Φροντίδα Αναγνωρίζοντας τη γλώσσα του σώματος των πουλιών

Η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τις διάφορες φωνές και τη γλώσσα του σώματος των πουλιών, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στο να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια επιτυχημένη σχέση με αυτά.

Η γλώσσα του σώματος ως εργαλείο επικοινωνίας​

Τα πουλιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με μας μέσα από τους ήχους, τη συμπεριφορά και τις πράξεις. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματός τους και τις διάφορες "φωνές" τους, στην ουσία μας λένε πότε είναι χαρούμενα, ικανοποιημένα, φοβισμένα, άρρωστα, πεινασμένα, κουρασμένα, θυμωμένα ή πρόθυμα να τα κρατήσουμε και να παίξουμε μαζί τους.

Η ικανότητα επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε σχέση και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το νόημα των ήχων και των συμπεριφορών τους προκειμένου να καταφέρουμε να τα εξημερώσουμε και να τα εκπαιδεύσουμε με επιτυχία, καθώς και να τους δώσουμε τη φροντίδα που αξίζουν.

Εδώ, καλό είναι να σημειωθεί πως κάθε είδος δεν εκφράζει απαραίτητα την εκάστοτε ανάγκη του με πανομοιότυπο τρόπο. Οι παπαγάλοι, σαν πιο εκφραστικά και αλληλεπιδραστικά με τον άνθρωπο πουλιά εμφανίζουν συχνότερα αυτές τις συμπεριφορές, αν και πολλές από αυτές είναι κοινές σε όλα τα πουλιά ανεξαρτήτως είδους.

Αν ο φτερωτός σας φίλος παρουσιάζει οποιαδήποτε από τις παρακάτω συμπεριφορές, προσπαθήστε να κατανοήσετε τι προσπαθεί να σας πει και ανταποκριθείτε ή κρατήστε τις αποστάσεις αν αυτό είναι απαραίτητο.

Μάτια​


Γυαλιστερά, διεσταλμένη κόρη​

Τα γυαλιστερά μάτια με διεσταλμένες κόρες μπορεί να είναι σημάδι επιθετικότητας, ενθουσιασμού, νευρικότητας ή ικανοποίησης. Σίγουρα πάντως προδίδουν κάποιο έντονο συναίσθημα. Παρατηρήστε προσεκτικά τη συμπεριφορά που συνοδεύει αυτή την όψη των ματιών για να μπορέσετε να διακρίνετε σωστά το λόγο εκδήλωσής της.

Αν ένα πτηνό εκδηλώνει παράλληλα και επιθετικές συμπεριφορές όπως άνοιγμα της ουράς σαν βεντάλια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε. Αν επιμείνετε στην προσπάθεια σας να πλησιάσετε, ενδεχομένως να καταλήξετε με μια γερή δαγκωνιά για ενθύμιο.

Το πουλί μπορεί επίσης να παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά λόγω αντίδρασης σε κάποιο άλλο πτηνό, ζώο ή άνθρωπο στο οπτικό του πεδίο, το οποίο δεν συμπαθεί ιδιαίτερα.

Φωνές​


Δυνατό κράξιμο​

Ακόμα και σε ένα σπίτι χωρίς σκύλους, κάποια πουλιά θα φωνάξουν, θα "γαυγίσουν" δυνατά από ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια μιας σειράς φλύαρων τερετισμάτων ή στην προσπάθεια τους να επιδείξουν κυριαρχία στα υπόλοιπα πουλιά της κλούβας ή του σπιτιού.

Τερέτισμα​

Το δυνατό τερέτισμα ακούγεται συνήθως κατά το σούρουπο, όταν τα πουλιά ετοιμάζονται να αποσυρθούν για ύπνο. Θεωρείται πως είναι μια προσπάθεια να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα υπόλοιπα πουλιά ή πιθανότατα να συσφίξουν τις σχέσεις τους με το υπόλοιπο κοπάδι.

Το ήρεμο τερέτισμα είναι συχνά τρόπος για τους παπαγάλους να διασκεδάσουν τον εαυτό τους και συνήθως είναι ένδειξη πως ο παπαγάλος νιώθει ασφαλής και ικανοποιημένος. Αυτό το χαμηλόφωνο τερέτισμα ακούγεται επίσης όταν ο παπαγάλος εξασκεί την ομιλία του. Αν δώσετε προσοχή μπορεί να ακούσετε ορισμένες φορές λέξεις και φράσεις.

Γρύλισμα​

Σαν ένδειξη επιθετικότητας, το γρύλισμα ορισμένες φορές συνοδεύεται από διεσταλμένες κόρες και ορθωμένα φτερά στο πίσω μέρος του λαιμού. Συνήθως σημαίνει ότι το πουλί δεν επιθυμεί να το πλησιάσετε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποχωρήσετε και να περιμένετε να ηρεμήσει το πουλί πριν επιχειρήσετε να το πλησιάσετε ξανά.

Γουργούρισμα​

Αρκετά παρόμοιο με το γρύλισμα, όμως συνήθως δε συνοδεύεται από διεσταλμένες κόρες. Το σώμα του πουλιού είναι χαλαρό και το φτέρωμά του "αφράτο". Αυτή η συμπεριφορά προδίδει ικανοποίηση.

Χτύπημα της γλώσσας​

Γρήγορα χτυπήματα της γλώσσας στο ράμφος συνήθως σημαίνουν "Είμαι φιλικός, δε θα σε βλάψω". Αυτού του είδους η φιλική συμπεριφορά απαντάται συχνότερα στα κοκατίλ και τα κοκατού.

Σφύριγμα, τραγούδισμα, ομιλία​

Αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται κυρίως όταν το πουλί νιώθει, ικανοποιημένο, χαλαρό και ασφαλές στο περιβάλλον του. Οι πιο συνηθισμένες ώρες είναι το ξημέρωμα, κατά τη διάρκεια της ανατολής και το σούρουπο λίγο πριν δύσει ο ήλιος. Όμως παρατηρούνται επίσης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας το πουλί νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενο και ευδιάθετο.

Ράμφος​


Κλικάρισμα του ράμφους​

Το χτύπημα του ράμφους είναι ένας οξύς, επίμονος "κλικαριστός" ήχος που το πουλί χρησιμοποιεί όταν νιώθει ότι απειλείται ή όταν προστατεύει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή χώρο. Όταν μάλιστα συνοδεύεται από τέντωμα του λαιμού και ορισμένες φορές με ανασήκωμα του ενός ποδιού, είναι ένδειξη πως το πουλί υπερασπίζεται την περιοχή του ή τα αντικείμενα του και προσπαθεί να κρατήσει τον εισβολέα μακριά.

Αν πλησιάσουμε πουλί που επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξουμε με μια γερή δαγκωνιά.

Τρίξιμο του ράμφους​

Αυτός ο ήχος είναι παρόμοιος με τον ήχο που κάνει ένα παιδί όταν τρίζει τα δόντια του στον ύπνο και δημιουργείται όταν το πουλί τρίβει την κάτω γνάθο με την άνω. Είναι συνήθως ένδειξη πως το πουλί νιώθει ασφαλές και ικανοποιημένο.

Τον συγκεκριμένο ήχο θα τον ακούσουμε συνήθως αφότου το πουλί έχει κουρνιάσει για να κοιμηθεί το βράδυ, λίγο πριν το πάρει ο ύπνος, καθως και κατά τη διάρκεια του ύπνου ορισμένες φορές.

Ξίφισμα του ράμφους​

Έχουν παρατηρηθεί τρεις διαφορετικοί λόγοι γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Όταν παρατηρείται παρουσία ενός άλλου πουλιού, είναι συνήθως μια προσπάθεια να δώσει στο άλλο πουλί να καταλαβει ότι εισβάλει σε προσωπική περιοχή. Όταν το πουλί το κάνει ενώ είναι μόνο του, συνήθως είναι ένδειξη δυο πραγμάτων: είτε το πουλί προσπαθεί να καθαρίσει κάτι που έχει κολλήσει στο ράμφος του ή πρόκειται για έναν τρόπο να εκτονώσει την επιθετικότητα του.

Αυτό σημαίνει ότι το πουλί δεν μπορεί να κάνει μια δραστηριότητα που θα ήθελε και νιώθει θυμό, τον οποίο και επιδεικνύει ξιφίζοντας το ράμφος του σε κάποιο άλλο αντικείμενο.

Αυτή η ενέργεια δράσης-αντίδρασης έχει παρατηρηθεί συγκεκριμένα σε έναν παπαγάλο Αμαζονίου που ήταν υπερβολικά δεμένος με το αφεντικό του και όποτε του δινόταν η ευκαιρία δάγκωνε τη σύζυγο. Κάθε φορά που το συγκεκριμένο πουλί βρισκόταν στο κλουβί του και παρατηρούσε τρυφερότητες ανάμεσα στο αφεντικό του και τη σύζυγο του, το πουλί άρχιζε να ξιφίζει το ράμφος του και να γίνεται επιθετικό.

Δάγκωμα​

Τα πουλιά είναι θηράματα και όχι θηρευτές, κατά συνέπεια χρησιμοποιούν το ράμφος τους για να εξερευνήσουν, να επικοινωνήσουν, να καλλωπιστούν και όχι σαν όπλο. Ένα θήραμα σπάνια θα επιτεθεί χωρίς λόγο. Εδώ αξίζει να τονιστούν κάποια σημεία:

Το ράμφος είναι σημαντικό κομμάτι της ανατομίας ενός πουλιού και συχνά λειτουργεί αντί για χέρια για να δοκιμάσουν και να ελέγξουν κάποια πράγματα.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα πουλιά χρησιμοποιούν το ράμφος τους για να προειδοποιήσουν τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού, όμως το τσίμπημα των φτερών δεν τραυματίζει το δέρμα τους όπως γίνεται με τους ανθρώπους.

Τα κατοικίδια πτηνά που δαγκώνουν συνήθως έχουν μάθει αυτή τη συμπεριφορά και είναι απόρροια λάθος χειρισμών ή έλλειψη κατανόησης των αναγκών του και είναι το τελευταίο μέσο που έχει το πουλί στη διάθεση του για να επικοινωνήσει το φόβο ή την δυσαρέσκειά του.

Τα δαγκώματα συνήθως είναι αποτέλεσμα αγνόησης των προειδοποιητικών ενδείξεων που το πουλί προσπάθησε προηγουμένως να μας επικοινωνήσει.

Όπως και με την επιθετικότητα, αναλύστε την κατάσταση και προσπαθήστε να βρείτε το αίτιο. Σεβαστείτε τους φόβους του πουλιού και μην χρησιμοποιείτε βίαιες ή τιμωρητικές συμπεριφορές. Μην απογοητευτείτε και παρατήσετε το πουλί αν σας δαγκώσει.

Συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία​


Κούνημα του κεφαλιού​

Το χαρακτηριστικό κούνημα του κεφαλιού από την μια άκρη στην άλλη, σχηματίζοντας "οκτάρια", συνήθως είναι ένδειξη ενθουσιασμού ή προσπάθειας να τραβήξουν την προσοχή. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη πως το πουλί κάνει εμετό και προσπαθεί να τινάξει το φαγητό από το ράμφος του.

Λαχάνιασμα​

Ένα πουλί που λαχανιάζει είναι προφανές πως έχει ζεσταθεί υπερβολικά, είναι εξαντλημένο και νιώθει άβολα. Παρατηρείται πολύ συχνά σε πουλιά που δεν είναι συνηθισμένα να πετάνε και έχουν μόλις ολοκληρώσει την ανάπτυξη των φτερών πτήσης τους και κάνουν τις πρώτες τους δειλές απόπειρες πετάγματος.

Αν παρατηρήσετε λαχάνιασμα σε πουλί που δεν έχει πετάξει, βεβαιωθείτε πως το κλουβί του πουλιού δεν βρίσκεται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και φροντίστε να του παρέχετε συχνά άφθονο φρέσκο νερό.

Εξέμεση/αναμάσηση​

Όταν αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται σε κοντινή απόσταση ή στην παρουσία ενός ανθρώπου, συνήθως σημαίνει ότι το πουλί τον έχει επιλέξει για σύντροφο και θέλει να τον ταΐσει! Αυτή η πράξη ορισμένες φορές γίνεται και προς κάποιο αγαπημένο παιχνίδι ή αντικείμενο.

Τα ταιριασμένα μεταξύ τους πουλιά δείχνουν την αγάπη τους, ταΐζοντας το ένα το άλλο και το καταφέρνουν αυτό αναμασώντας φαγητό. Κουνάνε το κεφάλι τους πάνω-κάτω για να φέρουν το φαγητό από το στομάχι στο στόμα τους και το εναποθέτουν στο στόμα του συντρόφου τους.

Είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος με τον οποίο ταΐζουν οι γονείς τα μικρά πουλάκια.

Φτέρνισμα​

Τα πουλιά φτερνίζονται για τους ίδιους λόγους με εμάς: σκόνη, ερεθισμός των ρουθουνιών, κάποιο μικρό έντομο ή φτεράκια στη ρινική τους κοιλότητα. Ορισμένα πουλιά φτερνίζονται αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει ενισχυθεί θετικά από τον ιδιοκτήτη τους.

Αν το φτέρνισμα συνοδεύεται και με εκκρίσεις από τη μύτη, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον πτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Κούνημα της ουράς​

Το κούνημα της ουράς από μόνο του δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ασθένειας. Ορισμένα πουλιά κουνάνε την ουρά τους όταν μιλάνε ή τραγουδάνε. Αν το κούνημα της ουράς είναι εμφανές μόνο όταν το πουλί εισπνέει/εκπνέει, τότε μπορεί να είναι ένδειξη αδιαθεσίας.

Χαμηλωμένα φτερά​

Αυτό είναι φυσιολογικό σε μικρά πουλάκια που δεν έχουν μάθει ακόμα να κρατάνε τα φτερά τους σφικτά πάνω στο σώμα τους. Επίσης, πουλιά που μόλις έχουν κάνει μπάνιο ή τα έχετε ψεκάσει μπορεί να κρατάνε τα φτερά τους χαμηλωμένα για να στεγνώσουν.

Αν καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν ισχύει, τότε το πουλί μπορεί να ζεσταίνεται υπερβολικά και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να δροσιστεί ή μπορεί να μην έχει διάθεση. Χαμηλωμένα φτερά και κάθισμα στον πάτο του κλουβιού είναι ένδειξη ενός άρρωστου πτηνού.

Έκφραση διάθεσης​


Τέντωμα του λαιμού​

Πρόκειται απλά για ένα πουλί που προσπαθεί να διακρίνει τι συμβαίνει γύρω του! Συνήθως συνοδεύεται από μάτια διάπλατα ανοιχτά και ακούνητο, σχεδόν άκαμπτο σώμα.

Σκυφτή στάση​

Ένα πουλί που στέκεται σκυφτό με το κεφάλι κάτω και με βλέμμα ίσια μπροστά, ανοιγμένα τα φτερά της ουράς, φτερά του σώματος ανακατεμένα ή όρθια και με διεσταλμένες κόρες είναι πολύ, πολύ εκνευρισμένο!

ΜΗΝ πλησιάζετε ένα πουλί που επιδεικνύει την παραπάνω συμπεριφορά, καθώς υποδηλώνει: "Είμαι μεγάλος, κακός και έξαλλος, αν πλησιάσεις λίγο περισσότερο θα σε δαγκώσω!"

"Άμυνα μέχρι θανάτου"​

Τα πουλιά που νιώθουν ότι απειλούνται υπερβολικά όμως αδυνατούν να πετάξουν ή να ξεφύγουν με κάποιον άλλο τρόπο θα πέσουν ανάσκελα με νύχια προτεταμένα και ράμφος ανοιχτό, έτοιμα για δάγκωμα. Αυτή η συμπεριφορά μας λέει "θα παλέψω μέχρι θανάτου." Απαντάται συχνά στους παπαγάλους Αμαζονίου.

Επίδειξη​

Αυτή η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από ανασήκωμα των φτερών του κεφαλιού, άνοιγμα της ουράς σαν βεντάλια, φτερά ανοιγμένα σε πλήρη θέα και ένα πολύ χαρακτηριστικό υπερήφανο περπάτημα. Αναγνωρίζεται εύκολα στους παπαγάλους Αμαζονίου και τα Κοκατού και ορισμένες φορές συνοδεύεται από διαστολή της κόρης, κούνημα του κεφαλιού και δυνατές φωνές.

Τα Κοκατού (και αλλά πουλιά με λοφίο) ανοίγουν επιδεικτικά τα φτερά του λοφίου τους.

Αυτού του είδους η συμπεριφορά προκαλείται κυρίως από την προσπάθειά τους να προσελκύσουν κάποιο ταίρι ή σαν δείγμα προστασίας της περιοχής τους. Θα πρέπει να αποφεύγουμε κάθε προσπάθεια χειρισμού ενός πουλιού που επιδεικνύει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μιας και σχεδόν πάντα θα έχει κατάληξη ένα γερό δάγκωμα.

Ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού​

Μια παρόμοια συμπεριφορά είναι το "ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού", το οποίο το παρουσιάζουν τα πουλιά όταν πεινάνε και θέλουν να τα ταΐσουμε.

Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται σε υπερβολικό, σχεδόν μανιακό βαθμό όταν τα πουλιά ταΐζονται στο χέρι και ορισμένες φορές σκορπάνε την κρέμα ταΐσματος οπουδήποτε άλλου εκτός από το στόμα τους! Συγκεκριμένα, οι παπαγάλοι Μονκ ξεπερνάνε αυτή τη συμπεριφορά μόλις φτάσουν τους 2 με 3 μήνες ζωής, όμως ορισμένες φορές την παρουσιάζουν επίσης ως ενήλικα πτηνά όταν ενθουσιάζονται υπερβολικά ή νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ραμφισμοί​

Οι ραμφισμοί σε ορισμένα είδη (κυρίως στους παπαγάλους Αμαζονίου) θεωρείται πως συνδέονται με τη σεξουαλικότητα, σε αλλά είδη θεωρείται απλά μια μορφή "άγριου" παιχνιδιού. Τα πουλιά συχνά προσποιούνται πως επιτίθενται και αρπάζουν ο ένας το ράμφος του άλλου.

Πρόκειται για μια εκπληκτική άσκηση και τα πουλιά φαίνεται να διασκεδάζουν πολύ με αυτή την δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πολύ σπάνια καταλήγει σε τραυματισμό και συνήθως την ακολουθεί αμοιβαίος καλλωπισμός των φτερών.

Χαμηλωμένο κεφάλι​

Ένα πουλί με τραβηγμένα φτερά κοντά στο σώμα του, κεφάλι κατεβασμένο χαμηλότερα από την πατήθρα και που ορισμένες φορές κινείται ανεπαίσθητα και γέρνει μπροστά χτυπώντας ή τινάζοντας τα φτερά του, είναι έτοιμο να πετάξει.

Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται συχνά όταν το πουλί αναζητά την προσοχή μας και ετοιμάζεται να πετάξει προς το μέρος μας αν δεν του δώσουμε την προσοχή που αναζητά.

Ένα πουλί που στέκεται ακίνητο και με το κεφάλι χαμηλωμένο ή ακουμπισμένο πάνω σας, με ανασηκωμένα τα φτερά του κεφαλιού πιθανότατα ζητάει χάδια. Σε αντίθεση με την παρόμοια επιθετική πόζα (δείτε την "σκυφτή στάση" παραπάνω), ένα πουλί που αναζητά χάδια ή την προσοχή μας θα είναι χαλαρό, ενώ η επιθετική πόζα είναι ευδιάκριτη από την ένταση στο σώμα και το ανεπαίσθητο ανασήκωμα των φτερών της πλάτης και του λαιμού, όχι όμως των φτερών του κεφαλιού.

Παρέλαση​

Ο βηματισμός προς έναν άνθρωπο ή κάποιο άλλο πουλί με το κεφάλι κάτω: Η συγκεκριμένη επιθετική συμπεριφορά χρησιμοποιείται όταν θέλουν να τρομάξουν τους εισβολείς και να τους κάνουν να φύγουν.

Όταν παρατηρείται βηματισμός προς έναν άνθρωπο ή πουλί με το κεφάλι ψηλά: Αυτή η συμπεριφορά συνήθως υποδηλώνει ότι απολαμβάνει την παρουσία αυτών που αντικρίζει και μπορεί να εκληφθεί ως πρόσκληση για παιχνίδι και χάδια.

Κούρνιασμα​

Όταν στέκεται στις πατήθρες στο ένα πόδι, είναι ξεκάθαρη ένδειξη πως το πουλί νιώθει άνεση και ασφάλεια εκεί που βρίσκεται. Ένα ικανοποιημένο και ασφαλές πουλί κοιμάται με το ένα πόδι μαζεμένο στην κοιλιά και το κεφάλι του κάτω από τη φτερούγα του.

Καθαρισμός φτερών​

Ο καθαρισμός των φτερών είναι μια διαδικασία που κάνει το πουλί προκειμένου να κρατήσει το φτέρωμά του σε άριστη κατάσταση. Περνάει με το ράμφος του τα φτερά κατά μήκος, από την βάση ως την κορυφή για να τα ισιώσει και να τα καθαρίσει.

Ορισμένα πουλιά έχουν τον ουροπηγικό αδένα στη βάση της ουράς τους που παράγει ένα είδος ελαίου. Από εκεί παίρνουν λίγο από το έλαιο και το απλώνουν στα φτερά τους, δημιουργώντας έτσι ένα στρώμα προστασίας που διώχνει το νερό αντί να το απορροφά. Η περιποίηση του φτερώματος είναι επίσης μια κοινωνική συμπεριφορά.

Τα πουλιά αλληλοκαλλωπίζονται για να αφαιρέσουν φτερά που δεν μπορούν να φτάσουν. Ορισμένες φορές τα πουλιά μπορεί να αποπειραθούν να καλλωπίσουν και τα μαλλιά του κατόχου τους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπερδέψετε την περιποίηση του φτερώματος με το μάδημα ή το δάγκωμα των φτερών. Ένα πουλί που μαδιέται, δαγκώνει τα φτερά του και τα κόβει εντελώς είτε στη βάση τους είτε από τη ρίζα. Ένα πουλί που μαδιέται θα τραβήξει και θα ξεριζώσει εντελώς τα φτερά του (τα ξεριζωμένα φτερά θα μεγαλώσουν πολύ πιο γρήγορα από αυτά που κόπηκαν στη βάση τους.

Τέντωμα​

Όπως και οι άνθρωποι, τα πουλιά τεντώνονται για να διώξουν την ένταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτά από τη στιγμή που περνάνε σχεδόν όλη την ημέρα όρθια. Τα πουλιά τεντώνουν το ένα πόδι και την αντίθετη φτερούγα την ίδια στιγμή, γεγονός που ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει τους μυς.

Άνοιγμα της ουράς​

Αυτή η συμπεριφορά εκλαμβάνεται ως σημάδι επιθετικότητας και σημαίνει μεγάλη δυσαρέσκεια. Ένα πουλί που ανοίγει την ουρά του σαν βεντάλια είναι αναστατωμένο και εκνευρισμένο και η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι σαφής ένδειξη ότι πρόκειται να ακολουθήσει δάγκωμα αν συνεχίσετε την δραστηριότητα που προκάλεσε το άνοιγμα της ουράς εξαρχής.

Αυτό θα μπορούσε να είναι από το να πλησιάσει το κλουβί κάποιο άτομο το οποίο δεν συμπαθεί ή μια απόπειρα επαφής η οποία κούρασε το πουλί.

Κίνηση της ουράς​

Αυτή η κίνηση είναι συνήθως ένδειξη ικανοποίησης και χαράς, ειδικά όταν βλέπει ένα αγαπημένο πρόσωπο ή κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ευχάριστης δραστηριότητας. Παρουσιάζεται ως ένα γρήγορο κούνημα των φτερών της ουράς μπρος-πίσω.

Γρήγορο φτερούγισμα​

Πρόκειται για ένα απότομο, γρήγορο φτερούγισμα της μια ή και των δυο φτερούγων και είναι συνήθως ένδειξη ενόχλησης ή δυσαρέσκειας. Μια άλλη αιτία του φτερουγίσματος είναι όταν κάποιο φτερό είναι ακατάστατο και το πουλί φτερουγίζει απότομα σε μια προσπάθεια να το ισιώσει πριν ξεκινήσει τον καλλωπισμό του. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κρατήσετε το πουλί ψηλά πάνω στο χέρι σας και να αρχίσετε να το χαμηλώνετε αργά ώστε να ενθαρρύνετε το πουλί να χτυπήσει τα φτερά του βοηθώντας το έτσι να ισιώσει το "ατίθασο" φτερό.

Τρέμουλο των φτερών και του σώματος​

Τα τρεμάμενα φτερά συνήθως είναι σημάδι φόβου, νευρικότητας, αμφιβολίας ή δυσπιστίας. Σε πουλιά που επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να μιλήσετε απαλά και σιγανά, καθησυχάζοντάς τα, πριν επιχειρήσετε να τα πλησιάσετε.

Το τρέμουλο σε όλο το σώμα και ειδικότερα στην κοιλιακή χώρα όπου εκεί μπορείτε ξεκάθαρα να δείτε το φτέρωμα να τρέμει, είναι συνήθως μια φυσιολογική προσπάθεια να προσαρμοστούν σε κάποια αλλαγή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντός τους.

Φτεροκόπημα​

Το φτεροκόπημα είναι μια εξαίσια άσκηση για τα πουλιά. Παρατηρείται συνήθως όταν τα πουλιά βγαίνουν από το κλουβί τους μετά από μια μεγάλη περίοδο εγκλεισμού ή το πρωί όταν πρωτοβγαίνουν από το κλουβί τους. Συχνά στέκονται μπροστά στην κορυφή του κλουβιού και φτεροκοπάνε, ορισμένες φορές μάλιστα τόσο δυνατά που ανασηκώνουν το σώμα τους μερικά εκατοστά ή και μερικές φορές πετάνε επί τόπου.

Σε ορισμένα είδη το φτεροκόπημα αποτελεί επίσης προειδοποίηση ότι το πουλί προστατεύει την περιοχή του. Τα νεοφερμένα πουλιά που αγνοούν αυτή την προειδοποίηση συνήθως καταλήγουν κυνηγημένα ή και δαγκωμένα από το συγκεκριμένο πουλί που ορμά με το ράμφος ανοιχτό και έτοιμο για "μάχη".

Σχετικό περιεχόμενο​

Η επιθετικότητα των παπαγάλων
Συμπεριφορά και επικοινωνία των παπαγάλων
Η διακήρυξη των δικαιωμάτων ενός παπαγάλου
5 λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπονται οι παπαγάλοι
Εδαφική επιθετικότητα παπαγάλων (Territorial aggression in parrots)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Συγχαρητήρια Ελένη! Αξιόλογο, πλήρες, λεπτομερές και κατατοπιστικό άρθρο, στο οποίο θίγεται μία πολύ βασική παράμετρο της συναναστροφής μας με τα κατοικίδια πτηνά μας! Ιδιαίτερα βοηθητικό για ιδιοκτήτες ψιττακοειδών.
 
Αχ, εγώ τον Κίκο μου τον έχω μόλις λίγες ημέρες και δυσκολεύομαι... αυτό τώρα που κάνει με το ράμφος τι είναι? Πριν λίγο έφαγε κεχρί από το τσαμπάκι...
 

Συνημμένα

αυτό τώρα που κάνει με το ράμφος τι είναι? Πριν λίγο έφαγε κεχρί από το τσαμπάκι...
Ελεύθερνα, άνοιξε αν θέλεις σε παρακαλώ ένα θέμα στο φόρουμ φροντίδα εκπαίδευση παπαγάλων, παρουσίασε λεπτομερώς στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις για να το συζητήσουμε αναλυτικά εκεί
 
Back
Top