Γενικά Αγορά καναρινιού χωρίς προβλήματα ή άγχος

Ένας πλήρης οδηγός για την αγορά καναρινιού. Ότι χρειάζεται να ξέρετε εάν θέλετε να αγοράσετε υγιή καναρίνια, χωρίς προβλήματα.

Με την σκέψη στην άγνοια του "πρωτάρη", θα ήθελα να δώσω μερικές συμβουλές γύρω από την αγορά των καναρινιών, που πιθανά θα τον βοηθήσουν να μην κάνει την αγορά καναρινιού ευχαρίστηση και δεν θα του προσθέσει προβλήματα και άγχος. Πράγμα που απ' ότι βλέπω στα forum των καναρίνια είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Από που να αγοράσετε καναρίνι​

Πριν μιλήσω για τις πιθανές παγίδες ή αστοχίες που πρέπει να αποφύγει κανείς αγοράζοντας ένα νέο καναρίνι, θα ήθελα να δώσω κατ’ αρχάς, μιαν απάντηση στην ερώτηση ΑΠΟ ΠΟΥ; Είναι κάτι βασικό κατά την γνώμη μου και πάντα πρέπει να ξεκινάμε από αυτό.

Αν θεωρήσουμε ως πιο εύκολη πρόσβαση στα καναρίνια τα Pet Shop, η επιλογή του κατάλληλου καταστήματος πρέπει να γίνεται μόνον ανάμεσα σ’ αυτά, που με την πρώτη επαφή, μας δίνουν μια ωραία εικόνα από άποψη καθαριότητας, σωστού εξαερισμού και άνετων χώρων διαβίωσης των καναρινιών.

Αν αποφασίσουμε να πάρουμε κάποιο πουλάκι από γνωστό ή και άγνωστο σ’ εμάς εκτροφέα, να επιδιώξουμε η αγορά καναρινιού να γίνει από τον χώρο εκτροφής των πουλιών του. Η επίσκεψη σ’ αυτόν τον χώρο θα μας δώσει την γενική εικόνα των προϋποθέσεων που προανέφερα.

Όπως καταλάβατε, δεν έχει τόσο μεγάλο βάρος η επιλογή τίτλου, όσο οι πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των καναρινιών προς πώληση. Όπως υπάρχουν άθλια Pet Shop, έτσι υπάρχουν και απαράδεκτοι και κατ’ ευφημισμόν εκτροφείς. ΠΡΟΣΟΧΉ λοιπόν.

Μετά από αυτή την πολύ σύντομη εισαγωγή να πώ δυο λόγια για τα «μικρά μυστικά» στην αγορά καναρινιού.

Μην αγοράζετε καναρίνια σε ακατάλληλη εποχή για αγορές​

Δεν αγοράζουμε ποτέ κατά την διάρκεια της αλλαγής πτερώματος των καναρινιών. Η εποχή αυτή είναι συνήθως, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή έστω μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη.

Αποφεύγουμε τις αγορές μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο. Φλεβάρης - Μάιος. Τα καναρίνια που υπάρχουν αυτή την εποχή προς διάθεση, σπάνια είναι απολύτως υγιή. Πιθανότατα υπάρχουν λόγοι που έμειναν εκτός αναπαραγωγής.

Συμπέρασμα: Κατάλληλη εποχή για αγορές είναι η εποχή μετά την πτερόρροια (Σεπτέμβριος), έως τη λήξη των ετήσιων διαγωνισμών (τέλη Νοεμβρίου - Δεκέμβριος).

Έλεγχοι πριν την αγορά καναρινιού​

Ποιους ελέγχους πρέπει να κάνετε πριν από την αγορά;

Οπτικός έλεγχος​

Αγοράζουμε καναρίνια με δακτυλίδια κλειστού τύπου, εξασφαλίζοντας τη γνώση της ηλικίας τους και όχι μόνο. Προσεκτικός έλεγχος στα κεράτινα μέρη. Τα πόδια πρέπει να είναι καθαρά χωρίς την εικόνα της πλάτης του φιδιού (φολίδες). Να υπάρχουν όλα τα δάκτυλα και τα νύχια. Ο αντίχειρας να έχει την σωστή θέση και να πιάνει καλά στην πατήθρα. Η μύτη να έχει συμμετρικά τα δυο της σκέλη (πάνω - κάτω). Να είναι καθαρή και να μην υπάρχει έλλειψη πτερώματος γύρο της.

Έλεγχος πτερώματος και μάτια. Προσοχή στη γενικότερη εικόνα. Πτέρωμα γεμάτο, πλούσιο, καθαρό, που να καλύπτει όλο το καναρίνι. Μεγάλη προσοχή για πιθανές ελλείψεις γύρω από τα μάτια και τη μύτη. Υγρά μάτια με έλλειψη πτερώματος σημαίνουν σοβαρή ασθένεια.

Ακουστικός και έλεγχος αφής​

Μια διαδικασία για πιο έμπειρους. Που σημαίνει ότι μια βοήθεια από κάποιον εμπειρότερο φίλο είναι ευπρόσδεκτη.

Παίρνοντας το πουλάκι στο χέρι, έχουμε αμέσως μια πρώτη εικόνα της κατάστασής του από την αίσθηση στη αφή. Ένα παχύ, καλοζωισμένο καναρινάκι ξεχωρίζει αμέσως, από ένα αδύνατο με πιθανά άσχημο παρελθόν. Ένα ελαφρύ φύσημα στην κοιλιά και στο στήθος θα μας αποκαλύψει την εικόνα του από άποψη λίπους, αλλά και τα πιθανά προβλήματα στα έντερα στο συκώτι και την χολή.

Μια πιο προσεκτική ματιά θα μας δώσει τη βεβαιότητα ότι είναι καθαρό από εξωπαράσιτα (ψείρα). Αν μετά από αυτό τον έλεγχο φέρουμε το καναρίνι κοντά στο αυτί μας, θα έχουμε και μια σαφή αίσθηση για την ποιότητα της αναπνοής του. Ένα πιθανό "σφύριγμα" ή μια αίσθηση βρασίματος είναι αρνητικός παράγων για μια αγορά.

Η συμβουλή λοιπόν είναι, προσεκτικός έλεγχος των καναρινιών, πριν την αγορά. Αφού εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έχουμε σαν αγοραστικό στόχο είναι ένα όμορφο, ζωηρό, με ολοκληρωμένο πτέρωμα και καθαρά κεράτινα μέλη, που κατ’ επέκταση σημαίνει και υγιές πουλί, τότε και μόνο ασχολούμαστε με την τιμή αγοράς του καναρινιού.

Σχετικό περιεχόμενο​

Αγορά νέων πουλιών
Αγορά καρδερίνας, ζευγαριών ή μεμονωμένων πουλιών
Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να αγοράσουμε ένα υγιές πτηνό
Αγορά πουλιών από Pet Shop ή από εκτροφέα;
 
Back
Top