Φροντίδα Έχω δύο budgie και προσπαθώ σιγά σιγά να με εμπιστευθούν

Nikosbudjie

PB New Member
Εγγραφή
17 Οκτ 2020
Μηνύματα
31
Πόλη
Μαρούσι
Έχω δύο budgie ζευγάρι στο ίδιο κλουβακι 3 μέρες.από petshop τα πήρα και προσπαθώ σιγά σιγά να με εμπιστευθούν.το αρσενικό με το που βάζω χέρι στο κλουβί πάει απ' την άλλη.το θηλυκό κάθεται μέχρι και να το ακουμπήσω .κ αν έχω σπόρια στο χέρι μου ανεβαίνει και τρώει αλλά μέχρι εκεί.και όλα αυτά μέσα στο κλουβί.τους άνοιξα το πορτακι και ο αρσενικός βγηκε κ καθόταν πάνω στο κουρτινόξυλο ενώ το θηλυκό βγήκε πέταξε από τοίχο σε τοίχο κάθησε λίγο πάνω στην τηλεόραση και ξαναμπήκε μόνη της στο κλουβί.ο άλλος.επρεπε να τον ενοχλήσω να κατέβει και να του πάω μπροστά στην μούρη το κλουβί για να μπει μέσα. Από συμπεριφορά πως τα βλέπετε;είναι άγρια; φοβούνται ακόμα;
 
Δεν θα βαζεις χερι μεσα στο κλουβι,θα πρεπει πρωτα να μαθουν το χερι σου εκτος κλουβιου.
Ποτε δεν βγαζουμε τα πουλια εκτος του κλουβιου αν δεν ειναι εξοικιωμενα με την παρουσια μας.
 
Δεν θα βαζεις χερι μεσα στο κλουβι,θα πρεπει πρωτα να μαθουν το χερι σου εκτος κλουβιου.
Ποτε δεν βγαζουμε τα πουλια εκτος του κλουβιου αν δεν ειναι εξοικιωμενα με την παρουσια μας.
Πότε θά ξέρω πότε είναι εξοικειωμένα;έξω από το κλουβί πλησιάζω το χέρι κ δεν φοβούνται.απλα το αρσενικό δείχνει να κοιτάει περίεργα.κβοταν το βάζω μέσα το κάνω πολύ απαλά ένα εκατοστό ανά πέντε δευτερόλεπτα 😂
 
Οταν θα ανοιγεις το κλουβι και θα ερχονται στο χερι σου χωρις να τα πιεσεις ή να βαλεις το χερι μεσα.
Θελει χρονο και υπομονη γιατι οσο τα πιεζεις κανεις πισω βηματα.
 
Εγω δεν το θεωρώ κακό να ανοίγεις και σε μη ήμερα πουλάκια (εκτός αν εξοικειωμένα εννοείτε απλά στο νεο χωρο-ανθρώπους) απλά θα περιμενα λιγο ακόμα να συνηθίσουν το νεο περιβάλλον πρώτα.
Αρχικά μπορεί να μάθουν να ανεβαίνουν σε ξυλαρακι για λιχουδιά και να συννενοειστε έτσι, με το χέρι ηδη καλά τα πάνε αλλά μην τα πιέζετε καθόλου, "ακουστε" την στάση σώματος τους, αφήστε να έρθουν αυτά. Είναι πολύ αρχή ακόμα. Αν κερδίσετε την συμπάθεια τους με υπομονή και ηρεμία θα ενδιαφερθούν και μόνα τους. Να τα χαίρεστε!
 
Έκτη μέρα σήμερα.και τα δύο τρώνε απ' το χέρι μου μέσα στο κλουβί.μαλιστα το αρσενικό ανέβηκε στο δάχτυλο μου καί έτρωγε millet.βεβαια το πίεσα χωρίς να το στρεσαρω, δηλαδή τράβαγα το millet μακριά τούς ενώ τρώνε και έβαζα το δάχτυλο μου μπροστά τους ώστε να ανέβουν να το φτάσουν και ανέβηκε μόνο το αρσενικό.πως τα βλέπετε;καλά πάμε;
 
Ισως οχι τα budgie αλλα καποια άλλα ειδη παπαγαλων ειναι συναισθηματικά εξαρτημένα με τον φροντιστη τους θεωρώντας τον ακομη και ζευγαρι τους.
Δηλαδή τα budjie μου θα έρχονται σέ μένα μόνο για φαγητό;σε ποια είδη παπαγάλων αναφέρεσαι ότι δένονται συναισθήματικα;
 
@Nikosbudjie

Ειναι κάποια ειδη παπαγαλων που απολαμβανουν την παρεα του ιδιου τους του ειδους περισσοτερο και ειναι καποια αλλα ειδη οπως πχ οι ringneck ή οι african grey που δυναται να δεθουν πολυ με τους ανθρωπους.
Ειναι κατι φυσιολογικο ομως αυτο και εξαρταται απο αρκετους παραγοντες.
 
Δηλαδή τα budjie μου θα έρχονται σέ μένα μόνο για φαγητό;σε ποια είδη παπαγάλων αναφέρεσαι ότι δένονται συναισθήματικα;

Και τα μπάτζι δένονται συναισθηματικά με τον φροντιστή τους. Δεν έχει να κάνει με το είδος του πουλιού αλλά με τον τρόπο που μεγάλωσε. Συνήθως πουλιά που ζουν σε ζευγάρια ή ομάδες δεν δημιουργούν συναισθηματικό δέσιμο με τον άνθρωπο. Δεν ξέρω αν το επιδιώκεις επειδή σου ακούγεται ωραίο ή ρομαντικό αλλά η ευθύνη που δημιουργείται απο ένα τέτοιο δέσιμο είναι μεγάλη. Πολλά απο αυτά τα πουλιά δεν τρώνε όταν μένουν μόνα τους, δεν δείχνουν ευτυχισμένα και γενικά δεν μπορείς να λείψεις ή να αλλάξεις το πρόγραμμά σου χωρίς "να σου βγει απο τη μύτη" η μια φορά που θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό για να χαλαρώσεις.

Η γνώμη μου είναι, επειδή μεγάλωσα πουλιά σε ζευγάρι, ότι αυτά τα πουλιά είναι αρκετές φορές πιο χαρούμενα κι ανεξάρτητα (όσο γίνεται αυτό για ζώα που ζουν σε κλουβί) και μπορούν να περνούν καλά χωρίς έχουν απόλυτη ανάγκη την παρουσία σου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το "μεγεθος" του συναισθηματικου δεσίματος,της κοινωνικοποίησης και ο,σε γενικες γραμμες,χαρακτηρας ενος πτηνου και γενικότερα των κατοικίδιων ζωων φυσικα και εχει άμεση σχεση με το ειδος τους και πυροδοτείται απο το DNA τους και οχι αποκλειστικα στον τροπο που μεγαλωσαν.

Πχ δεν εχω δει κακαρικι να εξαρτάται συναισθηματικα απο τον φροντιστη του και επισης δεν θα πρεπει να μπερδεύουμε την συναισθηματική εξάρτηση με την "εξαρτηση" της λιχουδιας.
 
@Tony Forpus εμένα τα παπαγαλάκια μου με έχουν τρελάνει πάντως,ο αρσενικός με αποφεύγει με βηματακια μέσα στο κλουβί και αν βάλω το δάχτυλο μου μπροστά του ανεβαίνει.ενω το θηλυκό κάθεται και με τσιμπάει πολύ σιγά,την πειράζω στο κεφάλι την χαϊδεύω ίσα ίσα, αλλά στο χέρι μου δεν ανεβαίνει... ανεβαίνει μόνο αν έχει ανέβει ο άλλος κ τρώει.. μάλλον είναι ζηλιάρα 😂 γενικά ήταν άγρια κ μέσα σε μια εβδομάδα κατάφερα αυτά που σας είπα.θελω να πετύχω να έρχονται στο χέρι μου εκτός κλουβιου αλλά έχω βρει αδιέξοδο τώρα..μέσα στην ζευγαρωστρα δεν χωράει καλά καλά το χέρι μου για να τα εκπαιδευσω
 
Νικο σε πολλες κουβεντες που κανουμε εδω στο Pb γίνονται και γενικες αναφορες, παντα υπαρχουν παραδειγματα που ειτε επιβεβαιώνουν ειτε καταρρίπτουν τον κανονα ειδικα οταν προκειται για ζωντανους οργανισμους
Αυτο που θα πρεπει να σε ενδιαφερει εσενα ειναι να εχεις μια σχεση αλληλεπίδρασης με τα πουλακια και να λαμβανεις εσυ ευχαρίστηση και εκεινς σωστη φροντίδα.
Ο στοχος σου δεν ειναι η καθε ειδους εξάρτηση!

Μπραβο για την πρόοδο!
 
Back
Top