Ασθένειες Έχει λίπος η Ρίκα μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
έλεγχος κοιλιάς Ρίκας.webp
Καλημέρα!
Εχθές έκανα ένα έλεγχο στην οικογένεια και διαπίστωσα αυτό στη Ρίκα.
Τρώει τις ίδιες τροφές αλλά δεν "αθλείται" όσο τα άλλα.
Παχυνε το κορίτσι μου απο το καθισιό;
 
Καλημέρα. Η Ρίκα μένει μέσα στο σπίτι ή σε εξωτερικό περιβάλλον; Ποια η ηλικία της;
Γενικά το λιπάκι της δεν είναι και τόσο πολύ, εκτός κι αν έχει και πιο πάνω (κάτω από το λαιμουδάκι της).
Αν μένει έξω, λόγω χειμώνα, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι διαφορετικό από ό,τι ήδη συμβαίνει. Αν μένει μέσα καλό θα ήταν να μειωνόταν λίγο η παροχή τροφής της και να αυξανόταν η δυνατότητα άσκησής της.
Όπως και να έχει το ζήτημα, μια πανοραμική φωτογραφία του κλουβιού της, ώστε να φαίνεται και η εσωτερική του διάταξη και να μας γράψεις και τις διαστάσεις του, καθώς επίσης, όταν θα σου είναι εύκολο, σημείωσέ μας αναλυτικά τις τροφές που τρώει, ποσότητα, συνήθειές σου (π.χ. γεμίζεις την ταΐστρα, φυσάς τα φλούδια, βάζεις συγκεκριμένη ποσότητα κάθε πότε...) είδη σπόρων και πρόσθετα στη διατροφή (πράσινα, έξτρα σπόροι, αυγό, αυγοτροφή) με συχνότητα παροχής.
 
Η Ρίκα όπως και όλη η οικογένεια, ζει στο δωμάτιο μου κοντά στη μπαλκονιπορτα.
[automerge]1674296145[/automerge]
Η Ρίκα είναι σχεδόν 3μιση.
Όπως και όλη η οικογένεια, ζει στο δωμάτιο μου κοντά στη μπαλκονόπορτα.
Τρώει καθημερινά σπόρια manitoba+chia (τον προηγούμενο μήνα είχα την τροφή Rio γιατί δεν έβρισκα Μαnitoba. Προσθέτω κάθε φορά και μια μεζουριτσα απο την beaphar xtra vital. Επιπλέον έχουν όλα μια ταΐστρα με σουσάμι+chia.
Μέρα παρά μέρα τους δίνω κι ένα φρούτο ή λαχανικό και βρώμη με λιναρόσπορο ή καμελινα.
Κατά διαστήματα τους βάζω και αυγοτροφη (deli nature).
Δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο κλουβί. Μπορεί να την βάλω μια βδομάδα μόνη στο μικρο-μεσαιο (30cm) ή άλλες φορές μαζί με το ένα παιδι της στην 60αρα.

Η Ρίκα είχε περάσει προ 2 περίπου μηνων, κρυολόγημα και της έκανα θεραπεία με αντιβίωση. Είχε αδυνατίσει αρκετά και της έβαζα για κάποιες μέρες συμπλήρωμα karinaStop στο νερό.

Όλα τα βγάζω να πετάξουν εξω όμως η Ρίκα αποφεύγει το πέταγμα και προτιμάει να ξαναμπαίνει στο κλουβί της.Γενικα είναι αρκετά φοβιτσιάρα και δεν πολυκινειται.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Εφόσον το μακρύτερο κλουβί που διαθέτεις είναι αυτό των 60 εκατοστών, καλύτερα να την έχεις εκεί με δύο μόνο πατήθρες, μία ψηλά κοντά στο ένα άκρο του κλουβιού και μία χαμηλά κοντά στο άλλο. Η απόσταση της κάθε πατήθρας από τα πλαϊνά κάγκελα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε κατά το γύρισμα του πουλιού η ουρά του να μην τρίβεται στα κάγκελα. Επίσης θα της έχεις μόνο μία ταΐστρα κι αυτή σε κάποιο άκρο του κλουβιού προς τη μεριά της χαμηλής πατήθρας, ώστε να αναγκάζεται για να τραφεί, να πετάει προς τα εκεί και όχι στη μέση του κλουβιού (όπου το κλαράκι της ταΐστρας θα γίνεται ενδιάμεσος σταθμός). Το φαγητό της καλό θα ήταν να είναι λιτό για μερικές εβδομάδες δλδ, απέφυγε τα φρούτα, βάζε όσα χορταρικά, βότανα θέλεις ακόμα και καθημερινά, και η ποσότητα των σπόρων να είναι μικρή και να τους ανανεώνεις κάθε ημέρα. Δλδ, ξεκίνησε από 1.5 κουταλάκι του γλυκού σπόρους, και δες αν τους τρώει όλους κι αναλόγως πράττεις. Επίσης αυγό, αυγοτροφή, λιπαρούς σπόρους όπως η καμελίνα και το σουσάμι απόφυγέ τους για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων μέχρι να ελέγξεις ξανά το λιπάκι της.
Τα καναρίνια γενικά έχουν τάση προς σχηματισμό λίπους, το οποίο, όχι σε εξωφρενικό βαθμό βέβαια, είναι καλό να υπάρχει κατά την έλευση του χειμώνα και πριν την αναπαραγωγή στα θηλυκά πουλιά, αλλά εφόσον ζει σε εσωτερικό χώρο, πιστεύω ότι στην παρούσα περίοδο της είναι αχρείαστο αφενός, αφετέρου ίσως και να επιβαρύνει λιγάκι τον οργανισμό της.
 
Μόλις διαπίστωσα ότι η Ρίκα μου δυσκολεύεται να πετάξει. Προσπαθεί να πάρει ύψος και δεν μπορεί. Λαχανιαζει κι εύκολα.
Κατά τα άλλα τρώει, πίνει, τσακώνεται και κελαηδεί.
Μπορεί να φταίει το λιπάκι που έχει κοντά στον προλοβο;
 
Ναι τα κάνω αυτά. Είναι σε ζευγαρωστρα 60αρα (έχει όμως περισσότερες πατηθρες).
Σήμερα την έβγαλα έξω να πετάξει λίγο αλλά το αποφεύγει.
 
Για να υπαρξει μια ολοκληρωμενη εικονα θα πρεπει να δουμε και την εικονα του πουλιου και πιο ψηλα στο στηθος.
Το λιπακι που βλεπουμε στην φωτο δεν δυσκολευει το πουλι στο πεταγμα,απλα ειναι αγυμναστο.
 
@Tony Forpus έχεις δίκιο. Ήταν αγύμναστη. Από τότε που άρχισα να την βγάζω έξω πιο συχνά για να πετάξει, έχει αρχίσει να παίρνει πιο εύκολα ύψος. Προχθές που την έλεγξα πάλι είδα ότι το λιπάκι της είναι εμφανώς πιο μικρό.
Παρεμπιπτόντως η ορθή χρήση της epithol, έκανε τελικά το θαύμα της και τα ποδαράκια της γιατρεύτηκαν εντελώς.
 
Back
Top