Γενικά Αλλαγη φτερων παπαγαλων

Ariadnh

PB Known Member
Εγγραφή
1 Απρ 2014
Μηνύματα
3.046
Πόλη
Κύπρος
Ποτε ειναι η ετήσια πτεροροια στους παπαγάλους; Οταν ενας παπαγαλος χασει φτερα απο το κεφαλι ποτε θα βγαλει ξανα; Στην αλλαγη των φτερων; (ενα καναρινι οταν χασει φτερα απο το κεφάλι βγαζει οποιαδηποτε στιγμή ενω ενα gouldian βγαζει στην πτεροροια). Ευχαριστώ.
 
Και τώρα είναι εποχή πτερόρροιας. Κάποια δικά μου αλλάζουν. Όμως αν από κάποιο λόγο χάσουν φτερά βγάζουν κι ενδιάμεσως. Πως τα έχασε,
 
ενα καναρινι οταν χασει φτερα απο το κεφάλι βγαζει οποιαδηποτε στιγμή ενω ενα gouldian βγαζει στην πτεροροια
Αυτό από που προκύπτει Αριάδνη; Πρώτη φορά το ακούω (βλέπω).
Αν υπάρχει διαφορά από καναρίνι σε γκούλντιαν,θα υπάρχει και μεταξύ των παπαγάλων, για αυτό αν εννοείς τις ροζέλες ας το αναφέρεις συγκεκριμένα.
Προσωπικά γνωρίζω είδη που έχουν δυο και τρεις φορές τον χρόνο πτερόρροια ή εποχιακή πτερόρροια, αλλά δεν έχω ξανακούσει για κάποιο πτηνό που χάνει φτερά και μένει έτσι μέχρι να έρθει η κανονική πτερόρροιά του.
 
Αυτό από που προκύπτει Αριάδνη; Πρώτη φορά το ακούω (βλέπω).
Αν υπάρχει διαφορά από καναρίνι σε γκούλντιαν,θα υπάρχει και μεταξύ των παπαγάλων, για αυτό αν εννοείς τις ροζέλες ας το αναφέρεις συγκεκριμένα.
Προσωπικά γνωρίζω είδη που έχουν δυο και τρεις φορές τον χρόνο πτερόρροια ή εποχιακή πτερόρροια, αλλά δεν έχω ξανακούσει για κάποιο πτηνό που χάνει φτερά και μένει έτσι μέχρι να έρθει η κανονική πτερόρροιά του.
Ειχε χασει απο στρες ενα gouldian μου φτερα στο κεφαλι οταν το εβαλα για ζευγάρωμα. Ρωτησα ενα εκτροφεα και μου ειπε πως καποια gouldian στρεσαρονται οταν μπουν στην διαδικασία για ζευγάρωμα και ισως χασουν φτερα στο κεφαλι. Ακομη μου ειπε πως τα φτερά που χανουν τα gouldian στο κεφαλι βγαίνουν ξανα στην εποχιακη τους πτεροροια και έτσι εγινε.Ζευγαρωσε κανονικα και εβγαλε φτερα στην αλλαγη..


Πως τα έχασε,
Μια φιλη μου τον Μαρτη αγορασε ενα παπαγαλο τον οποίο λυπήθηκε. Δεν ειχε φτερά στο κεφάλι και ακομη δεν εβγαλε. Επειδη βλεπει πως το καναρινι που εχει (το οποιο της εδωσα) αλλαζε φτερα με ρωτησε ποτε επιτέλους θα βγαλει φτερα ο παπαγαλος. επειδή εγινε το πιο πανω περιστατικό δεν ήξερα να της δωσω καποια απαντηση. Αν βγαζουν φτερα αναπασα στιγμη (αρα κατι κανει λαθος και δεν το βοηθησε να βγουν τα φτερά) ή αν πρεπει να περιμενει την πτεροροια.
 
Αν βγαζουν φτερα αναπασα στιγμη (αρα κατι κανει λαθος και δεν το βοηθησε να βγουν τα φτερά)
Τι παπαγάλος είναι; Αν είναι λευκό cockatiel, μπορεί να έχει απλά φαλάκρα. Αν είναι άλλο είδος ή προέρχεται το πρόβλημα από τραυματισμό και πιθανόν δεν θα ξανά βγουν ποτέ ή οφείλεται σε άλλλους λόγους, πχ διατροφικές ελλείψεις και όντως κάτι δεν κάνει καλά. Ας δούμε φωτογραφία αν γίνεται.
 
Parrotlet. Θα της πω αν θελει να ανοιξει θεμα. Τι θα μπορουσε να βοηθήσει να βγουν τα νεα φτερα; Βιταμινες, σουπιοκοκκαλο, φρούτα, τροφή. τι αλλο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Κατ' αρχήν να κάνει έναν έλεγχο του δέρματος στο σημείο που λείπει το πτέρωμα. Να δει αν είναι υγιές και πορώδες.
Σε ποιο σημείο είναι; Κάποιες φορές αυτό υποδηλώνει πρόβλημα θυρεοειδούς αδένα, κυρίως από έλλειψη ιωδίου στη διατροφή.
Το να πούμε καλή ποιοτική διατροφή, ποτέ κανέναν δεν έβλαψε. Αρκετά φρέσκα αρωματικά βότανα, μπάνια ή ντουζάκια και επιμελής καθαριότητα.
Και βέβαια ήλιος.
Φυσικά το να το δει γιατρός είναι ευχής έργον.
 
Δυο φορες το ειδα.. Βιαστικά. Σαν πουλι ειναι δραστήριο. Εχει ολα τα φτερα του εκτος απο το κεφαλι. Στο κεφαλι εχει απο πανω. Γυρω γυρω απο το κεφαλι δεν εχει, ουτε στον λαιμο.
 
Αριάδνη μου οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, μόνο γιατρός μπορεί να πει και να διαγνώσει μόνο κάποιες από αυτές, όσες δηλαδή δεν απαιτούν βιοχημικές αναλύσεις.
Μπορεί να είναι από τραύμα, από εξωπαράσιτα, από στρες, από κακή διατροφή, από συκώτι, θυρεοειδή, νεφρά, έλλειψη ήλιου, από κακές πατήθρες που τρίβεται, από σταφυλόκοκκο από άλλο μικρόβιο. Τι να πρωτοπούμε και πως να συμβουλεύσουμε;
Αν ήταν δικό μου και δεν υπήρχε γιατρός, εκτός από τα κλασσικά, καλή διατροφή, πρασινάδες, ήλιος, σουπιοκόκκαλο, θα ξεκινούσα με το γαϊδουράγκαθο, θα συνέχιζα με μουρουνέλαιο και γαρίδες ελαφρά βρασμένες, μικρή ποσότητα μέρα παρά μέρα στην αυγοτροφή και μετά από σκέψη και συζήτηση με εκτροφείς ίσως έδινα ιώδιο του lugol (μην ξεκινήσετε από αυτό :) γιατί μπορεί να έχει αντίθετο πρόβλημα).
 
Αρχικά πρέπει να αποκλειστούν τα παράσιτα και οι άλλες αιτίες που αναφέρει η Μαρία. Το ιώδιο επειδή είναι επιθυμητό μεν να υπάρχει στη διατροφή αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες για να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο δεν έχω ακούσει να είναι συνήθης αιτία καθώς περιέχεται σε αρκετά λαχανικά και καρπούς. Αν δηλαδή κάνει μια σωστή διατροφή το θεωρώ δύσκολο να φταίει αυτό. Απο το Μάρτη όμως ως τώρα θα έπρεπε να έχει βελτίωση, ένα φυσιολογικό πουλί που χάνει φτερά σε περίοδο εκτός πτερόροιας για τον χ λόγο (του τα μάδησε το ταίρι του) θα πρέπει να βγάλει σύντομα καινούρια και δεν θα περιμένει την πτερόροια. Άρα κάτι φταίει στην συγκεκριμένη περίπτωση και θέλει αντιμετώπιση. Αρκετά και κακώς για εμένα περίμενε τόσο χωρίς να έχει προσδιορίσει τις πιθανές αιτίες.
 
Το αγορασε ετσι.. Ενα παπαγαλο εχει και ενα καναρινι και λογικά τα εχει καλα. Με ρωταει συχνα για διαφορα φρουτα αν κάνει να του βαλει και οσες φορές το ειδα ηταν καθαρα. Το αγορασε για να το σωσει. Αλλα ειναι περίεργο που δεν εβγαλε φτερα ακομη και σκεφτηκα οτι μπορεί να βγαλει στην πτεροροια
 
Το αγορασε για να το σωσει.
Άρα το βρήκε σε άθλιες συνθήκες, οπότε μήπως πρόκειται για μολυσματικό παράγοντα, κάποιος έμπειρος ή γιατρός, εύκολα μπορεί να το πει αυτό. Προς το παρόν, μέχρι να βρει κάποιον να βοηθήσει στην γνωμάτευση, ας το ψεκάζει με νερό με μηλόξυδο ή και με νερό με χυμό αλόης.
 
Ναι ναι.. Έτσι το αγορασε. Απο τον Μαρτιο και ακομη δεν εβγαλε φτερα στο κεφαλι. Αν ηταν κατι σοβαρο μεχρι σημερσ δεν θα πέθαινε; ή δεν θα εδειχνε κάποια αλλά σημάδια;
 
.. Με ρωταει συχνα για διαφορα φρουτα αν κάνει να του βαλει και οσες φορές το ειδα ηταν καθαρα.

Φρούτα ελάχιστα κι όχι κάθε μέρα κι όχι πολύ γινωμένα. Σε καθημερινή βάση θα ήταν καλύτερα να του προσφέρει σκούρα πράσινα και κόκκινα λαχανικά εποχής.

Ναι, κατάλαβα πως το αγόρασε έτσι απλά θέλει αντιμετώπιση καθώς όσο περνάει ο καιρός και οι πόροι των φτερών αδρανούν ίσως γίνει πιο δύσκολο να βγάλει υγιές φτέρωμα σε εκείνο το σημείο.
 
Ναι, κατάλαβα πως το αγόρασε έτσι απλά θέλει αντιμετώπιση καθώς όσο περνάει ο καιρός και οι πόροι των φτερών αδρανούν ίσως γίνει πιο δύσκολο να βγάλει υγιές φτέρωμα σε εκείνο το σημείο.

Αυτο δεν το γνωριζα.. Σας ευχαριστω και τους δυο. Το πιο σωστο είναι να ανοιχτεί θεμα απο την ιδια με φωτο, να εχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να μπορείτε να βοηθήσετε. Αλλα αυτα που γραψατε τουλάχιστον εμενα με βοηθησαν για το μελλον (μακαρι να μην μου χρειαστούν) και εμαθα καποια πράγματα που δεν ηξερα.
 
Back
Top