Ασθένειες Αναγνώριση ασθενειών των πουλιών

Μια από τις σημαντικότερες ευθύνες φροντίδας των κατοικίδιων ζώων και πτηνών είναι η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενειών τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πότε τα σκυλιά και οι γάτες τους είναι άρρωστα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα πουλιά που οι ασθένειές τους δεν διακρίνονται έγκαιρα.

Αναγνωρίσετε έγκαιρα την ασθένεια του πτηνού σας​

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι <Link Removed>, είναι οι ιδιοκτήτες των πτηνών φέρνουν τα άρρωστα πτηνά τους στο ιατρείο όταν η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας την θεραπεία δύσκολη, εάν όχι αδύνατη.

Η αδυναμία αναγνώρισης της ασθένειας στα πουλιά δεν οφείλεται συνήθως στην αμέλεια των ιδιοκτητών τους αλλά μάλλον στην άγνοια των υπόπτων συμπτωμάτων στην αρχή της ασθένειας, τα οποία όταν διαγνωστούν αμέσως συντελούν στην αποτελεσματική θεραπεία.

Ένα πουλί στον πάτο του κλουβιού, με ανακατωμένα φτερά και μισόκλειστα μάτια είναι προφανώς πολύ άρρωστο. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να περιγραφούν τα πρώτα σημάδια της ασθένειας στα κατοικίδια πουλιά, έτσι ώστε να μπορείτε καλύτερα να τα αναγνωρίσετε.

Τα πουλιά κρύβουν τις ασθένειές τους πολύ καλά δεδομένου ότι είναι μέρος της φυσικής τους άμυνας. Ένα πουλί που είναι εμφανώς άρρωστο στη φύση, δείχνει ευάλωτο και εκτίθεται ευκολότερα σε επιθέσεις αρπακτικών ή διεκδικήσεις και παρενοχλήσεις από άλλα πουλιά.

Επομένως, ένα πουλί που είναι και δείχνει άρρωστο και αναστατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όταν είναι μόνο του, μπορεί να αναστυλωθεί όταν μπει κάποιος μέσα το δωμάτιο σε μια προσπάθεια να κρύψει την ασθένειά του. Όταν τα πουλιά δεν μπορούν πλέον να κρύψουν αποτελεσματικά την ασθένειά τους, είναι συνήθως σοβαρά άρρωστα.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα πουλιά είναι ευπαθή πλάσματα και το παραμικρό ρεύμα αέρα θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο. Τα πουλιά όμως είναι πολύ σκληραγωγημένα και ανθεκτικά όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο ζώο. Η αλήθεια είναι όμως ότι το πουλί που "αρρώστησε ξαφνικά και πέθανε", ήταν άρρωστο για κάποιο χρονικό διάστημα, τόσο που ακόμη και το υγιέστερο πουλί θα υπέκυπτε τελικά.

Πως να διακρίνετε ότι το πτηνό σας ασθενεί​

Στη συνέχεια περιγράφονται μερικά βασικά σημάδια που βοηθούν στην αξιολόγηση και εκτίμηση της κατάστασης της υγείας ενός πουλιού. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αναπτύξετε μια αίσθηση για το τι είναι "φυσιολογικό" για το πτηνό σας. Αφού εξοικειωθείτε με τη φυσιολογική δραστηριότητα, συμπεριφορά, όρεξη, κ.λπ., οι όποιες αλλαγές από τον κανόνα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόωρη ένδειξη ασθένειας.

Πτέρωμα​

Ένα υγιές πουλί πρέπει να έχει λαμπερά μάτια και να είναι ζωηρό με καθαρά, καλοφτιαγμένα γυαλιστερά φτερά, σφιγμένα πάνω στο σώμα. Τα άρρωστα πουλιά έχουν συνήθως "φουσκωμένα" τα φτερά τους για μεγάλες χρονικές περιόδους μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Όταν ένα πουλί "φουσκώνει" σημαίνει συνήθως ότι κρυώνει. Φουσκώνοντας παγιδεύει την θερμότητα του σώματος, δημιουργώντας ένα στρώμα θερμού αέρα γύρω του. Τα πουλιά που κουρνιάζουν στον πάτο του κλουβιού και είναι πολύ "φουσκωμένα", είναι σοβαρά άρρωστα.

Τα βρώμικα άτακτα φτερά, μπορεί να είναι μια ένδειξη ελλιπούς αυτοπεριποίησης εξαιτίας κάποιας ασθένειας, τραυματισμού εξαιτίας κακών συνθηκών στέγασης. Σε αυτή την κατάσταση το πουλί κλείνει επίσης τα μάτια του παίρνοντας μια νυσταλέα μορφή.

Το λέρωμα των φτερών επάνω από τα ρουθούνια, είναι ένδειξη ρινικής καταρροής. Η συγκόλληση των φτερών μεταξύ τους εμφανίζεται συνήθως μετά από εμετό. Τα φτερά γύρω από τον αμάρα πρέπει να είναι καθαρά. Η ύπαρξη περιττωμάτων στη γύρω περιοχή, θα μπορούσε να είναι ένδειξη εντερικής μόλυνσης.

Περισσότερα για τη <Link Removed>.

Στάση του πουλιού​

Ένα υγιές πτηνό πρέπει να διατηρεί ορθή θέση στην πατήθρα, το βάρος του να κατανέμεται ομοιόμορφα στα πόδια, οι άκρες των φτερών να εφάπτουν στην πλάτη και τα φτερά της ουράς να διατηρούν μια ευθεία γραμμή σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Τα άρρωστα πτηνά στέκονται είτε με το ένα, είτε με τα δύο φτερά γερμένα και με την ουρά να κατευθύνεται προς τα κάτω. Ένα πουλί που κατευθύνει την ουρά του προς τα κάτω μπορεί να έχει αναπνευστικό ή κοιλιακό πρόβλημα (μόλυνση). Μπορεί επίσης για τον ίδιο λόγο να τινάζει νευρικά την ουρά του πάνω κάτω.

Η αστάθεια ή η χαμηλή στάση στο κλαδί, είναι σημάδια ασθένειας. Ένα πουλί με σοβαρή αναπνευστική ή κοιλιακή ασθένεια διατηρεί συνήθως οριζόντια θέση στο κλαδί. Η ανησυχία, η μετατόπιση του σωματικού βάρους ή η στήριξη στο ένα πόδι, μπορεί να δείχνει πόνο ή δυσκινησία λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.

Στα <Link Removed> η παράλυση ή η αδυναμία σε ένα πόδι μπορεί να οφείλεται σε όγκους στα νεφρά.

Συμπεριφορά​

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των πουλιών μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Η μειωμένη δραστηριότητα, η έλλειψη εύθυμης διάθεσης, η ελάττωση ή διακοπή του τραγουδιού στα ωδικά, μπορεί να είναι πρόωρες ενδείξεις ασθένειας.

Οι αλλαγές στην προσωπικότητα όπως η επιθετικότητα, η ξαφνική αλλαγή ενός φιλικού πουλιού σε επιθετικό/οξύθυμο ή όταν θέλει να παραμείνει μόνο είναι μερικές ακόμη πρόωρες ενδείξεις.

Ράμφος​

Το ράμφος αναπτύσσεται συνεχώς, όμως με την φυσιολογική δραστηριότητα θα πρέπει να φθείρεται. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και το ράμφος εξακολουθεί να αναπτύσσεται τότε θα πρέπει να το περιποιείστε. Μην επαναπαύεστε στη σκέψη ότι ένα υπεραναπτυγμένο ράμφος οφείλεται μόνο στην μη χρησιμοποίηση σουπιοκόκαλου. Πάντα να ελέγχετε για οποιαδήποτε ασυνήθιστα σημάδια, απολέπιση ή αλλαγή του σχήματός.

Το συνεχές μεγάλωμα του ράμφους μπορεί να είναι ένδειξη <Link Removed>.

Πόδια​

Οι μολύνσεις των ποδιών εμφανίζονται παρά τις προφυλάξεις. Πρόκειται για μία κατάσταση - ασθένεια η οποία ονομάζεται ποδοδερματίτιδα.

Πληγές πίεσης στο κατώτατο σημείο των ποδιών μπορούν να αναπτυχθούν από διάφορες αιτίες, με συχνότερη τη χρήση ακατάλληλων πατήθρων. Προτιμήστε τις ξύλινες, διατηρείτε τες καθαρές και χρησιμοποιείτε διαφορετικά μεγέθη.

Το ασυνήθιστο "λέπιασμα" και η απολέπιση των ποδιών μπορεί να οφείλεται σε διατροφικό πρόβλημα ή παρασιτική προσβολή και πρέπει να αξιολογείται κατάλληλα.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να λαμβάνεται κατά την εφαρμογή κρέμας ή αλοιφής σε ένα πουλί για τη θεραπεία προβλημάτων στα πόδια. Μην εφαρμόζετε ποτέ στα φτερά δεδομένου ότι θα εξαπλωθεί και θα καταστρέψει την μονωτική ιδιότητα των φτερών. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στα πόδια, εφαρμόστε με φειδώ.

Επομένως, εάν παρατηρήσετε στήριξη στο ένα πόδι, ερυθρότητα, πρήξιμο, χωλότητα ή πληγές στα πόδια, θα πρέπει να υπάρξει άμεση κτηνιατρική παρακολούθηση.

Αναπνοή​

Όταν αναπνέει ένα πουλί δεν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Όταν αναπνέει δύσκολα ενώ βρίσκεται σε ανάπαυση ή βαριανασαίνει παρατεταμένα μετά από άσκηση, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, όταν ακούγεται οποιοσδήποτε ήχος κατά την αναπνοή όπως κροτάλισμα, ή συχνό φτέρνισμα είναι σημάδι ασθένειας. Ένα πουλί πρέπει να αναπνέει χωρίς περίεργους ήχους στην αναπνοή.

Οι μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού εμφανίζονται πολύ συχνά στα πουλιά. Η ρινική καταρροή μπορεί να εμφανιστεί ως υγρό με λέκιασμα των φτερών επάνω από τα ρουθούνια.

Η επιπεφυκίτιδα (κόκκινο μάτι) μπορεί να εμφανιστεί με πρησμένα, κοκκινισμένα βλέφαρα και δάκρυα γύρω από τα μάτια. Πρόωρα σημάδια επιπεφυκίτιδας είναι το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο ή το μερικό κλείσιμο των ματιών για παρατεταμένες περιόδους.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και δημιουργηθεί ιγμορίτιδα, μπορεί να υπάρξει διόγκωση γύρω από τα μάτια. Η έγκαιρη αναγνώριση αναπνευστικής ασθένειας είναι σημαντική, επειδή το πύον στα πουλιά δεν είναι υγρό αλλά “κρεμώδες”. Κατά συνέπεια όταν συσσωρεύεται στην αναπνευστική οδό και τους αερόσακους, η αφαίρεσή του είναι πολύ δύσκολη.

Ένα πουλί που έχει δύσπνοια, λαχανιάζει και αναπνέει με το στόμα ανοικτό, είναι εξαιρετικά άρρωστο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή, αν και δεν είναι απαραίτητο όλα τα πουλιά με αυτά τα συμπτώματα να πάσχουν από αναπνευστική ασθένεια.

Υπάρχει η πιθανότητα, ο χώρος που καταλαμβάνουν τα σπλάχνα στην κοιλιακή χώρα, να μην επιτρέπει την πλήρη διόγκωση των αερόσακων, με αποτέλεσμα η ροή του αέρα μέσω των πνευμόνων να είναι μειωμένη. Οι καρδιακές παθήσεις στα πουλιά μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή.

Η μεγάλη αναπνευστική δυσκολία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κυάνωσης, που εμφανίζεται με γαλαζωπό χρώμα στο δέρμα των ποδιών και του ράμφους. Εννοείται ότι πρέπει να γίνει προσεκτική διάκριση σε είδη πουλιών που το χρώμα των ποδιών τους είναι γαλαζωπό εκ φύσεως.

Το συνεχές "σφύριγμα" που ακούγεται μερικές φορές στα παπαγαλάκια, μπορεί να οφείλεται σε βρογχοκήλη και πίεση του διευρυμένου θυρεοειδούς αδένα στην τραχεία. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με θεραπεία ιωδίου.

Κατανάλωση τροφής​

Ένα πουλί που δεν τρώει αρκετά, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο λόγω του γρήγορου μεταβολικού ρυθμού του και η κατάστασή του μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα όταν ασθενεί. Είναι σημαντικό να ελέγχετε καθημερινά αν το πουλί σας τρώει και αν ναι, πόσο.

Ένα πουλί μπορεί να τσιμπάει μέσα στην ταΐστρα αλλά στην πραγματικότητα να μην τρώει. Σιγουρευτείτε εάν οι σπόροι ξεφλουδίζονται ή εάν απλώς ρίχνονται από την ταΐστρα στο πάτωμα του κλουβιού. Μερικές φορές ένα πουλί μπορεί να ξεφλουδίσει το σπόρο αλλά να μην τον φάει. Ελέγξτε την ταΐστρα και τον πάτο του κλουβιού για φλούδες σπόρων και σιγουρευτείτε επίσης ότι δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ξεφλουδισμένου σπόρου.

Εάν υπάρχει ξεφλουδισμένος σπόρος στον πάτο του κλουβιού, πρέπει να καθοριστεί εάν το πουλί δεν τρώει τον σπόρο, τον αναμασά ή τον κάνει εμετό. Το αναμάσημα εντάσσεται στη φυσιολογική ερωτοτροπική συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, αναμασημένοι σπόροι μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα σημεία του κλούβιου και δεν πρέπει να συγχέονται με τον εμετό. Όταν το πουλί κάνει εμετό τους σπόρους, εμφανίζονται κολλώδεις σωροί σε όλο το κλουβί (συχνά στα κάγκελα του κλουβιού). Επιπλέον απόδειξη εμετού είναι τα κολλημένα μεταξύ τους φτερά της κεφαλής.

Η άμμος είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα. Τα άρρωστα πουλιά, ειδικά εκείνα με γαστρεντερικά προβλήματα, τείνουν να υπερκαταναλώνουν άμμο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενσφήνωση/απόφραξη. Συχνά θεωρείται ότι ένα άρρωστο πουλί τρώει, όταν στην πραγματικότητα καταναλώνει μόνο άμμο. Κατά συνέπεια η υπερβολική κατανάλωση άμμου θα μπορούσε να είναι ενδεικτική ενός προβλήματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν ένα πουλί τρώει ή όχι αρκετά και εάν τα τρόφιμα περνούν μέσω της κανονικής οδού, είναι να <Link Removed>.

Κατανάλωση νερού​

Αν και φαίνεται ότι τα πουλιά δεν πίνουν μεγάλη ποσότητα νερού, χρειάζονται φρέσκο και καθαρό καθημερινά. Τα πουλιά που αρχίζουν να πίνουν υπερβολική ποσότητα νερού, μπορεί να πάσχουν από μια μεταβολική διαταραχή (όπως ο διαβήτης), νεφρική ή πεπτική ασθένεια. Πρέπει να έχετε μια αίσθηση για την καθημερινή κατανάλωση ύδατος. Δεν θα πρέπει όμως να καθορίσετε ένα ακριβές ποσό κατανάλωσης, δεδομένου ότι μια ποσότητα θα χαθεί λόγω της εξάτμισης.

Ασυνήθιστα πρηξίματα - εξογκώματα​

Τα πουλιά μπορούν να αναπτύξουν αποστήματα, <Link Removed> και όγκους γι αυτό οποιοδήποτε ασυνήθιστο πρήξιμο πρέπει να αξιολογείται κατάλληλα. Μπορεί να αναπτυχθούν αποθέματα λίπους στο στήθος ή και την κοιλία κάτι που υποδεικνύει διατροφικό πρόβλημα.

Άλλες κοιλιακές διογκώσεις θα μπορούσαν να δείξουν την παρουσία ενός όγκου ή ενός αυγού. Πολλές φορές αυτά τα εξογκώματα δεν ανιχνεύονται έως ότου μεγαλώσουν αρκετά.

Συμπέρασμα​

<Link Removed> διότι όσο νωρίτερα εντοπίσετε τα προβλήματα της υγείας τους, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας τους. Όσο περισσότερο φροντίζετε και "συνεννοείστε" με τα πουλιά σας, τόσο καλύτερα θα κατανοείτε και θα ανιχνεύετε τα προβλήματά τους. Αν εντοπίσετε ύποπτα συμπτώματα, ενημερώσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
 
Back
Top