Φροντίδα Αλεξανδρινός παπαγάλος δεν βγαίνει από το κλουβί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kladinik
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kladinik

PB New Member
Εγγραφή
22 Σεπ 2010
Μηνύματα
58
Πόλη
Λεμεσός
Καλησπερα! Εχω Αλεξανδρινο παπαγαλο 10 μηνων ημερος με καλο χαρακτηρα. Τους τελευταιους μηνες οταν παω να τον πιασω απο το κουβι του, δεν ερχεται και μου επιτιθεται. Μολις καταφερω να τον βαλω στο χερι μου γινεται αλλος παπαγαλος. Για ποιον λογο το κανει αυτο;

IMG_6062 (1).webp
 
Πολλά πουλιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια κι αυτοπεποίθηση μέσα στο κλουβί τους και γι'αυτό λειτουργούν έτσι. Ιδίως τα μικρά σε ηλικία πουλιά περνούν απο αυτό το στάδιο κάποια στιγμή. Το ίδιο έκαναν και τα δικά μου. Επέμενα όμως να τους δίνω το χέρι μου για να βγουν έξω. Αν δεν ανέβαιναν έκλεινα την πόρτα και ξαναπροσπαθούσα αργότερα. Έφτασαν στο σημείο όταν θέλουν να βγουν να περιμένουν δίπλα στην πόρτα και μόλις απλώνω το χέρι μου να ανεβαίνουν. Ευκολότερα η Μπέττυ καθότι πιο κοινωνική και λίγο πιο αργά ο Μπάρνι που εξελίχθηκε σε πιο συνεσταλμένο πουλί σε σχέση με την αδερφή του.

Όταν καταλάβει ότι ο τρόπος για να βγαίνει έξω απο το κλουβί και να κάνει ενδιαφέροντα πράγματα είναι το χέρι σου θα ξεκολλήσει απο αυτή τη φάση που περνάει.
 
Το ίδιο πρόβλημα το αντιμετώπιζα με τον αρσενικό. Δοκίμασε να κράτας λίγο κεχρί στο χέρι σου ετσι ώστε να τον <αναγκάσεις> να άνεβει πάνω του. Επίσης μπόρει και να μην θέλει να εισβάλλουν στον προσωπίκο του χώρο.
 
Καλημέρα,

Ο παπαγάλος σου είναι σιγά σιγά σε μια ηλικία που αρχίζει να σε δοκιμάζει και να δει μέχρι που πάνε τα όρια του.
Θέλει αρκετή υπομονή αλλά και προσοχή στην αντιμετώπιση γιατί αλλιώς θα εδραιωθεί αυτή η συμπεριφορά.

Γενικά οι Αλεξανδρινοί έχουν δυναμικό και κυριαρχικό χαρακτήρα συνήθως, οπότε είναι μια συμπεριφορά που περιμένεις ότι θα αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η λύση που θα πρότεινα είναι η ίδια με τους πάνω.
1) Δεν δείχνεις με τίποτα ότι φοβάσαι, ακόμα κι αν δαγκώσει,
2) Δεν πιέζεις ποτέ τον παπαγάλο να κάνει κάτι με το ζόρι απλά για να του δείξεις ότι είσαι το "αφεντικό".
Στους παπαγάλους δεν πιάνει και κάτι τέτοιο θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
3) Δείχνεις ότι σέβεσαι τον προσωπικό του χώρο και αντί να "εισβάλεις" μέσα σε αυτόν, στόχος σου θα είναι να σε αφήνει χωρίς καμία επιθετική διάθεση.
4) Παίρνεις την αγαπημένη του λιχουδιά και του μαθαίνεις την εντολή "πάνω" οπότε συνδυάζει χέρι στο κλουβί = λιχουδιά = έξοδος απο το κλουβί και χρόνος με τον ιδιοκτήτη μου.

Επίσης θα του μιλάς γλυκά και με ενθουσιασμό και θα του δίνεις λιχουδιές απο τα κάγκελα του κλουβιού για λίγη ώρα, πρίν ανοίξεις την πόρτα του κλουβιού. Θα βοηθήσει :)

Θα προσπαθήσεις να του τα κάνεις όλα θετικά, για να ξεφύγετε απο αυτό το στάδιο χωρίς να μείνει κάποια συμπεριφορά που δεν θέλουμε.

Υπομονή, αγάπη και λιχουδιές και όλα θα πάνε καλά :D
 
Back
Top