Αναπαραγωγή Αναπαραγωγή τιμπράντο classico

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης crisam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

crisam

PB New Member
Εγγραφή
16 Νοε 2020
Μηνύματα
186
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα. Έχω μια κανάρα τιμπραντο που μου έχει δώσει ένας φίλος. Έχει αρχίσει να πυρωνη και που και που λέει και κανένα κελάηδισμα. Την έχω από τον Σεπτέμβριο και αν δεν είχα δει αυγό θα νόμιζα ότι ήταν αρσενικό. Ρώτησα τον φίλο μου αν είναι classico γιατί θα ασχοληθώ μόνο με αυτά. Μου είπε ότι είναι διασταύρωση classico με intermediate. Έχω ακούσει σε συζητήσεις με άλλους εκτροφής ότι η θηλυκιά δεν μας πολυενδιαφερει αν είναι διασταύρωση . Το αρσενικό πρέπει να είναι αυτό που θέλουμε στην δική μου περίπτωση classico. Ισχύει ή να μην την βάλω κάν. Ευχαριστώ.
 
Έχεις σκοπό να κατέβεις σε διαγωνισμούς;
Η καθαρότητα της μετάλλαξης νομίζω είναι κάτι που επιβάλλεται για πουλιά που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.
Αν θέλεις απλά για σένα μια αναπαραγωγή για πουλάκια που θέλεις να χαίρεσαι να τα ακούς δε νομίζω ότι δημιουργεί πρόβλημα η μεταξύ τους διασταύρωση.
 
@crisam Αυτοί που είπαν ότι δε μας ενδιαφέρει το θηλυκό δεν έχουν ιδέα. Όπως σε όλα τα ζώα, έτσι και στα καναρίνια το 50% των γονιδίων προέρχονται από τον πατέρα και 50% από τη μητέρα. Οπότε εάν θέλεις να έχεις ένα καθαρό κλασικο θα πρέπει και τα δυο πουλιά να είναι κλασικο.

Αυτή την κοτσάνα ότι τα αρσενικά παίρνουν τα γονίδια του πατέρα κυρίως την είχα ακούσει κι εγώ να την ξεφουρνιζει ένας..εκτροφεας εν μέσω τυροκαυτερης και ρετσίνας.

Βέβαια αν δεν έχεις εκπαιδευμένο αυτί δεν πρόκειται να καταλάβεις τη διαφορά από τη στιγμή που και τα δύο είναι τιμπραντο έστω διαφορετικής γραμμής.
 
Όχι δεν έχω σκοπό. Το κάνω μόνο για μένα για να τα χαίρομαι. Ακόμα και τρεις καρδερίνες που έχω λέω να τις πάω σε άλλο μπαλκόνι. Πιστεύω ότι θα τα επηρεάζουν τα τιμπραντο προπαντός τα μικρά που θα τις ακούν.
 
Καλημέρα θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω ταυτόχρονα με τον φίλο Πατρίκιο! Εγώ πιστεύω ότι τα ποσοστά δεν είναι 50-50! Για μένα είναι ποιο ψηλα προς το θηλυκό!Δεν ξέρω αν όντος ισχύει αυτό που θα γράψω! Ένας καλός εκτροφέας μέλος συλογου (από τον οποίο έχω πάρει καναρίνια)μου είπε όταν του έκανα την ερώτηση τι θα γίνει αν ζευγαρωσουμε original (classico!)με classico (intermediate)τα γράφω έτσι γιατί έχουν αλλάξει οι ονομασίες των κατηγοριών! Και μου είπε ότι τα παιδιά του ζευγαριού θα είναι καλά πουλάκια αλλά οι μετέπειτα γενιές όχι!
 
@Scoros Το 50-50 που ανέφερα δεν είναι άποψη δική μου και γενικά δεν είναι άποψη ώστε να υπάρχουν συζητήσεις γύρω από αυτό. Είναι κάτι δεδομένο που έχει αποδειχτεί αιώνες πριν για τους ζωντανούς οργανισμούς. Τα μισά γονίδια είναι πατρικής και τα μισά μητρικής προέλευσης.

Τώρα το που θα μοιάζει περισσότερο ένας απόγονος είτε οπτικά, είτε φωνητικά κτλ είναι άλλη κουβέντα κι εξαρτάται από το είδος των γονιδίων + κάποιους τυχαίους παράγοντες.

Αλλά το dna που κουβαλάμε και κατόπιν μεταβιβάζουμε είναι το 50-50 των γονιών μας.
 
Και εγώ πιστεύω ότι η διασταύρωση είναι διασταύρωση. Τώρα αν είναι 50-50, 40- 60 κ.τ.λ είναι άλλο θέμα. Απλώς μου έκανε εντύπωση γιατί το άκουσα από ενεργό μέλος με πολυετή πείρα. Εντάξει εγώ δεν έχω σκοπό να κατέβω σε διαγωνισμούς και φυσικά το δικό μου αυτί σίγουρα δεν θα "πιάσει" τις λάθος νότες. Απλώς θέλω όσο μπορώ να τις κρατήσω γι'αυτό και όλα τα άλλα καναρίνια που είχα τα έδωσα. Μόνο οι καρδερίνες μου έχουν μείνει. Αν επιρρεαζουν τα τιμπραντο τόσο πολύ να τις πάω σε άλλο μπαλκόνι γιατί σίγουρα τώρα την άνοιξη που θα πειρωθούν θα αρχίσουν να λένε πιο πολύ. Οι νεοσσοί (τιμπραντο) θα επιρρεαστουν από τις καρδερίνες;
 
Οι νεοσσοί (τιμπραντο) θα επιρρεαστουν από τις καρδερίνες;
Ναί.
Επηρεάζονται ακόμα και από τα θηλυκά Timbrado που κελαηδάνε με τον δικό τους τρόπο.
 
Αν επιρρεαζουν τα τιμπραντο τόσο πολύ να τις πάω σε άλλο μπαλκόνι γιατί σίγουρα τώρα την άνοιξη που θα πειρωθούν θα αρχίσουν να λένε πιο πολύ. Οι νεοσσοί (τιμπραντο) θα επιρρεαστουν από τις καρδερίνες;
Τα ενήλικα τιμπραντο δε θα επηρεαστούν από άλλες φωνές, ότι ήταν να πάρουν το πήραν.
Οι νεοσσοί επειδή παίρνουν τις φωνές τους κατά τις πρώτες ημέρες καλό είναι να μην ακούν άλλες φωνές.
Κάποιοι αφήνουν τους νεοσσούς μόνο με τον αρσενικό μετά τις πρώτες ημέρες.
 
Η γενετική είναι επιστήμη,η ερασιτεχνική άποψη του κάθε εκτροφέα είναι κουτσομπολιό.
Δεν είναι φέτα να μπούνε 200γρ παραπανω και να πούμε άστα δεν πειράζει,θα φαγωθεί!
 
Η γενετική είναι επιστήμη,η ερασιτεχνική άποψη του κάθε εκτροφέα είναι κουτσομπολιό.
Δεν είναι φέτα να μπούνε 200γρ παραπανω και να πούμε άστα δεν πειράζει,θα φαγωθεί!
Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα τι εννοείς. Χωρίς παρεξήγηση
 
Αδελφέ Χρήστο μην σε μπερδεύουν οι απαντήσεις όλων των φίλων . Κάθε πουλάκι έχει την δικιά του λαλιά . Όμορφη ; Είναι καθαρά υποκειμενικό . Πολλοί χομπίστες εκτροφείς ούτε ενδιαφέρονται για ¨κατηγορίες¨ , εξάλλου η τελευταία κατηγοριοποίηση πάει προς αυτή την άποψη . Πριν ακούσεις κάτι διαφορετικό σου λέω απλά ότι σήμερα είσαι στα τάδε πρότυπα , αύριο είσαι αλλού , κ.ο.κ . Τώρα για να σου απαντήσει κάποιος όσο πιο ευστοχία μπορεί πρέπει να έχει πλήρη δεδομένα που ούτε εσύ δεν έχεις ... Κάνε λοιπόν την ανπαραγωγή σου , με πουλάκια αξιόλογα και τα ξέρεις (το θηλυκό λέει κιόλας για μένα ΑΡΙΣΤΟ) , γέμισε το μπαλκονάκι σου και ... φέτα που έλεγε και η διαφήμιση . Καλή συνέχεια .
 
Ευχαριστώ. Γενικά είχα πάντα πουλιά. Καναρίνια, καρδερινοκαναρα, καρδερίνες. Πάντα τα ήθελα για την φωνή αλλά η αλήθεια είναι ότι για κάποιον παράξενο λόγο δεν στραφηκα ποτέ προς αυτήν την κατηγορία. Τώρα μετά από τόσα χρόνια ήρθε η στιγμή. Η καρδερίνες γενικά είναι από τα αγαπημένα μου πουλιά. Δεν θέλω να τις αποχωρηστω. Τουλάχιστον ακόμα. Θα τα ήθελα στο ίδιο μπαλκόνι επειδή είναι μεγάλο και το κεντρικό του σπιτιού. Είναι εκείνο που από άνοιξη και μετά έχω την μπαλκονόπορτα ανοιχτή και τα ακούω. Το μόνο μπαλκόνι που μπορώ να τις βάλω είναι της κουζίνας. Αυτά στα υπνοδωμάτια παρόλο που έχουν τέντες τα πιάνει η βροχή και το αγιάζη το χειμώνα και ο ήλιος το καλοκαίρι. Επειδή δεν έχω εμπειρία πάνω στα τιμπραντο και το πώς "αρπάζουν" άλλες φωνές να πω την αλήθεια με φοβίζει λίγο η παρουσία όλων μαζί. Πραγματικά επειδή δεν με ενδιαφέρουν οι διαγωνισμοί μπορεί και αν πάρουν και λίγο καρδερίνα να μου αρέσει. Μπορεί όμως να γίνει και λίγο αχταρμας. Πάντως τα τιμπραντο έτσι όπως είναι μου αρέσουν πολύ γι'αυτό είμαι διστακτικός με τις καρδερίνες.
 
@crisam , καλημέρα. Μία γέννα μου Τιμπράντο original (classico σύμφωνα με την προηγούμενη κατάταξη) μεγάλωσε στην εξοχή, και μάλιστα σε περίοδο που λόγω φωτιάς στην Πάρνηθα, είχαν μετακινηθεί πολλά άγρια πουλιά στην περιοχή του εξοχικού μου. Το ένα από τα μικρά, δωρίστηκε και παρέμεινε εκεί. Η αλήθεια είναι ότι τραγουδάει Τιμπράντο φυσικά, αλλά όχι μόνο. Κάνει κάτι φωνές, γυρίσματα, τρίλιες, ακολουθεί μοτίβα, που ακόμα με εκπλήσσουν.είναι εξαιρετικό, λαλίστατο, η χαρά της ζωής και της ακοής.
Εφόσον λοιπόν δεν σκοπεύεις να κατέβεις σε διαγωνισμό, θα έλεγα να αφήσεις και τις καρδερίνες σου εκεί που βρίσκονται και να χαρείς ενδεχομένως και διαφορετικά ρεπερτόρια.
 
Τα ενήλικα τιμπραντο δε θα επηρεαστούν από άλλες φωνές, ότι ήταν να πάρουν το πήραν.
Οι νεοσσοί επειδή παίρνουν τις φωνές τους κατά τις πρώτες ημέρες καλό είναι να μην ακούν άλλες φωνές.
Κάποιοι αφήνουν τους νεοσσούς μόνο με τον αρσενικό μετά τις πρώτες ημέρες.
Δηλαδή δεν ισχύει πως από πτερρόροια σε πτερρόροια χάνουν ή εμπλουτίζουν μέρους του ρεπερτορίου τους;
Είχα παλιότερα τιμπράντο και νομίζω πως από χρονιά σε χρονιά ποτέ ένα πουλί δεν ήταν το ίδιο...
 
Τα ενήλικα πουλιά 2-3 χρόνων και πάνω "συνήθως" δεν επιρρεαζονται και οι φωνές τους ( γυρίσματα) παραμένουν τα ίδια και μετά την πτερροροια. Λογικά και στα τιμπραντο. Πάντως προσωπικά όταν είχα παλιότερα κοινά καναρίνια μέχρι και τον 4ο χρόνο άλλαζαν συνέχεια το ρεμπερτοριο τους. Σε εμένα προς το χειρότερο. Ήταν ένα απλό μονότονο πράγμα με 4-5 " νότες" αν θες να τις πεις . Και στα καρδερινοκαναρα που είχα μερικά ακόμη χειρότερα. Μάλιστα πριν καμία 5 έτη είχα ένα λευκό καρδερινοκαναρο. Πουλί του κατοσταρικου μόνο και μόνο για το χρώμα. Το κράτησα 3 χρόνια . Αναγκάστηκα και το χάρισα σε ένα φίλο. Έφτασε ακόμα να έχει νότες και από σπουργίτι. Τώρα για τα τιμπραντο έχω διαβάσει ότι σαν πουλί φωνής έχει στο dna του τις νότες. Οπότε μετά την πτερροροια θα του βγουν ξανά. Εννοείται ότι θέλει και λίγο δουλειά από μέρους μας( δάσκαλο ,cd με φωνές κ.ο.κ) . Μιλάω για τα πουλιά που κάποιος έχει - εκτρέφει σε ανοιχτό χώρο και θέλει δεν θέλει μπορεί να ακούσει και άλλα πουλιά. Όπως μου είπε και ο φίλος ianos όταν δεν έχεις σκοπό να κατέβεις σε διαγωνισμούς τότε μπορεί να μην καταλάβεις και καμία διαφορά ή να πάρουν- χάσουν νότες ( επειδή όπως είπα πιο πάνω έχω και τρεις καρδερίνες). Στο αυτί το δικό μου. Σίγουρα αυτοί που διαγωνίζονται και το αυτί τους έχει αποστηθίσει νότες από τιμπραντο μπορεί και να ακούσουν τα δικά μου και να μην τους αρέσει .
 
@TZANNSPY εγώ πήρα ένα ζευγάρι από εκτροφέα και μου είπε ότι τα ενήλικα δεν έχουν κίνδυνο να "χαλάσουν" οι φωνές τους.
Δεν ξέρω αν κρατάει μυστικά αλλά φαίνεται τίμιος άνθρωπος και ακόμα κρατάμε επαφή, με ρωτάει για την υγεία των πουλιών και με συμβουλεύει για διάφορα θέματα.
 
εγώ πήρα ένα ζευγάρι από εκτροφέα και μου είπε ότι τα ενήλικα δεν έχουν κίνδυνο να "χαλάσουν" οι φωνές τους.
Να χαλάσουν όχι αλλά σίγουρα μπορούν να επηρεαστούν από άλλες φωνές.
Αν θέλουμε να μείνουν κοντά στα πρότυπα θα πρέπει να έχουμε μόνο αρσενικά Timbrado στον χώρο, ακόμα και το κελάηδισμα των θηλυκών μπορεί να τα επηρεάσει.
 
Back
Top