Φροντίδα Έχω ένα Κακαρίκι που προσπαθώ να εξημερώσω

PANAGIOTA Fr

PB New Member
Εγγραφή
19 Απρ 2023
Μηνύματα
35
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σας και πάλι

Έχω ένα Κακαρίκι το οποίο προσπαθώ να εξημέρωσω, τρώει από το χέρι μου μέσα στο κλουβί, δεν κάνει κίνηση να με δαγκώσει ποτέ αλλά είναι επιφυλακτικός, προσπαθώ να του μάθω να ανεβαίνει πάνω στο χέρι μου,μέχρι στιγμής εδώ και δύο ημέρες ανεβαίνει μόνο στο ξυλάκι που του κρατάω για να του μάθω την εντολή ανέβα έτσι ώστε να καταφέρω να ανεβαίνει και στο χέρι μου, έχει ακουμπήσει με το πόδι του το δάχτυλο μου αλλά δεν έχει ανέβει πάνω, θεωρείται ότι εάν του αφήσω ανοιχτό το κλουβί να βγει στο σπίτι θα ξαναμπεί μετά μέσα στο κλουβί του εφόσον δεν κάθεται πάνω μου? Να το βγάλω ώστε να με συνηθίσει η να συνεχίσω μέχρι να με αφήνει να το πιάνω και μετά να το βγάλω ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
@PANAGIOTA Fr
Παναγιώτα, νομίζω με βάση αυτά που περιγράφεις ότι είσαι ένα βήμα πριν από την εξημέρωση του.
Όταν θα καταφέρεις να ανεβαίνει χωρίς φόβο και στο χέρι σου θα έχεις ολοκληρώσει το βασικό στάδιο της εκπαίδευσης του.
Από τις προηγούμενες αναρτήσεις σου είδα ότι είστε μαζί πάνω από τέσσερις μήνες.
Είναι αρκετό το διάστημα που βρίσκεται κλεισμένο στο κλουβί, θα πρέπει σιγά σιγά με ήρεμες κινήσεις, με τα ξυλάκι που αναφέρεις ότι ανεβαίνει να το βγάλεις έξω και να το βάλεις στην οροφή του κλουβιού , ή σε κάποιο σταντ αφού πρώτα εξασφαλίσεις ότι ο χώρος που πρόκειται να πετάξει είναι ασφαλής.
Με το ίδιο ξυλάκι θα προσπαθήσεις να το γυρίσεις πίσω.
Εάν σε δυσκολέψει η επιστροφή του μπορείς να το δελεάσεις με κάποια τροφή που του αρέσει ή να το αφήσεις να μπει μόνο του όταν θα πεινάσει.

Το θέμα που είχε με την αραίωση των φτερών από το κεφάλι του το ξεπέρασε;
Τί σου είπε και τί θεραπεία σου έδωσε ο γιατρός;
 
@Vada
Ευχαριστώ πολύ για τη βοηθεια !!
Ναι για αυτό ακριβώς δεν θέλω να τον έχω συνέχεια μέσα σε ένα κλουβί απλά κάποιοι μου λένε βγάλε τον να συνηθίσει άλλοι μην τον βγάλεις αφού δεν είναι ενημερωμένος γιατί δεν θα ξαναμπεί μέσα, ασχολούμαι όσο πιο πολύ μπορώ με την εξημέρωση του γιατί λόγω δουλειάς φτάνω σπίτι βράδυ, αλλά είναι πολύ έξυπνος και έχει εξοικειωθεί.

Το θέμα με την αραίωση στο κεφαλάκι του δεν ήταν τίποτα είπε ο γιατρός ήταν εποχή πτεροροιας και για αυτό του έλειπαν φτεράκια είναι υγιής και είναι 3χρονων όπως μου είχαν πει και όταν τον πήρα.

Άρα θα κάνω προσπάθεια να τον βγάλω έξω και που θα πάει θα μπει κάποια στιγμή, εάν καταφέρω φυσικά να βγει πρώτα.

Θα πρέπει να του έχω κάποιο παιχνίδι για έξω ?
Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !!!
 
Θα πρέπει να του έχω κάποιο παιχνίδι για έξω ?
νομιζω οτι ενα stand με παιχνιδια για οταν βγαινει εκτος κλουβιου,ειναι απαραιτητο.Το δικο μου παπαγαλακι,οταν το βγαζω παει απο το πανω μερος του κλουβιου στο σταντ, και εναλλαξ,και λιγο πανω στην τηλεοραση και πανω στο μαρμαρο απο το τζακι .
 
@kika αυτό σκέφτομαι να του πάρω αν και του είχα ανοιχτό το κλουβί δύο ώρες και δεν βγήκε ίσα ίσα που αγχώθηκε κιόλας
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δεν χρειαζεται να "πιεσεις" το πουλακι να βγει απο το κλουβι,μια τετοια εξοδος μονο πισω θα παει την διαδικασια.
Ειναι πολυ καλυτερα να εχει εξοικοιωθει μαζι σου σε πρωτη φαση.
 
@Tony Forpus όχι δεν το πιέζω τον ταιζω με το χέρι και μετά του αφήνω ανοιχτό το κλουβακι του για μια μιάμιση ώρα να εξοικειωθεί γιατί όταν το έκανα την πρώτη φορά ήταν αγχωμενος, τώρα πλησιάζει την πόρτα βέβαια δεν βγαίνει ακόμα, θα τον αφήσω να βγει όταν θέλει μόνος του
 
τώρα πλησιάζει την πόρτα βέβαια δεν βγαίνει ακόμα, θα τον αφήσω να βγει όταν θέλει μόνος του
Ίσως αν στηρίξεις μία πατήθρα κοντά στην πόρτα (έξω από την πόρτα και με κοντινή επαφή προς την έξοδο) να μπορεί να κάθεται εκεί για όσο διάστημα του χρειάζεται έως να εξοικειωθεί με την ιδέα ή να νιώσει άνετα.
 
Κ συμπληρωματικά με τον @ianos , εάν κοντά στην πατηθρα στερεώσεις κ καμμιά λιχουδιά ή κομματάκι μίλλετ, για να μασουλαει βλέποντας προς τα έξω, πιστεύω ότι θα βοηθούσε.
 
Σας ευχαριστώ πολύ θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας δεν το είχα σκεφτεί
 
@ianos βγήκε έξω έχει τρομάξει βέβαια αρκετά
Δεν τον βλέπω να ξαναμπαίνει μέσα
 
@PANAGIOTA Fr άσε ανοικτή την πόρτα του κ βάλε μίλλετ ή αγαπημένο λαχανικό στο εσωτερικό κ μπροστά από την ανοιχτή πόρτα. Κ να είσαι μια διακριτική παρουσία , δήθεν ότι δεν τον παρακολουθείς.
Πώς βγήκε έξω; Γιατί λες ότι τρόμαξε;
 
@MARY58 του έβαλα μια πατηθρα με αχλάδι που είναι το αγαπημένο του και βγήκε σιγά σιγά όταν πέταξε τρόμαξε δε νομίζω να είχε ξανά πετάξει
Τώρα κάνει κύκλους στο πάτωμα προσπαθεί να φάει αυτα που έχει μέσα το κλουβί αλλά δεν θέλει μάλλον να μπει μέσα ακόμα
[automerge]1690912128[/automerge]
@MARY58
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@PANAGIOTA Fr με ένα ξυλάκι πιστεύεις ότι δεν θα κάτσει πάνω;
Το σημαντικό είναι να μην τον τρομάξεις. Μαλακές κ αργές κινήσεις. Κ αν έχει μάθει την φωνή σου, μίλησε του χαμηλόφωνα.
 
@PANAGIOTA Fr
Καλημέρα.
Το Κακαρίκι σου άν έχω καταλάβει σωστά δεν έχει βγει ποτέ από το κλουβί του τέσσερις μήνες τώρα, ίσως και να μην είχε βγει ποτέ ξανά.
Το πιθανότερο είναι βγαίνοντας να πετάξει μακριά χωρίς κάποιο σχέδιο και προσανατολισμό, άρα θα πρέπει να προσέξεις πολύ καλά να υπάρχει ασφάλεια να μην τραυματιστεί (τράβηξε τις κουρτίνες, και σκέπασε τους καθρέφτες άν υπάρχουν).
Σιγά σιγά θα συνηθίσει τον χώρο και θα βρει τα αγαπημένα του σημεία.
Όσο για την πατήθρα μπροστά από την πόρτα πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί κάτι, το αντίθετο μάλιστα εμποδίζει την έξοδο του, ίσως και να τον φοβίζει.
Όταν ένας παπαγάλος καταλάβει ότι η πόρτα είναι ανοιχτή αργά ή γρήγορα θα βγει έξω...
 
@Vada μάλλον δεν είχε βγει ποτέ αποτι καταλαβαίνω, μάζεψα ότι ήταν επικίνδυνο μη χτυπήσει αλλά λόγω του ότι δεν έχει μάλλον ξανά πετάξει τη πρώτη φορά έπεσε πάνω στον τοίχο βέβαια δεν χτύπησε μετά έπαιζε στο πάτωμα εξερευνούσε, η πατηθρα είναι η αλήθεια τον βοήθησε και να βγει και να μπει, θα του πάρω και παιχνίδια να έχει έξω να του κάνω ένα χώρο και ελπίζω θα συνηθίσει και θα πετάει πιο ήρεμα μόλις καταλάβει ότι θα βγαίνει τακτικά
 
Back
Top