Φροντίδα Απολυμανση κλουβιων και καναρινιων

Εγγραφή
20 Δεκ 2007
Μηνύματα
12
Πόλη
Ζάκυνθος
Καλημερα, σε ολους. Θα ηθελα να ρωτησω εαν γνωριζεται καποιο απολυμαντικο ευρεως φασματος (Αποτελεσματικο για βακτηρια, ιους, μυκητες κτλ.) που να κανει για τα κλουβια και τα καναρινια μαζι;
 
Χλωρίνη σε αναλογία ένα μέρος χλωρίνης( Πράσινη κλασική αν μπορείς) δέκα νερό. Εγώ τα ψεκαζω με detol και μετά τα κάνω με σφουγγάρι και καθαριστικό πιάτων. Σε απλή καθαριότητα χρησιμοποιώ νερό με ξύδι. Στα καναρίνια ανάλογα την περίσταση δεν τα απολυμένεις ούτε τα βάζεις στο πλυντήριο βάλε μπανακι με μυλοξιδο να ξεπλυθούν.
 
για ιους βακτηρια μικροβια μονο η χλωρινη εχει αποτελεσμα.

Τωρα εχω ακουσει μερικους που βαζουν και ξυδονερο και ξεπλενουν τα κλουβια.

Εγω χρονια ολοκληρα εχω να κανω απολυμανση στα κλουβια... με νερακι τα ξεπλενο!
 
Διαβάστε και για τους ενεργούς μικροοργανισμούς
*Το άρθρο είναι του βιοτεχνολόγου/εκτροφέα Βασ. Σελέκου

Αγαπητοί εκτροφείς

Πριν 3 περίπου χρόνια, ψάχνοντας έναν οικολογικό, φθηνό και ασφαλή τρόπο απολύμανσης των κλουβιών, των σκευών, του νερού και του αέρα του εκτροφείου μου, βρέθηκα αντιμέτωπος με την τεχνολογία των ΕΜ.
Oι περισσότεροι από εσάς που διαβάσατε την ενότητα για τους ΕΜ στο φόρουμ της ΑΛΟΠ ή πήρατε προϊόντα, θα αναρωτιέστε αν πράγματι μπορούν να έχουν τόσες πολλές, χρήσιμες και ασφαλείς εφαρμογές στην εκτροφή των πτηνών συντροφιάς.
Πράγματι είναι δύσκολο να πιστέψεις πως μπορείς να κάνεις απολύμανση και θεραπεία με προϊόντα μικροοργανισμών ή πως οι λακτοβάκιλλοι μπορούν να διατηρηθούν ζωντανοί και ενεργοί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, χωρίς να απαιτείτε ψυγείο για την διατήρησή τους.
Το εντυπωσιακότερο όμως χαρακτηριστικό των ΕΜ, είναι ότι οι αερόβιοι και αναερόβιοι μικροοργανισμοί, συνυπάρχουν ομαλά, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και πρακτικά σαν καλλιέργεια. Αυτό θεωρούνταν αδύνατο στην επιστήμη της μικροβιολογίας πριν την ανακάλυψη των ΕΜ. Η αμοιβαία όμως ανταλλαγή των ουσιών που εκρίνουν τα δύο είδη, (αερόβια και αναερόβια), καθιστούν δυνατή αυτήν την συνύπαρξη - συμβίωση.
Προσωπικά μου πήρε πάνω από δύο χρόνια μελέτης και δοκιμών για να κατανοήσω και να εφαρμόσω ολοκληρωτικά την τεχνολογία των ΕΜ στην εκτροφή μου. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας ορισμένες από τις εμπειρίες μου.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Σίγουρα πολλοί φίλοι των πτηνών συντροφιάς έχουν αναρωτηθεί γιατί κάτω από τις ίδιες συνθήκες εκτροφής (διατροφής, διαχείρισης κλπ), άλλα πτηνά είναι υγειή και άλλα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Ο ευρύτερα αποδεχτός όρος για την ικανότητα αντοχής στην ασθένεια είναι η ανοσία. Στις μέρες μας έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική οξείδωση δρα ως εμπόδιο για την ανάπτυξη της ανοσίας από τον οργανισμό. Εκείνο που εμποδίζει την παρουσία της οξείδωσης είναι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία βλέπουμε να διαφημίζονται πλέον συχνά στα συμπληρώματα ανθρώπινης διατροφής.
Σήμερα οι άνθρωποι και μαζί με αυτούς τα ζώα και τα πτηνά, ζουν σε συνθήκες υπερβολικής μόλυνσης ή αλλιώς οξείδωσης. Η φθορά και ο εκφυλισμός που αποτελούν την αιτία των ασθενειών, είναι γνωστό πως οφείλονται στο φαινόμενο αυτό. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας (ρύποι από αυτοκίνητα και εργοστάσια), της τροφής (συντηρητικά, αντιβιοτικά κλπ), η εξάρτηση από τα φάρμακα και τα απολυμαντικά, το χλώριο κλπ , είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζονται από ισχυρή οξειδωτική δράση. Συνεπώς η ικανότητα των διαφόρων οργανισμών στην αντίσταση κατά της οξείδωσης (ανοσία), καθορίζει και την ικανότητά τους για επιβίωση. Η αντιοξείδωση αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των ασθενειών.
Η τεχνολογία των ΕΜ έχει την δυνατότητα να παράγει αντιοξειδωτικά με έντονες αντιοξειδωτικές ικανότητες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Δύο στοιχεία εμπλέκονται στην διαδικασία της αντιοξείδωσης. Το πρώτο σχετίζεται με τις αντιοξειδωτικές ουσίες ή τα αντιοξειδωτικά που παράγονται από τους ΕΜ, ενώ το δεύτερο με τις κυματοειδείς κινήσεις που παράγονται από τα φωτοσυνθετικά βακτήρια και την ικανότητά τους να παράγουν επίσης βιταμίνες C και Ε που χαρακτηρίζονται από έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Τα συχνότερα σποραδικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω στην εκτροφή μου περιλαμβάνουν εντερικά, μολύνσεις στα πόδια και σπανιότερα στα μάτια, κυρίως σε κανάρες που συμβιώνουν στις κλούβες πτήσης. Η θεραπεία σε αυτά τα προβλήματα απαιτεί συνδυασμό ουσιών και μακρόχρονες κοπιαστικές θεραπείες.
Για παράδειγμα η θεραπεία από τα προβλήματα στα πόδια (σταφυλόκοκκοι κλπ), πραγματοποιείτε συνήθως με αγωγή από το στόμα (αντιβιοτικό ευρέος φάσματος) και τοπικά (αντιβιοτικές αλοιφές, ιωδιούχο γλυκερίνη), 1 - 2 φορές την ημέρα. Ο χρόνος θεραπείας με αυτόν τον τρόπο κυμαίνετε από 10 – 15 ημέρες.
Η πρόληψη απαιτεί συχνή καθαριότητα με χρήση απολυμαντικών ουσιών, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με Echinacea, βιταμίνη Α και Ε και συχνό μπάνιο των πτηνών με προσθήκη ελαφριών απολυμαντικών ουσιών.
Όλα τα παραπάνω πετυχαίνονται ταυτόχρονα και εντελώς φυσικά με την χρήση του υγρού συμπληρώματος των ΕΜ στο πόσιμο νερό και στο μπάνιο των πτηνών, καθώς και με εμβάπτιση των ποδιών σε αναραίωτο προϊόν 1 -2 φορές την ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία με αυτόν τον τρόπο διαρκεί 7 – 10 ημέρες. Σε περίπτωση που δεν έχουμε χρόνο για να πιάνουμε τα πτηνά, αρκεί να τοποθετούμε το υγρό συμπλήρωμα ΕΜ στο νερό του μπάνιου τους και να ψεκάζουμε επίσης το εσωτερικό του κλουβιού. Με τον τρόπο αυτό η θεραπεία καθυστερεί λίγο περισσότερο (15 – 20 ημέρες), αλλά το πλεονέκτημα να μην πιάνουμε τα πτηνά είναι σημαντικό, ενώ με την συχνή προληπτική χρήση του υγρού συμπληρώματος με ψεκασμό μέσα στα κλουβιά και σε ανάμειξη με το νερό του μπάνιου τους, τα προβλήματα στα πόδια και στα μάτια περιορίζονται θεαματικά!
Ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα της τεχνολογίας ΕΜ είναι, ότι σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, δεν σκοτώνει αμέσως τα μικρόβια. Αντίθετα προλαμβάνει γρήγορα τον πολλαπλασιασμό τους και ελαττώνει τις δραστηριότητές τους, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα διαφοροποιούμενα μεταλλαγμένα είδη (με μεγαλύτερη ικανότητα αντίστασης στις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των γεννητόρων τους), δεν εξελίσσονται. Μπορείτε να δοκιμάσετε το υγρό συμπλήρωμα των ΕΜ και σε μια δική σας πληγή – γρατζουνιά, για να διαπιστώσετε την άμεση δραστικότητά τους. Σε λίγα μόνο λεπτά το τσούκσιμο και η φλεγμονή υποχωρεί! Υπάρχουν κτηνίατροι που χρησιμοποιούν το υγρό συμπλήρωμα ΕΜ σαν αντισηπτικό στις εγχειρίσεις!
Θεαματικά είναι επίσης τα αποτελέσματα σε καναρίνια και καρδερίνες τα οποία αρρωσταίνουν ξαφνικά και έχουν την τάση να μην τρώνε και να μην πίνουν νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως εμπλέκονται εντερικά βακτήρια. Η θεραπεία που ενδύκνειται περιλαμβάνει την τοποθέτηση σε ζεστό χώρο και την χορήγηση αντιβιοτικού ευρέος φάσματος απευθείας στο στόμα του πτηνού με σύριγγα, κάθε 3-4 ώρες τις πρώτες 1-2 ημέρες και ανά 6-8 ώρες τις επόμενες μέχρι το πτηνό να μπορέσει να φάει και να πιει μόνο του. Μεγαλύτερη πιθανότητα ανάρρωσης υπάρχει όταν εναλλάξ με την φαρμακευτική ουσία ή ταυτόχρονα όπου ενδείκνυται, χορηγείτε ειδική διατροφική φόρμουλα μεγάλης πεπτικότητας και διατροφικής αξίας (π.χ. χυλός ανάπτυξης ή συμπυκνωμένη φόρμουλα βιταμινών), καθώς και προβιοτικά και Dextrose για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και της πιθανής αφυδάτωσης του πτηνού. Το υγρό συμπλήρωμα ΕΜ προσφέρει τις ίδιες ουσίες και τα οφέλη όλων των παραπάνω προϊόντων και σκέφτηκα να χορηγώ μόνο αναραίωτο υγρό συμπλήρωμα ΕΜ. Πράγματι στις περισσότερες περιπτώσεις τα πτηνά αναρρώνουν γρήγορα και αρχίζουν να τρώνε και να πίνουν νερό μόνα τους!
Βέβαια πρέπει να διευκρινίσω ότι με την χρήση της τεχνολογίας των ΕΜ, (υγρό συμπλήρωμα και κεραμικά) δεν θα πρέπει να περιμένουμε να εξαφανιστούν ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα και οι ασθένειες των πτηνών. Επίσης σίγουρα δεν θα επιβιώσουν και δεν θα θεραπευτούν και όλα τα άρρωστα πτηνά στα οποία θα χορηγήσουμε υγρό συμπλήρωμα ΕΜ. Τέλος θα ήταν σημαντικό να αναφέρω και μια προσωπική μου ωφέλεια από την χρήση του υγρού συμπληρώματος ΕΜ. Για αρκετά χρόνια βασανιζόμουν από χρόνια ιγμορίτιδα. Ο γιατρός μου έγραφε κάποια φάρμακα (αντιβιοτικά σε χάπια και σπρέυ) που βελτίωναν 90% το πρόβλημα για 1 -2 μήνες. Μετά πάλι τα ίδια. Βελτίωση έβλεπα μόνο το καλοκαίρι στην θάλασσα. Μετά την χρήση του υγρού συμπληρώματος ΕΜ με ψεκασμούς στους χώρους του εκτροφείου και στα κλουβιά, διαπίστωσα κάποια στιγμή ότι η κατάσταση της αναπνοής μου είχε βελτιωθεί αισθητά. Πλέον θα μπορούσα να πω ότι το πρόβλημα της ιγμορίτιδας έχει λυθεί κατά 70%!

ΝΕΡΟ
Όλοι γνωρίζουμε ότι για την διατήρηση των συνθηκών υγιεινής στο πόσιμο νερό, έχει καθιερωθεί η χρήση του χλωρίου, καθώς το στάσιμο νερό στις δεξαμενές ή στις λίμνες συγκέντρωσης του, εκτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην μόλυνση από διάφορα είδη βακτηρίων και το χλώριο έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να ελέγξει πολλά από αυτά τα βακτήρια.
Ωστόσο το χλώριο έχει και ορισμένα μειονεκτήματα, με βασικότερο την καταστροφή και της ωφέλιμης χλωρίδας του εντέρου αλλά και των προβιοτικών που χορηγούμε. Αν και στα finches η ύπαρξη εντερικής χλωρίδας αμφισβητείται, η περιοδική ή καλύτερα η συνεχής χορήγηση προβιοτικών έχει δείξει ότι παρέχει κάποια οφέλη (διατήρηση εντερικού βλεννογόνου, αμυλολυτική δράση, παραγωγή λακτικού οξέος κλπ.).
Πολλοί εκτροφείς πιστεύουν ότι το χλώριο εξατμίζετε εύκολα εάν αφήσουμε το νερό σε ένα ανοιχτό δοχείο. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, διότι το χλώριο συνήθως συνεχίσει να υφίσταται συμπλεγμένο με τα βαρύτερα αλκαλιμέταλλα του νερού.
Αντίθετα η τεχνολογία των ΕΜ (υγρό συμπλήρωμα και κεραμικά), όχι μόνο καταπολεμεί τα παθογόνα βακτήρια του πόσιμου νερού (πχ E. Coli), αλλά εξουδετερώνει και το περιεχόμενο χλώριο (από 0,4 ppm σε 0,1 ppm σε 6 περίπου ώρες - κεραμικά type S). Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι αποτρέπει την επαναμόλυνση του νερού από τις τροφές των πτηνών, καθώς τα διάφορα είδη ενεργών μικροοργανισμών, καταβροχθίζουν με ευχαρίστηση την οργανική ύλη (υπολείμματα τροφών, περιττώματα κλπ), που εναποτίθενται στην ποτίστρα των πτηνών, παράγοντας θρεπτικές και άλλες χρήσιμες βιοενεργές ουσίες, όπως βιταμίνες, ένζυμα, φυτικά αντιβιοτικά, ορμόνες, και αντιοξειδωτικές ουσίες! Κανένα άλλο σκεύασμα του εμπορίου δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει όλα τα παραπάνω ταυτοχρόνως!
Έχοντας λίγο χρόνο στην διάθεσή μου για να αλλάζω τακτικά το νερό των πτηνών στο εκτροφείο μου κατά την εκπαίδευση στα κλουβιά δασκαλέματος, τα κεραμικά και το υγρό συμπλήρωμα σε συνδυασμό, μου έλυσαν κυριολεκτικά τα χέρια. Εδώ και 2 περίπου χρόνια το νερό των καναρινιών μου κατά την εκπαίδευση, αλλάζετε μόνο 1 φορά την εβδομάδα, ενώ στα υπόλοιπα (θηλυκά κλπ) στις κλούβες ανάπτυξης, 2 - 3 φορές την εβδομάδα (ανά δύο ημέρες), ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες! Όσο και εάν ακούγεται υπερβολικό, το διάστημα αυτό αποτελεί για την τεχνολογία των ΕΜ μια πραγματικότητα στις ποτίστρες με μπίλια, που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα υγείας και σχεδόν καμιά δυσάρεστη οσμή. Στις κλασικές όμως ποτίστρες ή στις μπανιέρες, η μεγάλη μόλυνση του νερού από τροφές και περιττώματα, μας αναγκάζει να τηρούμε την καθημερινή αλλαγή του. Το νερό που αλλάζω από τις ποτίστρες το συγκεντρώνω σε ένα δοχείο και κατόπιν το χρησιμοποιώ για λίπασμα στα λουλούδια! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε…
Χρησιμοποιώ τα κεραμικά τύπου S, ροζ χρώμα (κοστίζουν 4.20 euro λιανική τα 50 γραμμάρια και αναλογούν σε 1 λίτρο νερού με διάρκεια ζωής 8 μήνες), σε 2 μπουκάλια του 1 ½ λίτρου, από τα οποία τροφοδοτώ μετά από 6 -7 ώρες με νερό τις ποτίστρες των πτηνών. Αυτά τα κεραμικά όπως είπαμε, έχουν μια υπεροχή στο να μειώνουν θεαματικά το χλώριο του νερού της βρύσης.
Η ποσότητα για 3 λίτρα αντιστοιχεί σε 150 γραμ. κεραμικά με κόστος 12.6 e κάθε 8 μήνες. Στις ποτίστρες των πτηνών χρησιμοποιώ τα κεραμικά τύπου Κ, γκρι. Κοστίζουν 5.45 euro λιανική τα 50 γραμμάρια και αναλογούν σε ποσότητα ½ του λίτρου νερό με διάρκεια ζωής 10 χρόνια! Αυτά τα κεραμικά υπερέχουν στην μείωση του μικροβιακού φορτίου του νερού και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις ποτίστρες, διότι μολύνονται από τις τροφές και τα περιττώματα.
Στα ατομικά κλουβιά των πτηνών χρησιμοποιώ δύο ποτίστρες των 50 ml, ενώ στις ζευγαρώστρες και στις κλούβες πτήσεις, αυτές των 200 ή των 300 ml. Έχοντας έναν μέσο αριθμό πτηνών (μετά την αναπαραγωγή) από 15 - 20 περίπου αρσενικά σε ατομικά κλουβιά και 25 - 30 θηλυκών σε κλούβες πτήσης (1 ποτίστρα ανά 5 πτηνά), ο συνολικός όγκος νερού στις ποτίστρες είναι περίπου 3 lit. Για αυτήν την ποσότητα χρειάζομαι 300 γραμμάρια κεραμικά τύπου Κ, που κοστίζουν 32.7 euro λιανική, με διάρκεια 10 χρόνια!
Συνεπώς με πάγιο κόστος 32.7 euro και με 12.6 euro κάθε 8 μήνες, μια μέση εκτροφή πτηνών συντροφιάς έχει λύσει το πρόβλημα τις ποιότητας του νερού όσον αφορά το χλώριο, τα βακτήρια και τους μύκητες!
Όμως η ποιότητα του νερού έχει και μια άλλη παράμετρο, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και έχει σχέση με την ικανότητα του νερού να μεταβιβάζει ή να μιμείται πληροφορίες. Αν π.χ έρθει σε επαφή κατά την διέλευσή του στην ξηρά, στο έδαφος ή στις σωληνώσεις ύδρευσης με ρυπαρές ουσίες, θα μεταβιβάσει αυτήν την πληροφορία επάνω του και σε μικρότερο βαθμό θα προσλάβει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της μολυσμένης ουσίας. Ακόμα και αν εκτεθεί σε φιλτράρισμα, βρασμό ή απόσταξη, η μεταβιβασμένη πληροφορία δεν θα επαλειφθεί πλήρως. Αυτό αποτελεί έναν άλλο άγνωστο κίνδυνο για την υγεία των πτηνών συντροφιάς, αλλά και όλων των έμβιων οργανισμών.
Το καταπληκτικό λοιπόν είναι ότι τα πολλά και διαφορετικά είδη που συνιστούν την τεχνολογία των ΕΜ (παραπάνω από 80 διαφορετικοί μικροοργανισμοί, που προέρχονται από 10 είδη που ανήκουν σε πέντε διαφορετικές οικογένειες!), τους δίνουν εκτός των άλλων και την ικανότητα να απαλείφουν τη μεταβίβαση των ρυπαρών πληροφοριών από το νερό!

ΟΣΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Ένα άλλο γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκτροφείς πτηνών συντροφιάς εσωτερικών χώρων, είναι οι δυσάρεστες οσμές και η απολύμανση του αέρα του εκτροφείου. Αν και όλοι συμφωνούν ότι η συχνή καθαριότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση υγιεινής, στην πράξη έχω συναντήσει ελάχιστα εκτροφεία που τηρούν την εβδομαδιαία γενική καθαριότητα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
Οι λύσεις που προτείνονται για την αλλαγή και την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών εκτροφείων, κυμαίνονται από ένα απλό ανεμιστηράκι εξαερισμού, έως ιονιστές και διάφορα κλιματιστικά μηχανήματα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των μεθόδων έχουν αναλυθεί σε διάφορα forum.
Το κυριότερο μειονέκτημα κατά την γνώμη μου αποτελεί το κόστος της αγοράς, της κατανάλωσης ρεύματος και της συντήρησης αυτών των μηχανημάτων.
Η εσωτερική εκτροφή του Forest singer, για την αποφυγή μίμησης άλλων φωνών από τα γύρω καναρίνια, πρέπει να είναι αυστηρώς «κλειστή», από εξωτερικούς ήχους. Για τον λόγο αυτό τα παράθυρα ανοίγονται μόνο κατά τις βραδυνές ώρες. Έτσι κατά την διάρκεια της ημέρας έπρεπε να βρω έναν τρόπο για την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών της εκτροφής και την απολύμανση του αέρα του εκτροφείου.
Οι δυσάρεστες οσμές προκαλούνται συνήθως από μια πρόσμιξη στοιχείων όπως η αμμωνία, το υδρόθειο κλπ. Αυτές οι ουσίες προσφέρουν την θρεπτική βάση για την «διατροφή» των μικροοργανισμών της τεχνολογίας των ΕΜ, οι οποίοι τις καταβροχθίζουν με ευχαρίστηση και τις εξαφανίζουν! Επίσης οι ΕΜ αναστέλουν την ανάπτυξη και καταπολεμούν τους βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως θα έκανε και ένας ιονιστής!
Διαπίστωσα λοιπόν ότι ο συνδυασμός του ψεκασμού και της καθαριότητας με υγρό συμπλήρωμα ΕΜ , καθώς και χρήση τους στην αυγοτροφή κατόπιν ζύμωσης (βοκάσι) και στο νερό (κεραμικά και υγρό συμπλήρωμα), επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα, ως προς το πρόβλημα των οσμών και της απολύμανσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τον οικονομικότερο τρόπο.
Για παράδειγμα στο εκτροφείο μου (περίπου 50 m2) και για ποσότητα περίπου 40 πτηνών χρειάζομαι περίπου 1 lit υγρό συμπλήρωμα EM κάθε 3 μήνες για ψεκασμούς σε κλουβιά και εκτροφείο, χορήγηση στο νερό, απολύμανση σκευών κλπ.
Το κόστος αγοράς του 1lit είναι περίπου 19.5 e λιανική. Προσοχή όμως χρειάζεται στην αγορά του αυθεντικού εργοστασιακού προϊόντος, δηλαδή της γνήσιας αρχικής καλλιέργειας («μαγιάς»), που είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής και όχι των φθηνότερων προϊόντων ΕΜ που έχουν δημιουργηθεί από τον πολλαπλασιασμό της αρχικής καλλιέργειας ΕΜ.
Συνεπώς 19.5 euro ανά 3 μήνες Χ 4 = 78 euro το ετήσιο κόστος με το οποίο μια μέση εκτροφή απολυμαίνει τον αέρα και τον χώρο του εκτροφείου, τα κλουβιά, τον εξοπλισμό και το νερό των πτηνών με εντελώς φυσικό και ακίνδυνο τρόπο.
Παράλληλα μειώνεται στο ½ και περισσότερο, η χρήση πολυβιταμινών, άλλων προβιοτικών και βοτάνων με ότι αυτό συνεπάγετε χρηματικά.
Οι αναλογίες αραίωσης που χρησιμοποιούμε είναι:
Νερό – τροφή
Περίοδο συντήρησης: 3 – 5ml / lit νερού.
Περίοδο stress (αναπαραγωγή, 1η εβδομάδα νεοσσών, απογαλακτισμό, καραντίνα, ασθένεια, μετά από χορήγηση φαρμάκων κλπ): 5 – 10ml / lit νερού.
Για υγιεινή εκτροφείων – εξοπλισμού κλπ.
Γενική καθαριότητα: 10 - 50ml / lit νερού.
Συντήρηση: 1 – 10 ml / lit νερού 1 – 2 φορές την εβδομάδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΕΡΕΥΝΑ
Όλα όσα ανέφερα μέχρι τώρα, ίσως ακούγονται υπερβολικά για να είναι αληθινά, είναι όμως γεγονότα που έχουν αποδειχθεί και αποδεικνύονται συνεχώς εδώ και 20 χρόνια που έχουν ανακαλυφθεί οι ΕΜ.
Βέβαια θα πουν πολλοί γιατί η τεχνολογία αυτή δεν είναι γνωστή. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι τα κατοικίδιά τους και οι ίδιοι θα «συγκατοικήσουν» με «μικρόβια». Η γενική ιδέα που έχει επικρατήσει από τους ανθρώπους για αυτά, είναι ότι αποτελούν οργανισμούς απειλητικούς για την ζωή τους. Έτσι δεν είναι εύκολη η αποδοχή τους.
Επίσης είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την υγεία και την επιδημιολογία των ζώων, έχουν άμεσα και έμμεσα οφέλη από τις πολυεθνικές εταιρείες χημικών φαρμάκων και απολυμαντικών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο παρόλα αυτά, στις χώρες της ανατολής και στην Ιαπωνία, όπου πρωτοεμφανίστηκε η τεχνολογία αυτή, πολλοί εκτροφείς πτηνών συντροφιάς και περιστεριών καθώς και κτηνίατροι, έχουν πλέον αποδεχθεί και απολαμβάνουν τα οφέλη από την χρήση τους.
Επίσης έχουν διεξαχθεί πολλές διεθνείς έρευνες σχετικά με την χρήση των ΕΜ στα ζώα και στα πτηνά. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Οκινάβας για παράδειγμα συνεργάζεται χρόνια με τον ερευνητικό οργανισμό των ΕΜ (EMRO), σχετικά με την επίδραση των ΕΜ στα πτηνά. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση των ΕΜ στην εκτροφή πτηνών, αυξάνει την παραγωγικότητα και επηρεάζει ευνοϊκά τον μεταβολισμό. Συγκεκριμένα αυξάνει την περιεκτικότητα πρωτεΐνης στους μύες, επιφέροντας σημαντική αύξηση βάρους. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται μετά από 20 ημέρες χορήγησης, ενώ στην συνέχεια παραμένει σταθερή για 20 ακόμα ημέρες και μετά μειώνετε σταδιακά. Η περιεκτικότητα του ασβεστίου στο αίμα παραμένει σταθερή, αλλά αυξάνει σε φώσφορο και πρωτεΐνες.
Στα οστά η ανάλυση της περιεκτικότητας σε ασβέστιο έδειξε μία μείωση, συνοδευόμενη από την αύξηση σε φώσφορο, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της αναλογίας Ca/P στα οστά. Αυτό όμως δεν επηρεάζει την ανάπτυξή τους αλλά την επιταχύνει. Ωστόσο καλύτερα και πιο σίγουρα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την χρησιμοποίηση συμπληρωμάτων ασβεστίου την περίοδο της αναπαραγωγής και της ανάπτυξης των νεοσσών.
Τέλος οι έρευνες έδειξαν ότι με την χρήση των ΕΜ στα πτηνά, η περιεκτικότητα σε νουκλεοσικά οξέα (RNA και DNA), που είναι υπεύθυνα για την γενετική κατάσταση και κληρονομικότητα, δεν αλλάζει.
Προσωπικά εκτός από τα οφέλη που διαπίστωσα στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών και στην απολύμανση του νερού, των σκευών και των χώρων εκτροφής, διαπίστωσα επίσης ότι κατά τον 2ο χρόνο, τα ποσοστά γονιμότητας, εκκολαπτικότητας και βιωσιμότητας, ήταν περίπου τα ίδια με αυτά που είχα παλαιότερα όταν χρησιμοποιούσα διάφορα σκευάσματα πολυβιταμινών, προβιοτικών, φυτικών και χημικών φαρμάκων κλπ., με το πολλαπλάσιο όμως χρηματικό κόστος. Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι το υγρό συμπλήρωμα ΕΜ έχει στην σύνθεσή του και πολλά χρήσιμα βότανα που συμβάλλουν στην γενικότερη υγεία των πτηνών, κάνοντας αυτό το προϊόν μοναδικό στο είδος του. Τα βότανα καθώς και οι κυριότερες ωφέλειες που παρέχουν στα πτηνά είναι τα εξής:.
1. Μέντα (Mentha). Έχει απολυμαντικές Ιδιότητες, Βοηθά την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Διεγείρει και βοηθά τον οργανισμό σε περίπτωση κρυολογήματος και δυσπεψίας.
2. Κύμινο (cuminum cuminum). Μειώνει τις τοξίνες στο πεπτικό σύστημα. Βοηθάει στην πέψη και ανοίγει την όρεξη.
3. Γλυκάνισο (pimpinella anisum). Τονώνει τον οργανισμό και διεγείρει το πεπτικό σύστημα. Βοηθά στις παθήσεις του στομάχου και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.
4. Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis). Αντισηπτικό. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων.
5. Χρυσόβεργα (Solidago Virga Aurea). Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών.
6. Μάραθο (Foeniculum vulgare). Έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Καθαρίζει τα νεφρά και έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις άσθματος και δύσπνοιας.
7. Αχιλλεία (Achillea millefolium). Έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αδένων.

Τελειώνοντας θα ήταν καλό να αναφέρω επίσης ότι όταν κανείς πρωτοξεκινάει την χρήση των ΕΜ στην εκτροφή του καλό είναι να μην σταματάει απότομα ότι χορηγούσε πριν, αλλά σταδιακά σε βάθος χρόνου.
Επίσης όπως αναφέραμε κάποιες ουσίες είναι καλό να χορηγούνται επίσης παράλληλα με την χρήση των ΕΜ, όπως ασβέστιο – D3 κατά την προετοιμασία για αναπαραγωγή, βιταμίνη Α σε ορισμένα είδη κλπ.
 
Πολύ ενδιαφέρον, αν και ομολογώ το διάβασα εν τάχει. Υπάρχουν σκευάσματα ΕΜ όπως κατάλαβα;
 
To είχα χρησιμοποιήσει για 1+ χρόνο και ήμουν πολύ ικανοποιημένος. Αλλά λίγο το ότι είναι σχετικά ακριβό, λίγο το ότι βρίσκεται σε 1-2 μαγαζιά, το γύρισα στη χλωρίνη.
 
αραιωνω την χλωρινη στο ενα τεταρτο και το αλλο νερο, ψεκαζω επανω στα κλουβια και στις κλουβες πτησεις, το αφηνω 10-15 λεπτα, τα ξεπλενω με αφθονο νερο και μετα τα περναω και με σφουγγαρι με απορρυπαντικο πιατων,τα ξεπλενω και ειναι ετοιμα
 
  • Like
Αντιδράσεις: Ian32
αραιωνω την χλωρινη στο ενα τεταρτο και το αλλο νερο, ψεκαζω επανω στα κλουβια και στις κλουβες πτησεις, το αφηνω 10-15 λεπτα, τα ξεπλενω με αφθονο νερο και μετα τα περναω και με σφουγγαρι με απορρυπαντικο πιατων,τα ξεπλενω και ειναι ετοιμα

Απορρυπαντικο για τα ρουχα δεν βαζεις; κακως... :D

😀 πλακα κανω πανο... Εγω πιστευω πως το θεμα δεν ειναι να τα απολυμαινεις αλλα να τα καθαριζεις συχνα εστω και με νερο!
 
να πω πως ο καθε ενας δοκιμαζει διαφορα και καταληγει εκει που νομιζει ο καθε ενας οτι ειναι καλυτερα γιαυτον και τα πουλια του, εχω διαβασει διαφορες αποψεις το πως καθαριζουν και απολυμαινουν διαφορει χομπιστες τα κλουβια τους, οπως με ξυδι και μπετονετα και με χαμομηλι... Τι να πω... ειπαμε ο καθε ενας πρατει οπως νομιζει οτι κανει το σωστοτερο :)

xaris1993
Απορρυπαντικο για τα ρουχα δεν βαζεις; κακως... :D
την επομενη φορα λεω να δοκιμασω και μαλακτικο για ρουχα θα μοσχομυριζουν... λεβαντα.
 
Εγω παλιοτερα τα επλενα με απορρυπαντικο πιατων με σφουγγαρι... καπου ειχα διαβασει ομως οτι τα υπολλειματα που μενουν κανουν κακο και απο τοτε το απεφευγα... Τωρα συνηθησα ετσι 😵
 
Η απλή καθαριότητα αρκεί. Όντως υπάρχουν σαπούνια πιάτων που πρέπει να ξεβγάζεις με τις ώρες γιατί είναι πολύ παχύρευστα. Αυτά είναι επικίνδυνα και για την δική μας υγεία.
Η σχολαστική καθαριότητα επιθυμητή.
Η σχολαστική απολύμανση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Κάθε οργανισμός πρέπει να δημιουργεί και κάποιες άμυνες στα μικρόβια τα οποία έτσι κι αλλιώς κυκλοφορούν και είναι αόρατα για τα μάτια μας αυτό ισχύει για τα παιδιά μας και για τα ζωάκια μας.
Πολλές φορές στο περιβάλλον μας άτομα μας επισημαίνουν με υπερβολικό τρόπο τους υποτιθέμενους κινδύνους επειδή απλά θέλουν να διακόψουμε την ενασχόλησή μας η οποία τους εκνευρίζει.
 
μπορω να βαζω δηλαδη και στο μπανιο τους μηλοξυδο οπως κανω και μια φορα τη βδομαδα με την ποτιστρα τους;
 
μπορω να βαζω δηλαδη και στο μπανιο τους μηλοξυδο οπως κανω και μια φορα τη βδομαδα με την ποτιστρα τους;
Φυσικά! Όχι παραπάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού όμως... 😉Χαρίζει λαμπερό φτέρωμα και διώχνει τα παράσιτα...
 
στην ποτιστρα βαζω μια σταγονα ανα 30γρ νερο οπως ειχα διαβασει! Να κανω το ιδιο και στην μπανιερα του λεω!
 
στην ποτιστρα βαζω μια σταγονα ανα 30γρ νερο οπως ειχα διαβασει! Να κανω το ιδιο και στην μπανιερα του λεω!
Βάζε μισό κουταλάκι άμα φοβάσαι... Αλλά ντάξει από την μπανιέρα δεν πίνει τόσο νερό.. Την αφήνεις μέχρι να κάνει το μπανάκι του και μετά τη βγάζεις από το κλουβί οπότε δεν υπάρχει λόγος να μετράς ml μπάνιου και πόσες σταγόνες... Θα είναι κουραστικό για σένα 😉
 
του αρεσει πολυ το μπανιο... Του την αφηνω λιγο παραπανω γιατι μερικες φορες κανει και δευτερο μπανιο!:D
 
Back
Top