Γενικά Ανοιχτό παράθυρο και ξυλόσομπες

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης ζιζι
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ζιζι

PB Known Member
Πόλη
Κωνσταντινούπολη
Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο:)
Δεν ξέρω αν έχω γράψει το θέμα στη σωστή ενότητα 🙄

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για κάτι που με προβλημάτισε αρκετά σήμερα το πρωί.
Ο καιρός έχει κρυώσει αρκετά και άρχισαν κάποιοι να ανάβουν ξυλόσομπες. Φυσικά καίνε ό,τι ξύλα βρουν τζάμπα, ακόμη και παλιά έπιπλα κτλ. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Σήμερα άνοιξα να αερισω το σπίτι όπως κάθε πρωί και μπορείτε να φανταστείτε πως μυρίζει τώρα. Φαντάζομαι πως αυτο είναι επιβλαβες και για το πουλάκι. Στο ίντερνετ βρήκα διάφορες λύσεις, όπως να βρασω ευκάλυπτο κτλ. Κάτι τέτοιο θα ήταν ασφαλές για το παροτλετ;

Έχετε να προτείνετε κάποιον τρόπο για να καθαρίζει η ατμόσφαιρα του σπιτιού μια και απ'ό,τι φαίνεται θα πρέπει να ξεχάσω το ανοιχτό παράθυρο;
Κάποιο μηχάνημα ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι μια εποχή δύσκολη για όλους.
Από τη μια η οικονομική πίεση έχει φέρει σε απίθανη κατάσταση τους άπορους.. έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό τους και στην προσπάθεια να βγάλουν το χειμώνα θα κάψουν όχι μόνο ξύλα και παράγωγά τους αλλά και οτιδήποτε καίγεται... Ανθρώπινο νομίζω .. κι ας τους φερόμαστε σαν κοινωνία απάνθρωπα!
Επιπρόσθετα όλοι έχουμε εγκαταλείψει τους ακριβούς τρόπους θέρμανσης και πήγαμε σε πιο παλιές μεθόδους θέρμανσης όπως είναι η ξυλόσομπες, τα τζάκια που λίγο πολύ προσθέτουν σε αιωρούμενα σωματίδια και κατάλοιπα καύσης στην ατμόσφαιρα...
Ακόμη και οι πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις όπως κι οι θερμάστρες με pelets αν δεν είναι καλορυθμισμένα έχουν κι αυτά τη συμμετοχή τους.
Από την άλλη οι κακές για την εποχή συνθήκες. η άπνοια και όλα τα σχετικά κρατούν όλα τα παραπάνω μέσα στις πόλεις και στα σπίτια μας. Ειδικά για λεκανοπέδια ή πόλεις σε κοιλάδες τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.
Προσωπικά δε βλέπω άλλη λύση εκτός ίσως από τον αέρα έστω και βοριαδάκι που θα απομακρύνει όλους τους ρύπους για να μπορέσουμε να ανασάνουμε κάπως άνθρωποι και ζώα.
Ας παρακαλάμε λοιπόν όλοι μαζί.. Να φυσήξει.
Για όσους διαθέτουν κλιματιστικό μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού τους αν το βάλουν να δουλέψει για 30-45 λεπτά της ώρας.
Ακόμη και οι ιονιστές - καθαριστές μπορούν να κάνουν καθαρισμό αλλά με μεγαλύτερη επιβάρυνση στο μηχάνημα.,

Τελευταία επεξεργασία:
Έχετε απόλυτο δίκιο αν και εδώ δεν μιλάμε για άπορους και η θέρμανση στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα εφόσον το αέριο είναι πολύ πολύ φτηνό. Σκεφτείτε ότι για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα (εδώ μαγειρευουμε με αέριο και όχι με ρεύμα) πληρώνω 10 λίρες τον μήνα.

Air condition δεν έχω, για αυτό από το πρωί προσπαθώ να ενημερωθώ όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αγοράσω έναν ιονιστη!meh
Προς το παρόν, σήμερα έβρασα κανέλα μήπως και ξεμυρισει λίγο γιατί εβηχα ασταμάτητα όλο το πρωί.

Ξέχασα πως πρόκειται για την Κωνσταντινούπολη... αλλά κι εκεί η κατάσταση δεν είναι κι ότι καλύτερο.
Τα ίδια με μας για να μην πω σε κάποιες περιπτώσεις και χειρότερα.
Συνήθως αυτό το φαινόμενο προκαλείται τις απογευματινές ώρες όταν και ξεκινούν να "ανάβουν" οι θερμάστρες.
Αν εκείνη την ώρα κρατήσουμε κλειστά τα ανοίγματα του σπιτιού μας τότε περιορίζεται κάπως το φαινόμενο μέσα στο χώρο μας...
Ο ιονιστής δεν ξέρω πόσο μπορεί να βοηθήσει την ώρα αιχμής του φαινομένου.

Κύριε Γιάννη, αυτό ίσχυε μέχρι πέρσι. Άνοιγα το πρωί, αυτοί άναβαν τη σόμπα το απόγευμα. Κανενα πρόβλημα δηλαδή. Φετος η σόμπα καιει όλη την ημέρα. Μονο σε ένα σπίτι υπάρχει ξυλόσομπα και αυτό είναι ακριβώς απέναντι από το δικό μου.

ακριβώς απέναντι από το δικό μου
Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν η πηγή ρύπανσης είναι κοντά μας και οι συνθήκες ευνοούν την μεταφορά τους προς το χώρο μας.
Τι να πούμε;
Υπομονή και προσοχή.

Ζωή κάπου το είχα ξαναγράψει... Πήρα αυτό για τη σκόνη κυρίως και μικροοργανισμούς
https://www.delonghi.com/el-gr/proi...ir-treatment/katharistes-aera-ionistes/ac-150

και η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο τουλάχιστον που το έχω είναι τέλεια. Αλλά μην αγοράσεις ιονιστή (και αν έχει λειτουργία ιονιστή ένας καθαριστής αέρα, μην τον βάζεις σε λειτουργία). Είναι επικίνδυνο.

Δες τι γράφει:
  • Σύστημα AQS: η ποιότητα αέρα ελέγχεται συνεχώς κατά την διάρκεια της λειτουργίας της συσκευής ενώ ο φωτισμός θα αλλάξει χρώμα σύμφωνα με την κακή, μέτρια ή καλή ποιότητα αέρα
  • Αισθητήρας ΑΕΡΙΩΝ & ΟΣΜΩΝ: όταν ο αισθητήρας εντοπίσει σωματίδια καπνού και οσμών και βρίσκεται στη θέση AUTO επιταχύνει την ταχύτητα του για να καθαρίσει τον αέρα με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο
  • 4 στάδια φιλτραρίσματος
  • Πλενόμενο επαναχρησιμοποιήσιμο ΠΡΟ-ΦΙΛΤΡΟ για μεγάλα σωματίδια σκόνης και τρίχωμα κατοικιδίων
  • 2 σε 1 φίλτρο EPA + ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: αποτελεσματικό ενάντια στα μικρά σωματίδια της σκόνης από 0.3 µm όπως καπνό, γύρη κ. Α.
  • Φίλτρο TiO2 (photocatalyst Titanium dioxide) με UV light: ο συνδυασμός των δυο έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση επιβλαβών οργανισμών
  • Λειτουργία Ιονιστή με ξεχωριτό πλήκτρο επιλογής
  • 3 ταχύτητες λειτουργίας
  • Ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης παύσης λειτουργίας για 1-2-4-8 ώρες
  • Ηλεκτρονικό πάνελ ελέγχου με πλήκτρα αφής

Όλη μέρα.. Μόνο το βράδυ το κλείνω (ή το βάζω στο χαμηλό στο δωμάτιο του Σπύρου). Θέλει αλλαγή φίλτρων ανα 6μηνο με 24ωρη λειτουργία (βάλε 4μηνο δηλαδή). Και ποτέ ιονιστή!😎

Σε ευχαριστώ πολύ ρε Γιώργο. Κι ο πατέρας μου που τα έψαξε λίγο σήμερα στο συγκεκριμένο κατέληξε. Μακάρι να το βρω γρήγορα και να κάνει όντως δουλειά γιατί είδα ότι ο γείτονας σήμερα κουβάλησε ξύλινες πόρτες εσωτερικού χώρου για να κάψει τις επόμενες μέρες

Back