Αναπαραγωγή Αναπαραγωγη σε 40αρες ζευγαρωστρες;

το ξερω παιδια και εγω 60αρες χρησιμοποιω αλλα μου φεραν 5 κομματια 40ρες και ελεγα να βαλω ακομα 5 ζευγαρακια
 
το ξερω παιδια και εγω 60αρες χρησιμοποιω αλλα μου φεραν 5 κομματια 40ρες και ελεγα να βαλω ακομα 5 ζευγαρακια
Καλύτερα να τις κρατήσεις για να χωρίζεις εκεί τα αρσενικά ή τα μικρά. Δεν κάνουν για αναπαραγωγή. Εδώ για ένα πουλάκι είναι ίσα ίσα.
 
Για κάποιους λογους το δοκίμασα κι εγώ πρόπερσι για μια γέννα κι έφτυσα αίμα. Τα πουλιά ήταν πακτωμένα το ενα πάνω στο άλλο, η βρώμα, λόγω μικρού χώρου ανυπόφορη, η καθαριότητα εννοειται καθημερινή αλλα ούτε κι αυτο έφτανε, αλλά το κυριότερο ήταν οτι εδώ με ενα πουλι μέσα ειναι επικίνδυνο να βάλεις το χέρι σου μέσα πχ για να αλλάξεις μια αυγοθηκη ή να βάλεις μπανιέρα. Σκέψου με 5-6 πουλιά τι γίνεται. Δεν θα ξέρεις απο που θα σου φεύγουν. Οποτε η γνώμη μου ειναι... Ξεχνά το κυρίως για την χαμηλή ποιότητα ζωής στην οποία θα τα εξαναγκασεις.
 
Εξαρτάται πάντα από τους στόχους της εκτροφής. Τώρα να είσαι χαλαρός χομπίστας, δε βρίσκω νόημα να βάλεις ζευγάρι σε τόσο μικρό χώρο. Για το αισθητικό και μόνον του πράγματος κατ'αρχήν.

Από την άλλη, το οτι κάτι είναι ωραίο και θεωρητικά σωστότερο δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και με άλλους τρόπους. Έχω δει με τα μάτια μου, σε κορυφαίο εκτροφέα από πλευράς ποιότητας πουλιών, να έχει αραδιασμένες θηλυκές σε μικρά σχετικά κλουβιά, ίσως και λίγο μικρότερα από 40 εκ και χρησιμοποιώντας 3-4 αρσενικά ως επιβήτορες να τα ζευγαρώνει με καμιά 20αριά θηλυκές. Οι οποίες μια χαρά κλωσούν και μεγαλώνουν μόνες τους τα πουλάκια στη μικρή ζευγαρώστρα.
Και ακόμα ''χειρότερα'', έχω δει επίσης από κοντά το ίδιο να γίνεται και με καρδερίνες. Δε μου άρεσε σαν εικόνα βέβαια αλλά τα θηλυκά κλωσούσαν και τάιζαν μόνα τους σαν ρομποτάκια.

Κι εμένα μ'αρέσει να βλέπω τα ζευγάρια μαζί κτλ και αυτό κάνω, ωστόσο αν το ετήσιο εισόδημα κάποιου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσα πουλιά θα βγάλει, ε, κατανοώ εν μέρει αυτό που κάνει χωρίς βέβαια να το επικροτώ κιόλας.
 
αναπαραγωγή γίνεται και σε 20άρι κλουβάκι.. Το θέμα είναι τι είναι καλύτερο για τα πουλάκια.. Νομίζω πως 60άρα ζευγαρώστρα είναι μια χαρά..άνταλλαξε με κάποιον τα κλουβιά που έχεις αν γίνεται. Θα ήταν μια καλή λύση.
 
Δε μου άρεσε σαν εικόνα βέβαια αλλά τα θηλυκά κλωσούσαν και τάιζαν μόνα τους σαν ρομποτάκια.
Και αυτό από μόνο του είναι αρκετό να ξεχάσουμε τις προσπάθειες ζευγαρώματος σε ακατάλληλους κλωβούς.
ωστόσο αν το ετήσιο εισόδημα κάποιου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσα πουλιά θα βγάλει, ε,
Αν το κίνητρό του είναι το χρήμα, το τελευταίο που θα πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ο ακατάλληλος σε μέγεθος ζωτικός χώρος αναπαραγωγής των πουλιών.
Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις γεννούν μέχρι τελικής πτώσης... και παλεύουν να μεγαλώσουν τα μικρά τους μέχρι θανάτου.
κατανοώ εν μέρει αυτό που κάνει χωρίς βέβαια να το επικροτώ κιόλας.
Προσωπικά ούτε κατανοώ τον τρόπο που "βγάζει χρήματα" και ασφαλώς ούτε τον επικροτώ...
 
σίγουρα όσο μεγαλύτερος χώρος τόσο καλύτερα..ωστόσο μετρά πολύ και η φροντίδα μας..η 60άρα αν καθαρίζεται σωστά και τακτικά δεν δημιουργεί πρόβλημα.
 
Προσωπικά ούτε κατανοώ τον τρόπο που "βγάζει χρήματα" και ασφαλώς ούτε τον επικροτώ...

Το ότι έγραψα κατανοώ, δε σημαίνει ότι συμφωνώ κιόλας. Απλά καταλαβαίνω τον λόγο που το κάνει. Όταν ο άλλος πουλάει 250 € ζευγάρι balcanica, έχει τεράστια διαφορά το αν θα βάλει 4 ή 15 ζευγάρια, 1 ή 3 γέννες κτλ. Από τη στιγμή που ο ίδιος έχει επιλέξει να κάνει αυτό προς το ζην, πέρα από το να πω ότι δεν το επικροτώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
 
Όταν ο άλλος πουλάει 250 € ζευγάρι balcanica,
Φυσικά όταν ψάχνουμε να αγοράσουμε μας ενδιαφέρει η καλύτερη τιμή, αλλά...
η αναφερόμενη τιμή για ένα ζευγάρι δεν είναι εξωπραγματική για μεγάλο μέρος κατοικίδιων πτηνών, πόσο μάλλον για καρδερίνες εκτροφής (το θέμα όμως αφορά καναρίνια; Για κάποια ίσως βέβαια και να υπερβαίνει το ποσό αυτό).
Οι τιμές εξαρτώνται από την δυσκολία εκτροφής, την ετήσια παραγωγή, την δαπανηρή εκτροφή, την δαπανηρή απόκτηση γεννητόρων για ανανέωση αιμάτων στην εκτροφή κτλ.
Δεν είναι από μόνη της μια υψηλή τιμή απόδειξη ότι ο εκτροφέας είναι "φραγκοφονιάς".
Όσο πιο αποδοτική σε απογόνους και σχετικά εύκολη γίνεται μια εκτροφή, τόσο πέφτουν οι τιμές στην αγορά.
Αυτό έχει να κάνει με αυτό που ονομάζουμε, σπανιότητα και δεν πρέπει να συγχέεται στο μυαλό μας με σκοτεινά κίνητρα αλλά με αντικειμενικές καταστάσεις.
Όσοι δεν κατανοούν αυτό, δεν έχουν πασχίσει ποτέ για την δημιουργία, ως μια επίπονη και πολυέξοδη διαδικασία και φυσικά δεν αναφέρομαι σ' εσένα @patrickios , αλλά με αφορμή το παράδειγμα και την γενικότερη συζήτηση.
Μη ξεχνάμε πως οι παλαιότεροι έλεγαν "η φτήνια τρώει τον παρά" αλλά όταν η φτήνια αφορά ζωές, υποκρύπτει και άλλες, πολλές φορές εγκληματικές παραμέτρους.
Ας ταχθούμε στο πλευρό των καλών εκτροφέων με την καλή ισορροπία ποιότητας-τιμής και όχι να κοιτάμε την τιμή από μόνη της γιατί δεν λέει και τίποτα αυτό.
 
Μαρία συμφωνώ σε όλα, άλλωστε κι εγώ είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι το καλό πράγμα συνήθως ''κοστίζει'', σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Άλλωστε κι εγώ τον δάσκαλο Timbrado που πήρα όχι μόνο τον χρυσοπλήρωσα αλλά έβαλα και μέσον για να μπορέσω να... χρυσοπληρώσω. :D

Απλά να διευκρινίσω πως η αναφορά μου στα 250 € για τις balcanica δεν ήταν σχόλιο για το ύψος της τιμής (όπως είπες η τιμή καθορίζεται από την ποιότητα, την προσφορά και τη ζήτηση) αλλά για να πω ότι εφόσον η τιμή είναι τέτοια, δεν είναι αμελητέα η διαφορά για κάποιον να αναπαράγει 3πλάσιο ή 4πλασιο αριθμό ζευγαριών απ'όσο θεωρητικά θα του επέτρεπαν οι εγκαταστάσεις του. Οπότε είπα ότι δεν το υποστηρίζω μεν αλλά κατανοώ τον τρόπο σκέψης του.

Τώρα για τις τιμές σε διάφορα είδη εκτροφής η κουβέντα είναι μεγάλη και οι παράγοντες πάρα πολλοί. Θα βγούμε εκτός συζήτησης.
 
Ο ζωτικός χώρος που θεωρείται απαραίτητος για την σωστή αναπαραγωγή σίγουρα δεν καλύπτεται από τα διάφορα "κλουβάκια" που κατά καιρούς έχουμε δει σε φωτογραφίες.
Επίσης... Το ότι μπορεί να γίνει αναπαραγωγή σ' αυτές τις "γκαρσονιέρες" δεν σημαίνει αυτόματα πως βαφτίζονται ως κατάλληλα "οικογενειακά" διαμερίσματα.
Το νεαρό πουλί για σωστή ανάπτυξη, καλή υγεία, σωστή ανατροφή... χρειάζεται να έχει χώρο για πτήσεις, για εκγύμναση κλπ...
Το ίδιο και οι γονείς του που θα ετοιμάζουν την επόμενη γενιά...
Αν δεν μπορούν να τα έχουν... ας μην τα αναγκάζουμε εμείς με τη δική μας επιμονή...
Και για να το πω όπως μου βγαίνει... Τα 40cm κλουβιά, ότι σχήμα κι αν έχουν... Δεν επαρκούν για αυτό που θα θεωρούσαμε σωστή αναπαραγωγή
Επικουρικά μπορώ επίσης να καταθέσω τη γνώμη μου, πως στα πουλιά δεν ισχύει η παρακάτω θεωρία...
δεν είναι αμελητέα η διαφορά για κάποιον να αναπαράγει 3πλάσιο ή 4πλασιο αριθμό ζευγαριών απ'όσο θεωρητικά θα του επέτρεπαν οι εγκαταστάσεις του.
Γιατί μόνο θεωρητικά μπορεί να σταθεί η σωστή κατά τα υπόλοιπα σκέψη του @patrickios
Εντελώς θεωρητικά. Γιατί στην πραγματικότητα...
Αν οι εγκαταστάσεις σου, κι ο διαθέσιμος χρόνος δεν "χωράνε" κάτι παραπάνω... Τότε αν το "πιέσεις" πολύ πιθανόν να χάσεις ακόμη και τα αρχικά εφικτά προσδοκώμενα.
Δηλαδή για παράδειγμα, αν κάποιος έχει επάρκεια για 20 ζευγάρια με 80 απογόνους... και βάλει σε αναπαραγωγή πέντε ζευγάρια παραπάνω ... Το πιθανότερο είναι να μη "φτάσει" ποτέ τους 80 νεοσσούς.
Γιατί τα πουλιά είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν υπακούν ούτε σε θεωρίες ούτε σε μαθηματικές αναλογίες.
Ο υπερπληθυσμός άλλωστε είναι η μεγαλύτερη πηγή ασθενειών... και θανάτων στις εκτροφές.
 
Ακόμα και εκείνος που εμπορεύεται πουλιά ας το κάνει σωστά.. Ας επενδύσει σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις.
 
Back
Top