Ασθένειες Αναπαραγωγή μεταξύ καναρινιών που έχουν περάσει ευλογιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.010
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Το θέμα το ξεκινώ με αφορμή το ερώτημα που θέτει η katerinak , Κατερίνα στο θέμα https://community.petbirds.gr/threads/Πρόβλημα-στο-πόδι-αρσενικού.32163/page-3#post-418436
Το ερώτημα θεωρώ ότι είναι δισυπόστατο και μπορεί να απαντηθεί στους παρακάτω κύριους άξονες:
  1. Καναρίνι εμφανίζει ευλογιά. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση το πουλάκι φαίνεται ότι την ξεπέρασε... Μειώθηκε / ξεράθηκε το σπυρί, είναι ζωηρό και τρώει, δεν είναι αδύνατο. Μπορεί να μπει σε αναπαραγωγή κι αν ναι, πότε, σε πόσον χρόνο δηλαδή από τη στιγμή που θα θεωρήσουμε ότι είναι καλά; Αν ναι, κινδυνεύει το μελλοντικό ζευγάρι του να κολλήσει ή τα παιδιά του από το τάισμα στο στόμα; (Κάθετη μετάδοση του Ιού, διαμέσω του αυγού δεν υφίσταται). Στο ερώτημα αυτό αποκλείουμε τους φορείς του Ιού, δλδ κουνούπια (π.χ. με χρήση κουνουπιέρας) και την αιματογενή μετάδοση μεταξύ των πτηνών.
  2. Καναρίνι εμβολιάζεται με ευλογιά το Φθινόπωρο, μετά δλδ την θερινή πτερόρροια. Μπαίνει κανονικά σε αναπαραγωγή την Άνοιξη. Το έτερο του ζευγαριού κινδυνεύει αν είναι ανεμβολίαστο ή τα μικρά που θα γεννηθούν;
Το δεύτερο ερώτημα νομίζω ότι έχει απαντηθεί τουλάχιστον σε σχέση με τους απογόνους του διότι αν στην πραγματικότητα υπήρχε η πιθανότητα να κολλήσου, τότε δεν θα επιζούσαν πολλοί από τους νεοσσούς που γεννιούνται στα μεγάλα εκτροφεία χωρών στις οποίες το εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Προαφανώς και εφόσον η σχέση γονέα με παιδιού ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης μόνο μέσω του σάλιου, μάλλον (συνεκδοχικά προς τα προηγούμενα) και ο ανεμβολίαστος γονέας δεν κινδυνεύει να νοσήσει κατ΄αυτόν τον τρόπο.
Πραγματικά θα ήθελα, αν γίνεται φυσικά, να αποσαφηνιστούν όλα τα παραπάνω, διότι κάθε χρόνο όλο και περισσότερα μέλη μας αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβληματισμούς.

Προς τη διαχείρηση: Ενδεχομένως ο τίτλος του θέματος να μην είναι και τόσο συγκεκριμένος, οπότε αν έχετε εναλλακτικό πιο ακριβή, ευχαρίστως να αλλαχθεί.
 
Back
Top