Αναπαραγωγή Αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε θνησιμότητα νεοσσών

georgekouk

PB Member
Εγγραφή
6 Φεβ 2007
Μηνύματα
336
Πόλη
Κιάτο
Έχω παρατηρήσει ότι σε άπειρες κανάρες συμβαίνουν τα ακόλουθα περιστατικά, με αποτέλεσμα την θνησιμότητα κάποιων νεοσσών. Και μιλάω πάντα για άπειρες κανάρες ή άπειρα ζευγάρια.
  1. Αν δεν εκκολαφθούν μαζί όλα τα αυγά, περιμένουν αντί για μέχρι 2 μέρες το πολύ, μέχρι να ξεκινήσουν να ταΐζουν, και κάποιες ακόμα, έτσι ώστε αν δεν προλάβω να ταΐσω εγώ τα μικρά, να έχω περιπτώσεις θανάτων των πρώτων γεννημένων νεοσσών.
  2. Κανάρα που έχει βγάλει νεοσσούς δεν σηκώνεται με τίποτα από τη φωλιά, ακόμα - ακόμα και για να τραφεί ή ίδια.
  3. Κάναρος άπειρος δεν είναι στοργικός απέναντι στην κανάρα. Δεν την ταΐζει δηλαδή ούτε αυτή, αλλά ούτε και τα μικρά.
  4. Έχει πεταχτεί έξω από τη φωλιά νεοσσός λόγω μη προσεκτικής εισόδου ή εξόδου της κανάρας. Όχι από επιθετικότητα του κάναρου.
  5. Όσα έχω προλάβει και έχω ταΐσει, για μία και μόνο φορά, η κανάρα πάντα παίρνει μετά τον έλεγχο στα "χέρια" της και δεν έχει χρειαστεί να ξαναταΐσω τα μωρά της.
  6. Από λάθος πάτημα στη φωλιά, κανάρα πάτησε νεοσσό και του προκάλεσε εξάρθρωση στο ισχίο της φτερούγας του, με αποτέλεσμα να είναι λίγο "σκευρωμένος" ο νεοσσός, και να καθυστερήσει να πετάξει. (Σε συζήτηση που έκανα με τον κτηνίατρο, μου είπε ότι μπορούμε να το επιδέσουμε - με δυσκολία - όπως σε άλλο πόστ έχει σχέδιο ο Μάκης, αλλά λόγω του γεγονότος ότι η ανάπτυξη είναι καθημερινή και ραγδαία, ίσως προκαλέσουμε δυσπλασία, από τη στιγμή δε που το πουλί πλέον πετά κανονικά, άν και ίσως λίγο επίπονα για το ίδιο. Η απόφαση είναι δική μου και αρνήθηκα την περίδεση.
  7. Κανάρα αφοδεύει στη φωλιά για να μην απομακρυνθεί από τα αυγά με αποτέλεσμα την μη σωστή περιστροφή των αυγών και τη θνησιμότητά μέσα στο αυγό.
Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου μέχρι τώρα από νεαρά και άπειρα ζευγάρια, και κανάρες.

Δεκτό κάθε σχόλιο ή παρατήρηση δική σας.
 
εγω παρατηρησα γιωργο στους αχατες κοκκινα μωσαικα μου οτι δεν σηκωνεται η θηλυκια απο την φωλια κα ιμε συνεπεια να πεθανουν 2 νεοσσοι, με το ζορι ο αρσενικος τα ταιζε αλλα ο κακομοιρος τι να κανει, αυτη δεν σηκωνονταν ουτε με γερανο εχεις κατι να μου προτεινεις;
 
Λευτέρη πότε πέθαναν; Σε πόσες μέρες από την γέννησή τους; Κατά πρώτον.
Μετά αυτό που κάνω εγώ στις επίμονες μάνες, που δεν σηκώνονται από τη φωλιά είναι το εξής.
Πάω κοντά στη φωλιά σιγά σιγά ώστε να μην τρομάξει η κανάρα και την παρατηρώ έντονα και για αρκετή ώρα. Κάθε φορά και περισσότερο, μέχρι τότε που καταλαβαίνω ότι η κανάρα με έχει συνηθίσει. Βέβαια της μιλάω κλπ. Όταν με συνηθίσει, βάζω το δάκτυλό μου και της χαιδεύω τα πούπουλα της ουράς, που εξέχουν, και σιγά σιγά την ίδια στη ράχη της, μετά στο κεφάλι της, έτσι ώστε όμως να έχω πάντα τη δική της συγκατάθεση. Σε 3-4 μέρες συνήθως την πιάνω και την σηκώνω, άν δεν πετάξει μόνη της στη ζευγαρώστρα, την αφήνω να φύγει μόνη της από το χέρι μου προς τη ζευγαρώστρα, κλείνω το πορτάκι και πέρνω τη φωλιά μακριά της, ελέγχω, ταίζω, δακτυλιδώνω, κλπ, και την επιστρέφω πίσω. Περιμένω εκεί να έρθει να κάτσει πάλι, μιλώντας της, και όταν έρθει την ξαναχαιδεύω, έτσι αποδέχεται πολύ πιό εύκολα κάθε δική μου παρέμβαση. Μερικές είναι τόσο εξοικιωμένες, περσυνές και προπέρσυνες, που θάλεγα ότι αυτές μου πιάνουν κουβέντα πρώτες, και με το που πιάνω τη φωλιά έχουν σηκωθεί ήδη και κάθονται στην πατήθρα κοντά της, περιμένοντας να την πάρω για έλεγχο, και όταν τη γυρίζω, στρογγυλοκάθονται στο καπάκι.
Αυτά κάνω εγώ με τα δικά μου καναρίνια. Για κάποιους άλλους ίσως αυτά που κάνω να είναι λάθος. Για μένα έχει σημασία ότι είμαι αποδεκτός από το κοπάδι μου.
 
Με ποιο τροπο θα αποκτησουν τα πουλια εμπειρια; Μου εχει τυχει καναρα να γεννα 4 αυγα να τα κλωσαει πολυ καλα να βγαινουν τα πουλακια αλλα να πεθαινουν λογω ασητειας αφου δεν τα ειχε τα'ι'σει ποτε.
 
Γιώργο

έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που γράφεις!
Εγώ για να σηκώσω μια κανάρα και να ελέγξω τη φωλιά, τη βάζω λίγο "κέρασμα" αυγοτροφής όσο είναι η μύτη από το κουταλάκι του τσαγιού. Επειδή τους αρέσει η αυγοτροφή με το που καταλαβαίνουν ότι βάζω μέσα αυγοτροφή κατευθείαν σηκώνονται... Ελέγχω τη φωλιά και επιστρέφουν. Βέβαια αυτό που κάνεις εσύ είναι ακόμη καλύτερο γιατί τα πουλιά ηρεμούν και αισθάνονται ασφαλή.
 
οντος καποια απο τα περιστατικα που ανεφερες μου εχουν συμβει και σε εμενα και παντα σε απειρες μανες και αρσενικους.
 
γιωργο σε 4 μερες τα πουλια ειναι νεκρα, μονο οαρσενικος ταιζει μονο για οσο προλαβαινει την ωρα που κανει την αναγκη της η καναρα, τωρα με την καναρα για να την βγαλω απο την φωλια την τραβαω με γερανο δεν βγαινει με τιποτα εξω,τι την τραβαω τι την σπρωχνω τι τι τι, δεν σηκωνεται με τιοτα, μαλλον ειναι απο τις καναρες που μονο κλωσσανε και δεν ταιζουν, μου ειχαν τυχει και παλιοτερα
 
Γειά σου Γιώργο. Μπορείς να μου πείς σε παρακαλώ την διαδικασία και κάθε πότε θα ταίζω εγώ τους νεοσσούς αν χρειαστέι.
 
Εδώ θα βρείς μια πρώτη απάντηση
"https://www.epam2006.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=66:2008-11-24-16-36-30&catid=37:2008-11-22-21-51-25&Itemid=79"
 
Back
Top