Καλημέρα. Διάβασε σε παρακαλώ προσεκτικά:
Το αυγό πρέπει να είναι σφικτό, χρειάζεται περίπου 12 λεπτά σε βρασμό και διατηρείται χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις σε εξωτερικό περιβάλλον περίπου 2 ώρες. Μην το αφήνεις παραπάνω - αντικατέστησέ το, διότι διαφορετικά μπορεί τα μικρά να αναπτύξουν λοιμώξεις. Επίσης καλύτερα ίσως θα ήταν να το περνάς από το μούλτι, μαζί με το κέλυφος, ώστε να είναι πιο εύκολο να το φάνε και να παίρνουν και ασβέστιο.
Θα τους πάρεις και μαλακούς σπόρους για αρχή: νίζερ, καμελίνα, κανναβούρι, περίλα και ίσως φονιοπάντι. Καταναλώνονται πιο εύκολα και τους βρίσκεις σε μαγαζιά πετσοπ - πάρε συσκευασμένους, όχι χύμα, διότι στους τελευταίους είναι αμφίβολη η ποιότητα, η θρεπτική τους αξία και η καθαρότητα σε σχέση με μολυσματικούς παράγοντες.
Σουσάμι...και αυτό τρώγεται εύκολα, το αγοράζεις από super market. Ομοίως και την κινόα, την οποία θα βράζεις σε νερό επί περίπου 5 λεπτά, θα την αφήνεις άλλα 5 λεπτά μέσα (χωρίς βρασμό) και θα παρατηρήσεις ότι έχουν αποκαλυφθεί τα φύτρα της....σουρώνεις και τους το δίνεις. Είναι πολύ θρεπτική.
Στο τριμμένο αυγό θα προσθέτεις και λίγο ξύσμα (με το μαχαίρι) κόκκαλο σουπιάς για να λαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο και επίσης αρκετή ρίγανη, η οποία μόνο καλό μπορεί να τους κάνεις. Θα αποφύγεις τα φρούτα, αλλά θα δίνεις σταδιακά με αυξανόμενη συχνότητα, ξεκινώντας από μικρές ποσότητες και αυξάνοντας χορταρικά κηπευτικά πολύ καλά πλυμένα.
Αν έχεις άλλο καναρίνι, βάλε στο διπλανό κλουβί, ώστε να το βλέπουν να τρώει και να μάθουν κι αυτά να καθαρίζουν σπόρους.
Εννοείται ότι θα τους έχεις και σπόρους του μείγματος που χρησιμοποιείς για τα μεγάλα καναρίνια, αλλά λίγους ώστε να μπορείς να δεις μέσα στη ή κάτω από την ταΐστρα φλούδια από σπόρους....τα οποία θα είναι ένδειξη ότι αρχίζουν και τρέφονται από μόνα τους. Επομένως θα πρέπει να καθαρίζεις καθημερινά το κλουβί και το υπόστρωμα.
Καλή επιτυχία και ενημέρωνέ μας για τις εξελίξεις.