Φροντίδα Αλλαγή συμπεριφοράς σε αρσενικό κοκατίλ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Freddie
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Freddie

PB New Member
Εγγραφή
14 Δεκ 2018
Μηνύματα
10
Καλησπέρα σας,
Έχω ένα αρσενικό κοκατίλ τον Φρεντυ, εδώ και τρια χρόνια τον οποίο μου τον είχαν κάνει δώρο από petshop. Δεν πήρε μεγάλο διάστημα και ήρθαμε γρήγορα κοντά χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να κοιμομαστέ και μαζί τα μεσημέρια.
Τον Σεμπέμβρη όμως μπήκα στρατό οπότε χρειάστηκε για το διάστημα που θα λείπω να τον αφήσω στην κοπέλα μου. Με την κόπελα μου έχει εξίσου πολύ καλή σχέση και τον έβγαζε αρκέτες φορές έξω από το κλουβί και ήταν αρκετά φιλικός.
Από τότε που γύρισα, και τον έχω πλέον εγώ στο σπίτι είναι αρκετά επιθετικός απέναντι μου ( εντός και εκτός του κλουβιού), κάτι που θεωρώ φυσιολογικό γιατί πιστεύω ότι νιώθει σαν να τον είχα εγκαταλείψει. Όμως, το περίεργο είναι ότι είχε έρθει κοντά με κάτι παιχνίδια που του είχα στο κλουβί και τριβόταν με αποτέλεσμα όποτε πλησίαζα το κλουβί να μου αγρίευε. Αυτό που έκανα ήταν να του τα αφερέσω ( πιστεύω να έκανα καλά ) αλλά και πάλι δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά του ( πάλι μου αγιεύει ). Όποτε τον βγάζω εκτός κλουβιού και με βλέπει ή με ακούει ερχεται κατευθείαν καταπάνω μου με σκοπό να με δαγκώσει.
Διάβασα ότι ίσως οφειλεται γιατί περνάει την φάση του με ορμονικές διαταραχές και μαζί με την απουσία μου όλο αυτό το διαστήμα.
Αν γνωρίζει κάποιος κάτι ή το έχει περάσει παρακαλώ ας δώσει καμία συμβουλή γιατί μετά από τόσο καιρό που έχω τον φρέντι είναι στενάχωρο να τον βλέπω έτσι.
Ευχαριστώ.
 
Καλησπέρα ευχαριστω.
Κανονικά κοιμαται όπως και το προηγουμενο διαστήμα δηλαδη, κλεινει 12 ωρο συνεχομενο υπνο περιπου. Δεν έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό, ούτε και απο την πλευρά της κοπέλας μου όσο έμενε σε αυτήν.
 
Όμως, το περίεργο είναι ότι είχε έρθει κοντά με κάτι παιχνίδια που του είχα στο κλουβί και τριβόταν
Κατά πάσα πιθανότητα θέλει να αναπαραχθεί, μια λύση για να ηρεμήσει θα είναι να αυξήσεις τις ώρες του ύπνου σε 14 ώρες.
Περίμενε να σου απαντήσουν και πιο έμπειρα μέλη του forum.
 
@Freddie Θεωρώ ότι αρχικά είχε δεθεί μαζί σου διότι ήσουν και ο κύριος φροντιστής του κι αυτός που περνούσε τις περισσότερες ώρες μαζί του. Τώρα έχει πάρει άλλος τη θέση σου. Η πολυγαμία δεν είναι ανύπαρκτη στα πουλιά αλλά δεν είναι συνηθισμένη σε αυτό το είδος παπαγάλων. Έτσι, σε θεωρεί "εισβολέα" στη σχέση του με την κοπέλα "του" και θέλει να σε διώξει. 😄 Δοκιμάστε αν η αύξηση των ωρών του ύπνου θα παίξει κάποιον ρόλο αλλά μιας και δεν πρόκειται για σεξουαλικές ορμές στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά απλά στην υπεράσπιση του ταιριού του, πιθανότατα να μην έχει καμία διαφορά.
 
@Φοίβος

Πιστεύεις ότι ίσως αυτό οφείλεται και στην αλλαγή της εποχής ( περίοδος άνοιξης ) ή οφείλεται καθαρά στην απουσία μου αυτό το διάστημα; Αυτό που έχω κάνει τις τελευταίες μέρες είναι να βγάλω τα παιχνίδια από το κλουβί του με τα οποία είχε έρθει πιο κοντά. Επίσης, αύξησα λίγο τον ύπνο χθες και μπορώ να πω ότι σήμερα βλέπω μια μικρή βελτίωση, τουλάχιστον δεν είναι επιθετικός μαζί μου, όταν είναι μεσα στο κλουβί και τραγουδάει/μιλάει κάτι που δεν έκανε τις προηγούμενες μέρες. Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα αλλά θέλω να πιστεύω ότι γίνεται μια αρχή.
Γνωρίζεις κάτι άλλα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προκειμένη περίπτωση;
 
οφείλεται καθαρά στην απουσία μου αυτό το διάστημα;
Πιστεύω αυτό. Επίσης, γενικότερα (χωρίς βέβαια να είναι απόλυτο) οι αρσενικοί παπαγάλοι κολλάνε περισσσότερο στις γυναίκες και το αντίθετο συμβαίνει με τους άντρες. Με άλλα λόγια δεν ξαφνιάζομαι καθόλου.

Επίσης, αύξησα λίγο τον ύπνο
Αυτή είναι μια αρχή. Θα πρέπει να το συνεχίσετε με συνέπεια για πάνω απο μια εβδομάδα για να ξεκινήσεις να βλέπεις διαφορά. Στο κοκατού μου κάνουν όλη τη διαφορά οι ώρες του σκοταδιού στο 24ωρό της.
 
Φοίβος είπε:
Πιστεύω αυτό. Επίσης, γενικότερα (χωρίς βέβαια να είναι απόλυτο) οι αρσενικοί παπαγάλοι κολλάνε περισσσότερο στις γυναίκες και το αντίθετο συμβαίνει με τους άντρες. Με άλλα λόγια δεν ξαφνιάζομαι καθόλου.
Απλά αυτό που παρατηρώ με τον Φρέντι είναι οτι δεν δείνχει να έχει κολλήσει με την κοπέλα μου αλλά με συγκεκριμένα παιχνίδια που του είχα μέσα στο κλουβί αυτό το διάστημα στα οποία πήγαινε κοντά και κατά κάποιο τρόπο σαν να τα προστάτευε.
Φοίβος είπε:
Αυτή είναι μια αρχή. Θα πρέπει να το συνεχίσετε με συνέπεια για πάνω απο μια εβδομάδα για να ξεκινήσεις να βλέπεις διαφορά. Στο κοκατού μου κάνουν όλη τη διαφορά οι ώρες του σκοταδιού στο 24ωρό της.
Δηλαδή το δικό σας κοκατού είχε στο παρεθλόν αυτές τις αντιδράσεις; Και αν ναι, πως το αντιμετώπισες;
 
Δηλαδή το δικό σας κοκατού είχε στο παρεθλόν αυτές τις αντιδράσεις; Και αν ναι, πως το αντιμετώπισες;
Δεν είχε ποτέ επιθετική τάση για κανέναν στο σπίτι αλλά οι ορμόνες της επηρεάζονται πολύ εύκολα απο τις μεγαλύτερες μέρες και το πολύ δυνατό τεχνητό φως με αποτέλεσμα να μπαίνει πανεύκολα σε οίστρο με αρκετές συνεχόμενες κραυγές, γίνεται αεικίνητη και μπαίνει σε ωοτοκία με ότι κινδύνους επιφυλάσσει κι αυτή. Οι αυξημέρες ώρες του σκοταδιού μειώνουν σε μέγεθος τις γονάδες (αναπαραγωγικά όργανα) και την παραγωγή ορμονών και κρατάνε τα πουλιά εκτός οίστρου.
 
@Φοίβος
Αυτή την βδομάδα του είχα αφαιρέσει τα παιχνίδια που είχε έρθει πιο κοντά, όπως έγραψα και πιο πάνω. Μετά από λίγες μέρες ενώ τον έβγαλα και ήταν στην αρχή επιθετικός μετά έκατσε στην παλάμη μου και τρίφτηκε σαν να αυνανίζοταν. Από κείνη την στιγμή και μετά ηρέμισε και ήταν όπως παλιά. Την επόμενη μέρα όμως τον έβγαλα πάλι από το σπίτι του και η συμπεριφορά του έγινε όπως ήταν προηγουμένως δηλαδή επιθετική. Σήμερα, είπα αφού δεν του είχα αφήσει κάποιο παιχνίδι μέσα στο σπιτί του να του βάλω ένα κομμάτι ξύλο, για να παίζει, αλλά δυστυχώς παρατηρώ ότι γίνεται πάλι επιθετικός απεναντί μου,όποτα πάω να τον πλησιάσω και τρίβει το κεφάλι του στο ξύλο. Όλες αυτές τις μέρες έχω αυξήσει σταδιακά τον ύπνο του.
Τι θα μου πρότεινες να κάνω στην περίπτωση που σου περιέγραψα;
 
Οι αλλαγές στις ορμόνες με την άυξηση του ύπνου δεν φαίνονται σε τόσες λίγες ημέρες. Θα έδινα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Τώρα το πουλί σε ποιο σπίτι ζει και με ποιον/ους?
 
Μαζί με εμένα ζει στο σπίτι μου.
Ναι πιστεύω το επόμενο διαστήμα να φανεί μια βελτίωση γιατί τώρα είναι αρκετά ανήσυχος. Πιστεύεις αυτό το διαστήμα ( αύξησης του ύπνου ), είναι καλύτερα να αφήσω το ξύλο ( με το οποίο δείχνει προστατευτικός αλλά παίζει ταυτόχρονα ) μέσα στο σπίτι του ή να το βγάλω τελείως;
 
@Freddie Εσύ μπορείς να τα κρίνεις καλύτερα αυτά, ούτε γνωρίζουμε το πουλί ούτε το έχουμε δει πως φέρεται. Η φίλη σου δεν έρχεται στο σπίτι σου? Το πουλί πώς είναι με αυτήν απο τότε που το πήρες πίσω?
 
@Φοίβος Ερχεται κανονικά στο σπίτι μου. Ο φρεντάκος είναι μια χαρά απέναντι της δηλαδή όταν την βλέπει δεν της αγριεύει και κάποιες φορές τις μιλάει.
 
Back
Top