Αναπαραγωγή Αλλαγή ενστίκτου κλωσηματος στα καναρίνια

Εγγραφή
30 Μαρ 2015
Μηνύματα
509
Πόλη
Άργος
Γνωρίζουμε οτι τα καναρίνια για παραδειγμα που ζουν ελεύθερα στη φύση κλωσσούν τα αυγά τους αμέσως(σχεδόν) μετα το τέλος της ωοτοκίας. Αυτό δεν συμβαίνει με τα δικά μας καναρίνια. Υπαρχουν καποιες θεωρίες, έχουν προταθεί καποιες λογικές εξηγήσεις στο γιατί έχουν αύτη την αλλαγή; Τι μπορεί να ώθησε το ένστικτο τους σε αύτη την αλλαγή;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Κάτι πιο συγκεκριμενο;Επειδή ως εξήγηση μου φαίνεται γενική και αόριστη. Πως λέμε οτι ο άνθρωπος η' το τάδε ζώο προσαρμόζεται η αλλάζει το τάδε χαρακτηριστικο του (ειτε γιατι δεν του χρειαζεται πια η' αναπτύσσει ενα άλλο) πχ τριχωμα, δόντια, κλπ. (Κάτι συγκεκριμένο που έχει λογική εξήγηση )
 
Κάτι συγκεκριμένο που έχει λογική εξήγηση )
Σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέας μετάλλαξης καναρινιών (είναι 700+), ο εκτροφέας δεν ακολούθησε τους φυσικούς κανόνες γενετικής αλλά τους προσάρμοσε στις επιθυμίες του.
Έτσι λοιπόν δημιούργησε μεταλλάξεις οι οποίες εξ αιτίας της αιμομιξίας που ακολουθήθηκε.. Έχασαν πολλά από τα αρχέγονα ένστικτα και αντοχές. Κάποια άλλα ένστικτα μεταλλάχτηκαν ή διαφοροποιήθηκαν από τα αρχικά...
Έτσι λοιπόν βλέπουμε και στην επώαση διαφορές...
Άλλες κανάρες κάθονται από το πρώτο (λίγες περιπτώσεις) άλλες από το δεύτερο τρίτο και ελάχιστες αφού γεννήσουν το τελευταίο αυγό τους.
Αυτό πιστεύω πως εννοεί κι ο Στέφανος @Stfns όταν γράφει για
εκφυλισμό ενστίκτων.
 
Γνωρίζουμε οτι τα καναρίνια για παραδειγμα που ζουν ελεύθερα στη φύση κλωσσούν τα αυγά τους αμέσως(σχεδόν) μετα το τέλος της ωοτοκίας.
Από που το γνωρίζουμε;
 
Eννοεις Σταύρο οτι δεν το γνωρίζουμε;Εδώ στο φόρουμ έχει γραφεί εχω την εντυπωση αρκετες φορες, οτι τα πουλιά (φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και για τα καναρινια)που ζουν ελεύθερα στη φύση ακολουθούν αυτή τη "συνήθεια".Αν όχι, η' δεν το γνωρίζουμε, τότε δεν υπάρχει λογος να μιλάμε η' να γραφετε για κάποια διάφορα επι του συγκεκριμένου θέματος. Δεκτά οπως και να είναι.
 
Eννοεις Σταύρο οτι δεν το γνωρίζουμε;
Εγώ τουλάχιστον δεν το γνώριζα.
Εδώ στο φόρουμ έχει γραφεί εχω την εντυπωση αρκετες φορες
Πού ακριβώς; Αυτό ρώτησα και στο προηγούμενο μήνυμα μου. Αν θέλεις παρέθεσε το σημείο που αναφέρεται, την πηγή τέλος πάντων της πληροφορίας για να δούμε πως έχει ειπωθεί και να εξετάσουμε αν όντως ισχύει.
 
Η μόνη άλλη αναφορά που βρήκα επί του θέματος στο φόρουμ (γιατί το έψαξα λιγάκι :) ), είναι αυτή του Γιάννη εδώ
https://community.petbirds.gr/threads/Καναρα-δεν-καθεται-στην-φωλια.23732/#post-267420 που αναφέρει ότι στην φύση τα καναρίνια κάθονται κλώσσες μετά την ολοκλήρωση της ωοτοκίας.
Πάντως κι εγώ έχω την εντύπωση πως έχει ξανά συζητηθεί αλλά δεν θυμάμαι που.
 
Επι της ουσίας ας τοποθετηθούν αυτοί που ξέρουν. Το αν ισχυει πραγματικα εν τέλη δεν το ξέρω. Μπορεί ειτε να διάβασα κάτι λάθος η' σωστα να ερμήνευσα τα λάθος γραφόμενα και αφού δεν υπήρχε διαφωνία τοτε να μου μείναν και σωστα.Αλλα χωρίς να ψαξω απο τις πανω τοποθετήσεις των @misalouris και @Stfns που δεν το αρνούνται αλλα το ερμηνεύουν βγαίνει οτι έχει γράφει τουλαχιστον.
 
Εγω αυτο το ειδα με 2 καναρες που εχω..
Η περσυνι καναρα μου κλωσουσε απο το πρωτο αυγο κανονικα και πιστευω να το κανει και φετος.
Η φετινη μου καναρα δεν εκατσε απο το πρωτο.. Βεβαια γεννησε το 2ο αυγο σημερα 27/2..

Εχω την εξης απορια..
Η περσυνι μου καναρα που κλωσουσε απο το πρωτο αυγο, ακριβως στις 15 μερες του καθε αυγου εβγαιναν τα πουλακια..
Αν η φετινη καναρα κατσει απο το 3ο αυγο θα υπαρξει καποιο ενδεχομενο να σκασουν καποια αυγα την ιδια μερα;
 
Η περσυνι μου καναρα που κλωσουσε απο το πρωτο αυγο, ακριβως στις 15 μερες του καθε αυγου εβγαιναν τα πουλακια..
Αν η φετινη καναρα κατσει απο το 3ο αυγο θα υπαρξει καποιο ενδεχομενο να σκασουν καποια αυγα την ιδια μερα;
Ναι βέβαια, αυτό είναι το ένστικτο για το οποίο μιλάμε σε αυτό το θέμα. Με αυτό τον τρόπο βγαίνουν την ίδια μέρα ή με μικρή διαφορά μεταξύ τους και έτσι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν όλα τα μικρά.

Αν έχετε δικές σας σχετικές ερωτήσεις, άνοιξε καινούργιο θέμα για αυτές. Στο συγκεκριμένο συζητάμε αν υπάρχει εκφυλισμός του ενστίκτου ή αν έχει αλλάξει από το άγριο καναρίνι μέχρι το κατοικίδιο.
 
Τυχαια στο θέμα για παράδειγμα "έκανε το πρωτο αυγό Αλλα δεν κάθεται στη φωλια"21Φεβρουαριου 2016.Αναφέρεται ξεκάθαρα. Υπάρχει και μια αναφορα στο θέμα "παρεμβαινουμε στη φωλια η' όχι"(παλι προσφατο)όταν κάπου γράφεται οτι τα περνούμε (εννοώντας τα αντικαθηστουμε)λόγω της δικής τους "αμνησίας".
 
Τυχαια στο θέμα για παράδειγμα "έκανε το πρωτο αυγό Αλλα δεν κάθεται στη φωλια"21Φεβρουαριου 2016.Αναφέρεται ξεκάθαρα.

Mάλλον κάπου υπάρχει μπέρδεμα. :) Αυτό που αναφέρεται ξεκάθαρα είναι ακριβώς το αντίθετο! Οτι δηλαδή στην φύση τα πουλιά μεταθέτουν την έναρξη της επώασης στο τέλος της γέννας. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ όλες οι fringillidaes .
 
Ναι και η παράγραφος που παρέθεσα εγώ αυτό έγραφε, στο τέλος της γέννας αρχίζει η επώαση.
Πάντως γενικά, αυτό που λέμε "ένστικτο" είναι θέμα κληρονομικότητας Και η εξέλιξη των όντων πέραν της κληρονομικότητας επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι ορμόνες επηρεάζονται και λειτουργούν διαφορετικά όταν οι συνθήκες διαφοροποιηθούν, ακόμα και στα ίδια πουλιά, σε διαφορετικές χρονιές με διαφορετικές καιρικές συνθήκες π.χ.
 
@mgerom . Ενω συμφωνω με οτι γραφείς απο τη φράση ".. στη φύση τα πουλιά μεταθέτουν την έναρξη... Κλπ", εξάλλου αυτό το νόημα διάβαζα και γω σε αυτό που παρεθεσα και για αυτο το έβαλα, πέρα οτι αυτό εννοουσα απο την αρχή, δεν καταλαβαίνω αυτό που γράφετε στην αρχη για το "ακριβώς αντίθετο!"... Αν εννοείται εμένα οτι το ερμηνευα αντίθετα.
 
Κάπου "χαθήκαμε" ! Εντάξει αυτά συμβαίνουν. Σημασία έχει να κατανοούμε όλοι οτι ενω στην φύση τα ένστικτα είναι πάντα σε κόκκινο συναγερμό, στην αιχμαλωσία είναι μάλλον φυσικό κάποια απο αυτά να εκπίπτουν διότι η όλη διαβίωση των πουλιών τους δημιουργεί άλλες εντυπώσεις.
 
Back
Top