Αναπαραγωγή Αναπαραγωγή Lovebirds - Παρακολούθηση, απορίες & συμβουλές

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης angakis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

angakis

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιουν 2010
Μηνύματα
3
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Χαιρετώ τους φίλους του forum.

Γράφω 1η φορά στην παρέα σας και θα ήθελα συμβουλές και παρατηρήσεις σχετικά με την διαδικασία αναπαραγωγής στην οποία έχουν μπει τα Lovebirds μου.

Να ξεκινήσω λοιπόν λέγοντας οτι δεν έκανα προετοιμάσια αναπαραγώγης. Μέχρι την πρωτοχρονιά που τους έβαλα την φωλιά έτρωγαν συσκευασμένη καλή ποικιλία από διάφορους σπόρους και που και που κέχρι που τους αρέσει πολύ. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να τους ταίσω φρούτα και λαχανικά. Από την πρωτοχρονιά λοιπόν άρχισε το sex και δε σταμάταγαν... Το παρατήρησα και τους έβαλα για 5 ημέρες βιταμίνες στο νερό τους και καθημέρινά φρέσκο αυγό (μαζί με φρυγανιά και τριμμένη πράσινη πιπεριά) μέχρι και σήμερα. Να πω εδώ οτί στη φωλιά τους έβαλα εγώ το υλικό αρχικά και η Sunny (θυληκό) προσπάθει καθημέρινα να μεταφέρει υλίκο με μικρή επιτυχία (συνήθως πέφτουν τα χαρτάκια/κλώστες από τα φτερά της).

Φτάνουμε λοιπόν στις 11/01 και η Sunny κάνει το 1ο της αυγό, στις 13/01 το 2ο και σήμερα 16/01 το πρωί είδα και το 3ο.Από τις 13 και μετά (από το 2ο αυγό δλδ) κλωσάει τα αβγά με μικρά διαλλείματα (5 λεπτά μέγιστο) για να καλύψει τις ανάγκες τις. Παράλληλα ο Casper (αρσενικό) την ταίζει ανα διαστήματα και γενικά δείχνει να θέλει sex όμως η Sunny από την ώρα που άρχισε να κλωσάει δεν ανταποκρίνεται. Την νύχτα μπαίνει και αυτός στην φωλιά και κοιμάται μαζί της.

Διάβασα ότι η φωλιά που τους έβαλα είναι για παραδείσια όμως κατόπιν εορτής (έκαναν ήδη τα αυγά) δεν ήθελα να του κάνω αλλαγές. Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν μπορώ να μεταφέρω τα αυγά ή τους τυχόν νεοσσούς σε μεγαλύτερη φωλιά; Αν ναι, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή; Επίσης αν τελικά οι νεοσσοί είναι έως 3 θα χρειαστεί μεταφορά;

Να αναφέρω οτι η θερμοκρασία του δωματίου που τους έχω είναι γύρω 16-18 βαθμούς και η υγρασία γύρω στο 55%. Επίσης για να μην τους ενοχλώ έχω βάλει μια web camera έτσι ώστε να μπορώ να τους παρακολουθώ. Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από την camera.

Όλες οι παρατηρήσεις σας είναι ευπρόσδεκτες.
Ευχαριστώ πολύ!
 

Συνημμένα

  • image2014-01-16_09.21.41.webp
    image2014-01-16_09.21.41.webp
    60,6 KB · Προβολές: 540
  • image2014-01-16_10.55.11.webp
    image2014-01-16_10.55.11.webp
    60,5 KB · Προβολές: 458
  • image2014-01-16_11.31.22.webp
    image2014-01-16_11.31.22.webp
    60,7 KB · Προβολές: 395
  • image2014-01-16_11.45.26.webp
    image2014-01-16_11.45.26.webp
    63,1 KB · Προβολές: 406
Γεια σου καλώς ήρθες και να σου ζήσουν τα πουλάκια σου :)
Αδύνατον να επιβιώσουν οι νεοσσοί σ' αυτόν τον χώρο. Τι θα έκανα εγώ εν προκειμένω. Θα έπαιρνα σωστή φωλιά, κάποια στιγμή που δεν είναι μέσα η θηλυκή θα έκοβα αυτήν χαμηλά με έναν κόφτη αφήνοντας μόνο τον πάτο της, προσεκτικά να μην μείνουν επικίνδυνες ακίδες και θα την μετέφερα στην σωστή φωλιά. Ή ίσως ακόμα θα έπαιρνα τα αυγά με το χόρτο και θα τα έβαζα στην νέα φωλιά. Έχει ρίσκο βέβαια αλλά σ' αυτή την φωλιά έχεις βεβαιότητα ότι πουλιά δεν θα ζήσουν.
Για την διατροφή, δώσε οπωσδήποτε σουπιοκόκαλο που έτσι κι αλλιώς πρέπει πάντα να έχεις στο κλουβί για να τονωθεί το ασβέστιο της θηλυκής, πρόσθεσε στην αυγοτροφή που φτιάχνεις ξηρή ρίγανη και κουάκερ αν μπορείς και ξηρή τσουκνίδα.
Αν δεν τρώνε χόρτα μέχρι τώρα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τα εισαγάγεις στο διαιτολόγιο, αργότερα όμως θα πρέπει οπωσδήποτε.
Καλή περιήγηση στο φόρουμ και να μιλάμε να βλέπουμε πως πάνε και ό,τι θέλεις να ρωτάς ελεύθερα.
 
Καλως ηρθες!

Εχεις κανει λαθη! αλλα το κυριοτερο απο τα λαθη σου ειναι, οτι εχεις καταδικασει ηδη την γεννα τους απο την στιγμη που τους εβαλες την λαθος φωλια.

Τα παραδεισια δεν ξεπερνουν τα 20 γραμμαρια σε βαρος, αντιθετα τα Lovebirds ξεπερνουν τα 60 γραμμαρια. η φωλια θα τρυπουσε απο το βαρος, εαν φυσικα "καταφερναν" να γεννηθουν ολοι οι νεοσσοι μεσα σε αυτην.

Μετα ειναι η "χωρητικοτητα" φανταστηκες 3-4 νεοσσους (το λιγοτερο) σχεδον στο μεγεθος των γονιων τους, να χωρουν στην φωλια για παρασεισια;

Οπως σου ανεφερα και παραπανω, την γεννα αυτη την καταδικασες με την αγνοια σου.

Πηγαινε και αγορασε αμεσα μια φωλια για "παπαγαλους" ιδανικη ειναι αυτη που πουλανε στο εμποριο για Cockatiels .. εγω αυτην χρησιμοποιω για τα Lovebirds μου.

Στρωσε μεσα 2 δαχτυλα "ακατεργαστο πριονιδι" και βαλε μεσα τα αυγα τους. εαν αποδεχτουν την νεα φωλια και κλωσσησουν τα αυγα τους, θα εισαι απιστευτα τυχερος!

large.webp
 
Θα προσπαθήσω να κάνω την μεταφορά όσο πιο ομαλά μπορώ μήπως και την αποδεχτούν. Αν και βλέπω οτι μου λέτε να τα μεταφέρω άμεσα να ρωτήσω πάλι μήπως έιναι καλύτερα να τα μεταφέρω αφού γεννήθουν αναλόγως και το πλήθος των νεοσσών; Το ρωτάω αυτό γιατί αν είναι 1 ή 2 ίσως να μπορούν να μείνουν στην μικρή φωλιά.

Μια κρίσιμη ερώτηση, επειδή τους αρέσει να κάνουν βόλτες στο δωμάτιο έξω από το κλουβί μπορώ να τους βγάλω για να κάνω τις μετατροπές που χρειάζεται σταδιακά; Πόση ώρα θα αντέξουν τα αυγά χωρίς να τα κλωσσάει το θηλυκό;

Ευχαριστώ και πάλι.
 
Άμεσα να τα μεταφέρεις αν σκάσουν τα πουλάκια θα τα πατήσει η μητέρα από έλλειψη χώρου. Είναι κρίμα να ταλαιπωρηθεί να κλωσσάει και να χάσεις τα πουλάκια. Μην τα βγάζεις τώρα έξω και ξεφύγουν από τα καθήκοντά τους. Την αλλαγή θα την καταλάβει έτσι κι αλλιώς το θέμα είναι να την αποδεχθεί. Πιθανότατα ναι. Αν αποφασίσεις να μεταφέρεις μόνο τα αυγά, πιάσε τα πολύ απαλά με λίγο χαρτάκι κουζίνας να μην αφήσεις μυρωδιά πάνω τους. Καλή επιτυχία :)
 
Παδιά πήγα σε μια μέση λύση τελικά για να μην ενοχλήσω την παπαγαλίνα. Έβαλα άλλες 2 ίδιες φωλιές δίπλα στην δικιά της και τις ένωσα. Έτσι κατάφερα να συνεχίσει να κλωσσάει κανονικά και μεγάλωσα κάπως τον χώρο αν και δεν είναι εντελώς επίπεδα τα "δωμάτια" μεταξύ τους.

Έχω μερικές ερωτήσεις/απορίες ακόμα...

1. Το τελευταίο αυγό βγήκε πριν 5 μέρες οπότε υπέθεσα πως δεν θα κάνει άλλο και αφαίρεσα το φρέσκο αυγό από την διατροφή προς το παρόν. Είναι σωστός ο συλλογισμός μου;
2. Ένα αυγό είναι ελαφρώς λερωμένο, μάλλον από υπόλειμα ακαθαρσίας (όχι κανονική κουτσουλιά). Πρέπει να το καθαρίσω; Φοβάμαι μην πειράξω το αυγό...
3. Τα αυγά είναι 11,8.5 και 6 ημερών. Μπορώ πλέον να δω είναι γονιμοποιημένα ή όχι;
4. Είναι ασφαλές που η παπαγαλίνα σταματάει να κλωσσάει για 10-15 λεπτά; Ποιο είναι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να τα αφήσει χωρίς να κρυώσουν (θερμοκρασία δωματίου 17-19);
5. Η τελευταία ερώτηση έχει να κάνει με την υγρασία. Είναι συνεχώς γύρω στο 52%-55% στο δωμάτιο τους. Πρέπει να κάνω κάτι για να ανεβεί. Αν ναι, τι;Να βάλω μια υγρή πετσέτα πάνω από την φωλιά ασ πουμε;

tinypic-no-longer-available.jpg
 
Καλημέρα, δεν ξέρω αν θα δουλέψει η πατέντα σου, το εύχομαι. Καλώς σταμάτησες το αυγό δεν νομίζω να κάνει άλλο. Το λερωμένο αυγό δεν χρειάζεται να το καθαρίσεις. Στην θέση σου δεν θα κοίταζα αν είναι γονιμοποιημένα τα αυγά. Θέλει εμπειρία αρκετή και δεν το κάνω ποτέ. Ότι σηκώνεται για 10 λεπτά δεν το βλέπω πρόβλημα. Ο αρσενικός την ταϊζει; Για την υγρασία δεν γνωρίζω, δεν θα έβαζα όμως υγρή πετσέτα στα πουλιά. Όλα καλά να πάνε.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top