Αναπαραγωγή Έσπασε το μισό αυγό

xristina

PB New Member
Εγγραφή
8 Ιουν 2016
Μηνύματα
17
Πόλη
Καστοριά
Καλημέρα σας,
είχαμε 5 αυγουλάκια (πρώτη γέννα) και χθες είδα ότι το ένα αυγουλάκι έσκασε λίγο από πάνω (15η ημέρα) και μέσα φαίνεται το μικρούλι να κουνιέται και ακούγεται λίγο. Σήμερα που περίμενα να έχει βγει, είδα ότι είναι στην ίδια κατάσταση με χθες. Δεν έχει ανοίξει παραπάνω το αυγό. Πρέπει να κάνω κάτι να βοήθησω ή τα αφήνω μόνα τους?
Επίσης βλέπω ότι η μαμά ενώ κάθεται στην φωλιά, όποτε σηκώνεται να φάει κόβει χαρτάκια, μαζεύει πούπουλα και τα βάζει στην γωνία του κλουβιού. Τόσο γρήγορα πάμε σε 2η γέννα?
 
Καλησπέρα. Μου φαίνεται εντελώς απίθανο να πηγαίνει σε δεύτερη γέννα επί τόπου τη στιγμή που εκκολάπτονται τα μωρά της προηγούμενης.
Δεν πρέπει να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις την κατάσταση, διότι το πιο πιθανό είναι ότι θα προκληθεί βλάβη. Δεν είναι ασφαλές με άλλα λόγια. Πήγαινε πάλι και κοίταξε το αυγό και αν θέλεις, το πολύ - πολύ βάλε μπανιέρα στο κλουβί, ώστε αν το κρίνει ωφέλιμο η κανάρα να βραχεί και με τη σειρά της να βρέξει το αυγό μήπως και μαλακώσει το κέλυφος.
Ενημέρωσέ μας όταν θα έχεις νέα!
 
Εχω μόνιμα την μπανιέρα στο κλουβί κ την έβλεπα ότι πήγαινε λίγο τις προηγούμενες μέρες κ μετα επέστρεφε στην φωλιά.

Για την νέα φωλιά βλέπω ότι μαζεύει και λίγο μαλλί από αυτήν την φωλιά που έχει και τα βάζει κάτω στην γωνία στο κλουβί και επειδη μου έκανε εντύπωση ρώτησα.

Είναι πρώτη φορά για μένα και φοβάμαι μην κανω κάτι λάθος και ταλαιπωρηθούν και τα μικρά και η μητέρα.


Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.
Θα τα παρακολουθώ και θα σας ενημερώσω.
 
Για την νέα φωλιά βλέπω ότι μαζεύει και λίγο μαλλί από αυτήν την φωλιά που έχει και τα βάζει κάτω στην γωνία στο κλουβί και επειδη μου έκανε εντύπωση ρώτησα.
Αν πράγματι υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους της να τα βάζει στο ίδιο σημείο, εάν με άλλα λόγια χτίζει νέα φωλιά και το σημείο είναι της επιλογής της (δεν είναι δλδ αυτό που τη βολεύει να τα αφήνει ή εκεί που μαζεύονται τα νήματα), τότε μάλλον τα πράγματα είναι δύσκολα....παρακολούθησέ τη και αύριο και αναλόγως πράττεις.
Διάβασε επίσης το άρθρο που σου επισυνάπτω
 
  • Χρήσιμο
Αντιδράσεις: MARY58
@xristina
καλησπερα.Συνηθως τα θυληκα κατα την διαρκεια της επωασης απο ενα χρονικο σημειο και μετα βιδωνονται στην φωλια οπως συνηθως λεμε. Συνηθως με " δυσκολια" κιολας μπορεις να την βγαλεις απο την φωλια για να κανεις την ωοσκοπηση. Εσυ τις τελευταιες μερες την βλεπεις συχνα πυκνα να ειναι εκτος φωλιας ωστε να συγκεντρωνει υλικο δημιουργιας νεας φωλιας και πρακτικα εγκαταλειψης της παλιας ? Η ειναι συνεχως στα αυγα της και οταν σηκωθει για τις δυο βασικες λειτουργιες της για συντομο διαστημα μαζευει και υλικο και παει να στησει την νεα φωλια?
 
@φιλομαθης είναι συνεχώς στα αυγά της και μαζεύει όταν σηκωθεί και αυτό είναι για λίγο, επιστρέφει γρήγορα στην φωλιά.
[automerge]1686664598[/automerge]
@ianos θα το ξαναδιαβάσω πιο προσεκτικά, ευχαριστώ πολυ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα,
δυστυχώς το μικρουλη δεν κατάφερε να βγει κ το αφαίρεσα από την φωλιά.
Μένουν τα άλλα 4 αυγουλάκια αλλά έχουν περάσει 18 ημέρες από το τελευταίο αυγό κ δεν έχω πολλές ελπίδες παρόλο που η θηλυκιά δεν σηκώνεται από την φωλιά.
Το απόγευμα θα τα κοιτάξω με φακό και θα πράξω αναλόγως.
Αν κ το αρσενικό όποτε πλησιάζω και έχει σηκωθεί η θηλυκιά παει κατευθείαν στην φωλιά και με κοιτάει με μισό μάτι!!!
Αν είναι ασπορα αφαιρώ τα αυγά και την φωλιά και τα χωρίζω σε διαφορετικά κλουβιά και να μην είναι κοντά, σωστά?
Απ ότι διάβασα τώρα δεν είναι καλη περίοδος για δεύτερη γέννα και δεν θέλω να τα ταλαιπωρησω άρα θα παω του χρόνου με το καλό.
Αν δώσω στην μητέρα μου το ένα (σε άλλο σπιτι) και τα ξαναενωσω μετά θα έχουν προβλημα?
Σας ευχαριστώ!
 
Αν δώσω στην μητέρα μου το ένα (σε άλλο σπιτι) και τα ξαναενωσω μετά θα έχουν προβλημα?
όχι, κανένα πρόβλημα.
Αν είναι ασπορα αφαιρώ τα αυγά και την φωλιά και τα χωρίζω σε διαφορετικά κλουβιά και να μην είναι κοντά, σωστά?
Ναι, σωστά και καλύτερα αν γίνεται θα ήταν να μην ακούν το ένα το άλλο.
Επίσης το θηλυκό ιδανικά θα ήταν πιο καλό να βρεθεί σε ένα σκοτεινότερο περιβάλλον, με μικρότερη ένταση και διάρκεια φωτός.
Τέλος, μην πετάξεις τα αυγά...άφησέ τα στη φωλιά μέχρι η κανάρα να τα παρατήσει...έτσι θα κερδίσεις χρόνο από πιθανή επόμενη διάθεσή της για αναπαραγωγική προσπάθεια, με άλλα λόγια ίσως και να την προλάβουν οι ζέστες και να της μειώσουν την ορμονική της έξαρση ώστε να μην προχωρήσει σε επόμενη γέννα αυγών.
 
Back
Top