Ασθένειες Αναπνευστική ασθένεια σε κότες plymouth rock

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης emdim
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

emdim

PB New Member
Εγγραφή
11 Οκτ 2018
Μηνύματα
6
Καλησπερα σε όλους! Αρχες Αυγουστου αγορασα απο γνωστη φαρμα 19 κοτοπουλα 35 ημερων. Μεσα σε αυτα ηταν και 3 plymouth rock. Το προβλημα μου ειναι οτι δεν μπορω να αντιμετωπισω (γιατι κανενας δεν μπορει να μου πει)τα εξης συμπτώματα τα οποια εμφανιστηκαν σε 2 απο τις 3 plymouth.

1. Και οι 2 plymouth μετα απο ενα μηνα δεν ειχαν αναπτυχθει οπως τα υπολοιπα ενω ετρωγαν κανονικα. (χορηγησα αντιπαρασιτικο για τα εντερα)

2.Απο πολυ νωρις εκλειναν τα ματια τους και κοιμοταν κυριολεκτικα ορθια κατα τη διαρκεια της ημερας για 5 λεπτα μετα παλι σα να μη συνεβαινε τιποτα και ξανα παλι σαν να εκλεινε διακοπτης ξανακοιμοταν ορθια. Τα ματια τους σχεδον απο την αρχη που τα πηρα δεν τα ειδα ποτε τελειως ανοιχτα.ή κλειστα για λιγα λεπτα ή οταν ετρωγαν ή ετρεχαν τα ειχαν ημιανοιχτα χωρις ίχνος ομως φλεγμονής-δακρυων ή καποιας εκκρισης.

3. Μετα απο 1,5 μηνα (ηλικια σχεδον 3 μηνων δηλ τα πουλια)τα δυο αυτα πουλια αρχισαν να εχουν χλωμο λειρι και να φτερνιζονται. Μετα απο λιγες μερες μαζι με το φτερνισμα ακολουθησε δυσκολια στην αναπνοή σαν να ακουγα φλεμματα στο λαιμο τους. (χορηγησα tylan σκονη για 5 μερες στο νερο 1γρ στο
λιτρο σε ολα τα πουλια)

4.Αμεσως μολις ακουσα αυτο το χουρχουρητο στην αναπνοη τα απομονωσα και εδω και 13 μερες τα εχω σε αποθηκη χιλιομετρα μακρυα απο το κοτετσι. Ξαναεδωσα tylan στα 2 αρρωστα για αλλες 4 μερες χωρις κανενα αποτελεσμα. Εχει μειωθει η ορεξη τους τρωνε ελαχιστα και κοιμουνται για πολυ περισσοτερο πια.
Απευθηνθηκα σε 3 κτηνιατρους αλλα κανενας δεν ηξερε απο κοτες(ζω σε νησι)και μονο ενας ειχε φαρμακα για κοτες απο τον οποιο πηρα και το tylan μετα απο δικη του συμβουλη σε φακελακι γιατι ειχε χυμα το tylan εκεινος... (πως ξερω οτι δεν ηταν ληγμενο;)

Οπως καταλαβαινετε εχω απελπιστει γιατι οσο και να διαβαζω στο internet ακρη δε βγαζω... Πρησμενα ματια ή εκκρισεις απο μυτη οσο και αν την πιεσα δεν εχουν. Το μονο ειναι η νωχελικοτητα το συχνο φτερνισμα και το χουρχουρισμα σαν φλεμα... Τι μπορει να ειναι; Και γιατι ενω ειναι αρρωστα ζουν τοσες πολλες μερες;Η κοκκιδιωση θα μπορουσε να προκαλεσει αναπνευστικα προβληματα;Γιατι ειχα και ενα τετοιο κρουσμα με αιμα σε κουτσουλια χορηγησα baycox για 2 μερες και τελος δεν ξαναειδα κατι. Το σιγουρο ειναι οτι δεν ηταν απο τις αρρωστες plymouth η κουτσουλια γιατι κοιμουνται σε αλλη μερια του κοτετσιου. Σαν τελευταια λυση σκεφτομαι να δωσω baytril στις 2 που εχω στην αποθηκη και οτι γινει...Βεβαια θα μου πειτε γιατι το ψαχνω τοσο... Ειναι τα 2 αγαπημενα του 5χρονου γιου μου και καθε μερα μου ζηταει να τα κανω καλα και τον λυπαμαι τον καημενο!
Οποιαδηποτε αποψη ή συμβουλη θα μου ηταν ευπροσδεκτη και σωτήρια!
Συγγνωμη για το μεγαλο post...
 
οσο και να διαβαζω στο internet ακρη δε βγαζω
Και πιθανότατα να μην βγάλεις.
3 κτηνιατρους αλλα κανενας δεν ηξερε απο κοτες
Κάποιος γιατρός για να σε βοηθήσει σίγουρα θα υπάρχει απλά δεν τον ξέρεις.
Η Σάμος δεν έχει ορνιθοτροφείο;
Εγώ όταν πολύ παλιά έψαχνα για παρόμοια θέματα (σχετίζονταν με τα καναρίνια)... ρωτούσα τους επαγγελματίες ορνιθοτρόφους και είτε έβρισκα άμεσα κάποιες συμβουλές είτε με παρέπεμπαν στον κατάλληλο για την περίπτωση πτηνίατρο ακόμη κι αν δεν ήταν από την περιοχή μου.
 
Δυστυχως πτηνοτροφειο δεν εχουμε... Επικοινωνησα και νε πτηνιατρο απο Αθηνα και μου ειπε να δωσω σε μπουκια φαγητου σκονη tylan αλλα και παλι δεν ειδα βελτιωση... Μηπως πρεπει να μεσολαβησει μεγαλο χρονικο διαστημα απο το tylan μεχρι που θα γινουν καλα;
 
μηπως πρεπει να μεσολαβησει μεγαλο χρονικο διαστημα απο το tylan μεχρι που θα γινουν καλα;
Όταν είναι το σωστό φάρμακο για την ασθένεια, τις περισσότερες φορές η βελτίωση εμφανίζεται πριν καν ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Δεν ξέρω πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε περισσότερο στο πρόβλημα από εδώ, αλλά και εγώ στη θέση σου αυτό θα σκεφτόμουν σε αυτή τη φάση.
Σαν τελευταια λυση σκεφτομαι να δωσω baytril στις 2 που εχω στην αποθηκη και οτι γινει...

Ας περιμένουμε λιγάκι μήπως κάποιο από τα παιδιά που ασχολούνται με οικόσιτα π.χ. @JAPAN HOSO11, @lazaros, έχει κάποια εμπειρία από παρόμοιο περιστατικό.
 
Καταρχην ευχαριστώ πολυ για την απαντηση! Ναι 6 μερες το εδωσα! Σημερα πηρα και βιταμινες να τους δωσω μαζι με το baytril που θα ξεκινησω αυριο και βλεπουμε... Μακαρι να εχει αποτελεσμα για να μαθω για το μελλον. Ετσι και αλλιως αυτες οι 2 εχουν γινει πειραματοζωα...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπέρα και από εμένα σίγουρα η κατάσταση που περιγράφεις ειναι λίγο μη αναστρέψιμη! Τέτοιο περιστατικό δεν έχω αντιμετωπίσει μέχρι τώρα αλλά όλα τα συμπτώματα που περιγράφεις τα γνωρίζω!
Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις ( που αγοράζουμε πουλιά από αλλού είναι δυο) ότι δεν ξέρουμε αν έχουν εμβολιαστεί τα πουλιά την πρώτη βδομάδα και μετά από ένα μήνα και το αλλο είναι ότι στα κοτόπουλα δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για αιμομιξία! Εγώ τι θα έλεγα επικοινώνησε με τον Κτηνιατρικό κύκλο να σου στείλουν αντιβίωση γενικής χρήσης και πολυβυταμινες συν εμβολιασμό ( στο μάτι κολυριο)!
 
Αντιβιωση θα ξεκινησω απο αυριο σιγουρα και βιταμινες ξεκινησα απο σημερα! Αλλα για το εμβολιο που λες μηπως θα κανω χειροτερα τα πραγματα αν μεσα σε ολη αυτη την κατασταση τις εμβολιασω κιολας;
 
Επισης @JAPAN HOSO11 τι εννοεις για την αγορα πτηνων απο φαρμες;Ειναι η πρωτη φορα που ασχολουμαι με κοτες και θεωρησα οτι το καλυτερο θα ηταν να τις παρω απο φαρμα...ηταν λαθος; Εχω και κλωσσομηχανη να δοκιμασω λες καλυτερα με αυγα που θα ξερω τι εμβολια εχω κανει κτλ;
 
Δεν θέλω να πω ένα απλό όχι ότι δεν είναι σωστό ή να κατηγορήσω οποιοδήποτε, σε όλους τούς χώρους υπάρχουν οι καλοί επαγγελματίες Και τα λαμόγια!

Το σωστότερο είναι όταν αγοράζω (όχι μόνο κοτόπουλα) Πρέπει να είμαι εκεί να δω απο που πραγματικά αγοράζω και τι; δεν ξέρω τι εμπειρίες έχεις στην διατήρηση ή αναπαραγωγή σε κοτόπουλα αλλά πάντα προτείνω στους αρχάριους αγορά πουλιών σε μια ηλικία 4ων με 6 μηνών όπου και έχει ξεπεραστεί η ευαίσθητη ηλικία και όλα γίνονται πιο εύκολα για τον αγοραστή ! Επαναλαμβάνω πρέπει να τα βλέπεις και να τα διαλέγεις μόνο σου! Τώρα στην περίπτωση την δικιά σου μπορεί κατά την διάρκεια μεταφοράς οι συνθήκες να μην ήταν οι καλύτερες δυνατές από τους μεταφορείς και αφού δεν βρήκες και νεκρά πουλιά μέσα πάλι καλά!

Όσο αφορά την κλωσσομηχαμη αν δεν ξέρεις να την χρησιμοποιείς Ίσως τα αποτελέσματά να είναι χειρότερα και από μια αποτυχημένη αγορά ! Και όταν λέω δεν ξέρω, αρχίζω πρώτα μέσα από το κοτέτσι απο ποια πουλια Θέλω αυγά; Που βρήκα τον επιβητωρα; Τα χώρισα σε άλλο κοτέτσι να ξέρω τι μου γίνεται; και μετά σκέφτομαι την κλωσσομηχανη!

Σχετικά με την λειτουργία της κλωσσομηχανης και την προετοιμασία αυγών πριν μπουν μέσα έχω ανεβάσει σχετικό θέμα με φωτος στο παρελθόν ρίξε μια ματιά!

Όταν τα πας καλά με την κλωσσομηχανη άλλη μια λύση είναι να αγοράσεις αυγά από φάρμες
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ παρα πολυ για την απαντηση ηταν πολύ κατατοπιστική! Και εγω παντως σε αυτο το συμπερασμα εχω καταληξει με τις φαρμες... λογω τοπου διαμονης ειναι αδυνατο να τα δω πριν τα παρω οποτε δεν θα ξαναπαρω!

Κλωσσομηχανη εχω ξαναβαλει και εχω βγαλει πουλια απο αυγα γειτόνων με επιτυχια! Απλως ηθελα να εχω κανενα πουλι ρατσας οποτε γι'αυτο αγορασα ετοιμα απο φαρμα... Τελοσπαντων,το κακο εγινε δυστυχως και το παθημα εγινε μαθημα... Τα καημενα τα πουλια τι φταινε βεβαια γι'αυτο θα προσπαθησω να σωσω οτι σώζεται!
Εδω να φανταστεις @JAPAN HOSO11 ξαναπηρα μετα απο ενα μηνα silkies απο αλλη φαρμα πολυδιαφημισμενη τα οποια τα εβαλα μαλιστα σε κλουβα καραντινα και μολις ηρθαν απο το ταξιδι το ενα ειχε κοκκιδιωση... Εκανε κουτσουλιες με αιμα, απαραδεκτο. Γιατι δε νομιζω οτι απο το στρες ταξιδιου παθαινουν κοκκιδιωση... Και παλευω τωρα και με αυτο στα σιλκι... Ολα πηγαν στραβα στην πρωτη μου προσπαθεια. Σκετη απογοητευση...
 
Back
Top