Φροντίδα Έχω σκοπό να πάρω κοκατίλ και να βάλω το κλουβί του στην αυλή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Leo Sta
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Leo Sta

PB New Member
Εγγραφή
21 Απρ 2021
Μηνύματα
25
Καλησπέρα παιδιά καλώς σας βρήκα.
Έχω σκοπό να πάρω κοκατίλ. Στο σπίτι δεν έχω χώρο να βάλω το κλουβί (έχω και ενυδρεία) και σκέφτομαι να το βάλω στην αυλή που περνάω και τον περισσότερο χρόνο της μέρας. Έχω βρει κι ένα κλουβί 76 x 46 x 91cm. αυτό.

1.webp

Το σημείο που θα το βάλω είναι πολύ καλά προστατευμένο από τον αέρα ( από την βόρεια πλευρά θα ακουμπάει στον τοίχο του σπιτιού, δυτικά υπάρχουν κάγκελα με Ψάθα, αλλά και όλη η αυλή είναι κλεισμένη από δέντρα και τοίχο) και το χειμώνα στην περιοχή μου δεν κάνει κρύο. Αυτό που με προβληματίζει πολύ είναι αν υπάρχει κίνδυνος από αρπακτικά πουλιά γάτες και ποντίκια(?). Θα ήταν σωστό να επενδύσω το κλουβί με μεταλλική κουνελοτσιπα; Η οτιδήποτε άλλο;
 
@Leo Sta νομίζω ότι ένα μεταλλικό πλέγμα προστασίας από την στιγμή που το κλουβί θα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητο. Για το καλοκαίρι καλό είναι να προσαρμόσεις και ένα τούλι για τα κουνούπια .Το κλουβί είναι ΟΚ. Με το καλό να το δεχτείς.
 
@patilas Ναι δεν έχει ρεύματα. Ο χώρος είναι πολύ καλά προστατευμένος και από πάνω υπάρχει υπόστεγο για μόνιμη σκιά.
 
Μένω κοντά στην Πρέβεζα. Μέχρι και όλο τον Νοέμβριο κάνουμε μπάνια 😂. Τώρα τους τρεις μηνες του χειμώνα θα ασχολούμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Επίσης θα έχουμε και επαφή από το παράθυρο ( το μισό κλουβί θα είναι μπροστά από παράθυρο σαλονιού)
 
Γενικά οι παπαγάλοι, και συγκεκριμένα αυτό το είδος, τα κοκατίλ, είναι κοινωνικά πουλιά, τα οποία δένονται με την οικογένεια που τα φροντίζει. Επιπρόσθετα έχουν τέτοιο επίπεδο ευφυΐας που ας πούμε ότι δεν είναι αδιάφορα στην αλληλεπίδραση με τους φροντιστές τους. Με αυτά που σου γράφω, θέλω να πω ότι η σταδιακά αυξανόμενη μοναξιά, πέρα από τις κλιματολογικές συνθήκες, θα επηρεάσει δυσμενώς το κοκατίλ. Κι ενώ εσείς θα έχετε την αίσθηση ότι έχετε ένα πετ, εκείνο θα στενοχωριέται, και αυτό θα συμβαίνει κάθε έτος της ζωής του.Θεωρώ ότι όποιος επιλέγει κάποιο είδος για ζώο / πτηνό συντροφιάς, το επιλέγει μεταξύ αυτών που του αρέσουν φυσικά, αλλά και βάσει των αναγκών του είδους, φροντίζοντας να τις καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι λοιπόν, σε προτρέπω, αντί για το κοκατίλ να πάρετε ένα καναρίνι, που δεν έχει ανάγκη τη συντροφιά σας. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να βρείτε ή να διαμορφώσετε κάποιο σημείο στο σπίτι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ύπνου, φωτός, καθαρής ατμόσφαιρας και συντροφιάς για το κοκατίλ.
 
@ianos Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα εντός του σπιτιού. Εννοείται πως θα το έβαζα μέσα αν γίνονταν.
Το θεμα αυτό θα λύνονταν αν το πουλί είχε παρέα άλλο ένα κοκατιλ η αφορά αποκλειστικά την αλληλεπίδραση με τον φροντιστή του;
 
Το θέμα της κοινωνικότητας - παρέας, πιστεύω ότι ναι, θα λυνόταν αν είχε ένα ακόμα του είδους του για παρέα. Εννοείται σε ένα κατάλληλο - ευρύχωρο κλουβί, (δεν ξέρω να σου πω διαστάσεις) και επιπρόσθετα με την αντίστοιχη προστασία από αρπακτικά, για την οποία μπορώ να σου πω ότι δεν αρκεί να έχεις ατσαλόσητα ή πλέγμα μικρού βρόγχου (π.χ. κουνελόσυρμα βρόγχου 1x1 ή 1x2 cm που να περιβάλλει το κλουβί ), αλλά η προστασία θα πρέπει να είναι και σε αρκετή απόσταση (θεωρώ τουλάχιστον 8-10 εκατοστών) από τα κάγκελα του κλουβιού, ώστε να μην μπορεί ράμφος ή πόδι να φτάσει σε αυτά. Και ύστερα είναι και οι γάτες, οι οποίες περιφέρονται και ορμούν με μεγάλη ορμή στα κλουβιά (επομένως και στην εξωτερική προστασία αυτών, και άρα συζητάμε για κατασκευή σταθερή που να μην λυγίζει εύκολα), οι οποίες τρομάζουν τα πουλιά κατά την επίθεσή τους, ακόμα κι αν δεν τα φτάνουν, και τα ποντίκια, που κάποια από αυτά είναι τόσο μικρά και ευλύγιστα που περνούν εύκολα και από μικρά ανοίγματα, οπότε πιστεύω ότι όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν, ώστε τα πουλιά να είναι ασφαλή.
Όσον αφορά στο δεύτερο κοκατίλ, θα έλεγα ότι αν αυτό θα είναι αντιθέτου φύλου, ο αρχικός σου σχεδιασμός, τουλάχιστον ως προς τις διαστάσεις του κλουβιού, αλλά και ως προς την προστασία, θα πρέπει να περιλαμβάνει ενδεχόμενη αύξηση του χώρου.
Οι θερμοκρασίες πάλι δεν ξέρω αν στο καταχείμωνο είναι ανεκτές από το είδος, και επίσης η έντονη υγρασία της περιοχής.
 
@ianos Γενικά αυτό που με προβληματίζει περισσότερο (και για αυτό έγραψα εδώ ) είναι η προστασία από αρπακτικά κτλ. Οπότε ψάχνω διάφορες λύσεις. Όπως φράξιμο με πλαστικό πλέγμα μπαλκονιου ή μια περίμετρο από μεταλλικη σίτα.
 
,
Γενικά αυτό που με προβληματίζει περισσότερο (και για αυτό έγραψα εδώ ) είναι η προστασία από αρπακτικά κτλ.
Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο είναι να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται για την εκπαίδευση, φροντίδα, διατροφή, συνθήκες διαβίωσης, του παπαγάλου που ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις. Εάν θέλεις ένα πουλάκι για τον κήπο σου καλύτερα πάρε ένα καναρίνι όπως σου έγραψε και ο Γιάννης. Για κατασκευές μπορείς να κοιτάξεις στο forum Ιδιοκατασκευές, Παρουσιάσεις Εκτροφείων.
 
,
Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο είναι να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται για την εκπαίδευση, φροντίδα, διατροφή, συνθήκες διαβίωσης, του παπαγάλου που ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις. Εάν θέλεις ένα πουλάκι για τον κήπο σου καλύτερα πάρε ένα καναρίνι όπως σου έγραψε και ο Γιάννης. Για κατασκευές μπορείς να κοιτάξεις στο forum Ιδιοκατασκευές, Παρουσιάσεις Εκτροφείων.
Ευχαριστώ. Έχω ρίξει αρκετό διάβασμα και συνεχίζω. Στα συν είναι ότι η κοπέλα μου και συγκάτοικος είχε για 10 χρόνια έναν ringneck τον οποίο εδωσε λόγω μετακόμισης.
 
Τελικά αγόρασα δύο 76αρες ζευγαρώστρες και τις ένωσα φτιάχνοντας ένα κλουβί 76×45×91. Έχω φτιάξει μια απλή κατασκευή από μεταλλικη κουνελοτσιπα το οποίο θα περιβάλει το κλουβί. Θα έχει 15-20cm απόσταση ανάμεσα τους. Τις επόμενες μέρες θα μπει και σίτα κουνουπιών πάνω στην τσίπα. Έχω κλείσει ένα θηλυκό κοκατίλ στο πετσοπ. Όταν είναι έτοιμα θα ανεβάσω φωτογραφίες.
 
Έχω κλείσει ένα θηλυκό κοκατίλ στο πετσοπ
Προσωπικά θα σου πρότεινα να το πάρεις από εκτροφέα. Λογικά και σε καλύτερη κατάσταση θα είναι και θα είναι ταϊσμένο στο χέρι (ήμερο δηλαδή). Με το καλό να τα δεχτείς 😊
 
Όσους εκτροφείς ρώτησα δεν είχαν. Έπεσε πολύ ζήτηση την άνοιξη. Άντε να δούμε με υπομονή θα τα καταφέρουμε να το εξημερωσουμε
 
Αν το πλανο συνεχιζει να ειναι οτι το πουλακι θα ειναι μονιμα εξω,ειναι προτιμοτερο να μην ειναι μεγαλωμενο στο χερι.Μονοδρομος ειναι βασικα.
 
Back
Top