Γενικά Αλλάζει χρώμα ο χαλινός του budgie μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Niva99
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Niva99

PB Member
Εγγραφή
8 Ιουλ 2022
Μηνύματα
437
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα,
Έχω ένα θηλυκό budgie εδώ και 1 χρόνο και έναν μήνα περίπου. Όταν την πήρα ήταν 2 - 3 μηνών και δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε το φύλο της καθώς ήταν πολύ ανοιχτό γαλάζιο και λίγο ροζ. Μετά από 2 μήνες περίπου όμως άρχισε να γίνεται ανοιχτό καφέ και σταδιακά γινόταν όλο και εντονότερο. Όμως εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει να χάνει το χρώμα του και στην τελική έγινε σχεδόν άσπρο. Είναι φυσιολογικό αυτό? (Θα σας βάλω και φωτογραφία για να δείτε)
20220814_140542_optimized.webp
 
Μπήκε και βγήκε από περίοδο αναπαραγωγης. Όχι ότι δεν μπορεί να κάνουν αυγά αν ο χαλινός είναι γαλανόλευκος, αλλά γενικά είναι δείγμα έντονης ορμονικής παραγωγής. Δεν είναι στάνταρ στα μπάτζι, και όσο πιο ζεστή η χώρα, τόσο πιο φλου είναι. Ακόμα και στο ίδιο σπίτι, με την ίδια διατροφή μπορεί κανείς να έχει ένα πυρωμένο και ένα μη, όπως με τα κορίτσια μου.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να δείχνει τσαλακωμένος, ρυτιδωμένος, πρησμένος και σαν ξεραμένο αίμα. Εφόσον το πουλάκι μπορεί να αναπνεύσει, δλδ ο χαλινός δεν έχει υπρεκερατωση ώστε να φράζει κάποιο ρουθούνι, είμαστε μια χαρά. Δείχνει τρομακτικό, αλλά δεν είναι.

Από την αλλη, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όσοι έχουν αρσενικά, ότι αν ο χαλινός από μπλε ή ροζ-μωβ γίνει καφέ, σαν πυρωμένου θηλυκού, πρέπει να πάνε το πουλάκι στον πτηνιατρο ΑΜΕΣΑ. Πρόκειται για ορμονική διαταραχή που συχνά οφείλεται σε καρκίνο των αναπαραγωγικών οργάνων, συνηθως των όρχεων, και μόνο αν αντιμετωπιστεί αμέσως υπάρχει αξιόλογο προσδόκιμο ζωής. Μπορεί να είναι και έλλειψη κάποιων ιχνοστοιχείων, πχ ιωδίου, αλλά αυτό διορθωνεται εύκολα.
 
Back
Top