Φροντίδα Αν έχω grit στα πουλιά πρέπει να έχω και σουπιοκόκκαλο;

Το grit είναι μια πλούσια πηγή σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο.
Το σουπιοκοκαλο από την άλλη, από όσο γνωρίζω, στα πουλιά παρέχει μόνο ασβέστιο.
Καλό θα ήταν στο κλουβί να υπάρχουν και τα δύο ώστε να έχει το πουλί την δυνατότητα να επιλέγει🙂
 
Νομίζω ότι το σουπιοκόκκαλο είναι απαραίτητο στα θηλυκά.. Τα αρσενικά υπερκαλύπτονται εάν σε εβδομαδιαία βάση χορηγείται βραστό αυγό με το τσόφλι. Προσωπικά.. Τα αρσενικά μου το σουπιοκόκκαλο δεν το έχουν αγγίξει ποτέ..
 
Καλά μην νομίζεται ότι και τα θηλυκά τρελενονται με το σουπιοκοκαλο. Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ είναι ότι το τρώνε μόνο όταν το έχουν ανάγκηκαι όχι σε καθημερινή βάση.
Καλό είναι όμως να υπάρχει στο κλουβί. Εξάλλου, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Εδώ έχω δει καναρίνι να τρώει του σοβαδες από τον τοίχο, το σουπιοκοκαλο δεν θα φάει;😉🙂
 
Το φώσφορο, το ιώδιο και πολλά μεταλλικά και όχι μόνο στοιχεία που περιέχει το κόκκαλο της σουπιάς το κάνει να υπερτερεί από κάθε άλλο παρασκευασμένο "παραμύθι" του εμπορίου.
Ας διαβάσουμε λίγο να μην είμαι είμαστε λάθος στις σκέψεις μας παιδιά https://community.petbirds.gr/threads/Σουπιοκόκκαλο-στα-πουλιά.17816/
 
Ας διαβάσουμε λίγο να μην είμαι είμαστε λάθος στις σκέψεις μας παιδιά https://community.petbirds.gr/threa...] Δηλαδή αρκεί απλά σουπιοκοκκαλο χωρίς grit?
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Χωρίς να είμαι ο ειδικός. Έχω φτιάξει ένα μείγμα σπόρων και σε μια αναλογία περίπου 5-7% έχω προσθέσει και Grit. Δεδομένο ότι (τώρα που ζέστανε ο καιρός) τους βάζω περίπου 15gr την εβδομάδα από αυτό το μείγμα μπορείς να καταλάβεις για τι αναλογία μιλάμε.
Κάποιοι το χορηγούν ξεχωριστά σε μια μικρή δόση χωρίς να το αναμειγνύουν ώστε να βλέπουν τις ανάγκες του πουλιού αναλόγως της κατανάλωσης.

Μπορείς λοιπόν να δοκιμάσεις κάτι από τα παραπάνω και να παρατηρήσεις τα πουλάκια. Αυτά έχουν τον τρόπο να σου που τι θέλουν και τι όχι.
 
Προσωπικά το έδωσα κάποια στιγμή μόνο δοκιμαστικά και δεν μπορώ να βρω έστω και ένα λόγο να το βάλω σε μόνιμη βάση.
Δεν ξέρω τι στερούνται τα πουλιά χωρίς το grit .. και μιλάω για σποροφάγα πουλιά που ανοίγουν τους σκόρους και δεν τους καταπίνουν ολόκληρους όπως οι κότες ή τα περιστέρια.
Το σουπιοκόκκαλο από την άλλη δεν τολμάω να το ξεκρεμάσω από τα πουλιά.
 
Εκτός από το σουπιοκόκκαλο και το χαλίκι (grit), ας δούμε και αυτό που προτείνει η ελληνική εταιρεία Landmark.

Στρειδάλευρο
Βέλτιστο συμπλήρωμα Ασβεστίου με υψηλή ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ για όλους τους τύπους πτηνών. Το στρειδάλευρο αποτελεί τη βασικότερη πηγή αφομοιώσιμου ασβεστίου για κατοικίδια πτηνά και όρνιθες ωοτοκίας. Ρυθμίζει άριστα την σωστή ποιότητα του κέλυφους των αυγών στα πτηνά συντροφιάς προς αποφυγή του φαινομένου της δυστοκίας και αυξάνει την αυγοπαραγωγή στις ωοτόκες όρνιθες που έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες ασβεστίου. Επίσης, επιτυγχάνεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς το στρειδάλευρο είναι η μοναδική πηγή που μπορεί να δώσει μέγιστη αφομοιωσιμότητα ασβεστίου, άρα μεγαλύτερη αντίσταση στις ασθένειες.
Το ασβέστιο αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο στις τροφές και χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να καλύψει τις υψηλότατες ανάγκες των παραγωγικών και των αναπαραγωγικών ζώων. Εκτός από την περιεκτικότητά του ασβεστίου στις τροφές, μεγάλη σημασία έχει και η σωστή ισορροπία φωσφόρου. Για να επιτευχθεί το ιδανικό επίπεδο ασβεστίου στις τροφές, είναι απαραίτητη η επιλογή πηγών ασβεστίου με σταδιακή διαλυτότητα ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πτηνών σε επαρκή επίπεδα ασβεστίου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το στρειδάλευρο διαθέτει ειδικά μελετημένη κοκκομετρία και κατάλληλη διαλυτότητα ώστε να απορροφάται σταδιακά στον οργανισμό προσφέροντας συνεχή βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου, και μεταξύ των γευμάτων και κατά τη διάρκεια της νύχτας επί 24ώρου. Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημά του ως πηγή ασβεστίου σε σχέση με τα περισσότερα σκευάσματα της αγοράς τα οποία διαλύονται ταχύτατα, και συνεπώς η διαθεσιμότητά τους στον οργανισμό των πτηνών είναι για περιορισμένη χρονική περίοδο αμέσως μετά τη λήψη της τροφής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το επίπεδο του διαθέσιμου ασβεστίου στον οργανισμό των πτηνών αυξομειώνεται μεταξύ των γευμάτων καθώς η λήψη της τροφής δεν γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας.
Με τη λήψη του στρειδάλευρου, επιτυγχάνονται σημαντικότατες βελτιώσεις στα παρακάτω :
1) Καλύτερη Υγεία των πτηνών και ισχυρότερο σκελετικό σύστημα
2) Χαμηλότερη θνησιμότητα
3) Αύξηση βάρους
4) Χαμηλότερη κατανάλωση τροφής
5) Σωστή δόμηση του κέλυφους του αυγού

Για το σουπιοκόκκαλο :

Κάποιοι παλιοί το στέγνωναν και μετά το έξιναν μ' ένα μαχαιράκι και ανακάτεβαν το τρίμμα με την αυγοτροφή (βραστό αυγό με τριμμένη φρυγανία). Έτσι το έτρωγαν όλα τα πουλιά. Εκτός από την ευεργετική του δράση σχετικά με τη λήψη ασβεστίου, το θεωρούσαν φάρμακο για τα εντερικά.
 
Λοιπόν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, με βάση τα παραπάνω θα ακολουθήσω το εξής... σουπιοκοκκαλο στο κλουβί μόνιμα και grit στον πάτο του κλουβιου μαζί με το υπόστρωμα ξύλου κι αν γουστάρουν ας τσιμπάνε από εκεί!😉🤣
 
Λοιπόν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, με βάση τα παραπάνω θα ακολουθήσω το εξής... σουπιοκοκκαλο στο κλουβί μόνιμα και grit στον πάτο του κλουβιου μαζί με το υπόστρωμα ξύλου κι αν γουστάρουν ας τσιμπάνε από εκεί!😉🤣

Όχι το grit κάτω μαζί με το υπόστρωμα...
Δεν είναι αυτή η χρήση του...
Ούτε πρέπει να το τσιμπάνε βρώμικο...
Μην το σκορπάς, είναι και ακριβό, και δεν έχουμε... ΠΑΣΟΚ!
;)
 
Back
Top