Φροντίδα Ύπνος budgie με ανοιχτά ματιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Eugene21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Eugene21

PB New Member
Εγγραφή
24 Νοε 2022
Μηνύματα
80
Πόλη
Athens
Καλημέρα!!!
Τα παπαγαλάκια μου, Budgie, δεν τα έχω δει ποτέ να κοιμούνται με κλειστά μάτια, πάντα είναι ανοιχτά. Στην αρχή το σκεπαζα ολόκληρο το κλουβί και δεν τα έβλεπα, τώρα σκεπάζω μόνο το μισό. Τα βάζω να κοιμηθούν στην κρεβατοκάμαρα με την έναρξη της δύσης αλλά όσες φορές και να έχω μπει μέσα - πάντα με κλειστό φως, ανοίγω το φως του διαδρόμου - τα παρατηρώ ότι τα μάτια τους είναι ανοιχτά.
Είναι φυσιολογικό αυτό?
Και αν όχι μπορώ να τα βοηθήσω κάπως?

Όταν σκεπαζα ολόκληρο το κλουβί έκαναν περαρισματα τρόμου, τώρα έχουν ησυχάσει
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Είναι φυσιολογικό αυτό?
Ναι είναι φυσιολογικό.
Όι παπαγάλοι μπορούν να κοιμούνται με τα μάτια τους ανοιχτά ή κλειστά και όλα εξαρτώνται από το περιβάλλον τους.
Εάν βρίσκονται σε ασφαλές μέρος, συνήθως κλείνουν τα μάτια τους, όμως αν βρίσκονται σε νέο ή επικίνδυνο περιβάλλον θα έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, για να παραμένουν σε εγρήγορση και να παρακολουθούν τυχόν πιθανές απειλές.
Τα πουλιά έχουν στα μάτια τους μία μεμβράνη.
Ο ρόλος της είναι να κρατάει καθαρό τον κερατοειδή χιτώνα από ξένα αντικείμενα και να εμποδίζει την ξήρανση του ματιού ενώ συγχρόνως προστατεύει και τα μάτια τους ενώ κοιμούνται.
Αυτή η μεμβράνη λειτουργεί σαν ένα τρίτο βλέφαρο και κλείνει πάνω από το μάτι τους όταν δεν τη χρησιμοποιούν
Επίσης μπορούν να κοιμούνται και με το ένα μάτι ανοιχτό, καθώς έχουν αναπτύξει μια προσαρμογή που ονομάζεται κρυφοκοιτίδα, που τους επιτρέπει την διατήρηση του μισού τους εγκεφάλου σε φάση ενέργειας.
Οπότε @Eugene21 μην ανησυχείς.
Απλώς φρόντισε να δημιουργήσεις ακόμη πιο ήσυχο περιβάλλον για τα budgie σου.
 
Ναι, συνήθως το κάνουν αυτό οταν θέλουν να είναι σε ετοιμότητα γιατί διαισθάνονται κίνδυνο. Ισως χρειάζεται να τα μετακινήσεις σε ποιο προστατευμένο σημείο. Να εφάπτεται το κλουβί σε τοίχο και να μην είναι σε σημείο που πηγαινοέρχεστε τακτικά.
Το παθαίνουν και τα δικά μου όταν, περνάω συχνά από το σημείο τους πριν κοιμηθούν. Τότε παρατηρώ πως οι γονείς (κυρίως η θηλυκιά) όταν νυχτώνει και πέφτουν για ύπνο, έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Τα μικρά τους όμως κοιμούνται του καλού καιρού. Ισως γιατί αυτά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες και νιώθουν πιο οικεία.
 
πάντα με κλειστό φως, ανοίγω το φως του διαδρόμου
Καλημερα @Eugene21
Μια υποθετικη ερωτηση .
Εχεις τεχνικα διασταυρωσει οτι οντως τα δικα σου κοιμουνται με τα ματια ανοιχτα (για τους προαναφερθεντες λογους)?
Τι εννοω. Οπως αναφερεις πριν μπεις στο δωματιο ανοιγεις το φως του διαδρομου.Εμπειρικα θα ελεγα οτι αυτο αρκει απο μονο του ωστε να τα "ξυπνησει". Αρα οταν μπαινεις εχουν μεσολαβησει καποια δευτερολεπτα προφανως που τοτε ισως ανοιγουν τα ματια τους ενστικτωδως αφου αλλαζει δραστικα ο φωτισμος. εχεις δοκιμασει να μπεις μετα απο καποιες ωρες χωρις να ανοιξεις φως να παραμεινεις για λιγο εκει και μετα να προσπαθησεις να καταλαβεις αν οντως εχουν τα ματια τους ανοιχτα ?
Ευχαριστω
 
Ευχαριστώ @Vada @AthinaJR για τις γλυκιές σας επεξηγήσεις!!!
@φιλομαθης μου ευχαριστώ και εσένα για την απάντησή σου, δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να μπω χωρίς φως. Συνήθως δεν μπαίνουμε μέσα, αλλά τυχαίνει μερικές φορές μέσα στην βδομάδα. Γενικά δεν θέλω να τα ενοχλώ
 
Τότε παρατηρώ πως οι γονείς (κυρίως η θηλυκιά) όταν νυχτώνει και πέφτουν για ύπνο, έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Τα μικρά τους όμως κοιμούνται του καλού καιρού. Ισως γιατί αυτά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες και νιώθουν πιο οικεία.
Να συμπληρώσω ότι τον έλεγχο τον κάνω είτε μέσω της κάμερας νυκτός είτε στο σκοτάδι πλησιάζοντας αθόρυβα κοντά τους. Επίσης δε σημαίνει ότι όλο το βράδυ είναι με ανοιχτά μάτια. Κατόπιν ελέγχου ανα ώρα, διαπίστωσα ότι κάποιες φορές τα πετύχαινα με μάτια ανοιχτά και κάποιες άλλες όχι. Δεν είμαι σίγουρη αν κοιμούνται ή όχι. Μπορεί και να ξυπνούν κατά διαστήματα για να ελέγξουν.
 
Back
Top