Φροντίδα Αλλαγή συμπεριφοράς παπαγάλου, στριγκλίζει όλη μέρα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης LouPeri
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

LouPeri

PB New Member
Εγγραφή
3 Φεβ 2021
Μηνύματα
7
Πόλη
Ιωάννινα
Καλημέρα, χρειάζομαι επειγόντως την βοήθειά σας. Έχω το παπαγαλάκι μου σχεδόν ένα χρόνο, γενικώς είναι καλός κ ήσυχος αλλά έχει τώρα μια εβδομάδα που τσιρίζει (κι όταν λέμε τσιρίζει, στριγκλίζει πολύ ενοχλητικά κ δυνατά) από το πρωί πριν του ανοίξω τα παντζούρια καν μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί. Πέρα από ένα διβδόμαδο την άνοιξη, που λογικά θα ταν σε οίστρο(και παλι όχι σε τέτοιο βαθμό όπως τώρα), δεν μου το χε ξανακάνει αυτό. Τρώει και πετάει κανονικά πάντως οπότε φαινομενικά δε δείχνει να χει κάποιο θέμα υγείας. Χρειάζεται να τον πάω κτηνίατρο; έχετε ιδέα τι μπορώ να κάνω γτ πέρα του ότι έχει σπάσει τέρμα τα δικά μου νεύρα έχει ξεσηκώσει κι όλη την πολυκατοικία...
 

Συνημμένα

  • 176145271_472272337183280_254485355069001652_n.webp
    176145271_472272337183280_254485355069001652_n.webp
    110,5 KB · Προβολές: 30
Καλημέρα, να το χαίρεστε! Μήπως θα μπορουσατε να πείτε σε εμάς τους ημι-άσχετους καταρχάς τι είδους παπαγάλος είναι? Έχει τεστ που επιβεβαιώνει ότι ειναι αρσενικό? Τι ηλικία έχει? Ποια η διατροφή και του αρέσει να παίζει με παιχνίδια?

Βασικ'ος λόγος για διαταραχες συμπεριφοράς είναι οι αλλαγές στο περιβάλλον και το στρες. Ανάλογα με την διατροφή του, μπορεί να έχει μπει ξανά σε φάση αναπαραγωγής, όπως τότε που είχατε παρατηρήσει όμοια συμπεριφορά, ανεξαρτήτως του αν είναι ή όχι εποχή για το είδος. Η "αιχμαλωσία" με την πλούσια διατροφή και αλλαγές στον φωτισμό πάιζει τέτοια παιχνίδια καμιά φορά. Επίσης, πρόσφατα διάβαζα ότι μεσαία και μεγάλα (μπορεί και μικρά...) είδη παπαγάλων περνούν μια φάση εφηβείας στην οποία δοκιμαζουν όρια των ανθρώπινων γονεών τους, ίσως βρίσκεται σε αυτήν την ηλικία. Από άνθρωπο με ringneck το άκουσα, αν και το άρθρο αναφοράς είχε ως δειγματικό χώρο μακάω.
 
@Nausicaa ευχαριστώ για την απόκριση,
Είναι Ροκ Πεμπλερ, όπως τα αναφέρουν στην Ελλάδα, αλλού το έχω βρει να λέγεται Regent Parrot, μεσαίου μεγέθους που απαντάται στην Αυστραλία φυσιολογικά. Δεν έχει τεστ (δε γνώριζα όταν τον πήρα για το βραχιολάκι), είναι αρσενικός όμως σίγουρα λόγω χρωμάτων, μετά την "εφηβεία" τα αρσενικά αλλάζουν χρώματα. Επίσης για την ηλικία δεν μπορώ να είμαι σίγουρη, αν ισχύει αυτό που μου είπαν στο Pet shop τώρα πρέπει να κοντεύει τα 3. Τρώει λαχανικά εποχής, φρούτα και μείγμα σπόρων που αντιστοιχεί στο μεγεθός του από καλή εταιρία και μεζεδάκια τύπου κεχρί κ sticks που κ που. Τα παιχνίδια είναι μεγάλη κουβέντα, θα έλεγα οχι, αλλώστε δεν είναι κ εξημερωμένος, κάνω ότι μπορώ εγώ.

Περιβάλλον δεν έχει αλλάξει τώρα που άρχισε να φέρεται έτσι κ το περίεργο είναι πως 2 μέρες τώρα που τον πήρα στο υπνοδωμάτιο μου ( δωμάτιο άγνωστο γι αυτόν) μόλις άρχιζε να τσιρίζει το πρωί ήταν πιο ήρεμος μετά, μέχρι να σηκωθώ κ να βγω από το δωμάτιο, μετά στρίγγλιζε πάλι
 
Είναι εκλπηκτικό πτηνό από την σύντομη έρευνα που έκανα, αλλά φαίνεται είναι για πολύ προχωρημένους και σε κάθε περίπτωση δεν εξημερώνεται με την εννοια που εξημερώνονται μπατζι, κοκατίλ και κοκατού,τα συνήθη αυστραλέζικα ξαδελφάκια του. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμφανές θέμα και δεν συμπεριφέρεται όπως ένα "κατοικίδιο" παπαγαλάκι, νομίζω δεν μπορώ να προσφέρω κάτι. Ίσως μέλη με αντίστοιχους, μη-εκπαιδευόμενους παπαγάλους, όπως red-rumped, να ξέρουν κάτι παραπάνω. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να ηρεμήσει σύντομα, είναι πανέμορφο ζώο!
 
Πιθανολογω οτι οπως και τα δικα μου κοκατιλ αυτη την περίοδο μπαίνουν σε φαση αναπαραγωγής λογω καταγωγής απο Αυστραλία οπου εκει οι εποχες ειναι αντιθετα.
Αλλη πιθανη εξηγηση ειναι οτι οταν μενει μονος νιωθει ανασφαλεια και σας καλει γιατι σας θεωρεί μελος της ομαδας του.

Εχει σταθερες ωρες ύπνου? Το σκεπάζετε το βράδυ?
 
@Nausicaa ευχαριστώ!
[automerge]1637160592[/automerge]
@Φοίβος κοιμάται κανονικά από την ώρα που νυχτώνει, μέχρι το πρωί, μπορεί να χρησιμοποιήσω το δωμάτιο το πολύ γ κανα 2ωρο το βράδυ, αλλά αυτό γίνεται έτσι από την αρχή, δεν έχει αλλάξει κάτι τελευταία. Μήπως παρακοιμάται τώρα που νυχτώνει νωρίς;
[automerge]1637160919[/automerge]
@sarpijk δεν τον σκεπάζω, το είχα δοκιμάσει 1-2 φορές και είχε τρομάξει πάρα πολύ.
Η αλήθεια είναι πως όταν κάθομαι κι εγώ στο δωμάτιο είναι λίγο πιο ήρεμος ή αν τον πάρω με το κλουβί του στον ίδιο χώρο με μένα αλλά κ πάλι καμία σχέση με τη συμπεριφορά που είχε πριν μια βδομάδα, γίνεται να άλλαξε έτσι ξαφνικά;
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Έχεις δοκιμάσει να του βάλεις να ακούει μουσική ή ήχους πουλιών; Σε μερικά πουλιά τους αρέσει και τα ηρεμεί ακόμα και να βλέπουν πουλιά σε κάποια οθόνη. Υπάρχουν playlists στο youtube ιδικά για πουλιά.
Και οι άγριοι παπαγάλοι χρειάζονται παιχνίδια για να ασχολούνται, παίρνεις μικρότερο μέγεθος για να μην τα φοβάται.
 
Μήπως παρακοιμάται τώρα που νυχτώνει νωρίς;

Αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα. Ο λιγότερος ύπνος δίνει στα πουλιά το μήνυμα της μικρότερης νύχτας που συμβαίνει κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Τους ξυπνούν έτσι οι ορμόνες αναπαραγωγής που θα δικαιολογούσαν τη συμπεριφορά με τις αυξημένες κραυγές.
 
Να σας πω το εξής κουλό που συνέβη, επειδή φιλοξενούσα μια φίλη 2 μέρες τον πήρα με το κλουβάκι του στο δικό μου δωμάτιο το βράδυ και ξανάγινε Παναγίτσα το πρωί, δεν ακουγόταν μέχρι να ξυπνήσω και να σηκωθώ εγώ. Με το που πάω να βγω από το δωμάτιο βέβαια φωνάζει πάλι όπως κι όταν ακούει πόρτα ή αντιλαμβάνεται πως είμαι κάπου στο σπίτι (έχω διαβάσει πως το κάνουν αυτό οι παπαγάλοι, αλλά ο δικός μου δεν το κανε μέχρι τώρα).
[automerge]1637615780[/automerge]
@Φοίβος α δεν το ήξερα αυτό, σκέφτηκα το αντίστροφο μήπως κοιμάται πολύ και μετά έχει συσσωρευμένη ενέργεια
 
@Nikolma του έβαζα Parrot tv στο youtube συχνά αλλά αυτές τις μέρες δείχνει να τον αναστατώνει περισσότερο, οπότε δοκιμάζω να του βάζω λίγο χαλαρωτική μουσική (meditation τύπου) μπας και..
Το θέμα με τα παιχνίδια πρέπει να το ψάξω λίγο περισσότερο ισχύει, έχει βέβαια δύο αλλά μπορεί να τα βαρέθηκε.
 
Back
Top