Γενικά Αναζητώ τον ιδανικό παπαγάλο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης StavTres
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

StavTres

PB New Member
Εγγραφή
12 Φεβ 2020
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σας!
Ονομάζομαι Σταυρούλα και μένω στην Αθήνα. Εδώ και λίγους μήνες σκεφτόμαστε με τον σύζυγο να πάρουμε το ρίσκο και να αποκτήσουμε έναν παπαγάλο. Και λέω ρίσκο διότι έχουμε 2 αγόρια ηλικίας 5 & 8 ετών. Όμως νομίζω πως τελικά θα το τολμήσουμε! 🤪 Έχοντας κάνει μία σχετική έρευνα ως προς τα είδη των παπαγάλων, τη φροντίδα τους κτλ, είμαστε ανάμεσα σε δύο είδη : parrotlet ή Σενεγάλης. Βέβαια, αν έχετε να μου προτείνετε και κάποιο άλλο είδος δεν θα το απέρριπτα! Τα δεδομένα είναι τα εξής : 1) είμαστε τετραμελή οικογένεια (το προανέφερα αυτό) και αναζητάμε παπαγάλο που να μπορεί να αλληλεπιδρά με όλους ή τελοσπάντων να μην είναι προσκολλημένος σε έναν μόνο και φυσικά να μην έχει επιθετικές συμπεριφορές στους υπόλοιπους. 2) επειδή ζούμε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας καλό θα ήταν να μην έχει πολύ δυνατή φωνή. 3) έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε μαζί του και να μην τον έχουμε κλεισμένο όλη μέρα στο κλουβί του. Γι'αυτό και θα θέλαμε να είναι εκπαιδεύσιμος και ιδανικά να μπορεί να πει κάποιες λεξούλες (όχι βέβαια απαραίτητα). 4)λόγω εργασίας θα χρειάζεται να μένει αρκετές ώρες μόνος του στο σπίτι (σίγουρα τις καθημερινές απ'τις 08:00 έως τις 16:00). 5)αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι οι καλοκαιρινές διακοπές. Εμείς φεύγουμε όλοι για μία βδομαδα και η μετακίνηση γίνεται αεροπορικώς! Μπορεί να μεταφερθεί και ο παπαγάλος; Γιατί απ'ότι διάβασα (και δεν ξέρω αν ισχύει) τους βάζουν με τις αποσκευές! Το θεωρώ απαράδεκτο αν όντως ισχύει! Οπότε, τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Μπορεί να μείνει μόνος του μια βδομάδα και να αναλάβει κάποιος τρίτος απλά το τάισμά του; Πώς θα αντιδράσει αν μείνει μόνος του; 🤔
Θα εκτιμούσα πολύ τις απόψεις σας!
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
 
Γεια σου Σταυρουλα!

Με μια πρωτη αναγνωση του μνμ σου θα ειμαι κυνικός και θα σου πω οτι στο προφιλ που μας περιγραφεις δεν ταιριαζει η αποκτηση ενος τετοιου ζωου.
Εκτος αν έχετε την διαθεση να αλλαξετε λιγο εως αρκετα τα δεδομενα σας.
 
Τα πουλακια εχουν μια συγκεκριμένη χρονικη περίοδο δραστηριοτήτων μεσα στην ημερα η οποια ξεκινα με την ανατολη του ηλιου και τελειωνει με την δυση.
Για την καλη τους υγεία και τις ιδανικες συνθήκες διαβιωσης αυτη η περιοδος θα πρεπει να τηρείται.
Οποτε ουσιαστικα και κατα μεσο ορο με ενα ωραριο απουσιας 8-4 και αν συνυπολογισουμε οτι και μετα τις 4 και εως την δυση δεν θα ειναι (και ειναι λογικο αυτο σε μια οικογενεια με μικρα παιδακια)ο παπαγαλος η προταιρεοτητα σας, η περιοδος που θα ασχοληθει καποιος με το πουλακι εξανεμίζεται.

Η εκπαιδευση που αναφερεις μπορει και πρεπει να γινει μονο απο τους ενηλικες της οικογενειας στην παρουσα φαση και οταν ασχολούνται τα παιδακια θα πρεπει να γίνεται υπο την επιβλεψη σας και για την ασφαλεια του πτηνού αλλα πολυ περισσότερο για την ασφαλεια των παιδιων.

Στις καλοκαιρινες διακοπες στη θέση σου και με τις συνθηκες που περιγράφεις θα επελεγα για μια εβδομάδα να φιλοξενηθεί το πουλακι σε ανθρωπο εμπιστοσύνης.
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Επειδή όπως προανέφερα δεν έχω καμιά εμπειρία επίτρεψέ μου να κάνω μία ίσως χαζή ερώτηση: αυτά ισχύουν για όλους τους παπαγάλους; Τα ωράρια δηλαδή;
Είναι λογικό μετά τις 4 να μην είναι προτεραιότητα, αλλά δεν αρκεί το γεγονός ότι από εκείνη την ώρα μέχρι την ώρα του ύπνου θα είναι ελεύθερο και με παρέα; Ναι μεν μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα όλες αυτές τις ώρες να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο μαζί του, όμως δεν θα είναι αποκομμένο! Θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με μας και θα ασχολούμαστε όσο μπορούμε.. έστω απλά μιλώντας του. Θεωρείς πως κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό;
 
Καλώς ήρθατε 🙂
Θα συμφωνήσω με τον Αντώνη και θα διευκρινίσω ότι μετά τις 16.00 εσείς έχετε αρκετές ώρες σαν οικογένεια, ο παπαγάλος όμως ειδικά τον χειμώνα δεν έχει, επειδή το ιδανικό είναι να κοιμάται με τη δύση του ηλίου.
 
Η ερωτηση ειναι σωστη.

Το μειζον σε πρωτη φαση δεν ειναι να ειναι ελευθερο ενα πουλακι.
Δηλαδη το να βγει απο το κλουβι και να κατσει πχ στο κουρτινοξυλο να σας κοιτα απο μακρια δεν θα του προσφερει κατι αλλα ουτε και σε εσας.
Νομιζω οτι αναζητάτε την επαφη και την αλληλεπιδραση μαζι του και γι αυτο το λογο ενδιαφέρεστε για παπαγάλο/παπαγαλοειδες και οχι για καναρινι πχ.

Για να βγει ενας παπαγαλος απο το κλουβι, βασικη προυποθεση ειναι να του εχει γινει η βασική εκπαιδευση.
Δηλαδη να εχει εξοικειωθεί με τους φροντιστες του, να τρωει και να καθεται στο χερι τους. Με αλλα λογια οταν θα χρειαστει να τον βαλεις πισω στο κλουβι αυτο να γινει αναιμακτα με ασφαλεια.
Αν δεν ισχύουν τα παραπανω μαθηματικα θα υπαρξει τραυματισμος.

Αυτο ισχυει για ολα τα ειδη γενικα, βεβαια επειδη ειναι πουλια με χαρακτηρα υπαρχουν διαφορες και μεσα στο ιδιο ειδος.
Αλλα ειναι πιο καλοβολα και αλλα δυστροπα.

Υπαρχουν 2 περιπτωσεις, να παρεις ενα πουλακι μεγαλωμενο στο χερι που θα ειναι απο το πρωτο λεπτο εξοικειωμένο με τον ανθρωπο, αυτο ειναι το πλεονεκτημα.
Το μειονεκτημα σε αυτη την περιπτωση ειναι οτι συναισθηματικά ενα τετοιο πουλακι ειναι 100% συνδεδεμένο με τον ανθρωπο οποτε η πολυωρη απουσια σας και η μοναξιά του θα δημιουργησει ψυχολογικές ανισορροπίες τις οποιες θα σωματοποιησει.

Η δευτερη περιπτωση ειναι να παρετε ενα αγριο πουλακι του οποιου ομως η εξημερωση και η εκπαιδευση απαιτει χρονο που εκ περιγραφης δεν νομιζω οτι εχετε.
Αν υποθεσουμε οτι τα καταφέρνετε ομως, σε αυτη την περιπτωση θα εχετε ενα πουλακι με ενα αρκετο ποσοστο ανεξαρτησίας και πιο "σταθερο" ψυχολογικα αλλα και πιο ανεξαρτητο συναισθηματικα με οτι αυτό συνεπάγεται.

Σε οτι αναφορα το δίλλημα Parrotlet ή Σενεγαλης νομιζω οτι οδηγηθηκες εκει με βαση τον παραγόμενο θορυβο.
Προσωπικη εμπειρία απο τους Σενεγαλεζους δεν εχω.
Σε οτι αναφορα το Parrotlet, δεν θα το προτεινα σε αρχάριο.
Εγω φροντιζω αυτον εδω το μπομπιρα, τον Hool.
Ειναι δυναμικα πουλια και συχνα γινονται δυστροπα.
Διχασμενες προσωπικοτητες απο κουνια και ενω τωρα μπορει να τα χαιδευεις στο επομενο δευτερόλεπτο μπορει να μασουλαει ενα κομματακι που μολις εκοψε απο το αυτί ή το δαχτυλο σου.
Απαιτούν ειδικο χειρισμο.

*Υπαρχει μηπως η δυνατοτητα να πας για ζευγαρακι αντι για ενα πουλακι;
Αυτο θα σου λυσει καποια θεματα αλλα δημιουργεί και αλλες προυποθεσεις.



*Αυτο το προτεινω χωρις να παρεκκλινω απο την βασικη κατεύθυνση οτι κατα την αποψη μου δεν ταιριαζει στο προφιλ σας η φροντιδα ενος τετοιου ζωου. Το αναφερω ως μεση οδο καθως δεν ειστε υποχρεωμενοι να ακολουθησετε τις αποψεις μας :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σταυρούλα, θα συμφωνήσω απόλυτα με ότι σου είπε ο Αντώνης. Γενικά έχω στο μυαλό μου ότι κάποιος θα προσπαθήσει να κάνει χώρο και να βρει χρόνο στην καθημερινότητά του για ένα ζώο που θέλει πολύ. Ίσως το ότι μας παρουσίασες μαζεμένους όλους τους "περιορισμούς" που θέτεις να έχει ως αποτέλεσμα να σου πούμε ότι ίσως να μην είστε σε φάση ζωής τέτοια που να μπορείτε να υποστηρίξετε τις ανάγκες ενός πουλιού.

Σχετικά με τους προβληματισμούς σου, η μια εβδομάδα του καλοκαιριού δεν είναι το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου, κάπου θα βρεθεί να μείνει αν δεν μπορείτε να τον πάρετε στην καμπίνα μαζί σας (που νομίζω ότι εντός Ελλάδας επιτρέπεται). Το ότι δουλεύετε επίσης δεν είναι τραγικό πρόβλημα, όλοι όσοι έχουμε πουλιά δουλεύουμε ή έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις. Το θέμα είναι τις ώρες που θα είστε στο σπίτι να μπορείτε να του αφιερώσετε το χρόνο που χρειάζεται δεδομένου ότι έχετε και 2 παιδιά που απαιτούν χρόνο αλλά και ένα ήρεμο και σκοτεινό σημείο ή δωμάτιο για να μπορεί να ξεκουράζεται/κοιμάται για τουλάχιστον 10 ώρες το βράδυ. Σχετικά με τα άλλα δύο θέματα που έθεσες, δεν μπορεί κανείς να σε διαβεβαιώσει ότι το τάδε είδος παπαγάλου δεν φωνάζει ή ότι θα είναι φιλικός με όλους. Η φύση τους είναι να φωνάζουν για να επικοινωνούν με τους ομοίους τους στη ζούγκλα. Επίσης δεν φέρουν την εξημέρωση στο DNA τους μιας και απέχουν απο τις ζουγκλες μόλις λίγες γεννιές πίσω και γι'αυτό δεν θεωρούνται κατοικίδια με την έννοια του σκύλου ή της γάτας. Επίσης στη φύση τους είναι να έχουν ένα ταιρί και μόνο με αυτό να ανταλάσουν χάδια και τρυφερότητα. Θεωρούνται άγρια ζώα τα οποία έχουν απλώς γεννηθεί στην αιχμαλωσία. Βάζοντας ένα τέτοιο πλάσμα μέσα στο σπίτι σου έχεις κάνει ήδη τους παραπάνω συμβιβασμούς.

Τέλος ανάμεσα στα δύο είδη που ανέφερες θα έλεγα ότι οι Σενεγάλης ίσως είναι λίγο καλύτερη επιλογή απο τις δύο και για το θέμα του θορύβου και για της γενικότερης ισορροπίας στην ιδιοσυγκρασία τους. Το κάθε άτομο όμως είναι ξεχωριστό και διαφορετικό όπως σε όλα τα είδη. Οπότε δεν ξέρεις και τι θα σου "τύχει".
 
Συμφωνώ με όλα όσα έχουν προαναφέρει τα παιδιά.
Εάν όμως θέλετε οπωσδήποτε παπαγάλο, θα πρότεινα να πάρετε (εξ αρχής) δυο Budgie.
Ε
κπαιδεύονται και μαθαίνουν να μιλάνε
(δεν έχουν τον ιδιότροπο και αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα των parrοtlets, για τη περίπτωση σας είμαι κάθετα αρνητική για το συγκεκριμένο είδος) 🙂
 
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για όλα όσα μου γράψατε και για τον χρόνο που αφιερώσατε!
Η αλήθεια είναι πως έχω προβληματιστεί αρκετά, γιατί σκοπός μου δεν είναι να βασανίσω ένα ζώο, αλλά να έχει μια όσο το δυνατόν γεμάτη ζωή με την οικογένειά μου..
Έθεσα εξαρχής τους "περιορισμούς" με σκοπό να μην κουράσω το forum, θέλοντας να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη και περιεκτική στις κουβέντες μου.
Θα μου άρεσε πολύ να αποκτήσουμε παπαγάλο, αλλά εάν κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον τρόπο ζωής μας δεν θα το κάνω. Δωμάτιο ήρεμο για να ξεκουράζεται υπάρχει. Είχα στο μυαλό μου πως το κλουβί του θα μπει στο σαλόνι και όταν είμαστε σπίτι θα μπορεί να είναι ελεύθερος (κυρίως στην κουζίνα όπου συνήθως βρισκόμαστε). Το βράδυ πάλι θα επέστρεφε στο σαλόνι. Είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται ελάχιστα.
Επίσης, είχα στο μυαλό μου πως η αλληλεπίδραση των παιδιών μαζί τους θα έκανε καλό στην ψυχοσύνθεσή τους (συγχωρείστε με εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά αυτό πιστεύω).
Δεν ήθελα να πάρω ζευγάρι διότι είμαι σίγουρη πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσα να το υποστηρίξω (ζευγάρωμα, αναπαραγωγή, φροντίδα νεοσσών κτλ). Γι' αυτό και μίλησα για ένα μόνο πτηνό.
Η αλήθεια είναι πως το είχα κάνει εικόνα στο μυαλό μου : το πουλάκι ναι μεν θα είναι μόνο του απ'το πρωί εως τις 16:00, αλλά με το που θα γυρίζουμε θα το βγάζουμε και θα το 'εχουμε μαζί μας στην κουζίνα. Είχα κάνει εικόνα τον παπαγάλο στο τραπέζι κι εμάς γύρω του να του μιλάμε. Να είναι το πέμπτο μέλος της οικογένειας. Αν όμως αυτά που έχω εγώ στο μυαλό μου δεν αρκούν για να είναι ο παπαγάλος καλά, εννοείται πως δεν θα τον πάρω.
Θα το σκεφτώ πολύ πιο σοβαρά λοιπόν..
 
Και 2 αρσενικα μπορουν να ζησουν αρμονικα μαζι.

Επίσης, είχα στο μυαλό μου πως η αλληλεπίδραση των παιδιών μαζί τους θα έκανε καλό στην ψυχοσύνθεσή τους (συγχωρείστε με εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά αυτό πιστεύω).

Εννοειται αυτο!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπορεις να παρεις 2 αρσενκα πουλακια και να αποφυγεις τις αναπαραγωγες.



Εννοειται αυτο!
Τώρα προβληματίστηκα ακόμα περισσότερο!
1) Δύο παπαγαλάκια του ίδιου φύλου μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά στο ίδιο κλουβί;
2) Σε τι είδος να στραφώ αν μιλάμε για κάτι τέτοιο; Γιατί τους Σενεγάλης δεν μπορώ να τους στηρίξω οικονομικά αν μιλάμε για ζευγάρι! 😞
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σταυρούλα είναι πολύ ωραίο που είσαι ξεκάθαρη, όχι με εμάς βέβαια αλλά με τον εαυτό σου και το οτι γνωρίζεις τα όρια και τους περιορισμούς σας.

Η Σίσσυ πιο πάνω σου πρότεινε τα μπάτζι. Προσωπικά τα θεωρώ κι εγώ εξαιρετική επιλογή. Αν μπορούμε να μιλήσουμε για "κατοικίδιους" παπαγάλους με την έννοια που προανέφερα είναι ίσως το μόνο είδος που μπορούν να θεωρηθούν κανονικά κατοικίδια κατά τη γνώμη μου. Έχουν διατηρηθεί κι αναπαραχθεί στην αιχμαλωσία πάρα πολλά χρόνια κι έχουν υποστεί τόσες διασταυρώσεις και γενετική διαχείριση απο τον άνθρωπο που ειδικά κάποιες φυλές (υπάρχουν αρκετές) δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μακριά μας. Επίσης μην τα υποτιμάς επειδή πωλούνται στα πετ σοπ φτηνά και με "το κιλό". Είναι πανέξυπνα, με βολικό χαρακτήρα (συνήθως τα αρσενικά είναι πιο ήπια) και κυρίως τα αρσενικά μαθαίνουν εύκολα να μιλούν αν τα έχεις απο μικρά. Πληροφοριακά, το ρεκόρ ομιλίας σε αριθμό λέξεων απο παπαγάλο κατέχεται απο μπάτζι. Αν τελικά το αποφασίσετε, ΜΗΝ αγοράσετε απο πετ σοπ. Απευθυνθείτε σε έναν εκτροφέα που τα μεγαλώνει στο χέρι και πάρτε 2 αρσενικά αδερφάκια που μόλις έχουν απογαλακτιστεί κι είναι μαθημένα στα ανθρώπινα χέρια. Το θεωρώ σχεδόν ιδανική επιλογή.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η κουζίνα είναι ένας παράξενος χώρος για τους παπαγάλους. Αν μαγειρεύεις όταν επιστρέφεις στο σπίτι θα πρέπει να χρησιμοποιείς κεραμικά είδη. Τα τεφλον βγάζουν ένα δηλητήριο που δεν το αντιλαμβανόμαστε εμείς αλλά είναι αρκετό ώστε να χάσουν την ζωή τους τα πτηνά.
 
Επίσης για το ωράριο μπορείς να ξυπνάς νωρίτερα αν γίνεται και να αφιερώνεις κάποιο χρόνο για τον παπαγάλο σου. Εγώ για παράδειγμα φεύγω στις 8:30 από το σπίτι αλλά στις 7 πίνω καφεδάκι παρέα με τον Λινκ και την Ίνα.
 
@Φοίβος, Ευχαριστώ πολύ! Θα σκεφτώ κι αυτή την πιθανότητα. Πώς μπορώ να βρω εκτροφέα για Μπάτζι;
[automerge]1581577489[/automerge]
Επίσης για το ωράριο μπορείς να ξυπνάς νωρίτερα αν γίνεται και να αφιερώνεις κάποιο χρόνο για τον παπαγάλο σου. Εγώ για παράδειγμα φεύγω στις 8:30 από το σπίτι αλλά στις 7 πίνω καφεδάκι παρέα με τον Λινκ και την Ίνα.
Αυτό είναι εφικτό! Μπορεί να γίνει! 🥳
[automerge]1581577601[/automerge]
Η κουζίνα είναι ένας παράξενος χώρος για τους παπαγάλους. Αν μαγειρεύεις όταν επιστρέφεις στο σπίτι θα πρέπει να χρησιμοποιείς κεραμικά είδη. Τα τεφλον βγάζουν ένα δηλητήριο που δεν το αντιλαμβανόμαστε εμείς αλλά είναι αρκετό ώστε να χάσουν την ζωή τους τα πτηνά.
Σοβαρά τώρα; Αυτό είναι κάτι που δεν θα σκεφτόμουν ποτέ! Αν δεν βρίσκεται στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύω είναι ασφαλής; Δηλαδή αν τον φέρνω στον χώρο αφού τελειώσω με το μαγείρεμα;
 
Σκεψου κ τις κουτσουλιες, καθε 5 λεπτα κανουν κ απο μια, η το οτι δαγκωνουν οτι τους κινει την περιεργεια.
Γνωμη μου αν ειναι 2 μια χαρα θα περνανε σε ενα μεγαλο κλουβι με παιχνιδια και τα βγαζετε οταν ειστε σπιτι ολοι για καμμια ωρα
 
Back
Top