Ασθένειες Αλλαγή συμπεριφοράς αρσενικού κόκκινου καναρινιού

Πόλη
Αχαρνές
Εδώ και 3 χρόνια περίπου έχω ένα αρσενικό κόκκινο
καναρίνι...

Οταν το πρωτοπήρα,Δεκέμβριο, (σε μικρή σχετικά ηλικία) ήταν
πολυ ήσυχο αλλά το είχα όλη μέρα δίπλα μου, περίμενα να
το ακούσω να κελαηδάει!

Την επόμενη μέρα το πρωί με ξύπνησε με το κελάηδημα του... 😀

Απο τότε κελαηδούσε συχνά και είχε καταπληκτική φωνή!
Δεν προσπάθησα ποτέ να το εξημερώσω ή να το βγάλω
απο το κλουβί, γιατί φοβόταν και δεν ήξερα κ εγώ ότι
κάνει να ενοχλούμε τα καναρίνια...

Για να μην σας τα πολυλογώ ήρθε το καλοκαίρι...
Εγώ για να μην ζεσταίνεται μία το έβαζα μέσα στις
πολλές ζέστες μια έξω.. Με αποτέλεσμα το καημένο
να μπερδεύεται και να αλλάζει το φτέρωμα του σε
ασχετες εποχές...

Κελαηδούσε το καλοκαίρι και σταμάταγε τον χειμώνα..
Και το χειρότερο, δεν κελαηδούσε όπως πρίν!☹

Δεν ήξερα κ εγώ και δεν του έδινα και σωστά πράγματα
να τρώει! Επαιρνα απο το πετ σοπ κατι ξυλάκια με σπόρους
επάνω, την τροφή του και μια άλλη κόκκινη τροφή απο δίπλα..
Ο πετ σοπας εντομεταξύ μου είπε να μην του δίνω ΤΙΠΟΤΕ άλλο,
ουτε φρούτο ούτε λαχανικό...

Τώρα το καναρίνι κελαηδάει που και που αλλά δεν το βλέπω
και πολύ ορεξάτο...

Μήπως να το ζευγαρώσω; Χρειάζεται παρέα ένα θηλυκό?

Και εκτός αυτού, τί άλλο πρέπει να του δίνω να τρώει;

Πριν απ' όλα πρέπει να βρείς μια θέση φωτεινή, μακρυά απο ρεύματα αέρακαι χωρίς να κτυπάει το κλουβάκι απ' ευθείας ο ήλιος. Οταν γίνει αυτό, δεν θα το ξαναμετακινήσεις παρά μόνο στην περίπτωση εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών.Αν αυτή την στιγμή έχει ακόμα πτερόρροια πρέπει να το ενισχύσεις με αυγοτροφή, μεταλικά άλατα και ιχνοστοιχία. Οταν ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση θα αρχίσει το ίδιο να βρήσκει το κέφι του και να κελαηδάει. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς και πρέπει να διαβάσεις στα θέματα φροντίδα, διατροφή. Μετά μπορείς να περάσεις στην κατηγορία αναπαραγωγή και βέβαια για όποιες απορίες σου, εδώ ήμαστε!

το γεγονος οτι αλλαζει πουπουλα σε λαθος εποχες συνεπαγεται αποτομες αυξομειωσεις στην θερμοκρασια (εξωτερικη) για το καναρινι σου. Θα πρεπει να το εχεις σε μια σταθερη θερμοκρασια. Για μενα καλυτερα να το εχεις μονιμα εξω και μολις πιανουν τα κρυα να το παιρνεις μεσα. Ο ηλιος και ο καθαρος(λεμε τωρα :)αερας παιζουν σημαντικο ρολο στην υγεια του πουλιου.

Οσο αναφορα την διατροφη θα πρεπει να δινεις καθαρες τροφες(συσκευασμενες). Την κοκκινη τροφη πετα την και αντικατεστησε την με αυγοτροφη για κοκκινα καναρινια(2 κουτ. του γλυκου για 2 φορες την βδομαδα)ΦΡΟΥΤΑ Κ ΛΑΧΑΝΙΚΑ οσο πιο συχνα μπορεις! Ο πετσοπας δεν εχει ιδεα απο καναρινια!

Ωραία άρα θα το έχω μόνιμα έξω..
Οσο για την τροφή... μπορώ να την αγοράσω απο πετ σοπ
την συγκεκριμένη, ή πρέπει να την φτιάξω εγώ;

Μπορείτε να μου προτείνετε μερικές καλές τροφές;

Πουλάνε και σε pet shop. Αν πας σε pet shop θα βρεις συσκευασμένες τροφές (για τις βασικές μιλαώ) και άλλες συμπληρωματικές (όπως η αυγοτροφή*).

Αν δεν βρεις σε pet shop μπορείς να κοιτάξεις και σε e-shop, όπως:
kiklos.info
ornitalia.gr
CARDUELIS-PRO - ΑΡΧΙΚΗ
https://culpret.gr/
:: Petline ::

* αυγοτροφή μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου, κοίταξε εδώ: Παρασκευή αυγοτροφής για καναρίνια

Ενδεικτικα σου αναφερω μερικες καλες εταιριες για σπορους καναρινιων:trill,quico,vitacraft,friskies,orlux... Και αλλες

Επισης μερικες καλες αυγοτροφες οrlux patte ή dry,quico,cede και αλλες εκλεκτες...

Το θετικο με αυτες ειναι οτι εκτος των απαιραιτητων θρεπτικων συστατικων εμπεριεχουν και βιταμινες και λευκωματα! Επισης καλο θα ηταν να δινεις στο καναρινι σου σουπιοκοκκαλο η θραυσματα απο οστρακα(vitacraft κ. Α.) σχεδον σε καθημερινη βαση οπως και τα φρουτα και τα λαχανικα. Τωρα το καναρινι σου ριχνει πουπουλα;

Οι πλέον αξιόπιστες και με μεγάλη γκάμα μειγμάτων.
Verselle laga,Manitoba,Beyers,Cede,Whitte mollen,Quiko.

Ωραία!

Απο δω και πέρα θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω
να "προγραμματιστεί" με τον καιρό και την εποχή !

Απο βδομάδα θα πάω και σε ένα καλό πετ σοπ, που δεν εμπορεύεται
και ζώα και είναι πολύ προσεγμένο, να του πάρω δίαφορες τροφές
και ένα τεράστιο κλουβί για να έχει λίγο παραπάνω χώρο..

Θα κάνω και μια δοκιμή να τον εξημερώσω (όχι ότι τώρα είναι
άγριος απλά είναι λίγο φοβιτσιάρης ) και πιστεύω να βελτιωθεί.

Θα σας ενημερώσω για νεότερα, ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ!

Παιδιά του πήρα το καινούριο κλουβί και τον έβαλα μέσα σήμερα, αλλά δεν έχει
εγκληματιστεί ακόμα...
Δεν έχει κελαηδήσει.

Του πήρα και ένα στικ με τροπικά φρούτα και μία κόκκινη τροφή, (αυγοτροφή λέγεται; )

Τι άλλο να του πάρω για συμπλήρωμα; Και σε ποιά πετ σοπ
να το βρώ; Μου έχουν γράψει αρκετά μέλη διάφορες μάρκες αλλά
δεν μου έγραψαν το είδος του προιόντος νομίζω..

Τι να πάω να ζητήσω στο πετ σοπ δηλαδή;

Δώστου λίγο χρόνο να συνηθισει το καινούργιο του σπιτάκι. Μεγάλη ποικιλία σε τροφές και αξεσουάρ θα βρεις σε μεγάλες γνωστές αλυσίδες pet. Εγω θα σου έλεγα να μην του δίνεις αυγοτροφή σε σκόνη. Καλύτερα να του βράζεις αυγουλάκι και να του δίνεις. Δεν ξέρω να κάνει να αναφέρω γνωστή αλυσίδα pet που έχει τα πάντα. Για να σε βοηθήσω... αν θες στείλε μου pm

Κωστή ελπίζω το καινούριο κλουβί που πήρες να πληρεί της προδιαγραφές για την ευχάριστη διαμονή του καναρινιού σου!

Γενικά να αποφεύγεις τα στίκ , δεν προσφέρουν κατι ουσιώδες στο πουλάκι σου.

Αν μου επιτρέπεις, λόγω προσωπικής πείρας, θα σου έλεγα τις νυχτερινές ώρες να βάζεις το πουλί σε προφυλαγμένο χώρο. Οχι μόνο θα αποφύγεις πιθανά κρυολογήματα από τον παγωμένο χειμωνιάτικο αέρα της Πάρνηθας, αλλά θα γλυτώσεις το πουλάκι σου από πιθανές επιθέσεις φτερωτών αρπακτικών, πεινασμένων γατιών, αλλά και δίποδων αρπακτικών που τον τελευταίο καιρό στην γειτονιά μας έχουν γίνει αδίστακτοι

Κωστή ελπίζω το καινούριο κλουβί που πήρες να πληρεί της προδιαγραφές για την ευχάριστη διαμονή του καναρινιού σου!

Γενικά να αποφεύγεις τα στίκ , δεν προσφέρουν κατι ουσιώδες στο πουλάκι σου.

Αν μου επιτρέπεις, λόγω προσωπικής πείρας, θα σου έλεγα τις νυχτερινές ώρες να βάζεις το πουλί σε προφυλαγμένο χώρο. Οχι μόνο θα αποφύγεις πιθανά κρυολογήματα από τον παγωμένο χειμωνιάτικο αέρα της Πάρνηθας, αλλά θα γλυτώσεις το πουλάκι σου από πιθανές επιθέσεις φτερωτών αρπακτικών, πεινασμένων γατιών, αλλά και δίποδων αρπακτικών που τον τελευταίο καιρό στην γειτονιά μας έχουν γίνει αδίστακτοι

Απο δίποδα αρπακτικά δεν έχω πρόβλημα μιας και ζώ
στον πέμπτο...

Κάθε βράδυ του βάζω μια πετσέτα πάνω στο κλουβί για να είναι
προφυλαγμένα..

Οσο για τα στικ... Τι να του δώσω αντί γι αυτά; 😕

Το κλουβί είναι νορμάλ διαστάσεις.. ήθελα
να πάρω μια ζευγαρώστρα και να βγάλω το διαχωριστικό
για να τον βάλω εκεί αλλά τελικά δεν με άφησαν οι γονείς μου.

Αλλά νομίζω ότι χθές με την αλλαγή κλουβιού έχει πάθει γερό σόκ
και δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα..

Μόλις βάλω το χέρι μου μέσα στο κλουβί, ενώ παλιότερα δεν αντιδρούσε τόσο έντονα, τώρα φτερουγίζει σαν τρελό γιατί νομίζει
ότι θα το βουτίξω για να το μεταφέρω.

Αν του δίνεις ποικιλία σπόρων, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εναλλάξ, αυγοτροφή ή λίγο φρέσκο αυγό σε τακτά χρονικά διαστήματα, το σουπιοκόκαλο και το grit ειναι πάντα μέσα στο κλουβί του, δεν νομίζω οτι έχει ανάγκη από κανενός είδους στικ!

Αν ποτέ ξαναχρειαστείς να μεταφέρεις πουλάκι απο κλουβί σε κλουβί, η πιό ανώδυνη μέθοδος είναι να βαλεις τις πορτούλες ανοιχτές δίπλα δίπλα και να πάει το πουλάκι μόνο του χωρίς να χρειαστεί να το στρεσσάρεις με το να το πιάνεις με τα χέρια σου!

Παιδιά το σουπιοκόκκαλο υπάρχει στα πετ σόπ? Θα πάω να πάρω αύριο..

Οσο για την ποικιλία σπόρων...
Εγώ παίρνω τροφή για καναρίνια... Που λογικά
έχει διάφορα μέσα.. ετσι δεν είναι;

Back