Πτερόρροια Έχει πτερόρροια το ringneck μου;

Πόλη
Ηράκλειο
Καλησπέρα, η γιασμιν αυτές τις 3 μέρες έχασε συνολικα 15 φτερά από την φτερούγα. Είναι εποχή τους τώρα? Η τίποτα στρες? Γιατί λίγο με αμφισβήτησε ένας πετσοπας κ μ δώσε βιταμινη αντιπαρασιτικων και αντικοκκιδιακων ...

Καλησπέρα!

Το ότι η Γιασμίν έχασε 15 φτερά μέσα σε λίγες μέρες πιθανότατα δείχνει πτερόρροια, που είναι φυσιολογική διαδικασία. Τα Ringneck περνούν πτερόρροια συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιόδους, ανάλογα με τις συνθήκες και το άτομο. Αν τα φτερά φαίνονται υγιή (όχι σπασμένα ή μασουλημένα) και δεν παρατηρείς σημάδια έντονου ξυσίματος ή φαγούρας, μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η πτερόρροια μπορεί να προκαλέσει στρες, αλλά είναι φυσιολογικό. Καλή διατροφή με ισορροπημένα μείγματα, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, βοηθά το πουλί να ανανεώσει τα φτερά του πιο εύκολα.

Δεν χρειάζεται αντιπαρασιτική ή αντικοκκιδιακή αγωγή αν δεν υπάρχουν ενδείξεις παρασίτων ή ασθένειας. Αν παρατηρήσεις γυμνά σημεία, ξύσιμο ή αλλαγές στη συμπεριφορά, τότε ίσως αξίζει να το δει εξειδικευμένος κτηνίατρος για πουλιά.

Μα ναι δε καταλαβαίνω για ποιον λόγο να μου το δώσει και να με αμφισβητήσει και από πάνω ότι δεν είναι πτερορροια ... βλέπω και ξέρω τον παπαγαλο μου όταν κάτι δε πάει καλά. Ξύνεται σε λογικά επίπεδα όπως όλοι οι παπαγαλοι , μπανια κανει τακτικα , καθαριοτητα κλουβιου συχνα και τα φτερά βγαίνουν "νεκρα" με τη μορφή τους ακριβώς όπως είναι πάνω της . Μόνο ότι είναι ένα τσακ πιο επιθετική που είναι κατανοητό... τι να πω. Πιο πολύ με πείραξε ο τροπος που μου μίλησε με ειρωνικό τόνο (γιατί δεν ανέφερα και ο,τι είπαμε) παρά ότι μου έδωσε λάθος σκεύασμα παρουσιαζοντας το κατάλληλο. Άσε με να κανω εγώ λάθος με το θεμα αλλά μη μου δίνεις αυτό που δε ζήτησα. Τέλος παντων. Φταίω και εγώ που δεν είδα εκείνη τη στιγμή τι ακριβώς μου εδωσε

• Συμφωνώ
Αντιδράσεις: ianos
Καλησπέρα. Η γιασμιν από όσο παρατηρώ τραβαει τα πούπουλα κυρίως από αυτά ανάμεσα στις φτερούγες. Είναι κάτι της πτερόρροιας αυτό? Εννοώ την ενοχλεί κάτι? Ορμονικο , κατι χειρότερο , η απλά είμαι υπερβολική?
Το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι ώρες που την ταΐζω και την βγάζω οι οποίες δεν είναι σταθερές αυτό το διάστημα.. από αύριο ξεκινάμε και βιταμινες.
Βάζω φωτο (τα φτερά που δεν είναι ολόκληρα ήταν πριν μήνες κομμένα και ακόμα να πέσουν) 1000001930.webp1000001931.webp

Εγώ δεν βλέπω κάτι μη φυσιολογικο σε αυτές τις φωτογραφίες τουλάχιστον.

Ο καλλωπισμός του πτερωματος είναι μια καθημερινή διαδικασία.
Όταν και αν παρατηρήσουμε κενά ή κακής ποιότητας πτέρωμα τότε ανησυχούμε

@mouloudaki Από τη φωτογραφία φαίνεται ότι κάποια φτερά είναι φθαρμένα και υπάρχουν και λίγα πούπουλα που λείπουν, αλλά σε γενικές γραμμές το πτέρωμα φαίνεται υγιές.

Το ότι οι ώρες ταΐσματος και εξόδου δεν είναι σταθερές μπορεί να επηρεάζει κάπως τη συμπεριφορά της, βάσει του γεγονότος ότι οι παπαγάλοι αγαπούν τη ρουτίνα.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι αν το τράβηγμα φτερών ενταθεί. Να παρατηρείς αν δημιουργούνται γυμνά σημεία ή αν φαίνεται να δαγκώνει/μασάει τα φτερά της. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι ένδειξη στρες ή ορμονικών αλλαγών. Αν όχι, τότε η συμπεριφορά που παρατηρείς είναι μάλλον προσωρινή.

@Stavros Ναι ναι..και δυστυχώς τώρα που φεύγω μάλλον θα στρεσσαρεται ακόμη πιο πολύ. Και όπως είχα ξανά πει δεν εχω κανέναν που να μπορεί να έχει μια κάποια οικεία επαφή μαζί της . Τι να πω . Μου το κάνει και δύσκολο να προσέξω αν έχει καπου κενά. Πάω να σηκώσω τη φτερούγα ή να κοιτάξω τη πλάτη και μου επιτίθεται. Αλλά ναι τα πούπουλα τα τραβαει και αν δε βγει καποιο επιμένει. Μακάρι να της περασει μεχρι να φυγω να μην ανησυχώ ή να μην είναι τίποτα στην καλυτερη

Επίσης τα φτερά που λείπουν και που είναι φθαρμενα αν λέμε τα ίδια στη φτερούγα, ειναι κάποια κομμένα από όταν την πήρα που δεν έχουν πέσει ακόμα και αυτά που λείπουν είναι που έπεσαν αυτές τις μέρες

Καλησπέρα. Είναι φυσιολογικο το κενο που έχει κάτω από την φτερούγα? Τώρα το προσεξα
Πρώτες 2 φωτο , αριστερή φτερούγα, 3η φωτο δεξιά φτερούγα
1000001964.webp1000001965.webp1000001967.webp

Back