Ασθένειες Ανησυχία για κουτσουλιές μπάτζι

Daphni28

PB New Member
Εγγραφή
20 Μαρ 2015
Μηνύματα
19
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια σας παιδια! Εδω και καποιες μερες το μπατζακι μου κανει καπως νερουλες κουτσουλιες, πρασινες με κιτρινο υγρο γυρω γυρω. Δυστυχως δεν εχω και δεν θα εχω προσβαση σε ειδικευμενο πτηνιατρο γαι το υπολοιπο του καλοκαιριου γι'αυτο και στρεφομαι κυριως στη βοηθεια σας ως εμπειροι. Γενικα αλλα συμπτωματα δεν εχω παρατηρησει... Κελαηδαει πολυ, ειναι δραστηριος... Ισως να εχει μειωθει λιγο η ορεξη του αλλα δεν μπορω να σας πω ακριβως ποσο καθως λειπω καποιες ωρες απο το σπιτι και δεν μπορω να τον ελεγχω συνεχεια. Στα πετ σοπ εχει παρει το ματι μου διαφοαρα φαρμακα για παπαγαλακια που αφορουσαν νομιζω και συγκεκριμενα προβληματα εντερου κλπ. Ωστοσο πριν κανω καμια χαζομαρα και αγορασω τπτ μονη μου και το καταστρεψω το πουλι θελω τη δικη σας γνωμη. Να σημειωσω,τελος, πως ο μικρος ειναι στα τελειωματα πτεροροιας, αρκετα μακροχρονης. Δεν ξερω ομως αν αυτη θα μπορουσε να ειναι η αιτια καθως παει σιγουρα πανω απο βδομαδα που βλεπω τις κουτσουλιες του πιο πρασινες. Θα μπορουσε η πτεροροια να προκαλεσει το προβλημα;
Σας ευχαριστω!
 
Δάφνη, θα χρειαστούν καθαρές φωτογραφίες του πουλιού των κουτσουλιών του σε καθαρή κόλλα Α4 και της κοιλιάς του από το στέρνο μέχρι την ουρά με παραμερισμένα τα πούπουλα για να φαίνεται το δέρμα.
 
Επισης περα απο τις φωτογραφιες αν μπορεις πες μας και τη διατροφη/διαμονη του αναλυτικα, μπορει να βοηθησει..
 
Λοιπον Σταυρο επειδη αλλαξα το υποστρωμα του σε Α4 χθες αργα το βραδυ και η φωτο ειναι απο σημερα το πρωι δεν εχει πολλες κουτσουλιες και αυτες που εχει ειναι σχετικα φυσιολογικες θα ανεβασω και φωτο απο το υποστρωμα που ειχα πριν τον αλλαξω,το οποιο ειναι χαρτι κουζινας οποτε φαινονται καλα θεωρω. Οποτε αυτες ειναι στο Α4.

01-20150701_114418_zpsqfjvvzc1.webp02-20150701_114413_zps9q9zz7by.webp

Αυτες ειναι απο το χαρτι κουζινας και το προβλημα νομιζω φαινεται καλυτερα εδω.

03-20150701_101818_zpsbuj0hbxt.webp04-20150701_101802_zpsev5v5zr8.webp

Τωρα φωτογραφιες του πουλιου.

05-20150701_115001_zpsozene0xv.webp06-20150701_115001_zpsozene0xv.webp

Στις τελευταιες δυο φαινεται σαν ενα πουπουλο κατω απ την ουρα του αρχιζει να "ξεφτιζει" κι απ της δυο μεριες, δεν ξερω αν σημαινει κατι...

Τωρα για φωτογραφιες του δερματος δεν ξερω κατα ποσο μπορω να βγαλω γιατι ο δικος μου ειναι κι αγριμι! Δεν καθεται με τιποτα και θα πρεπει να τον κηνυγαω σε ολο το κλουβι για να τον πιασω. Επισης φοβαμαι μην τον τραυματισω οταν τον πιασω αν και ξερω τη μεθοδο που πρεπει να πιανονται τα μπατζι.

Η πτεροροια εχει κρατησει σιγουρα τρεις βδομαδες με ενα μηνα, το καταλαβαινω απο την ποσοτητα των πουπουλων που βγαζει που ειναι πολυ μεγαλυτερη απο το συνηθες. Του εχω αλλαξει τροφη απλως δεν ειμαι σιγουρη κατα ποσο αυτο αρχισε πριν η μετα την αλλαγη τροφης. Να σημειωσω πως η τροφη που του ειχα πριν ηταν deli nature και τωρα του εχω παρει χυμα απο εμπιστο μαγαζι ομως και ελεγμενη, καλης ποιοτητας. Δυστυχως επειδη μεχρι τωρα εδινα εξεταστικη δεν εβρισκα καθολου χρονο για φρουτα και λαχανικα οποτε δεν ειχε στη διατροφη του ως τωρα. Μιας που αναφερθηκε ομως εχω νεκταρινια, κερασια και ντοματες σπιτι... Να του δωσω η επειδη κανει αυτες τις κουτσουλιες να μην του προσφερω κατι προς το παρον;
 
Στις κουτσουλιές δεν βλέπω κάτι εμφανές τουλάχιστον εγώ. Νομίζω στο χαρτί κουζίνας, φταίει η απορροφητικότητα για την εμφάνιση γύρω από τις κουτσουλιές. Στην δεύτερη φωτογραφία, φαίνονται κουτσουλιές στην πατήθρα, σαν από διάρροια; Τι είναι αυτό ακριβώς; Συνέχισε να τις παρακολουθείς φυσικά.
Επειγόντως γύρνα στην προηγούμενη τροφή και κόψε την χύμα όσο και να ξέρεις τον άνθρωπο. Στο χύμα ούτε τον εαυτό μας δεν εμπιστευόμαστε.
Όχι μην δώσεις αυτήν την στιγμή λαχανικά. Μπορείς να δώσεις πράσινα σκούρα χορταρικά όμως, φρέσκα αρωματικά όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, μέντα, θυμάρι.
Δώσε αυγό για να ενισχύσεις τις πρωτεΐνες λόγω πτερόρροιας.
 
Χαιρομαι που φαινονται φυσιολογικες, δεν ξερω πως εμενα μου φανηκαν καπως... Παλιοτερα δεν ειχαν τοσο κιτρινο γυρω γυρω ουτε ηταν τοσο πρασινωπες... Ισως να φταιει η τροφη τελικα τι να πω; Θα την αλλαξω το συντομοτερο! Οσο για την πατηθρα επειδη πριν λιγο καιρο ειχα μια αλλη πατηθρα πανω απο αυτην και καθοταν αρκετες ωρες απο πανω οι κουτσουλιες επεφταν πανω της αντι στο πατωμα και εγω τις σκουπιζα με χαρτι οποτε τωρα εχουν μεινει λιγα απομειναρια.
 
Κατάλαβα, βάλε την σε νερό να μαλακώσουν να φύγουν εντελώς και πέρασέ την με λίγο ξύδι. Οι κουτσουλιές τους περιέχουν διάφορα παθογόνα μικρόβια, που παραμένοντας στο περιβάλλον ή τσιμπολογώντας τες τα πουλιά, επιμολύνονται. Όταν κάτι δεν πάει καλά, το πρώτο που κάνουμε να τηρούμε πιο σχολαστική καθαριότητα, για ν' αποφύγουμε τον κύκλο ζωής των μικροβίων. Μπορείς για κάποιες μέρες 3-4, να του βάζεις μερικές σταγόνες μηλόξυδο στο νερό του, κατά προτίμηση βιολογικό από κατάστημα βιολογικών προϊόντων.
 
Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες! Θα κανω μια ολικη καθαριοτητα του κλουβιου το συντομοτερο! Μηλοξυδο του βαζω παντα μια στο τοσο στο νερο. Μου χε πει ο κτηνιατρος να το κανω.
 
Παιδια τσεκαροντας σημερα το κλουβι του μικρου παρατηρησα πως μισες κουτσουλιες ειναι πρασινωπες φυσιολογικες οπως μου ειχατε πει την προηγουμενη βδομαδα, σε ενα σημειο ομως ηταν αυτες που με ανησυχησαν παλι.

01-20150708_103914_zpssfw9vioz.webp02-20150708_103929_zpscdjf64fi.webp

Ειμαι υπερβολικη; Ειναι οκ; Με τρομαζει το οτι φαινονται τοσο νερουλες και εχουν τοσο ασπροκιτρινο γυρω τους. Δυστυχως μεχρι τωρα δεν ειχα προσβαση σε πετ σοπ για να του παρω καινουρια τροφη. Του αγορασα μια σημερα που λεγεται wellness και εκανε 6 ευρω( ομολογω πως τα εκλαψα λιγο λογω των καιρων αλλα χαλαλι του). Φανταζομαι πως για να ταν τοσο ακριβη ειναι καλης ποιοτητας. Θα δω τωρα μπας και μετα απο καποιες μερες εχουν αλλαξει οι κουτσουλιες του.
 
Δεν είναι καλές οι κουτσουλιές του. Τι έχει φάει πλην σπόρων τις τελευταίες μέρες;
 
Οταν λες πλην σπορων;Εννοεις τι αλλο περιειχε η τροφη η φρουτα λαχανικα κτλπ; Η τροφη ηταν χυμα οποτε δεν ξερω να σου πω; Τι ακριβως περιειχε. Οσο για φρουτα και λαχανικα δεν του εχω δωσει τιποτα οπως με ειχες συμβουλεψει παραπανω... Να του δωσω μηπως αβγο; Θα το βοηθησει;
 
Οταν λες πλην σπορων;Εννοεις τι αλλο περιειχε η τροφη η φρουτα λαχανικα κτλπ; Η τροφη ηταν χυμα οποτε δεν ξερω να σου πω; Τι ακριβως περιειχε.
Να αποφεύγεις τις χύμα τροφές... κρύβουν κινδύνους σοβαρούς για τα πτηνά μας.
 
Κατ' αρχήν όπως σου είπε ο @misalouris πιο πάνω, μην δίνεις χύμα τροφή στο πουλάκι, για τους λόγους που περιγράφονται στο άρθρο μας https://community.petbirds.gr/threads/Χύμα-ή-συσκευασμένη-τροφή-για-το-πουλάκι-μας.19008/ και παρέλειψε ο Γιάννης, ίσως από άγνοιά του.
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ο φόβος των ακάρεων είναι πιο αυξημένος. Αντικατέστησε άμεσα το μείγμα των σπόρων με μια συσκευασμένη τροφή.
Δώσε από αύριο και για τρεις μέρες νερό με Μηλόξυδο
και μετά άλλες τρεις-τέσσερις μέρες σκορδόνερο.
Και να παρατηρείς σχολαστικά τις κουτσουλιές και να μιλάμε μήπως χρειαστείς γιατρό.
Φυσικά αν μπορείς να πας σε γιατρό, είναι η καλύτερη επιλογή σε κάθε περίπτωση.
 
Την χυμα οπως ειπα και πανω την αντικατεστησα οποτε θα δουμε αν εφτεγε εν τελει αυτη. Μηλοξυδο θα του βαλω, εχω και βιολογικο. Τωρα για γιατρο δυστυχως δεν εχω προσβαση γιατι το καλοκαιρι δεν μενω σε μεγαλουπολη.Ας ελπισουμε να ειναι κατι περαστικο και οχι τιποτα σοβαρο γιατι εχω δεθει πολυ μαζι του και θα στενοχωριομουν πολυ αν παθαινε κατι. Σπιτι εχω νεκταρινια και αβγο... Να του προσφερω κατι απο τα δυο η θα χειροτερεψει η κατασταση;
 
Σπιτι εχω νεκταρινια και αβγο... Να του προσφερω κατι απο τα δυο η θα χειροτερεψει η κατασταση;
Προς το παρόν τίποτα πλην σπόρων. Εκτός αν βρεις χλωρή ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, μέντα ή δυόσμο. Με λίγα λόγια αρωματικά βότανα.
 
Back
Top