Ασθένειες Αναπνευστικό ασθένειες συμπτώματα και θεραπεία

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mortal1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mortal1

PB Member
Εγγραφή
8 Μαρ 2008
Μηνύματα
833
Πόλη
Αιγάλεω
ΠΝΕΥΝΟΝΙΑ

Είναι η προσβολή των πνευμόνων στα ωδικά πτηνά απο βακτήρια ή ιούς,
στα βακτήρια είναι:
Η παστερέλλα
Η σαλμονέλα
Το μυκοβακτήριο
Τα χλαμύδια
Στους ιούς είναι :
Ο ιός της ψευδοπανώλης
Ο ιός της ευλογιάς
Ο ιός της λοιμώδους βρογχίτιδας

Συμπτώματα:
Η ανάπνοη είναι δύσκολη, κυρίως κοιλιακή, με πυθμικό χτύπημα της ουράς. Παρουσιάζεται δύσπνοια, το ράμφος μένει ανοικτό και πολλές φορές παίρνει ιώδες χρώμα. Κάποιες φορές το κεφάλι στρέφεται προς τα πίσω, οι φτερούγες είναι ανοιγμένες και το φτέρωμα είναι ανορθωμένο. Τα μάτια κλειστά και το πτηνό παρουσιάζει μια γενική αδυναμία και είναι και πάρα πολλές οι φορές που η μύτη παρουσιάζει εκροή υγρού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η πνευμονία αντιμετωπίζεται με την χορήγηση αντιβιοτικών, σουλφο-ναμιδών ή κινολονών.
Επίσης πρέπει να δωθεί μεγάλη προσοχή σε μια τέτοια περίπτωση ασθένειας διότι εάν στο πτηνό δωθεί χειρισμός φόβου μπορεί να επιφέρει ακαριαίο θάνατο.
-

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα.
Υπεύθυνα στελέχη μυξο'ι'ών της ομάδας Α, η μετάδοση γίνεται μετην επαφή. Τα άγρια πτηνά (κυρίως τα μεταναστευτικά) αποτελούν φυσική δεξαμενή του ιού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Παρατηρείται βήχας, δύσπνοια, δακρύρροια, ανορεξία, αταξία, εντερικά και μειώνεται η ωοτοκία, η εκκολαπτικότητα και η γονιμότητα.
Στην νεκροτομή παρατηρούνται φλεγμονές στην τραχεία, στους αεροφόρους σάκους, στο περικάρδιο και στις ωοθήκες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο, παρά μόνο για τις όρνιθες.
Συνήθως συνιστάται για 5-7 ημέρες αντιβιοθεραπεία και στην συνέχεια χορηγεία βιταμινών για 10 μέρες στο νερό.

-

ΨΕΥΔΟΠΑΝΩΛΗ

Ασθένεια που μεταδίδεται και προσβάλλει όλα τα ωδικά και καλλωπιστικά πτηνά,ιδιαίτερα τα ψιττακοειδή. Ταστελέχη του ιού ταξινομούνται σε εντεροτροπικά, πνευμονοτροπικά και νευροτροπικά.
Η μετάδοση γίνεται με την επαφή, με τα εκκρίματα(κουτσουλιές) ή τα φτερά μολυσμένων άγριων πτηνών. Ο ιός επίσης μεταδείδεται και μέσω του αυγού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Η νόσος εμφανίζεται σε δύο μορφές,την υπεροξεία και την οξεία.
Στην υπεροξεία μορφή, η οποία εμφανίζεται στα νεαρά πουλιά εστιάζεται στο αναπνευστικό σύστημα. Το πουλί παρουσιάζει έντονη δύσπνοια, βήχα και πυρετό.
Ο θάνατος επέρχεται σε 24-48 ώρες απο τι στιγμή που θα παρατηρηθούν τα συμπτώματα. Είναι και στίγμες που τα συμπτώματα αργούν να φανούν και τότε η μετάδοση είναι ταχύτατη και ένα διάστημα 3-4 ημερών μπορούν να προσβληθούν όλα τα πουλιά των κλουβιών.
Στην οξεία μορφή τα συμπτώματα είναι εμφανή στο αναπνευστικό,το πεπτικό και το νευρικό σύστημα. Το πουλί παρουσιάζει ανορεξία, πολυδιψία, βήχει, φτερνίζεται και αναπνέει με το στόμα ανοικτό.
Ένα ακόμα χαρακτηρίστικο της ψευδοπανώλης είναι η λευκοπράσινη διάρροια, η οποία λερώνει φτέρωμα γύρω από την αμάρα.
Σταδιακά εμφανίζονται νευρικές εκδηλώσεις, παράλυση των άκρων ή πτερύγων και θόλωση του κερατωειδούς με επιπεφυκίτιδα.
Στη νεκροτομή παρατηρείται σηψαιμία, πολλαπλές κηλίδες αίματος στο πεπτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο στομάχι. Επιπλέον παρατηρούνται νεκρωτικές εστίες στο ήπαρ,τη σπλήνα και τα νεφρά, καθώς και ινώδης περιτονίτιδα.
 
Back
Top