Ασθένειες Έχουν παρατηρηθεί προβλήματα υγείας σε αλφικά ή lutino μπάτζι;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nausicaa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα! Πλησιάζει η εποχή αγοράς παρέας για την Ίριδα και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν παρατηρηθεί έξτρα προβλήματα υγείας σε αλφικά ή lutino μπάτζι, ειδικά με τα μάτια τους και, για τα αλφικά, με το δέρμα του κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Ως παιδί, είχα ένα κατακίτρινο παπαγαλάκι, την Λόρα, η οποία θα ορκιζόμουν ότι είχε κανονικά μαύρα μάτια με λευκές ίριδες αλλά μπορεί και να μην θυμάμαι καλά. Δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα, αντιθέτως ήταν το πιο υγιές παπαγαλάκι, αλλά θα ήθελα πληροφορίες από μεγαλύτερο στατιστικό δείγμα. Ευχαριστώ!
 
Καλησπέρα,
Και τα δύο πουλάκια που αναφέρεις φέρουν στον φαινότυπό τους το χαρακτηριστικό γονίδιο Ιno. Δουλειά αυτού του γονιδίου είναι να αφαιρεί πλήρως την μελαμίνη από το πουλί με σκοπό έπειτα να προκύπτει green ino (lutino) για την πράσινη σειρά και blue ino (albino) για πουλιά της μπλε σειράς. Επομένως καταλήγουμε ότι το Ιno είναι μια χρωματική μετάλλαξη που προκύπτει μέσω συγκεκριμένων διασταυρώσεων και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον αλφισμο όπου οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων να εναποθέσουν την μελαμίνη(χρώμα) στο πουλί. Tα Ino πουλιά χρειάζονται την ίδια ακριβώς φροντίδα με τα υπόλοιπα budgie, δηλαδή δεν χρειάζονται πολύωρη έκθεση στον ήλιο και όλα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς ίδια.
Ένα Ino πουλί, επιλογικά, οφείλεται σε μια χρωματική μετάλλαξη των γονιδίων ενώ τα αλφικά είναι αποτέλεσμα βλάβης των γονιδίων και είναι ένα γενετικό θέμα.
 
Χμμμ, οκ, ευχαριστώ για την διευκρίνιση, άρα ο όρος albino δεν χρησιμοποιείται ακριβώς σωστά στην προκειμένη περίπτωση. Γενικά πάντως, για τα μάτια τους ανησυχώ, ότι δεν θα βλέπουν καλά ή ότι θα τους προκαλέσει βλάβη ο ήλιος. Το λέω γιατί ακόμα και άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια πρέπει να προσέχουν την έκθεση στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα στο μάτι. Από αυτό πέθανε ο παππούς μου έναν μήνα πριν και παρόλο που εκείνος ήταν τυχερός και δεν πρόλαβε το μάτι να, εχμ, παραμορφωθεί, αλλά στα χέρια ήταν κάπως άσχημο. Δεν θα ήθελα ένα πουλάκι να περάσει κάτι τέτοιο.
 
για τα μάτια τους ανησυχώ, ότι δεν θα βλέπουν καλά ή ότι θα τους προκαλέσει βλάβη ο ήλιος
Όπως είπα και πριν πρόκειται για μετάλλαξη όχι για τον γνωστό αλφισμο. Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα μάτια δηλαδή όπως ένα αλφιστικό πουλί. Σκέψου ότι κάποια τα έχουν έξω σε μεγάλες κλούβες και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
 
Back
Top