Γενικά Αναγνώριση πουλιών στον κήπο μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης teo24
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

teo24

PB Member
Εγγραφή
22 Νοε 2008
Μηνύματα
139
Πόλη
Νέα Ιωνία
Καθε Κυριακη που καθαριζω τα καναρινια πεταω την τροφη τους στον κηπο που εχω με αφορμη να μαζευονται διαφορα πουλια. Τις δεκαοχτουρες,τους κοκκινολαιμιδες που ειναι και πολλοι και τα σπουργιτια τα γνωριζω. Τωρα αρχισαν να ερχονται και κατι γκρι μεχρι το υψος των ματιων και το πανω μερος του κεφαλιου ειναι μαυρο, ειναι στο μεγεθος του κοκκινολαιμη. Επισης ερχονται και κατι γκριζα λεπτοκαμομμενα με μαυρο κεφαλι και μαυρη ουρα. Υπαρχει καποιος καταλογος που μπορω να τα δω; Και αλλα ειδη.:)
 
μηπως εννοεις τις γνωστες σουσουραδες;
 

Συνημμένα

  • Fauna_Lavandera_blanca.webp
    Fauna_Lavandera_blanca.webp
    10,3 KB · Προβολές: 160
οδηγος

γεια σου φιλε.υπαρχει οδηγος αναγνωρησης πουλιων. Θα τον βρεις στο περιπτερο της ορνιθολογικης εταιριας στο παρκο αντωνης τριτσης στο ιλιον η σε καποιο βιβλιοπωλειο
 
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός - Περιβάλλον: Συγκεντρωτικοί κατάλογοι
rarities.ornithologiki.gr/gr/eaop/rare_bird_list.htm
rarities.ornithologiki.gr/gr/eaop/bird_list.htm

Αυτά είναι χρήσιμα, διότι έχοντας το λατινικό όνομα, μπορείς με μια αναζήτηση
να έχεις εμπρός σου φωτογραφίες, κείμενο, βιντεο κλπ.
του αντίστοιχου είδους.
 
Τοποθετήστε εδώ στην αναζήτηση την λατινική ονομασία και θα έχετε
πολλά βιντεάκια!
ibc.lynxeds.com/
 
Ειναι απιθανα. Ερχονται και φωναζουν και ξεσηκωνουν τα καναρινια μου και γινεται χαμος.Αυτες τις δεκαοχτουρες μονο δεν θελω, γιατι και διωχνουν τα μικρα αλλα και συνεχως βρισκω ψοφιες στην πλατεια που μενω και τις φοβαμαι γι αρρωστιες.
 
Τωρα αρχισαν να ερχονται και κατι γκρι μεχρι το υψος των ματιων και το πανω μερος του κεφαλιου ειναι μαυρο, ειναι στο μεγεθος του κοκκινολαιμη.

Λες να είναι μαυροσκούφης αυτό που περιγράφεις;
Τετοια πουλακια βλεπω καθημερινα τον τελευταιο καιρο πανω σε μια μεγαλη αγριελιά έξω απ το παράθυρό μου. Μενω σε περιοχή ΒΑ του κεντρου της Αθηνας, όχι πυκνοδομημενη. Το ωραίο είναι ότι τετοια πουλακια εμφανιζονται πότε - πότε και στη βεραντα του διαμερίσματος στην Κυψέλη όπου δουλεύω. Την περασμενη βδομαδα, ένα τετιο γκριζο και μαυροσκούφικο πουλακι τριγυρναγε για κανα 5λεπτο αναμεσα στις γλαστρες και τσιμπολόγαγε τους μικρούς μαυρους καρπούς απο ένα αναριχητικό φυτό.
Στην αγριελια βλεπω συχνα και άλλο που μιάζει πολύ με το μαυροσκούφικο, αλλα έχει καστανοκοκινο κεφαλακι. Νόμιζα ότι προκειται για άλλο είδος συγγενικό αλλά πρόσεξα τωρα στο κειμενο της Τζορτζινας και στις φωτογραφίες ότι τετιο χρωμα στο κεφαλι έχει το θηλυκό.
 
Τοποθετήστε εδώ στην αναζήτηση την λατινική ονομασία και θα έχετε
πολλά βιντεάκια!
the Internet Bird Collection

Κάτι άσχετο με το thread, αλλά είναι απορία που δεν μου την έχει λύσει κανείς.
Γιατί είθισται οι ονομασίες να είναι στα λατινικά; Γνωρίζετε;
 
Είναι η επιστημονική ονομασία. Ο Λιναίος καθιέρωσε αυτό το σύστημα για να υπάρχει ένα κοινο σημείο αναφοράς στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ο κανόνας είναι η πρώτη λέξη που δείχνει και το γένος να ξεκινάει με κεφαλαίο και η δεύτερη που ορίζει το είδος να είναι με μικρό. Το σωστό επιστημονικά είναι να γράφεται το όνομα και πλαγιαστά (italics) ή αν το γράφουμε με το χέρι απλά το υπογραμμίζουμε! Όταν είναι τρεις οι λέξεις, η τρίτη δείχνει το υποείδος...
 
Γιατί είθισται οι ονομασίες να είναι στα λατινικά;

Η κλασική λατινική γλωσσα, μετα την πτωση της δυτικού μερους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, χώρια ότι παρέμεινε επισημη γλωσα της δυτικής εκκλησίας και σχεδόν όλων των νεων κρατικών δυνάμεων που αναδύονταν στην περιοχή, χρησιμοποιότανε μεχρι και σχεδόν το 19ο αιώνα στη δυτική Ευρώπη ως γλωσσα της λογιοσύνης, της επιστήμης και της εκπαίδευσης, παιζοντας ουσιαστικα το ρολο της κοινης γλωσσας ενος υπο διαμόρφωση ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Οι ομιλούμενες νεολατινικες και άλλες τοπικες γλωσσες ήταν ανυπόληπτες και θεωρουνταν ακαταληλες για σοβαρές χρησεις. Η συστηματικη καλλιεργεια τους άρχισε πολύ μετα την Αναγέννηση, συμπίπτοντας με την άνοδο της αστικής τάξης και τη δημιουργία των "κρατών - εθνών".
(Αντίστοιχη διγλωσία επικρατούσε βεβαια και στα μερη μας, αφού ο "αττικισμός" ήταν και στο Βυζαντιο η επισημη γλωσσικη ιδεολογία, μετά την υιοθετηση της ελληνικής ως γλώσσας της αυτοκρατορίας στον 7ο αιώνα).

Ηταν επομενως αναπόφευκτο για καθε μορφωμενο ευρωπαίο που ήθελε να συμμετάσχει στο πνευματικο "γίγνεσθαι" της εποχής του να ξέρει τέλεια τη λατινική και να γράφει σ' αυτήν τα έργα του, όπως έκανε και ο Λιναίος (που ήταν απο τη Σουηδία).

Πάντως, στην παραγωγή επιστημονικών ονομάτων για τα ζωντανά, ως πηγή λέξεων χρησιμοποιείται πολύ συχνά και η αρχαία ελληνική γλώσα. Μόνο που οι περισσότερες ελληνικές λέξεις προσαρμόζονται στο τυπικο της γραμματικής της λατινικής και βεβαια γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες, για αυτό μάλλον είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από το μεσο χρήστη της νεοελληνικής που δεν είναι εξοικειωμένος με την αρχαία ελληνική ή τη λατινική γλώσα.
Π.χ. η λέξη "haliaetus" είναι η (αρχαία) ελληνική "αλιαετός" (= θαλασσαετός).
 
Καλησπερα στην παρέα. Μπορει να μου πει κανεις αν αυτος ειναι αετος; IMG_4402a.webp
 
Για φιδαετός μοιάζει.
Ιερακόμορφα | Η Ελληνική πανίδα
 
Αν και η φωτογραφία είναι αρκετά μακρινή και είναι δυσδιάκριτα τα χρώματα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι είναι Αετογερακίνα. Θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρεις σε ποια περιοχή της Ελλάδας τράβηξες την φωτογραφία και το χαρακτηριστικά ειχε ο συγκεκριμένος τόπος.
 
Ευχαριστώ! Εδώ στα Δωδεκάνησα έχει πάρα πολλά γεράκια αλλά πολύ σπάνια αετούς. Αυτός μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ειδικά η άσπρη ουρά αλλά και γενικά το φτέρωμά του που δεν έχει παράλληλες γραμμές ως συνήθως.IMG_4424b.webp IMG_4417b.webp

Αν και η φωτογραφία είναι αρκετά μακρινή και είναι δυσδιάκριτα τα χρώματα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι είναι Αετογερακίνα. Θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρεις σε ποια περιοχή της Ελλάδας τράβηξες την φωτογραφία και το χαρακτηριστικά ειχε ο συγκεκριμένος τόπος.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε παραθαλάσσια περιοχή της Κω. Το τοπίο είναι όπως ακριβώς φαίνεται στην φώτο, καθόλου δέντρα, μόνο θάμνους. Εδώ έχει πολλά κουνέλια αλλά ο συγκεκριμένος σήμερα πρέπει να έμεινε νηστικός.
 
Ο οδηγός αναγνώρισης πουλιών που συμβουλεύομαι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αετογερακίνα συναντάται τοπικά στα Δωδεκάνησα σε μεγάλο αριθμό. Αν είναι όντως αετογερακίνα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ανήκει στις γερακίνες που είναι μεσαίου μεγέθους αρπακτικά με φαρδιές φτερούγες. Συχνά ανεμοπορούν ψηλά εκμεταλευομενες τα θερμά ανοδικά ρεύματα. Φτεροκοπούν επιτόπου ή κάθονται ακίνητες προκειμένου να εντοπίσουν την λεία τους. Είναι σχετικά σιωπηλό πουλί με καλέσματα σύντομα και μελωδικά. Δυστυχώς οι συνθήκες φωτογράφησης και ο φωτισμός δεν βοηθάει και πολύ στην ακριβή αναγνώριση του είδους.

Τα στοιχεία που αναφέρεις " Το τοπίο είναι όπως ακριβώς φαίνεται στην φώτο, καθόλου δέντρα, μόνο θάμνους", παραπέμπει σε αετογερακίνα, η οποία συναντάται σε ανοιχτές, άγονες σχετικά περιοχές ψάχνοντας για μικρά θηλαστικά, έντομα και ερπετά. Φωλιάζει όμως συνήθως σε βράχια...
 
Back
Top