Αναπαραγωγή Αν το αρσενικό είναι μικρότερο η θηλυκιά θα το απορρίψει;

Doritaki

PB New Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2015
Μηνύματα
34
Πόλη
Θεσσαλονίκη
καλησπέρα σε όλους! Έχω μια απορία που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας το θέμα... Έχω 2 κοκατίλ, ένα αρσενικο κι ένα θηλυκό. Αν ήταν σωστή η ηλικία που μας είχαν πει απ το πετ σοπ, θα είναι πλέον 18 μηνών... Τα έχουμε σε χωριστά κλουβιά γιατί όταν τα πήραμε ήταν άρρωστη η θηλυκιά και ο αρσενικός την τσιμπούσε. Τώρα είναι μια χαρά, συναντιουνται έξω στον παιδότοπο που τα έχουμε κάνει πάνω απ τα κλουβιά τους, σε γενικές γραμμές τα πάνε καλά αλλά δεν έχουν καμια διάθεση για ζευγαρωμα. Σκεφτήκαμε ότι μπορεί απλά η θηλυκιά να μην τον γουστάρει(αν και κάθεται να της ξύσει το κεφάλι, μόνο αυτή δεν τον χαϊδεύει). Και όταν ρωτήσαμε να πάρουμε αρσενικό για την Γκόπι, μας είπαν ότι αν το αρσενικό είναι μικρότερο πιθανότατα η θηλυκιά να το απορρίψει... Θέλετε να πείτε ότι δεν έχει σημασία η ηλικία; Μπαρμπουτσαλα μου έλεγαν; Αν και το πιο πιθανό είναι να πάρω άλλο ένα κοριτσάκι αργότερα τελικά για τον αρσενικό. Η μικρή μας μοιάζει ολίγον σουφραζέτα...
 
Το φύλο των δύο πουλιών είναι βεβαιωμένο;
Τι είδους ασθένεια είχε το θηλυκό; Το είδε γιατρός και τι θεραπεία πήρε;
Η ηλικία τους είναι ώριμη αναπαραγωγικά. Από πότε συναντιούνται εκτός κλουβιού; Από ποιον μήνα;
Πόσον καιρό τα έχεις και έχεις δει κάποιο-α άσπορα αυγά από το θηλυκό;
Τώρα στην ουσία της ερώτησης.
Η ηλικία δεν είναι λόγος απόρριψης, εκτός αν κάποιο είναι ανώριμο σεξουαλικά, οπότε δεν τίθεται θέμα απόρριψης, καθότι άφυλο ακόμα.
Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί λόγοι απόρριψης ή μη σύμπνοιας δύο πουλιών που εμείς θέλουμε να ζευγαρώσουμε.
Ναι, ένας από αυτούς μπορεί να είναι απλά κάποιο να μην "γουστάρει" το άλλο.
Βέβαια σε συνθήκες υποχρεωτικότητας που έχουμε εμείς τα κατοικίδιά μας, αυτές οι διαθέσεις αμβλύνονται όταν οι ορμόνες τους τα καλούν για ζευγάρωμα και τελικά τα βρίσκουν.
Ο συνηθέστερος λόγος να μην ταιριάξει ένα ζευγάρι, είναι ο άστοχος τρόπος γνωριμίας τους, ο βίαιος, χωρίς προετοιμασία.
Ο σωστός τρόπος είναι στην αρχή μόνο με ακουστική επαφή, χωρίς καθόλου οπτική και μετά από αρκετές μέρες, σιγά-σιγά, ξεκινώντας από το πιο απομακρυσμένο σημείο του δωματίου, αρχίζουμε την οπτική, φτάνοντας σε διάστημα περίπου ενός μηνός, να βάλουμε τα κλουβιά τους δίπλα-δίπλα.
Αν δούμε ότι έχει αναπτυχθεί ενδιαφέρον και φιλική ατμόσφαιρα, το ιδανικό (αν γίνεται) είναι να τα ενώσουμε σε τρίτο νέο κλουβί.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για ζευγάρια αλλά και για πουλιά ίδιου φύλου που απλά θέλουμε να αποκτήσουν φιλικές σχέσεις και να συμβιώσουν αρμονικά.
Αν και το πιο πιθανό είναι να πάρω άλλο ένα κοριτσάκι αργότερα τελικά για τον αρσενικό.
Γιατί να το κάνεις αυτό; Θέλεις να κάνεις οργανωμένη εκτροφή με αναπαραγωγή; Τα πουλιά αυτά ζουν γύρω στα 25 χρόνια, πόσες γέννες να κάνεις; Πόσους νεοσσούς να βγάλεις; Τι θα τους κάνεις μετά; Η αγορά είναι υπερκορεσμένη από αυτά τα πουλιά και εμπορικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει ιδιαίτερο. Το να τα χαρίζεις, αν αναγκαστείς, δεν θα είναι σίγουρη η τύχη τους, γιατί τα ζωντανά δώρα δεν εκτιμώνται απ' όλους όσο θα έπρεπε.
Αυτή είναι μια σκέψη που πρέπει να σε απασχολήσει αρκετά πριν κάνεις αυτή την κίνηση.
Τώρα αν το υπάρχον δίδυμο είναι ζευγάρι και σου κάνει γέννες, πάλι θα έχεις τα ίδια θέματα αλλά αυτή είναι μία κίνηση που ήδη έχεις κάνει και θα δούμε πως θα οδηγηθείς σε επιτυχείς μελλοντικές κινήσεις.
Ό,τι χρειαστείς τα λέμε, να σου ζήσουν! 🙂
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ήταν πολύ κατατοπιστική.
Όταν τα πήραμε ήταν στο ίδιο κλουβί. Απ ό,τι είπαν απ' την ίδια γέννα. Στην αρχή τα είχαμε μαζί. Έχουμε κάνει θεραπεία και στα δυο καθότι ήταν αρχικά μαζί έτσι κι αλλιώς. Έχω αναλύσει τη θεραπεία τους σε προηγούμενο θέμα. Εννοείται υπό την παρακολούθηση πτηνιατρου... και τί δεν είχαν. Αλλά πλέον είναι ο δέκατος μήνας που τα έχουμε και είναι υγιέστατα.
Σίγουρα δεν θέλω να κάνω εκτροφή καθότι αρχικά και στην περίπτωση που είναι αδέρφια δε θα ήθελα την αιμομιξία. κατά δεύερον δε ξέρω κατα πόσο θα είναι καλοί γονείς αν και δεν είναι ταϊσμενα στο χέρι. Σκεφτόμασταν έτσι κι αλλιώς να πάρουμε κι ένα τρίτο γι αυτο είχα κάνει σχετικές ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία και το φύλο. και αν τύχαινε να κάνουν πετυχημένη γέννα πίστεψε με μάλλον θα τα κρατούσαμε δεν υπήρχε περίπτωση να το δώσουμε.
Ζουν αλήθεια μέχρι 25; Είχα την εντύπωση ότι είναι 15-20 σαν τα σκυλάκια. Ενημερώνω ότι δεν έχω φωλια ουτε σκόπευα να βάλω. Καθημερινά τα βγαζουμε απ το κλουβί τους. Ανοίγουμε την πορτα και βγαίνουν μόνα τους και τα βάζουμε μέσα σχετικά εύκολα. Η θηλυκια ανεβαίνει στο δάχτυλο και του αρσενικού του υποδεικνύουμε ότι ήρθε η ώρα να μπει μέσα.
 
Ναι, ιδίως αδέλφια σε καμιά περίπτωση αναπαραγωγή..
Βέβαια μπορεί να ζευγαρώσουν αλλά δεν θα πρέπει να της επιτρέψεις να κλωσσήσει τα αυγά της.
Στις μεταλλάξεις το προσδόκιμο είναι μικρότερο. Στα αρχέγονα μπορεί να φτάσει και πάνω από τα 30.
Αν αποφασίσεις να πάρεις κι άλλο, δυστυχώς θα πρέπει να πάρεις δύο, γιατί αν κάποιο μείνει μόνο του, θα γίνει καταθλιπτικό εφόσον δεν θα είναι απλά ένα μοναχικό πουλί σε ένα σπίτι αλλά δίπλα σε ένα ζευγάρι.
Σκεφθείτε καλά και αν προχωρήσετε, να προτιμήσετε κάποιον εκτροφέα έστω και αν πρόκειται για ενήλικο πουλί.
 
Αα, σκεφτόμουν αν παίρναμε κορίτσι να τα είχαμε μαζί τα δυο κοριτσακια που είναι πιο ησυχα, και αν τα έβρισκαν κάποια στιγμή με το αγόρι θα βλέπαμε τί θα κάνουμε...Αλλά αν είναι να μπουμε σε διαδικασία ζήλιας δε το διακινδυνεύω να μου πάθει ένα απ τα δυο κατάθλιψη. Αστο καλύτερα... Ευχαριστώ πολύ!
 
Η ύπαρξη αρσενικού, μπορεί να ανάψει μοιραίες μάχες ανάμεσα σε δύο θηλυκά, ακόμα και μέχρι πρότινος φίλες μεταξύ τους.
Και εννοώ παρουσία και στο ίδιο δωμάτιο. Μπλέξιμο 😎
 
Back
Top