Ανοιξιάτικος παπαγάλος που κρέμεται (Loriculus vernalis)

Fotis_K

PB Known Member
Εγγραφή
5 Ιουν 2008
Μηνύματα
3.116
Πόλη
Αθήνα
Ζουν συνήθως στα δάση. Αν και η γλώσσα τους δεν είναι όπως των lorries, τρώνε ακριβώς τα ίδια φαγητά και με τον ίδιο τρόπο. Το μέγεθος τους δεν ξεπερνά τα 14 εκατοστά. Τρέφονται με μικρούς σπόρους, μια κανονική ποσότητα από φρέσκο νέκταρ. Κάπου-κάπου ζωύφια και φρούτα. Τα θηλυκά συνήθως δεν έχουν μπλε κηλίδες στο λαιμό και οι ίριδες τους είναι καφετιές.

Είναι μικρά, καθόλου επιθετικά πουλιά και έχουν πολύ ενδιαφέρον. Μπορείτε άφοβα να τα κρατάτε μαζί με άλλα μικρά πουλιά που τρώνε σπόρους και έχουν μαλακό ράμφος.

Οι παπαγάλοι που κρέμονται βρίσκονται σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία και στα διάφορα γειτονικά νησιά της, συμπεριλαμβανομένων και των Φιλιππίνων. Έχουν συνέχεια την ανάγκη ειδικών και δεν υπάρχει πιθανότητα να εξημερωθούν η ακόμα και να μιλήσουν. Είναι πολύ διασκεδαστικά πουλιά! Το όνομα τους το πήραν από τον ασυνήθιστο τρόπο που κάθονται πάνω στις κούρνιες, δηλαδή κάθονται ανάποδα και το κεφάλι τους κρέμεται κάθετα προς το έδαφος, όπως ακριβώς και οι νυχτερίδες. Όταν ο καιρός είναι καλός κι έχει ήλιο ίσως τότε να κάνουν μπάνιο.

Έχει αποδεδειχθεί ότι τα πουλιά αυτά είναι πολύ ακατάστατα. Ειδικά όταν τα κρατάτε σε κλουβιά και τους ρίξετε μέσα κομμάτια από φρούτα, θα αρχίσουν να τα πετάνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι, οι τροφές μπορεί να κολλήσουν πάνω στα σύρματα της κλούβας η ακόμα και να λερώσουν τα έπιπλα του σπιτιού σας. Επίσης βεβαιωθείτε ότι βάλατε στο πάτωμα της κλούβας ένα απορροφητικό χαρτί, ώστε να απορροφούνται όλα τα υγρά που κάνουν.

Ένα κλουβί που είναι αρκετά μεγάλο για να πετάνε τα πουλιά και να καθαρίζεται ευκολότερα, είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Όταν ο καιρός είναι ζεστός μπορείτε να τα αφήνετε έξω στο ύπαιθρο. Μονό κάτω από τέτοιες συνθήκες τα πουλιά θα κλωσήσουν τα αυγά με επιτυχία. Το θηλυκό κτίζει μόνο του την φωλιά μέσα στο κλουβί η μέσα σ ένα κουτί χρησιμοποιώντας φύλλα που τα μεταφέρει βάζοντας τα ανάμεσα στα οπίσθια και το στήθος του. Τα φύλλα κατόπιν κόβονται σε λωρίδες κατά μήκος και γι αυτό το λόγο, προτιμούνται τα πράσινα φύλλα.

Τα αυγά γεννιούνται σε διαδοχικές, και όχι εναλλασσόμενες ημέρες, γεγονός που είναι μοναδικό σε όλη την οικογένεια των ψιττακόμορφων. Θα επωαστούν για 3 εβδομάδες και έτσι από την κάθε φωλιά θα έχουμε 3-4 μικρά που μετά από 5 εβδομάδες θα αρχίσουν να πετάνε. Τα μικρά μοιάζουν με τους γονείς τους αν και έχουν πιο σκούρο χρώμα στα πόδια και πιο ανοικτό ράμφος. Εάν θέλετε να πετύχει η αναπαραγωγή, βεβαιωθείτε ότι δίνετε στα πουλιά σας αρκετή πρωτεΐνη και την κατάλληλη τροφή!
 
Το άρθρο παραχωρείται από τον @Fotis_K στην Κοινότητα του PetBirds (PBCP). Το περιεχόμενό ή τμήμα του περιεχομένου του διατίθεται στα μέλη μας για την περεταίρω ανάπτυξη και ενημέρωσή του με νέες, επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Το PBCP άρθρο: Vernal hanging parrot (Loriculus vernalis).

Σχετικά: PetBirds Community Project
 
Back
Top