Γενικά Αναταξινόμηση του African Grey από το Παράρτημα ΙΙ στο Ι της CITES

Οι εκτροφείς των African Grey σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μια αλλαγή στη νομοθεσία που αφορά στην κατοχή των πουλιών τους.

African-Grey.jpg

Η Γκαμπόν, μια αφρικανική χώρα πρότεινε την αλλαγή της κατηγοριοποίησης των African Grey από το Παράρτημα ΙΙ συνθήκη CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας) στο Παράρτημα Ι . Η πρόταση αυτή υποστηρίχτηκε από άλλες πέντε αφρικανικές χώρες αλλά και την Ε. Ε.

Μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε την καταγραφή όλων των πουλιών που ζουν στην αιχμαλωσία σε χώρες που αποτελούν μέρος της σύμβασης CITES. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Silva Ucova του Τσέχικου Οργανισμού για τη Διατήρηση της Φύσης και Προστασίας της φύσης.

Η τελική απόφαση για την αναταξινόμηση του African Grey θα ληφθεί στην 17η συνεδρίαση της διάσκεψης των μελών της CITES (COP17) στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου και θα συζητηθεί η πρόταση. Μάλιστα, έχει προταθεί να γίνει ανακατάταξη σε όλα τα πουλιά που ζουν σε αιχμαλωσία και όχι μόνο σε αυτά που βρίσκονται στην Τσεχική Δημοκρατία, όπως δήλωσε ο Ucova στην ιστοσελίδα Ararauna.cz.

Η Τσεχία υποστηρίζει αυτήν την ιδέα λόγω των σημαντικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν στο παράνομο εμπόριο του άγριου πληθυσμού των πουλιών. Κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση θα υποστηριχθεί και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία θα ισχύσει και για τους Timneh Grey (Psittacus timneh).

Σε συνέχεια των δηλώσεών του Ucova, "Εάν η πρόταση αυτή εγκριθεί, όλες όλες τις αλλαγές στο νόμο της CITES θα τεθούν σε ισχύ 90 ημέρες μετά το συνέδριο". Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες των αφρικανικών γκρίζων παπαγάλων πρέπει να δηλώσουν τότε τα πουλιά τους.

Αν ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ταξινομηθεί στο Παράρτημα Ι, τότε όλα τα πουλιά θα πρέπει να έχουν ένα κλειστό δαχτυλίδι ή μικροτσίπ. "Κάθε πουλί που ζει σε χώρες που αποτελούν μέλος της σύμβασης CITES, θα πρέπει να καταχωρηθεί. Ωστόσο, κάποια μεγαλύτερα σε ηλικία πουλιά έχουν ήδη εγγραφεί κατά το παρελθόν και συνεπώς οι εκτροφείς μπορούν να χρησιμοποιούν τα παλιά έγγραφα", δηλώνει ο Ucova.

Να θυμίσουμε ότι έχει το τέλος του 2009 οι Ευρωπαίοι εκτροφείς του αφρικανικού γκρίζου παπαγάλου έπρεπε και πάλι να δηλώσουν τα πουλιά τους. Η υποχρέωση αυτή στη συνέχεια άρθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών των πτηνών σε αιχμαλωσία.

Αν η πρόταση εγκριθεί, οι αρχές της CITES θα ενημερώσουν τους εκτροφείς για αυτήν την αλλαγή αμέσως, ώστε να μπορούν να δηλώσουν έγκαιρα τα πουλιά τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, η κατάταξη των πουλιών στο Παράρτημα ΙΙ δεν παρέχει επαρκή προστασία αυτού του είδους από το παράνομο εμπόριο CITES. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι άγριοι πληθυσμοί βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης σε πολλές αφρικανικές χώρες. Άγρια πουλιά έχουν επίσης μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικό περιεχόμενο​

Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος (Psittacus erithacus)
Αφρικανικός γκρίζος Timneh (Psittacus timneh)
 
Κι ότι το διάβαζα προηγουμένως σκεπτόμενος να το δημοσιεύσω. 🙂

Πιστεύω ότι λόγω αυτής της πρότασης
Άρθρο είπε:
Η υποχρέωση αυτή στη συνέχεια άρθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών των πτηνών σε αιχμαλωσία...

Δεν θα καταφέρουν να επιτευχθεί ο στόχος. Οι αφρικανικοί γκρίζοι είναι το νο1 είδος σε πληθυσμό μεγάλων παπαγάλων που αγοράζονται για κατοικίδια. Πλέον πολύς κόσμος έχει 2 ή παραπάνω και κάνει εύκολα σχετικά αναπαραγωγή πουλώντας τα μικρά.

Το κακό είναι ότι ακόμη και σήμερα και παρά την τεράστια αγορά εκτρεφόμενων αφρικανικών γκρίζων, υπάρχει ακόμη κόσμος (ο περισσότερος) που προσπαθεί να αγοράσει ότι φθηνότερο βρει. Και δυστυχώς την πληρώνουν τα άγρια.
 
Είναι φοβερό. Όσο το σκέφτεσαι τόσο είναι να σε βγάζει στην τρέλα. Συναισθηματικά μπερδεύεσαι και μεγαλώνει η σύγχυση βλέποντας πίνακες και στατιστικές. Βρέθηκες ως εκτροφέας ξαφνικά να συνειδητοποιείς πως το φιλαράκι σου "είναι μοναδικό" ή απ' τα ελάχιστα! Τελικά το μεγαλύτερο κακό είναι ο άνθρωπος; Δεν θα γράψω την απάντηση!
 
Κι αφού αυτό έχει πια ψηφιστεί για να προστατεύσει τους άγριος ζακό, αποδεικνύεται ότι δυσκολεύοντας τη διακίνηση των εκτρεφόμενων γκρίζων και μιας και η Ν.Αφρική είναι απο τις πρώτες χώρες με εξαγωγές του είδους ότι μάλλον τους έκαναν κακό καθώς τα νόμιμα πουλιά δεν μπορούν πια να διακινηθούν το ίδιο εύκολα κι η μαύρη αγορά τους όχι μόνο δεν πατάχθηκε αλλά ίσα ίσα άνθισε. Η παρακάτω δημοσίευση υποστηρίζει δεκαπενταπλασιασμό της παράνομης αιχμαλωσίας. https://newsroom.wcs.org/News-Relea...ican-Gray-Parrots-Destined-for-Pet-Trade.aspx
 
Back
Top