα (αν μείνει με τα μικρά πλούσια τροφή, αν όχι ....).
Κόκκαλο σουπιάς θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα στο κλουβί.
Για λεπτομέρειες αναπαραγωγής καναρινιών διάβασε το άρθρο, (επομένως σταδιακά πρόσεξε να μειώσεις τη διάρκεια του φωτός ) και για τρόπους διακοπής της αναπαραγωγής το επόμενο που σου προσθέτω. Για απορίες, ευχαρίστως να σε συνδράμουμε.
 
Γειά σας και πάλι.Γιατί ο αρσενικός βγάζει τις ουρές από τα μικρά (είκοσι ημερών). Χθές τραβούσε από το ένα μέχρι που το μάτωσε κι έτσι τον έβγαλα και τον έβαλα μόνο του.
 
Γιατί ο αρσενικός βγάζει τις ουρές από τα μικρά (είκοσι ημερών).
Ο αρσενικός σου μάδαγε τα μικρά γιατί ήθελε να ξαναζευγαρώσει με την κανάρα, καλά έκανες και τον έβαλες σε ατομικό κλουβί.
Φρόντισε να μην υπάρχει οπτική επαφή του αρσενικού με το κλουβί των μικρών.
Μπορείς να βάλεις ένα ρηχό πιατάκι με αυγοτροφή και σπόρους στο πάτωμα του κλουβιού για να αρχίσουν τα μικρά να προσπαθούν να τρώνε μόνα τους.
Η κανάρα έχει κάνει νέα αυγά ?
Υπάρχει ακόμα φωλιά στο κλουβί ?
 
Αν δεις και:
  1. η κανάρα βιδώνεται στη φωλιά και δεν σηκώνεται να ταΐσει τα παιδιά της
  2. τα μικρά (αλήθεια, πόσων ημερών είναι) δεν τρέφονται από μόνα τους
Τότε θα πρέπει να βάλεις τα μικρά σε ζευγαρώστρα με τον πατέρα τους (με διαχωριστικό κάγκελο όμως) ώστε να τα ταΐζει εκείνος έως να απογαλακτιστούν.
 
Back
Top