Αναπαραγωγή Απίστευτο αλλά δυστυχώς πραγματικότητα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης zefyri
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

zefyri

PB New Member
Εγγραφή
7 Ιαν 2008
Μηνύματα
72
Πόλη
Αθήνα
Φίλοι, επειδή βλέπω ότι πολλοί από εσάς διαθέτουν μεγάλες κλούβες με πολλά πουλιά μέσα, σάς ενημερώνω πως και εγώ έχω μια κλούβα, όπου μέσα ζούνε ειρηνικά 14 καναρίνια (αρσενικά - θηλυκά) ενας φλώρος, ένα σκαθρί, ένα λούγαρο και ένας καρδερίνος! Ακούστε τι έπαθα για να προσέχετε! Μια κανάρα μου γέννησε τρία αυγά, από τα οποία βγήκαν δύο πουλιά αλλά το ένα πουλάκι "έφυγε" την πρώτη κιόλας ημέρα. Επιβίωσε λοιπόν το ένα πουλάκι το οποίο περιποιούνταν η κανάρα μέχρι που έκλεισε 15 ημέρες ζωής! Τότε έγινε το εξής απίστευτο και όμως αληθινό. Ξυπνώντας το πρωί βγήκα στο μπαλκόνι που έχω την κλούβα για να πιω το καφεδάκι μου. Κοιτάζοντας κάποια στιγμή αφηρημένα την κλούβα είδα τον καρδερίνο να είναι μέσα στην φωλιά και να τσιμπάει με απίστευτη μανία το καναρινάκι! Έτρεξα στην φωλιά και αντίκρισα το καναρινάκι στα αίματα. Έσπευσα να βγάλω την φωλιά αλλά ήταν πια αργά. Το καναρινάκι σε λίγα λεπτά δυστυχώς έφυγε από την ζωή στα χέρια μου! Σας το έγραψα αυτό γιατι έγω είμαι συγκλονισμένος από τότε και δεν διακινδυνεύω ποια στην μεγάλη κλούβα να επιδιώξω αναπαραγωγή. Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά πιστεύω πως άξιζε τον κόπο για να μην ζησετε και εσείς αυτή την θλιβερή εμπειρία!
 
Κριμα για το μωρακι. Αμαν αυτη η καρδερινα. Τωρα τι θα κανεις; Θα τα χωρισεις;
 
  • Like
Αντιδράσεις: zefyri
Ναι ήδη είναι χωρισμενα τα ζευγάρια τα κανάρια, αλλά το έγραψα για να κάνουν και άλλοι το ίδιο για να μην ζησουν ανάλογη εμπειρία. Από την κλούβα αφαίρεσα και τις ζευγαρώστρες, αφού πλέον δεν υπάρχουν θηλυκά μέσα.
 
Καλα εκανες κ το ανεφερες. Ελπιζω να εχεις κ αλλες καλες γεννες.
 
Ευτυχώς, εδώ μέσα πήρα πολλές απαντήσεις και απέκτησα αρκετές γνώσεις γύρω από τα καναρίνια, αφού μπορεί να είμαι 43 χρόνων αλλά το χόμπυ των καναρινιών το ανέπτυξα από πέρυσι. Ωστόσο, ως αρχάριος - με μεγάλο μεράκι εκτιμώ - έμαθα και μαθαίνω πολλά εδώ μέσα, γι' αυτό προσπαθώ να βοηθήσω και όλους τους φίλους με τις δικές μου εμπειρίες! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
 
Σε μένα έγινε κάτι ανάλογο με μια θηλυκιά σπίνα που είχα μαζί με ένα ζευγάρι καναρίνια σε κλούβα
Ευτυχώς απομάκρυνα αμέσως την σπίνα χωρίς κάποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα
 
Εγω πάντως πιστεύω οτι αφου θέλουμε να ζευγαρώσουμε τα παίρνουμε απο την κλούβα και τα βάζουμε χωριστά σε ζευγαρώστρες μόνα τους και οχι ολα μαζί για να μην υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό που συνέβει.
 
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Αλεξία, απλά η κανάρα είχε πυρώσει τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθούσα πρόγραμμα διατροφής και πριν προλάβω να επιλέξω και να χωρίσω τα ζευγάρια. Όταν το κατάλαβα χώρισα αμέσως τα ζευγάρια, αλλά την κανάρα την άφησα στην κλούβα για να μην της δημιουργήσω πρόβλημα. Της έβαλα φωλιά και δυστυχώς ακολούθησε ότι σας περιέγραψα!
 
zefyri τι διαστασεις εχει η κλουβα.σε ρωτω γιατι θελω να φτιαξω κλουβα 4χ2 και να βαλω μεσα αρκετα ζευγαρια, για αναπαραγωγη.
 
Εγω δεν ξερω αν ηταν η τυχη που με βοηθησε αλλα περυσι σε κλουβα 2χ2χ2 ειχα ζευγαρια καναρινια 6 καρδερινες 5 φλωρους 2 σκαθια 1 οργανελι χωρις κανενα προβλημα.
 
Εχει τυχει και σε μενα κατι παρομοιο και η εξηγηση που δινω ειναι η εξης : εχετε παρατηρησει τα σποροφαγα πουλια αυτη την εποχη να καθονται σε κορυφες δεντρων και συχνα να αρπαζουν ιπταμενα εντομα; Ο λογος ειναι οτι αυτη την εποχη εχουν αναγκη απο ζωντανη τροφη και περισσοτερες πρωτεινες στην διατροφη τους. Τα μικρα καναρινακια μοιαζουν πιο πολυ με σκουληκακια παρα με πουλακια τις πρωτες μερες.
 
΄Σε μία αναπαραγωγική περίοδο το κάθε ζευγάρι οριοθετεί τον χώρο του. Έτσι πολλά πουλιά που μέχριν πριν λίγο καιρό ήταν ήσυχα και μονιασμένα ζούσαν με τα άλλα μπορούν να γίνουν ως και κανίβαλλοι. Έτσι όμως δεν γίνεται και στην φύση;Για να προστατέυσουν τις οικογένειές τους κάνουν τα πάντα. Το λάθος που κάνουμε πολοί από εμάς είναι ότι αφήνουμε στην κλούβα και πουλιά που όντως είναι πολύ επιθετικά. Ο σπίνος πχ σε περίοδο αναπαραγωγής γίνεται πολύ κακός. Πολλές καρδερίνες το ίδιο. Τα καναρίνια που από την φύση τους είναι άκακα δεν πειράζουν κανένα και για αυτό την πληρώνουν. Θέλει προσοχή. Έλάχιστα ζευγάρια και αυτά με προσοχή.
 
Εγω πάντως πιστεύω οτι αφου θέλουμε να ζευγαρώσουμε τα παίρνουμε απο την κλούβα και τα βάζουμε χωριστά σε ζευγαρώστρες μόνα τους και οχι ολα μαζί για να μην υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό που συνέβει.


φυσικα ετσι ειναι συμφωνω, το ζευγαρωμα ειναι ησημαντικοτερη απο ολες τις ασχολιες και το γνωστο θαυμα της μητερας φυσης ας δωσουμε και λιγο προσοχη και μια ευκαιρια στα μικρα πουλακια μας
 
Στο φόρουμ έχω διαβάσει ότι δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε σε κλούβα για να γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είναι οι γεννήτορές μας και από ποιους προέρχονται οι νεοσσοί. Υπάρχει περίπτωση μέσα στην κλούβα να υπάρχουν και πουλάκια που προέρχονται από τη ίδια γέννα και όντας όλα μαζί, υπάρχει κίνδυνος να ζευγαρώσουν.
 
Να συμπληρώσω ότι ακόμα & ένα ζευγάρι καναρίνια αν έχουμε σε μεγάλη κλούβα, οι νεοσσοί που θα βγούν πολύ δύσκολα θα προσαρμοστούν σε μικρότερα κλουβιά, αν κάποιος θέλει να τα βάλει.
Το πρόβλημα αυτό γίνεται μακράν μεγαλύτερο στα άγρια.
Το πλεονέκτημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ζευγαρώνουν πολύ πιο εύκολα.
 
εχουμε πειο χιλιαδες φορες ΟΧΙ αναπραγωγη σε μεγαλη κλουβα πολλα ζευγαρια μαζι κα ιΟΧΙ πολλα ειδη μαζι σε περιοδο αναπαραγωγης, ελπιζω να εμαθες κατι τουλαχιστον και να μην πηγε αδικα το καναρινακι χωρις να εμαθες κατι απο αυτο φιλε μου καλε, βαλε τα ζευγαρια σου σε ζευγαρωστρες και καλη αναπαραγωγη να εισαι καλα
 
Zefyri λυπάμαι που σου έτυχε αυτό! Αλλά κανονικά στην κλούβα ζευγάρωμα δεν γίνεται. Γιατί πάντα θα υπάρχουν απώλειες και πέραν αυτού δεν είναι ελεγχόμενες οι καταστάσεις όσον αφορά τυχόν ασθένειες και διάφορες επιπλοκές μεταξύ των πουλιών.
 
Η κλούβα φίλε μου είναι ύψος 2 μέτρα επί 1 χ 1 μέτρο. Βρίσκεται σε ευρύχωρο μπαλκόνι και σε μη αναπαραγωγική περίοδο όλα κυλούν ομαλά και ειρηνικά με τα πουλάκια. Τώρα στην κλούβα είναι μόνο τα λεγόμενα "άγρια"
 
Δεν έχει να κάνει με το πόσο μεγάλη είναι η κλούβα σου φίλε μου!Έχω δεί κλούβες υπαίθριες που ξεπερνάνε τα 50 τ. Μ. και παρ'όλα αυτά υπάρχουν εμπλοκές μεταξύ των διαφόρων ειδών που συζούν και πέραν αυτού μια ράτσα πουλιού ξέρουμε όλοι μας εδώ στα πόσα τ. Μ. καλύπτει την περιοχή του; Δεν το ξέρουμε! Και να δώσω ένα παράδειγμα που ο ίδιος προσωπικά έχω παρατηρήσει, στο σπίτι οπού μένουν οι γονείς μου υπάρχουν κάποια στρέμματα με δασική και καλλιεργήσιμη έκταση, λοιπόν μέσα σε αυτά τα εκτάρια υπάρχουν τσαλαπετεινοί, η απόσταση μεταξύ των φωλιών του κάθε ζευγαριού μπορεί να ξεπερνάει τα 600 τ. Μ. επομένος η κλούβα σου είναι μικρή και έτσι συνεχίζω να λέω πως ζευγάρωμα στην κλούβα δεν γίνεται!

Και όλα αυτά εντελώς φιλικά και καλή συνέχεια σε αυτό που κάνεις!
 
Back
Top