Φροντίδα Έχω κάνει λάθος στις ρυθμίσεις του φωτισμού;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης billoss1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

billoss1

PB Member
Εγγραφή
28 Φεβ 2016
Μηνύματα
616
Φετος πρωτη χρονια αναπαραγωγης στο νεο χωρο που εφτιαξα για να διαμενουν τα καναρινια μου εχοντας τεχνητο φωτισμο.. Ο οποιος αποτελειται απο 2 λαμπες φθοριου 1.20 TL-D 965 6.500k cool daylight οι οποιες καταληγουν σε ενα χρονοδιακοπτη και απο ενα φωτακι νυχτος το οποιο καταληγει σε αλλον χρονοδιακοπτη... Το συστημα το εχω βαλει να δουλευει ως εξης: ενα τεταρτο πριν αναψουν οι φθοριου αναβει το λαμπακι νυχτος οπου παραμενει ανοιχτο ως καο ενα τεταρτο εφοσον αναψουν οι φθοριου. Αντιχτοιχα στην δυση αναβει το λαμπακι ενα τεταρτο πριν κλεισουν οι φθοριου και παραμενει και ενα τεταρτο μετα. Εχω κανει κατι λαθος;ρωταω γτ τα 3 πρωτα ζευγαρια μου γεννησαν, η μια καναρα κανονικα λιγο πριν κλεισει το βραδυ το φωτακι μπαινει στην φωλια... Οι αλλες 2 ομως εχοντας κανει απο 2 αυγα το βραδυ δν μπηκαν στις φωλιες τους... φταιει ο φωτισμος η απλα θα "κατσουν" τις επομενες μερες;
 
Η κλιμάκωση του φωτισμού είναι λάθος.
Από πλήρη ένταση να περνάς σε φωτάκι νυχτός είναι καταστροφικό...

Για σήμερα και μόνο επειδή δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό ανεβάζεις στη μία ώρα τη διάρκεια που το λαμπάκι νυχτός μένει αναμμένο αν και είμαι της γνώμης πως θα πρέπει να μένει όλο το βράδυ.
Με το τέταρτο που τους αφήνεις ως χρονικό περιθώριο δεν προλαβαίνουν στην ουσία να συνηθίσουν το χαμηλό φως και πιθανότατα θα σου μένουν εκτός φωλιάς με ότι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται.
Φρονώ πως σε τέτοια σοβαρά θέματα δεν θα πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε γιατί σίγουρα θα το βρούμε μπροστά μας.
Κάνε σήμερα αυτή την ενέργεια και βλέπουμε για τις άλλες αναγκαίες αλλαγές αύριο.
Σίγουρα θα χρειαστείς άλλους δύο χρονοδιακόπτες και άλλα δύο κυκλώματα με διαβάθμιση στο φωτισμό ώστε να πέφτει η ένταση σταδιακά και όχι απότομα.
 
Πωωω. Αυτο μου ειπαν αυτο. Εκανα... Καταστροφη!
[automerge]1551282440[/automerge]
Τι αλλη λαμπα πρςπει να βαλω;
 
Θα τα δούμε όλα τα θέματα ένα ένα.
Ρύθμισε το χρονοδιακόπτη να παραμείνει αναμμένο το λαμπάκι νυχτός αν όχι όλο το βράδυ.. Τουλάχιστο μια ώρα μετά το βασικό ή το δευτερεύοντα φωτισμό ώστε να προλάβουν τα πουλιά να επιστρέψουν στις φωλιές τους.
Θα πρότεινα μάλιστα για ασφάλεια λίγο πριν σβήσουν οι λάμπες φθορίου να βάλεις ένα πορτατίφ με μεσαίας έντασης λάμπα ώστε να κάνει το πρώτο "σκαλί" προς το σκοτάδι και 20 λεπτά αργότερα θα το σβήσεις για να παραμείνει τουλάχιστο μια ώρα το λαμπάκι νυχτός.
Επικουρικά διάβασε με λίγο περισσότερο επιμέλεια το άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Φωτισμός-εκτροφείου-πτηνών.21129/
 
Δεν το θυμόμουν.
Με ένα παράθυρο με 20 ζευγαρώστρες στο χώρο και με 2 λάμπες φθορισμού βασικό φωτισμό δεν καλύπτεσαι.. Να το ξέρεις.
Για τα υπόλοιπα τώρα... Θα χρειαστεί να αγοράσεις δυο χρονοδιακόπτες και να δημιουργήσεις και δυο κυκλώματα με μεσαίας και μικρής έντασης φωτισμό ώστε να μπουν ενδιάμεσα από το βασικό (που πρέπει να προσθέσεις τουλάχιστο άλλες 4 λάμπες) και το φωτάκι νυχτός που θα πρέπει να μένει συνεχώς αναμμένο το βράδυ.
 
Back
Top