Ασθένειες Αντιβιώσεις - προληπτικές εξετάσεις

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης JohnP
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

JohnP

PB New Member
Εγγραφή
10 Μαϊ 2014
Μηνύματα
154
Πόλη
Γιαννιτσά
Καλησπέρα,

Στα περισσότερα πτηνά ανα διαστήματα δίνουν διάφορες αντιβιώσεις για να αποφύγουν τυχόν αρρώστιες που τα περιτριγυρίζουν ανά περιόδους. Θα πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο για τους παπαγάλους μας μικρούς και μεγάλους ή δεν χρειάζεται-συνιστάτε; Επίσης, θα πρέπει να πηγαίνουμε 1-2 φορές τον χρόνο στον κτηνίατρο προληπτικά όπως τα περισσότερα κατοικία που ζουν μέσα στο σπίτι ή εφόσον ακολουθούμε μια σωστή διατροφή και ο παπαγάλος μας φαίνεται καλά, τζάμπα θα ταλαιπωρήσουμε;
Τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν περιπτώσεις που ο παπαγάλος μας είναι υγιής, σε αντίθετη περίπτωση είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό γιατρό για το κατοικίδιο μας.
 
Προληπτική αντιβίωση είναι που για μένα αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Είναι σαν να παίρνουμε εμείς κατά διαστήματα π.χ amoxil μήπως αρρωστήσουμε από Χ ασθένεια.
Προληπτικές εξετάσεις στις κουτσουλιές, εγώ κάνω ανά δύο χρόνια περίπου.
Ωστόσο έχασα ένα cockatiel από ανεξήγητους λόγους αιφνιδίως και ένα Budgie από δυστοκία.
Ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων είναι κάτι που με απασχολεί στο μυαλό μου αλλά δεν ξέρω ποιες θα μπορούσε να είναι, δεν γνωρίζω τα κατάλληλα εργαστήρια και οι κτηνίατροι, παρόλο που ο δικός μου είναι αρκετά καλός, πάντως ιδιαίτερα ειδικευμένοι δεν είναι.
 
Δηλαδή Μαρία να πάρω ενα δείγμα απο την κουτσουλιά και να το πάω στον γιατρό? Να μην πάρω τον παπαγάλο να τον δει;
 
Εγώ τους παίρνω μαζί μου για εξέταση (βασικά έρχεται ο ίδιος στο σπίτι και τα βλέπει) και έχω μαζέψει πριν κουτσουλιές που του δίνω και τα στέλνει στο εργαστήριο.
 
Γιαννη αρχικα θελω να σε ρωτησω πως φανταζεσαι την επισκεψη/εξεταση ενος παπαγαλου σε ενα κτηνιατρειο σαν αυτα που εχεις μπει ως τωρα.

Εγω μια φορα χρειαστηκε να τρεξω πραγματικα πουλι στον κτηνιατρο, κι ηταν οταν πηρα τον πρωτο μου αμαζονιο κι επειδη ηταν φανερα αρρωστος και αυτο ακουγοταν και χωρις στηθοσκοπιο. Απο τοτε ευτυχως δεν ξαναχρειαστηκε περα απο εξεταση κουτσουλιας στο στερεοσκοπιο να ξαναπαω πουλι σε γιατρο. Επειδη οπως ειναι γνωστο δεν υπαρχουν στην Ελλαδα κτηνιατροι εξειδικευμενοι απολυτα στα πουλια, πρεπει αρχικα να βρεις καποιον με καλες συστασεις που να μπορεις να απευθυνθεις σε μια ωρα αναγκης. Αν εχει ενα πουλι κατι, πρωτος θα το αντιληφθει ο ιδιοκτητης του που ζει μαζι του.

Την προληπτικη αντιβιωση κι εγω τη θεωρω πολυ κακη τακτικη. Το να στελνεις δειγματα απο κουτσουλιες 1-2 φορες το χρονο ειναι μια καλη προληψη για τα παρασιτα του εντερου. Αν και μια διατροφη πλουσια σε φρεσκα λαχανικα και φρουτα δεν εχω ακουσει να επιτρεπει χωρις να συντρεχουν κι αλλοι λογοι την αναπτυξη παρασιτων.
 
Καλησπέρα,

Σόρρυ για την καθυστέρηση της απάντησης, αλλά είχα τρεχάματα με την δουλειά. Λοιπόν, όπως όλα τα κατοικίδια που ζουν μέσα στο σπίτι, έτσι και ο παπαγάλος κατα την γνώμη μου χρειάζεται προληπτικές εξετάσεις. Έκλεισα ήδη ραντεβού στο Αριστοτέλειο την ερχόμενη Τρίτη για προληπτική εξέταση, στην οποία θα προσκομίσω εκτός απο τον Larry και δείγματα κουτσουλιάς σε εφημερίδα και αλουμινόχαρτο όπως μου ζήτησαν. Τα νέα θα σας τα ανακοινώνω μετά την επίσκεψη :)
 
Καλησπέρα,

Σήμερα πήγαμε για επίσκεψη στο πανεπιστήμιο και οι εξετάσεις μας ήταν καλές, εκτός απο ένα βακτήριο που βρέθηκε στο έντερο να είναι σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από τα κανονικά. Η καθηγήτρια, μου συνέστησε να μην δώσω αντιβίωση και να το παλέψω με καθάρισμα του κλουβιού με αμμωνία, μιας και το ζεστό νερό με ξύδι δεν καταστρέφουν το συγκεκριμένο βακτήριο.
 
Πολύ ωραία, αγόρασε βιολογικό μηλόξυδο και δώσε του 3-4 μέρες με το νερό. Πιστεύω θα το βοηθήσει αφού είναι τόσο ελαφρά. Και γενικώς, δίνε του το τσάι 3 βοτάνων (ρίγανη,θυμάρι, βασιλικός), μηλόξυδο και σκορδόνερο και θα είναι πάντα καθαρά τα έντερά του.
 
Σε τι περιεκτικότητα στο νερό του Μαρία;

Επίσης, μια απορία ρε παιδιά, εάν απομακρύνω τον παπαγάλο και ψεκάσω το κλουβί με νερό και αμμωνία στις ποσότητες που μου έδωσε, δεν θα πρέπει να ξεπλυθεί το κλουβί; Μου είπε ότι μετά απο 20 λεπτά δεν μένει στο σίδερο του κλουβιού... Τι να πω, αυτή ξέρη, αλλά μου φαίνεται περίεργο.
 
Επιπλέον, θα ήθελα να σας ενημερώσω με αφορμή το υπέροχο άρθρου του Ανέστη
Οικογένεια Αμαζόνων, Phoebe, Joey, Betty & Barney
Είδα σε μία φώτο που είχε το ρόδι και έναν στύλο για βάση, μου είπε η γιατρός ότι δεν είναι καλό να αφήνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο κλουβί, γιατί μαζεύουν βακτήρια και μύκητες που μεταδίδονται στους φίλους μας. Πιθανόν και ο δικός μου να την πάτησε έτσι, μιας και είχα αφήσει φρούτα και λαχανικά στην ταίστρα μια-δυο φορές όταν τον είχα έξω. Άρα, καλό είναι μέσα σε σχετικά μικρό διάστημα να τα μαζεύουμε ή να τα ανανεώνουμε, όπως επίσης και σε μικρές ποσότητες.
 
Ναι αναφέρεται συνεχώς σε ποστς και άρθρα του φόρουμ.
Φρούτα και λαχανικά ανάλογα την εποχή, τον χειμώνα να μαζεύουμε εντός της ημέρας και το καλοκαίρι το αργότερο εντός 4 ωρών. Το ίδιο ισχύει και για το αυγό.
 
  • Like
Αντιδράσεις: JohnP
Γιαννη σωστο αυτο που λες. Μην σε ανησυχει ομως το αποτελεσμα του εργαστηριου, παλιοτερα ειχα στειλει κουτσουλιες στο, ενα απο τα γνωστοτερα εργαστηρια στη Γερμανια και ειχε δειξει στο ενα πουλι που ειχα τοτε, οπως και στο δικο σου τωρα, ενα βακτηριο που υπαρχει φυσιολογικα στο εντερο τους να ειναι σε λιγο υψηλοτερα επιπεδα. Μου ειχαν πει οτι δεν χρειαζεται να κανω τιποτε και δεν ενδεικνυτο αντιβιωση γι'αυτο. 😉

Το ροδι παρεμπιπτοντως που ειναι στη φωτογραφια δεν εμεινε εκει ουτε για μια ωρα. Τα δικα μου ειναι πιρανχας. :D
 
Γιαννη σωστο αυτο που λες. Μην σε ανησυχει ομως το αποτελεσμα του εργαστηριου, παλιοτερα ειχα στειλει κουτσουλιες στο, ενα απο τα γνωστοτερα εργαστηρια στη Γερμανια και ειχε δειξει στο ενα πουλι που ειχα τοτε, οπως και στο δικο σου τωρα, ενα βακτηριο που υπαρχει φυσιολογικα στο εντερο τους να ειναι σε λιγο υψηλοτερα επιπεδα. Μου ειχαν πει οτι δεν χρειαζεται να κανω τιποτε και δεν ενδεικνυτο αντιβιωση γι'αυτο. 😉

Το ροδι παρεμπιπτοντως που ειναι στη φωτογραφια δεν εμεινε εκει ουτε για μια ωρα. Τα δικα μου ειναι πιρανχας. :D

Δεν αμφέβαλα ότι εσύ το γνωρίζεις, αλλά υπάρχουν και άτομα σαν και εμένα στο φόρουμ τα οποία καθημερινά μαθαίνουν, αν και σωστά επισήμανε η Μαρία οτι έχει ειπωθεί σε πολλά θέματα πριν.
 
Ερώτηση: μου σύστησε η γιατρός το baycox 2.5%, το οποίο μου είπε να το βάλω σε δοχείο σε συγκεκριμένη ποσότητα και να ραντίσω το κλουβί. Όλα τα άρθρα που διάβασα στο φόρουμ + γενικές αναζητήσεις στο ιντερνετ λένε οτι χορηγείται στο νερό σε συγκεκριμένη ποσότητα. Έχει κανείς ιδέα, μπορεί να κατατοπίσει, αν και θα προσπαθήσω να καλέσω αύριο την γιατρό, αλλά άγνωστο εάν θα απαντήσουν αυτή την περίοδο...
 
λένε οτι χορηγείται στο νερό σε συγκεκριμένη ποσότητα. Έχει κανείς ιδέα, μπορεί να κατατοπίσει
Δες εδώ Γιάννη Aναπαραγωγη χωρις προληπτικη αγωγη | Σελίδα 3
μου σύστησε η γιατρός το baycox 2.5%, το οποίο μου είπε να το βάλω σε δοχείο σε συγκεκριμένη ποσότητα και να ραντίσω το κλουβί
Πρώτη φορά το ακούω αυτό.
 
Λες να το έχασα κάπου Σταύρο; Μου είπε συγκεκριμένα, δε συνιστώ να δώσεις αντιβίωση, καλύτερα βάλε αμμωνία (σε συγκεκριμένες ποσότητες) σε νερό και ράντισε το κλουβί, αφού απομακρύνεις τον παπαγάλο. Στην συνέχεια μου είπε, θα σου γράψω την συνταγή, και ψάχνω για το φάρμακο της συνταγής στο ίντερνετ και λέει πως είναι αντιβιοτικό και χορηγείτε στο νερό. Γι'αυτό απόρησα και ρώτησα εάν κάποιος έχει αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο. Δυστυχώς σήμερα δεν τους βρήκα στο τηλέφωνο για διευκρινήσεις, θα πάρω και αύριο...
 
Εγώ απ' όσο ξέρω γενικά, όσο χαμηλότερο ΡΗ έχει ένα ζώο, τόσο μειώνονται οι αποικίες των παθογόνων μικροβίων και αποφεύγουμε πιθανή επιθετικότητά τους.
Κάτι που προλαμβάνουμε με την χρήση ουσιών όπως π.χ μηλόξυδου.
Αντιθέτως τα ενισχύουμε όταν ταίζουμε λιπαρά και γλυκά.
Αν το εκφράζω λάθος, κς με διορθώσει κάποιος που το έχει καταλάβει καλύτερα.
 
Σαν φαρμακοποιός έχω να προσθέσω και γω 2-3 λόγια πάνω στο θέμα. Η "προληπτική" χρήση αντιβίωσης κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι καλό. Καταρχάς υπάρχει μόνιμα η πιθανότητα η αντιβίωση να οδηγήσει σε σχηματισμό ανθεκτικών στελεχών με αποτέλεσμα όταν το πουλάκι όντως την χρειαστεί να είναι άχρηστη. Κατά δεύτερον οι αντιβιώσεις μπορούν να σκοτώσουν την φυσιολογική χλωρίδα του ζώου με αποτέλεσμα να ανατραπεί η ισορροπία και να αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια εις βάρος των ωφελίμων. Μια σωστή δίαιτα, ένα καθαρό περιβάλλον και μια αποπαρασίτωση μια φορά το χρόνο αρκούν. Αντιβίωση μόνο μετά από εντολή πτηνίατρου (και όχι απλού κτηνίατρου που κατά πάσα πιθανότητα απλά θα δώσει το ίδιο φάρμακο που θα έδινε το Pet shop).
 
Back
Top