Ασθένειες Ακάρεα σε θηλυκό ή κάτι άλλο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης jpapg
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

jpapg

PB New Member
Εγγραφή
11 Αυγ 2008
Μηνύματα
7
Πόλη
Αθήνα
Χαιρετώ όλα τα μέλη του φορουμ ...
Εχοντας διαβάσει αρκετά πράγματα από το site για την αναπαραγωγή (τους 2 τελευταίους μήνες), οφείλω να ομολογήσω πως οι πληροφορίες είναι πράγματι πολύ χρήσιμες και με βοήθησαν αρκετά.

Αυτό είναι το πρώτο μου post και δυστυχώς αφορά αρρώστεια.
Φροντίζω 2 καναρίνια (αρσ+θηλ) τα οποία βρίσκονται στη δεύτερη γέννα (δυστυχώς δεν το ήθελα, αλλά δεν πρόλαβα να τα χωρίσω νωρίτερα). Η πρώτη απέφερε έναν νεοσσό, ο οποίος τώρα κοντεύει τον ένα μήνα ζωής και βρίσκεται μαζί με τον αρσενικό σε ξεχωριστό κλουβάκι. Περιμένω να τον χωρίσω από τον πατέρα του όταν θα τον δω να τρώει απολύτως μόνος.

Το θηλυκό εδώ και μια εβδομάδα έχει κάνει σύνολο 3 αβγά και συνεχίζει να κλωσσά στην φωλιά της πρώτης γέννας. Σημειώνω ότι και τα 3 είναι άσπορα. Παρατήρησα τα εξής όταν την είδα να βγαίνει από τη φωλιά για να φάει, την ώρα που περιποιούμουν το κλουβάκι:

  • έτρωγε κανονικά και με όρεξη σπόρους και μήλο (έχω κόψει αβγοτροφή, μόνο στο κλουβί του νεοσσού έχω αφήσει λίγη)
  • τιναζόταν έντονα όπως όταν βγαίνει από το μπάνιο και θέλει να στεγνώσει
  • καθάριζε το ράμφος συνέχεια και έξυνε το κεφάλι της με νευρικότητα στα κλαδάκια, πέραν του φυσιολογικού καθαρίσματος που κάνουν μετά το φαϊ
  • πριν μια βδομάδα όταν ο νεοσσός είχε βγει έξω από τη φωλιά άκουσα τη φωνή της να είναι βραχνή. Τώρα δεν είναι... Φωνή εννοώ τα καλέσματα που κάνει όταν φωνάζει τον αρσενικό, όχι κελάηδημα.
  • άνοιγε το στόμα της σαν να πνίγεται και να θέλει να απομακρύνει κάτι από το λαιμό
  • συριγμούς ή δυσκολία στην αναπνοή δεν παρατήρησα
  • στον πάτο του κλουβιού, παρατήρησα ένα ογκώδες (σαν pop corn), λευκό, κρεμώδες περρίτωμα. Τα υπόλοιπα ήταν φυσιολογικά σε σύσταση και μέγεθος.
  • μόλις ετοίμασα το κλουβί και τελείωσε το φαγητό της, σταμάτησε τα νευρικά τινάγματα και πήγε να συνεχίσει το κλώσσημα και τον ύπνο, γιατί ήταν βράδυ.
Πρόσθετες πληροφορίες:

  • Τα πουλιά τα έχω εξω στον κήπο σε στεγασμένο χώρο.
  • Το αρσενικό δεν παρουσιάζει, τουλάχιστο μέχρι τώρα, κάποιο πρόβλημα.
  • Το θηλυκό είναι μόνο του και ο νεοσσός μαζί με το αρσενικό.
  • Παρατήρησα ότι ο νεοσσός, εκτός από τις αρκετές τούμπες που έχει φάει προσπαθώντας να μάθει το κλουβί, ανοίγει αρκετά το στόμα του ιδιαίτερα τις θερμές ώρες τις ημέρας. Καμμιά φορά τρώει καμμιά τσιμπιά από τον αρσενικό όταν γίνεται ενοχλητικός.
  • Δεν έχω πιάσει τη θηλυκιά να την εξετάσω, από πίσω όμως μπορώ να ξεχωρίσω την αμάρα της ελαφρώς διογκωμένη. Τα γύρω πούπουλα είναι καθαρά χωρίς ίχνη περιττωμάτων.
  • Στο κλουβί της θηλυκιάς της έχω λίγο ασβέστιο από αυτό που μου είχαν δώσει από το pet shop (1/5 της αβγοθήκης), το οποίο παρατήρησα ότι το τρώει.
Ερωτήσεις:

  • Τί μέτρα προτείνετε να λάβω εκτός από καθαρισμό και την απομόνωση των συντρόφων;
  • Τα παραπάνω είναι συμπτώματα ακάρεων ή εντερικών; Κάπου διάβασα ότι το λευκό, κρεμώδες περίττωμα είναι άλατα ουρικού οξέως που οφείλονται την υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνης, η οποία πράγματι είχε γίνει από την περίοδο της πρώτης γέννας, όπου δεν είχα κόψει καθόλου την αβγοτροφή, γιατί ανησυχούσα για τη διατροφή του νεοσσού.
  • Να απομακρύνω τη φωλιά και να πετάξω τα αβγά μιας και δεν είναι γονιμοποιημένα; Φοβούμαι ότι είναι εστία μολύνσεως, παρότι την έχω καθαρίσει. Μήπως απομακρύνοντάς την, προκαλέσω σοκ στο ζωντανό, μιας εδώ και ένα μήνα τώρα εκεί κοιμάται.
  • Να απομακρύνω την αβγοθήκη με το ασβέστιο;
Ευχαριστώ για τις όποιες υποδείξεις σας.
jpapg
 
Καλώς όρισες 🙂.
Καλό θα ήταν αυτό το μύνημα να το διαιρούσες.

Να μας πεις κάτι για σένα και σε άλλο μύνημα να μας έγραφες για το πρόβλημά σου.

Φιλικά.
 
αφου τα αυγα ειναι ασπορα να της τα παρεις! Μην την ταλαιπωρεις τζαμπα οσο για το στομα ειναι μαλλον απο την ζεστη και για το ξυσιμο στο κεφαλι μπορει να ευθυνεται και η πτερορροια!
 
Καλό θα ήταν αυτό το μύνημα να το διαιρούσες.

Να μας πεις κάτι για σένα και σε άλλο μύνημα να μας έγραφες για το πρόβλημά σου.
Δεν είναι υποχρεωτικό να συστηθεί κάποιος για να γράψει στο φόρουμ ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Το μήνυμα είναι κατατοπιστικότατο και δημοσιευμένο στο σωστό φόρουμ. Όποιος θέλει να βοηθήσει ας το κάνει με τον ίδιο τρόπο.
 
Θυμάμαι πως σε άλλα μέλη που ξεκηνησαν με τον ίδιο τρόπο,τους έγινε αυτή η σύσταση και σκεύτηκα πως θα ήταν μια βοήθεια στον καινούριο φίλο.
Μήπως αυτό το κάνουν συγκεκριμένα άτομα;
Αν ναι να το ξέρω για να μην επέμβο ξανά.

φιλικά Λάρις
 
Η επίσημη τοποθέτηση του φόρουμ εκφράζεται στο ποστ #4. Παρακαλώ να γυρίσουμε στο θέμα.
 
Νομίζω πως οι αντιδράσεις των πουλιών σου εντάσσονται στα πλαισια του φυσιολογικου και δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας σύμφωνα με αυτά που περιγράφεις.

Οταν οι θυληκιές επωάζουν τα αυγά τους, για να μη λερώσουν την φωλιά τους, και για να μην σηκώνονται συνεχως και κρυώνουν τα αυγά, κρατανε τις κενωσεις τους. Οταν σηκώνονται απο τη φωλιά, συνηθως οι κενώσεις τους είναι μεγαλύτερες σε όγκο απο το φυσιολογικό. Επειδή κάθονται πολλές ώρες την ημέρα στην φωλιά, πιάνονται και τεντώνονται για να ξεμουδιάσουν. Αν συνεχίζει και τινάζεται, έλεχξε για παράσιτα- ψείρες. Τώρα το καλοκάιρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών ευνοείται η αναπτυξή τους.

Αφου εισαι σίγουρος που ειναι ασπορα τα αυγά, καλο θα ηταν να τα βγάλεις για μπορέσει να περάσει η θηλυκιά την πτερόρροια, που από μονη της είναι μια επώδυνη διαδικασία, αλλά και να ξεκουραστεί από τη όλη ταλαιπωρία. Μονο καλό νομιζω οτι θα κανεις στην κανάρα! Να της βάζεις μπάνιο καθημερινά και να μην ξεχάσεις να καθαρίσεις όλο το κλουβί διεξοδικά.
 
Ευχαριστώ

Σας ευχαριστώ όλους σας πολύ για τις συμβουλές σας. Συγχωρείστε με που δεν ακολούθησα τους κανονισμούς του site, αλλά είναι η πρώτη μου φορά που έχω θηλυκό πουλάκι που πέρασε την αναπαραγωγική περίοδο και ίσως είμαι λίγο υπερβολικός και πολύ σχολαστικός σε ότι αφορά την υγεία του. Με όλα αυτά που διάβαζα στις σελίδες του site για τις αρρώστειες, ίσως υπερέβαλα και πίστεψα ότι η παραμικρή πέραν του φυσιολογικού αντίδραση του πουλιού συνιστά αρρώστεια.

Η κανάρα μου είναι καλά συνεχίζει τη δύσκολη δουλειά του κλωσήματος. Οι κενώσεις εξακολουθούν να είναι ογκώδεις και λίγες, αλλά η εξήγηση που δώσατε είναι πολύ λογική και δεν ανησυχώ πλέον. Θα της πάρω τα αβγά, εφόσον είναι άσπορα και θα την αφήσω να ξεκουραστεί. Μπάνιο της βάζω σχεδόν καθημερινά και το τιμά ιδιαιτέρως. Δεν την ξανάδα να ξύνεται πέραν του φυσιολογικού, παρόλα αυτά θα την εξετάσω για ψείρες. Επίσης συνεχίζω την καθαριότητα σχολαστικά.

Εχω και κάποιες απορίες σε διατροφικά θέματα, θα ανοίξω όμως κατάλληλο θέμα σε άλλο μέρος του site.

PS: Στο petbirds.gr/community/forums/Νέο-μέλος.5/ θα σας πω λίγα λόγια για τα πουλάκια (Επιτέλους το βρήκα)
Θα ανεβάσω και φωτό από τα πουλάκια στο κατάλληλο μέρος. Αυτό ήταν πιο εύκολο να το βρω.:)
 
Back
Top